Schizofrenia si alte tulburari psihice

Adreseaza o intrebare comunitatii Schizofrenia si alte tulburari psihice

Sa vindecat cineva definitiv de schizofrenie?

Postat de corina002 cu 5 ani in urma

Sora mea este internata la spitalul Obregia cu diacnosticul de tulburari psihice, schizofrenie, niciun doctor nu poate sa imi raspunda dace se va vindeca, asi vrea sa stiu daca stitii persone care i-au tratament si isi pot controla boala, sau daca aceste medicamente trebuiesc luate toata viata? Sunt rezultate cu medicamente? Sincer nu stiu la ce sa ma astept, este internata de o saptamana si nu vad nici o schimbare i se adimistreaza Zyprexa 20mg/ zi, stiu ca poate este prea devreme sa ma pronunt dar ceea ce ma macina este incertitudinea medicilor. Stiti cazuri reale in care s-au vindecat? cum anume ajuta medicamentele? Imi este foare greu sa ma gandesc ca va fii asa toata viata, doctora mi-a spus ca tratamentul poate dura 1 an, 5ani, toata vata totul depide de cum va reactiona la el. credeti ca problemele endocrinologice ( lipsa ciclului menstrual) are vreo legatura?

Raspunsuri la aceasta intrebare

Posteaza un raspuns
 • Karla (cu o luna in urma)
  • 0

  Gabiriel daca tu ai sti ce nasol ii pt mine sa ies pe strada sau sa ma duc la cumparaturi mie o rusine de mor pt gandurile lmele, cand stiu ca trebuie sa ma duc la nunta sau eveniment sunt terminata nu pot zice tot timpul nu vreau si sotul meu se va satura o data si o data asa ca ma gandesc asa acuma de acuma inainte am sa ma rog pt acest lucru dar asa de tare cred ca D-zeu imi va asculta rugaciunea si va fi bine ca intr-adevar asa se si intampla daca tu te rogi pt asta visul asta va disparea si te gandesti ca nu vei mai visa asa ceva totul tine de ce crezi, ii greu si pt mine dar stiu ca poate sa functioneze. Ma doare sufletul pt tine ca asa tanar ai asa o boala. Nu fi stanjenit de nimic fa si fie bine pt tine sunt lucruri si mai rele in viata sa stii .Multa sanatate.

  Raspunde
 • Karla (cu o luna in urma)
  • 0

  Va salut pe toti, si eu am fost internata in spital dupa o hemoragie severa dupa ce am pierdut o sarcina, nu stiu cum se manifesta schizofrenia asta pt ca si eu am fost diagnosticata cu aceasta boala dar nu stiu ce sa cred , ar putea sa-mi spuna cineva ce simte ce o necajeste, eu nu pot sa ma controlez cu gandurile astea negative care imi manaca sufletul. Si da se poate face bine cineva 100% eu mi-am revenit dar numai pt 3 luni dupa care am picat la loc.Mama m-a dus la seged si acolo am primit HALOPERIDOL,LEVOMEPROMAZIN SI ROMPARKIN ,dar proplema a fost ca nu am mai luat dupa ce am fost bine am zis ca asta nu a fost o boala nu poate fi asa ceva, a fost rau de tot, si inca este dar acuma iau tratament si parca parca mi-e mai bine acuma iau ABILYFY si ii super, dar cred ca niciodata nu o sa mai scap, nici in mormant de grozavenia asta de viata.Va rog sa imi scrie cineva ce simte si cum se manifesta sa vad chiar am si eu asa ceva?. Draga Corina eu iti urez multa sanatate la sora ta , ce poti face pt ea este sa te rogi neincetat sa o duceti la psiholog, sa asculte meditatii zen sau orice alte melodii de relaxare sa ia tratamentul si va fi mai bine, o sa vezi pt mine astea m-au ajutat, si sa nu iti pierzi optimismul niciodata ,totodata energia pozitiva poate face minuni !!!! multa atentie si iubire.Va multumesc, sa ne auzim cu bine.

  Raspunde
 • X (cu o luna in urma)
  • 0

  tine minte ca te poti face bine oricand.cauta filmulete pa youtube

  Raspunde
 • daniela (cu 2 luni in urma)
  • 0

  sunt foarte putine cazuri knd cineva s a ":vindecat" de schizofrenie. se pomeneste de 25%, dar doar Dumnezeu stie dk vei avea norocul sa te incadrezi in acel sfert. si recomand oricarui bolnav de schizo sa nu se compare NICIODATA cu alt bolnav de aceasta boala. si e o boala pt k e o suferinta, numai cel in cauza poate spune cat sufera. apoi - unii au forme mai severe de boala iar unii -forme mai blande.
  apoi -am vazut eu insami cazuri knd o femeie s a imbolnavit de aceasta nenorocita boala -dupa ce s a casatorit si a avut copii, cat de dificila trebuie sa fie viata pt ea ?
  si ref la Dumnezeu - sa i vad eu la necaz pe cei kre pun la indoiala existenta Lui, atunci abia sa i vad-cum se tanguie si se roaga...
  si despre aceasta boala- schizo -se fac referiri ink din vechime, nu e ceva aparut asa peste noapte, nu sunteti singurii kre s au pomenit cu asa ceva.

  Raspunde
 • ssvmgun (cu 4 luni in urma)
  • 0

  Societatea actuală se îndreaptă cu paşi grăbiţi către o societate absolut controlată, acest fapt fiind posibil datorită capacităţii de control informaţional nemaiîntâlnit în istoria omenirii. Totul devine număr, totul devine informaţie, inclusiv cele mai intime gânduri.
  Un exemplu în aceste sens îl constituie procesul intentat de John St. Clair Akwei împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate a S.U.A. (NSA), cu sediul la Fort George G. Meade, Maryland (Procesul civil nr. 92-0449). Reclamantul, John Akwei, a aflat de existenţa unor programe de spionaj ale NSA în urma efectelor supravegherii de către NSA din octombrie 1990 pânã în mai 1991.
  Actele procesului au fost publicate în formã integralã în revista Nexus pe lunile aprilie-mai 1996, din care cităm. Documentele dezvãluie o gamã uluitor de largã de tehnologii şi programe proiectate în scopul de a-i urmãri şi controla pe cetãţenii americani.
  Operaţiunea NSA de spionaj al semnalelor (programul Sigint) s-a transformat într-un program de decodificare a tuturor undelor EMF (electromagnetice) din mediul înconjurãtor, în vederea reperãrii de la distanţã şi a urmãririi oamenilor prin intermediul curenţilor electrici care se gãsesc în corpul lor. Programul SIGINT porneşte de la faptul cã orice obiect din mediul înconjurãtor care are în sine curent electric genereazã în jurul sãu un flux magnetic, flux care emite unde EMF.
  NSA şi Departamentul Apãrãrii au pus la punct şi brevetat echipament digital avansat care poate analiza de la distanţã orice obiect care desfãşoarã vreun fel de activitate electricã, fie el de natura organicã sau anorganicã.
  Câmpul bioelectric generat de un individ poate fi detectat de la distanţã, aşa încât omul poate fi depistat în orice loc s-ar afla. Criptologii NSA, utilizând echipamentele speciale EMF pot depista şi monitoriza de la distanţã potenţialele electrice, ulterior putând deduce prin decodificarea acestora stãrile cerebrale şi procesele mentale ale persoanei urmãrite; în acest fel, subiecţii pot fi supravegheaţi în mod absolut.
  Programul SIGINT al NSA foloseşte stimularea electromagneticã a encefalului în cazul supravegherii neuronale de la distanţã (Remote Neuronal Monitoring, RNM) şi al contactului encefalic electronic (Electronic Brain Link, EBL). Stimularea encefalicã de acest tip a început sã fie dezvoltatã prin programul MKULTRA de la începutul anilor ’50, care includea şi investigarea şi controlul neurologic al radiaţiilor (câmpurile electromagnetice neionizate), precum şi dezvoltarea şi cercetarea bioelectricã. NSA dispune de echipament electronic brevetat care analizeazã de la distanţã activitatea electricã a omului.
  „Harta” encefalicã generatã de computerele NSA asigurã supravegherea neîntreruptã a tuturor proceselor electrice care au loc în creier. NSA înregistreazã şi decodificã „hãrţile” encefalice a sute de mii de persoane, în scopul siguranţei naţionale. Stimularea encefalicã este folositã în secret şi de armatã în cazul conexiunilor creier-computer (de pildã în avioanele de atac).
  Având ca ţintã supravegherea electronicã, activitatea electricã desfãşuratã de centrul vorbirii – aflat în encefal – poate fi transpusã într-o redare aproape verbalã a gândurilor acelei persoane. RNM poate trimite semnalele codificate cãtre cortexul auditiv din encefal, înlesnind astfel comunicarea audio nemijlocitã cu creierul (fãrã a mai fi nevoie de ajutorul urechilor). Agenţii NSA pot utiliza aceastã metodã în secret, îmbolnãvind subiecţii prin emiterea cãtre ei a unor senzaţii auditive halucinante, caracteristice schizofrenicilor şi paranoicilor.
  Fãrã a avea vreun contact cu persoana urmãritã, supravegherea neuronalã de la distanţã poate întocmi o hartã a activitãţilor electrice a cortexului vizual din encefalul persoanei respective, iar dupã aceea sã redea pe un ecran imaginile din creierul subiectului. Agenţii NSA vãd exact ceea ce vãd ochii persoanei supravegheate. Poate fi „vizionatã” în acest mod şi memoria vizualã. RNM poate trimite imagini direct la cortexul vizual, fãrã a mai folosi ochii şi nervii optici. În acest mod, agenţii NSA pot „aşeza” pe furiş imagini în creierul unei persoane, îndeosebi în timpul somnului, de tip REM, pentru a-i programa creierul în Reţeaua SIGINT existã în SUA încã din anii ’40. NSA, cu sediul la Fort Meade, dispune de un sistem gigantic de supraveghere neuronalã de la distanţã, fãrã fir, bidirecţionat, folosit pentru a-i urmãri pe cei suspecţi şi a monitoriza în mod nedistructiv informaţiile audio-vizuale din creierul lor. Şi toate acestea se desfãşoarã fãrã vreun contact fizic cu subiecţii. RNM este cea mai sofisticatã şi mai recentã metodã de supraveghere şi spionaj civil. Cãtre cortexul auditiv al subiectului pot fi trimise fraze întregi, sunete tridimensionale şi sunete subliminale (fãrã a face uz de urechi), iar cãtre cortexul vizual pot fi trimise imagini RNM poate modifica percepţiile, stãrile şi controlul mişcãrilor unei persoane. Conexiunea cu cortexul auditiv/vizual a devenit cel mai utilizat şi mai performant sistem de spionaj. RNM permite o interconexiune audiovizualã creier-creier sau computer-creier.
  SIGINT are capacitatea de a monitoriza de la distanţã informaţiile din creierul uman prin decodificarea digitalã a potenţialelor electrice stimulate ale emisiilor electromagnetice encefalice având o frecvenţã între 30 şi 50 Hz şi o putere de 5 mW. Activitatea neuronalã a encefalului genereazã o activitate electricã fluctuantã, caracterizatã printr-un flux magnetic variabil. Acest flux magnetic genereazã o undã electromagneticã constantã de 30-50 Hz şi 5 mW. În emisia electromagneticã a creierului se aflã anumite şabloane şi semne caracteristice, denumite „potenţiale stimulate” [de rãspuns la un stimul]. Fiecãrui gând, reacţie, comandã de mişcare, fapt auditiv şi imagine vizualã din creier îi corespunde un „potenţial stimulat” sau un grup de asemenea „potenţiale stimulate”. Emisia electromagneticã encefalicã poate fi decodificatã sub forma gândurilor, imaginilor şi sunetelor aflate în creier.
  Reţeaua SIGINT foloseşte stimularea cerebralã ca pe un mod de comunicare şi transmitere a informaţiilor (precum şi a semnalelor sistemului nervos) cãtre spioni şi, de asemenea, pentru diferite transmisiuni cãtre creierul celor supuşi operaţiunilor secrete de supraveghere (la un nivel neperceptibil de om). Stimularea encefalicã electromagneticã funcţioneazã astfel: este trimis un semnal electromagnetic cu o codificare complexã, care sã rezoneze cu potenţialele stimulate din creier şi sã formeze astfel imagini auditive şi vizuale în circuitele neurale ale creierului. Stimularea encefalicã poate modifica starea cerebralã şi poate afecta controlul mişcãrilor.
  Contactul (conexiunea) encefalic electronic bidirecţionat este realizat prin monitorizarea de la distanţã a informaţiei audiovizuale din creier concomitent cu transmiterea sunetului cãtre cortexul auditiv (evitând urechile) şi a imaginilor estompate cãtre cortexul vizual (evitând nervii optici şi ochii). Imaginile apar sub formã de ecrane bidimensionale în encefal. Contactul encefalic bidirecţionat este arma cea mai redutabilã şi sistemul de comunicaţii preferat al personalului CIA/NSA. Supravegherea neuronalã de la distanţã (RNM, supravegherea de la distanţã a informaţiilor bioelectrice stocate în creierul uman) a devenit cel mai eficace sistem de urmãrire. El este folosit de un numãr limitat de spioni ai SUA.
  Pentru a putea aplica programul RNM, este necesarã mai întâi decodificarea frecvenţei de rezonanţã a fiecãrui centru de pe scoarţa cerebralã. Frecvenţele la care rãspund diferitele centre nervoase encefalice sunt situate în intervalul 3-50 Hz. Doar programul SIGINT al NSA moduleazã [emite] semnalele pe aceastã bandã de frecvenţã

  Raspunde
 • iulian belu (cu 4 luni in urma)
  • 0

  mii de scuze pt limbajul neadecvat , am niste probleme emotionale

  Raspunde
 • iulian belu (cu 4 luni in urma)
  • 0

  suntem oamenii sfintii , am uitat

  Raspunde
 • iulian belu (cu 4 luni in urma)
  • 0

  nu ar mai trebui sa intervii intre oamenii bolnavii, ca nu tie bine.....

  Raspunde
 • iulian belu (cu 4 luni in urma)
  • 0

  eu sunt ala rau si tu esti sfant , asta e problema ta majora, ma scuzati!

  Raspunde
 • iulian belu (cu 4 luni in urma)
  • 0

  frate ma scuzi dar nu intelegi ca nu suntem posedati , asta e problema?

  Raspunde
 • GABRIELA (cu 5 luni in urma)
  • 0

  AMIN !!!!!!! SLAVIT SA FIE NUMELE LUI !!!!!

  Raspunde
 • Rosu (cu 7 luni in urma)
  • 0

  Sufar de schizofrenie din 2009. M am internat de vreo 3 ori la nebuni pe motiv ca nu mi am luat pastilele.Consum droguri angro, ma face sa ma simt bine pe langa asta mai sufar de hipoacuzie bilaterala medie adica s surd port proteze auditive la ambele urechi. Nu stiu cat am sa mai port crucea asta, ma tot gandesc sa mi pot pune capat zilelor, dar pe zi ce trece ma gandesc ca sunt altii care au probleme mai grave decat mine.

  Raspunde
 • sorin (cu 9 luni in urma)
  • 0

  CU MULTA RABDARE ANDREEA SI DRUMURII LA CLUJ NAPOCA AM REUSIT SA MA INTERNEZ DE VREO 3 ORI LA CLINICA DE PSIHIATRIE SI ACOLO SUNT ESTE MA ROG PERSONAL CALIFICAT

  Raspunde
 • teodora (cu 10 luni in urma)
  • 0

  buna ma numesc teodora am fost si eu diacnosticata cu tulburare schizoafectiva

  Raspunde
 • stanes (cu 10 luni in urma)
  • 0

  ca o completare

  incercati sa traiti fara pacat, cititi biblia foarte bine, fiti din ce in ce mai buni crestini macar luati-o ca pe o activitate la care mintea poate lucra

  Raspunde
 • stanes (cu 10 luni in urma)
  • 0

  schizofrenia nu e o boala , atentie schizofrenici, lumea va incerca sa va determine sa credeti ca sunteti bolnavi, nicidecum. ati mancat si ati baut ce e mai rau pe lumea asta...singura sansa pentru voi e religia pentru ca oricum nu poti face nimic si iti ofera putina liniste

  Raspunde
 • Gabriel (cu 11 luni in urma)
  • 0

  si eu am schizofrenie din cate stiu.am 14 ani aproape.si greu scap de ganduri.si sunt constient de ce am...si mintea mea exagereaza plus ca nu prea o pot controla...si am tulburari in somn nu pot sa dorm.ma masturbez uneorii...si o inceput de la un vis in care ma pupa un coleg pe buze...si eu is baiat....si mie imi plac fetele..asta e de bine..dar mie greu ca cand ma cert cu un prieten ma gandesc mult la asta..si la boala asta poti sa iti pierzi si prietenii prin comportamentul si stilul de vorbit..eu am patit asta dar i-am castigat pe acei prietenii inapoi .dar la aceasta boala iti consta prin izolare si nu prea ai ce face doar sa te gandestii la greselile tale cu prietenii sau colegii...si eu i-au tratament dar inca nu mi-am revenit de la vise homosexuale care ma deruteaza..ca eu is mai slab oleaca si prietenii mai glumesc cu mine in sesnsul ca ma mai fac fata ...boala asta poti sa ti-o rezolvii simplu..iti trebuie doar vointa ...adica sa-ti ocupii timpul sa iei tratamentul gandind ca il iei degeaba.trebuie sa te gandesti ca poti sa faci asta singur..eu debea acum am realizat chestia asta...dar inca mintea nu o pune in practicare..si cand mai gandesc ca am aceasta boala ....imi vin tot felurii de gandurii..greselii pe care le-am facut

  Raspunde
 • Szűcs János Attila (cu un an in urma)
  • 0

  Buna ziua, folosind sloganul: "Adevarul este acela ca nu exista Adevar"

  Daca privim in jurul nostru si acele persoane sunt bolnave care chiar cred ca sunt sanatoase, am vazut chiar Medici, Dr., Profesori Univ., Specialisti in Psihologie ori Psihiatrie, care pot spune cu mana pe inima ca sunt Schizofreni, ori daca vreti Dubla Personalitate. Eu nu ma consider sanatos, dar cand vad gesticulatiile, anumite ticuri exprimari ale fizicului ca joaca cu un pix de exemplu batand in fisa in timp ce vorbesc, ori unele femei am observat des stau picior peste picior, jucanduse cu parul ori degetele in timpul unui interviu, gesturile mainilor, sunt chiar tipic a schimbarii bruste al unor stari emotive daca vreti. Acesti oameni te pot face IDIOT pe viata, din pacate Psihologia si Psihiatria este daca vreti un experiment inca, nimic nu este just si cert, doar ipoteze, este o stiinta inexacta care se bazeaza pe cercetare de foarte mult timp, o meserie care poate fi contestata in permanent de catre alti Dr., etc., acesta fiind o stiinta care se experimenteaza pe oamenii vii, prin practici intotdeauna noi, daca nu merge un medicament il schimbam, ori devii normal ori te ingroapa de viu. Se cunosc multe probleme de gen, oameni care au inebunit total din cauza mediului in care au fost internati si supusi tratamentelor de diferite Ghici Ghicitoarea Mea, ori a comportamentului celui care ar fi trebuit sa nu aplice forta coercitiva, de multe ori vedeam peste gard la Spitalul de Psihiatrie ...... unde locuiesc, surprinzand chiar pe cei care trebuia sa aiba grija de bolnavi, raspundeau cu brutalitate si bestialitate. Intelegeam ca acel bolnav nu avea mintea limpede plus ca era sedat, dar mintea celui care trebuia sa aiba grija de ei ma intreb cum este?????? O zi buna tuturor.

  Raspunde
 • unul (cu un an in urma)
  • 0

  tu esti "dusa" rau. Toate religiile sunt dogme care favorizeaza si induc simptome de schizofrenie.

  Credinta în Dumnezeu, boala psihica?
  Motto: Cei mai multi oameni ucid adevarul cînd adevarul le ucide religia. (Lemuel Washburn)

  Ce ne-am face daca 90% dintre noi am suferi de o afectiune psihica? Cum ne-am da seama? Cea mai simpla metoda de identificare a unei anomalii este nota discordanta pe care o face subiectul. Metoda care nu se poate dovedi eficienta în ipoteza data.

  Cunoasterea functionarii creierului uman înca este într-o faza incipienta. Bolile psihice au intrat relativ recent în domeniul medicinei. Pîna nu demult, sensul suvîntului "nebun" era doar acela de "mascarici", "clovn".
  Asa-numita "religovirologie" (religovirology) analizeaza religia din perspectiva unei boli a mintii. Studii importante s-au facut în domeniu, lucrari au fost publicate, dar din pacate, societatea s-a dovedit mai mult decît reticenta în a le studia. Un om sanatos se poate întreba, în diverse situatii, daca nu cumva a luat-o razna. Numai oamenii cu adevarat nebuni nu vor accepta vreodata posibilitatea asta. (la fel cum prostii nu-si dau seama ca sunt prosti)

  Sunt usor sesizabile similitudinile dintre comportamentul unei persoane religioase si cel din patologia altor tulburari psihice.
  Tulburarea obsesiv-compulsiva este o forma de anxietate care se manifesta prin gînduri si temeri nejustificate care se transforma în obsesii si care treptat, duc la un comportament repetitiv, compulsiv. Persoanele care ajung sa constientizeze faptul ca au anumite obsesii nejustificate si ca sufera de tulburare obsesiv-compulsiva, încearca sa ignore aceste obsesii si chiar sa înceteze în a le mai materializa în fapte. Însa, aceasta tentativa de ignorare a obsesiilor nu face decît sa creasca senzatia de stres si anxietate. Într-un final, tocmai pentru a diminua senzatia de stres, aceste persoane vor recurge la acte repetitive. Merg mereu pe partea stînga a drumului pentru ca partea dreapta aduce ghinion, nu calc pe capacele de la canal pentru ca este semn ca ceva rau se va întîmpla, ma spal de trei ori pe mîini cu sapun, calc de trei ori într-un loc, casc de trei ori deoarece cifra trei este impara si tot ceea ce fac trebuie sa fie realizat de un numar impar de ori etc.
  Suna cunoscut? Persoanele care îsi fac cruce cînd ies pe usa (ba, eventual, nu uita nici sa calce mai întîi cu dreptul), sau folosesc mereu cifra "3" (gîndidu-se la Sfînta Treime) sau spun aceeasi rugaciune în fiecare seara ("Tatal nostru") si se trezesc disperate daca, vai, au adormit uitînd sa-si faca ritualul. And so on, and so on.

  Schizofrenia este o boala mintala din categoria psihozelor endogene. Caracteristica este aparitia unor manifestari psihopatologice majore, cum sunt halucinatii, deliruri, turburari formale de gîndire, tulburari afective, dezorganizarea personalitatii.
  A te simti urmarit, privit (Dumnezeu e cu ochii pe tine), a vorbi de unul singur (rugaciunea), a te simti amenintat (Diavolul încearca sa te "corupa"), a te chinui singur (postul), tulburari de gîndire (Dumnezeu e drept, e bun, si cînd face rau), iluziile (lucruri banale sunt interpretate drept semne divine) delirul (a se vedea reactia multor credinciosi la vederea moastelor) sau chiar a "vedea" îngeri (halucinatii) sunt toate caracteristice schizofreniei!
  Întemeietorii marilor religii, cel mai proabil, sufereau de schizofreniei paranoid-narcisista si chiar epilepsie. Nu toti credinciosii sunt automat schizofrenici, dar toti schizofrenicii chiar sunt credinciosi! Iar apartenenta la o religie, oricare ar fi aceea, reprezinta un teren propice pentru aparitia, dezvoltarea si întretinerea schizofreniei.

  Exista cel putin doua fobii care însotesc credinta în Dumnezeu:
  Tanatofobia - o teama fata de moarte nejustificata si intensa.
  Aici, religia are efectul unui calmant. Si ca orice calmant, se poate transforma foarte usor în drog. Adica da, vei muri, dar totodata vei continua sa traiesti sub forma unui suflet (sau te vei reîncarna). Da, n-o sa-i mai vezi pe cei dragi, însa numai pentru o vreme (va reîntîlniti, la o cafea, pe "lumea cealalta").
  Daca subiectul ar accepta inevitabilitatea inexistentei, ar intra în disperare.

  Peciatifobia - teama de a nu pacatui (dezvoltata pe parcurs). Auzim îngrijorator de multi oameni spunînd "mi-e frica de Dumnezeu". Si oamenii astia chiar traiesc cu frica-n sîn, ca vine Doamne-Doamne si ii pedepseste pentru fiecare greseluta.

  Suplimentar, as suspecta inclusiv existanta unei forme de phronofobie (teama de a gîndi). Am observat persoane care se tem sa rasfoiasca pliante pentru alte religii. Sau sunt unii atît de dobitoci încît prefera sa citeasca aceeasi carte de mai multe ori (sa zicem Biblia, ca tot suntem într-o tara majoritar crestina), în loc, pentru cultura lor generala, sa citeasca macar o data si Coranul. Sub dominatia mirobolantului "crede si nu cerceta", exista teama de ce ar putea descoperi, ce ar putea gîndi. Nu cumva sa fie "fraierit" de alte religii. Iar asta ascunde o puternica slabiciune, nesiguranta, neîncredere.
  Si eremofobia (teama de singuratate) mai poate juca un rol, de la caz la caz, determinant. Religia creaza iluzia ca cineva este lînga tine, protejîndu-te de "cele rele". Iar aici, Dumnezeu este "prietenul imaginar" din copilarie.

  Richard Dawkins: Pacientul este constrîns de convictia interioara si convingerea ca ceva este adevarat sau bun sau virtuos, o convictie care nu deriva din ratiune sau motivatie, dar care, oricum îl face sa se simta total multumit si convins. Numim aceasta convictie credinta (religioasa). Pacientul considera o virtute faptul ca a sa convictie nu are niciun suport rational sau logic. De asemenea, considera ca este cu atît mai bine cu cît nu exista acest suport. Pacientul se comporta intolerant cu vectorii credintelor rivale, în cazuri extreme omorîndu-i sau instigînd la moartea acestora. În acelasi timp, este ostil si cu oameni care au suferit de aceeasi credinta si apoi s-au vindecat.

  E frapant modul în care o persoana religioasa alege sa-si ignore propria ratiune, propriul discernamînt, de dragul credintei. Un test simplu: Se ia întrebarea "De ce se nasc unii copii cu handicap sau diverse boli?" Un raspuns frecvent ar suna ceva de genul "platesc pentru pacatele parintilor". Îmi spunea cineva, nu demult, ca s-ar raspunde pentru pacate pîna la a saptea generatie. Si atunci zicem asa: Ce ar fi ca atunci cînd un om savîrseste o crima, sa raspunda o ruda în locul sau? Asta e justitia divina? Dar nu, ar fi prea greu de acceptat consecintele psihoemotionale ale unor idei precum inexistenta lui Dumnezeu sau nepasarea lui fata de om, sau lipsa dreptatii.
  Alt exemplu. Un credincios, cînd i se întîmpla un lucru bun, spune ca l-a ajutat Dumnezeu, care, deci, exista. Daca, în schimb, i se întîmpla ceva rau, Dumnezeu l-a "testat" si, deci, exista. Adica oricum am da-o, nu-l scoti dintr-ale lui.
  Povestea din Biblie în care Avraam, auzind vocea lui Dumnezeu, merge sa-si omoare copilul, este pentru nebuni (ca un om sanatos nu ar putea gîndi asa) plina de virtuti si morala. Si-n ziua de azi sunt parinti care-si omoara copiii motivînd ca asa le-a cerut Dumnezeu (ori ca era încarnarea Diavolului). Diferenta e ca-n zilele noastre a mai auzit lumea de boli psihice. :)

  Cu toate ca religiile, în marea lor majoritatea se autoproclama morale, etice, drepte, cu toate ca (cica) ar învata iubirea semenilor, adeptii lor sunt, cel mai adesea, mari egoisti. Egoismul si egocentrismul se vede în maniera nesimtita de a actiona în raport cu Dumnezeu. Cum poti sa te rogi sa iei un examen la scoala, cînd copiii mor de foame în Africa? Ori îl crezi pe Dumnezeu complet retardat (nu vede suferintele altora), ori esti egoist si-ti pasa doar de tine. Sa rezolve Dumnezeu bolile, oamenii fara adapost, copiii din Somalia si abia apoi o sa aiba timp de altele. Deci orice om care se roaga pentru el, este un om eminamente egoist!

  Vin si cu un exemplu concret. Un personaj grobian al plaiurilor mioritice: George Becali. Nici nu mai stiu de cîte ori l-am auzit facînd afirmatii de genul "Steua a pierdut pentru ca Dumnezeu a vrut sa-MI dea o palma" sau "a cîstigat greu echipa, pentru ca Dumnezeu a vrut sa MA tina în suspans". Dar de ce nu ar fi vrut Dumnezeu sa "dea o palma" altui suporter? Dumnezeu decide rezultatele Stelei în functie de pacatele lui Becali? Sa-mi aduca cineva argumente, ca asta nu este egocentrism neobrazat. Iar egocentrismul si orgoliul nejustificat sunt cai certe catre paranoia.
  Si un exemplu din viata de zi cu zi. Un om care crede ca ploua pentru ca el s-a rugat sa ploua, înseamna ca traieste cu impresia ca lui Dumnezeu nu-I pretuieste sau nu-I pasa de cei care s-au rugat sa nu ploua, deci întregul univers se învîrte în jurul lui...

  Vine acuma Craciunul si ne apucam de sacrificat porci pentru zei. Dar e okay... Si chiar daca nu e, daca religia spune ca e, atunci e. Creierul a obosit de la atîta odihna...
  Trist!

  P.S.: Recomand bestseller-ul "Himera credintei în Dumnezeu" (Richard Dawkins, Ed. "Curtea Veche")  • Unii oameni au abilitatea stranie de a-și împărți mințile în compartimente etanșe, fiind critici și raționali în probleme științifice, dar creduli ca niște copii când vine vorba de religie. - Alan Watts
  • Voi credeți într-o carte cu animale vorbitoare, magi, vrăjitoare, demoni, bețe care se transformă în șerpi, mâncare care cade din cer, oameni care merg pe apă și toate felurile de povești magice, absurde și primitive, și spuneți că noi suntem cei care au nevoie de ajutor? - Dan Barker
  • "Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti.Niciun fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia" - Albert Einstein

  Raspunde
 • Elena (cu un an in urma)
  • 0

  Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV +. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.The lucru cel mai important este pentru tine de a fi vindecat Dacă vrei să știi despre acest plante e-mail: herbalcure4u@gmail.com. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

  Raspunde

Posteaza raspuns


Activitate comunitate

mai mult