Clickmed
programare rapida la medic

Obezitate exesiva

Obezitatea Apneea de prematuritate
Intrebare postata de tantza_mama cu 13 ani in urma

Care sunt bolile care sunt cele mai des intalnite la persoanele cu obezitate?
(O persoana obeza este predispusa la.... ce boli? )

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Obezitate exesiva"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

de pe net (acum 13 ani)

Problemele de sanatate asociate cu obezitatea

Obezitatea nu este numai o problema cosmetica, de aspect exterior a persoanei afectate, ci este si un risc pentru sanatate. La o persoana care are cu 40 la suta peste greutatea normala posibilitatea de a muri prematur este de doua ori mai mare decit la persoanele cu o greutate normala.

Din acest motiv obezitatea este strins legata de aparitia unor probleme de sanatate gra, cum ar fi:

n Bolile de inima si atacurile cerebrale

n Hipertensiune arteriala

n Dirse tipuri de diabet

n Cancerul

n Boli ale cii biliare si pietre la rinichi

n Osteoartrita

n Guta

n Probleme de respiratie, apnee in timpul somnului (cind o persoana are perioade scurte de timp in care nu respira in timpul somnului).

Doctorii sint in general de acord cu privire al faptul ca este mult mai mare posibilitatea ca oamenii sa aiba probleme de sanatate cu cit sint mai grasi. Cei care au cu 20 la suta sau mai mult peste greutatea normala a corpului pot sa isi amelioreze unele boli si stari de indispozitie daca scapa de kilogramele in plus. Multi experti in obezitate sint de parere ca oamenii care au peste greutatea normala mai putin de 20 la suta ar trebui si ei sa incerce sa slabeasca pentru ca exista mai multi factori de risc care trebui luati in consideratie.

Factorii de risc

n Cazuri de boli cronice in familie – cei care au rude care au suferit de boli de inima sau dirse tipuri de diabet sint mult mai predispusi sa aiba si ei aceste probleme de sanatate daca sint obezi.

n Probleme de sanatate anterioare – Hipertensiunea arteriala, niluri ridicate ale colesterolului sau ale zaharului in singe reprezinta toate semnale de alarma cu privire la aparitia anumitor boli asociate cu obezitatea.

n Grasimea abdominala – persoanele la care grasimea se gaseste in cea mai mare parte in jurul stomacului sint supuse unui risc mai mare de a aa boli de inima, dirse forme de diabet sau cancer decit cele cu aceeasi greutate la care grasimea este concentrata in zona soldurilor sau a feselor.

Din fericire, chiar daca persoana respectiva scade foarte putin in greutate – cam 5-l0 kilograme –, acest lucru poate duce la o imbu-natatire a starii de sanatate, precum si la scaderea tensiunii arteriale si a nilului colesterolului.

Legatura dintre obezitate si bolile de inima

Bolile de inima si atacurile cerebrale se afla printre principale afectiuni care duc la deces in multe tari ale lumii.

Oamenii supraponderali sint supusi unui risc mai mare de a aa hipertensiune arteriala, de a dezvolta boli de inima sau de a aa atacuri cerebrale decit cei care au o greutate normala. De asemenea, si nilurile foarte ridicate de colesterol din singe pot duce la boli de inima si sint de cele mai multe ori puse pe seama supraponderabilitatii. Greutatea corporala mare contribuie si la aparitia anginei pectorale (durere in zona pectorala cauzata de scaderea nilului de oxigen care merge spre inima), la moarte subita din cauza unei boli de inima sau a unui atac cerebral fara ca acestea sa fie anuntate de vreun semn sau simptom.

Vestea cea buna in privinta aceasta este ca, daca se dau jos chiar si citeva din kilogramele in plus, se poate reduce simtitor riscul aparitiei acestor probleme de sanatate.

Obezitatea si tipurile de diabet

Diabetul de tip 2 reduce capacitatea organismului de a controla nilul glicemiei din singe.

Aceasta este cauza principala a mortii premature, a aparitiei bolilor de inima, a atacurilor de cord si a orbirii partiale sau totale. Persoanele supraponderale sint de doua ori mai predispuse sa faca diabet de tip 2 decit cele care au o greutate aproape de normal. Se poate reduce acest risc al aparitiei diabetului de tip 2 prin scaderea in greutate si prin mai multe exercitii fizice.

Daca o persoana are diabet de tip 2, scaparea de kilogramele in plus si o viata mai activa din punct de dere fizic pot fi premisele unei vieti mai sanatoase, ajutind de asemenea la scaderea nilurilor zaharului din singe. Cresterea activitatii fizice permite diabeticului sa reduca si cantitatea de medicamente pe care le ia pentru a lupta impotriva bolii.

Cancerul si obezitatea

Unele tipuri de cancer sint asociate de specialisti cu obezitatea. La femei, printre aceste tipuri de cancer se numara cancerul uterin, cancerul cii biliare, cancerul ovarian, cancerul de sin, cancerul la git si cancerul de colon.

Barbatii supraponderali prezinta un risc foarte mare de a face cancer colorectal si cancer de prostata.

In cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau de sin, inca nu se stie cu exactitate daca riscul mare se datoreaza greutatii prea mari, grasimii in exces sau dietei foarte bogate in calorii.

Obezitatea si bolile de rinichi

Bolile de rinichi si piatra la rinichi sint boli mult mai des intilnite la persoanele supraponderale decit la cele cu greutate normala. Riscul de aparitie a acestor boli creste o data cu cresterea greutatii corporale.

Oamenii de stiinta inca nu au un raspuns concret cu privire la legatura dintre obezitate si bolile de rinichi, insa se pare ca acestea sint in relatie destul de strinsa.

In mod ironic, cu cit o persoana slabeste mai mult intr-un timp mai scurt cu atit creste riscul sa faca pietre la rinichi. Scaderea in greutate moderata, in timp, cam de 0,5 kilograme pe saptamina este cea mai recomandata pentru a se micsora riscul aparitiei acestor afectiuni.

Obezitatea si osteoartrita

Osteoartrita este o afectiune a incheieturilor care afecteaza in general genunchii, soldurile si partea de jos a spatelui, de care sufera de cele mai multe ori persoanele supraponderale. Kilogramele in plus maresc riscul aparitiei acestei afectiuni deoarece se suprasolicita aceste zone si astfel se deterioreaza cartilagiile care in mod normal le protejeaza.

Scaderea in greutate poate duce la reducerea presiunin exercitatea asupra genunchilor, soldurilor si partii de jos a spatelui si poate duce la imbunatatirea starii de sanatate.

Guta si obezitatea

Guta este o boala care afecteaza incheieturile si este cauzata de nilurile foarte ridicate de acid uric din singe. Cantitatile mari de acid uric pot duce la formarea unei aglomerari de substanta solida de forma cristalelor care se depun la incheieturi. Guta este mai des intilnita la persoanele supraponderale iar riscul de aparitie a acestei afectiuni se mareste proportional cu cresterea in greutate.

Pe termen scurt, anumite schimbari de dieta pot duce la un atac de guta la persoanele care au in singe niluri ridicate de acid uric sau care au mai avut guta in trecut. Daca o persoana a avut atacuri de guta inainte, trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a intra la regim de slabire.

Obezitatea si apneea somnului

Apneea somnului este o afectiune respiratorie grava care este asociata de cele mai multe ori cu obezitatea. Apneea este cea care face o persoana sa sforaie foarte tare si care duce la oprirea respiratiei pe perioade scurte de timp in timpul somnului. Apneea poate duce la somnolenta in timpul zilei si chiar la crize cardiace. Riscul de a aa apnee se mareste cu cit luam mai mult in greutate, de aceea aceasta stare poate fi ameliorata daca urmam un regim de slabire.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Ionascu Andreea (acum 13 ani)

Hipertensiune arteriala, diabet, boli de inima, afectiuni ale oaselor (din cauza greutatii care solicita oasele, mai ales)... acestea ar fi cele mai importante. Cere-ti ajutorul medicului endocrinolog si nutritionist, nu lasati situatia sa se agraveze.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Ionascu Andreea
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Ionascu Andreea
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.