Clickmed
programare rapida la medic

Sacderea in greutate raspuns medic

Diabetul zaharat
Intrebare postata de karesz cu 13 ani in urma

Buna ziua
sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri.
va multumesc

Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Sacderea in greutate"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (4)

Google (acum 13 ani)

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2


Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari.
Cuprins articol

1. Generalitati
2. Diferata dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase
3. Legatura dintre diabet si bolile cardiovasculare
4. Despre prediabet
5. Legatura dintre obezitate si diabetul de tip 2
6. Numarul de mese in cazul bolnavilor de diabet tip 2
7. Au voie bolnavii de diabet tip 2 sa manance dulciuri?
8. Au voie bolnavii de diabet sa consume alcool?
9. Impactul activitatii fizice asupra diabetului de tip 2 si a prediabetului
10. Recomandari utile celor cu diabet de tip 2 si prediabet

Diferata dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoaseSus

Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta inima si vasele de sange.

De-a lungul timpului, recomandarile nutritionistilor s-au modificat: nu mai sunt interzise toate tipurile de grasimi, ca inainte, ci se incurajeaza mai degraba alegerea acelor grasimi care nu sunt periculoase pentru organism, cum sunt grasimile polinesaturate sau care contin acizi grasi monosaturati.

Persoanele cu diabet nu trebuie sa faca schimbari drastice in stilul de viata, intrucat acest gen de modificari sunt in realitate extrem de greu de mentinut, ori diabetul zaharat este o afectiune care nu se vindeca, si de aceea trebuie facute acele schimbari care pot fi continuate ulterior pe o perioada nedeterminata de timp. De aceea se recomanda modificarile mici in alimentatie, care pot fi ulterior sustinute si care vor avea efecte pe termen mediu si lung, nu cele drastice, care chiar daca determina o scadere rapida in greutate, nu pot fi continuate in timp decat cu mare greutate. Cea mai mare provocare nu este schimbarea din temelii a regimului alimentar, ci sustinerea micilor schimbari zi de zi, mai multi ani in sir.
Legatura dintre diabet si bolile cardiovasculareSus

Intr-atat de puternica este legatura dintre diabet si bolile cardiovasculare, incat unii medici spun - metaforic, bineinteles, ca diabetul este o boala a inimii si a vaselor. Studiile au aratat ca bolnavii de diabet sunt speriati de faptul ca boala le poate afecta vederea sau functia renala, desi in realitate cea mai frecventa cauza de deces in randul diabeticilor este reprezentata de bolile cardiovasculare.

Acesta este si motivul pentru care s-a schimbat in ultimii ani optica privitoare la managementul diabetului: nu se mai pune accent doar pe nivelul glicemiei, ci si pe monitorizarea tensiunii arteriale si a lipidelor din sange - mai ales a colesterolului cu densitate mica, asa numitul „LDL-colesterol”. La pacientii recent diagnosticati cu diabet, acesti parametri sunt si ei afectati si trebuie corectati, la fel ca si nivelul glucozei din sange.
Despre prediabetSus

Prediabetul este un stadiu intermediar: glicemia (concentratia glucozei in sange) este mai mare decat la persoanele sanatoase, dar in acelasi timp nu indeajuns de mare incat sa determine clasificarea ca diabet zaharat. Cei care primesc acest diagnostic trebuie sa inteleaga ca se indreapta cu pasi repezi spre diabetul zaharat de tip 2, si ca in absenta unor masuri imediate riscul de a dezvolta diabet este de aproximativ 70%.

Progresia spre diabet poate fi insa incetinita sau chiar stopata; studiile recente au aratat ca scaderea ponderala de 5 pana la 7 procente din masa corporala si exercitiul fizic desfasurat timp de 150 de minute pe saptamana pot incetini evolutia spre diabet. Astfel, luata din pripa, tendinta de a dezvolta diabet poate sa nu se mai manifeste niciodata, si astfel poate fi evitata aparitia bolii.
Legatura dintre obezitate si diabetul de tip 2Sus

Corelatia intre obezitate si diabet este directa, aproximativ 80% dintre cei care sufera de diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali. Greutatea corporala excesiva conduce la aparitia rezistentei la insulina, iar aceasta la randul ei determina crestera tensiunii arteriale, a nivelului grasimilor din sange si conduce la aparitia diabetului.
Numarul de mese in cazul bolnavilor de diabet tip 2Sus

Nu, aceasta recomandare nu mai este de actualitate. Inainte specialistii recomandau mai multe mese pe zi deoarece medicatia antidiabetica avea efectul secundar de a scadea glicemia prea mult, producand hipoglicemie. De aceea, medicii ii sfatuiau pe cei care sufereau de diabet sa manance mai des, pentru a evita astfel hipoglicemia.

In zilele noastre, medicamentele s-au perfectionat si nu mai cauzeaza hipoglicemie, astfel incat nu mai sunt necesare mai multe mese pe zi. Mai mult, acum exista si glucometre, astfel incat diabeticii isi pot controla singuri nivelul glicemiei in orice moment. Desigur, acest fapt nu interzice gustarile: daca bolnavilor de diabet le face placere sa consume un mar sau o portie de branza fara grasimi intre mese, acest lucru nu poate fi decat imbucurator. Ac***a in vedere insa ca gustarile dese pot aduce un aport caloric exagerat, actualmente se considera ca recomandarea privitoare la numarul crescut de mese este depasita.
Au voie bolnavii de diabet tip 2 sa manance dulciuri?Sus

Da, persoanele care sufera de diabet pot manca dulciuri; ideea conform careia consumul de dulciuri este interzis celor cu diabet nu mai este de actualitate. Desi este adevarat ca glucidele din dulciuri cresc nivelul glicemiei, o cantitate egala de amidon are acelasi efect, astfel incat nu se recomanda ca bolnavii de diabet sa caute sa manance doar dulciuri special concepute pentru ei.

Desigur, cumpatarea este inca de actualitate: chiar daca bolnavii cu diabet pot manca dulciuri, trebuie sa tina cont de faptul ca acestea contin foarte multe calorii si chiar grasimi saturate, care sunt daunatoare.
Au voie bolnavii de diabet sa consume alcool?Sus

Raspunsul la aceasta intrebare este „Da”. La fel ca si in cazul celorlalte persoane, in cazul femeilor, se tolereaza din punct de vedere medical un pahar pe zi, iar pentru barbati - doua.

Totusi, cantitatea de alcool permisa depinde si de masura in care este echilibrat diabetul, precum si de starea generala de sanatate. Atenie, insa! Unele medicamente antidiabetice pot creste riscul de hipoglicemie in cazul consumului concomitent de alcool. De aceea, persoanele care sunt la risc de a dezvolta hipoglicemie trebuie sa consume alcool cu precautie.
Impactul activitatii fizice asupra diabetului de tip 2 si a prediabetuluiSus

Activitatea fizica regulata este cruciala pentru cei cu diabet de tip 2 si prediabet. Exercitiul fizic ajuta la scaderea tensiunii arteriale, creste nivelul de HDL - colesterol (cunoscut si sub denumirea de „colesterol bun” sau „colesterol sanatos”) si scade rezistenta tesuturilor la actiunea insulinei, scazand in final nivelul glicemiei.

Referitor la cantitatea de efort fizic necesara, medicii recomanda sa se inceapa cu pasi mici: cel mai indicat pentru inceput este mersul pe jos de cateva ori pe saptamana, cate 20 de minute. Frecventa si durata trebuie crescute progresiv, pana se ajuge la 30 de minute de 5 ori pe saptamana. Ac***a in vedere ca activitatea fizica va fi efectuata zilnic, se recomanda sa se aleaga activitatile care produc placere.
Exercitiile fizice cu gantere sunt de asemenea potrivite, intrucat o masa musculara crescuta arde mai multe calorii si determina o scadere a rezistentei tesuturilor la actiunea insulinei.
Recomandari utile celor cu diabet de tip 2 si prediabetSus

Specialistii spun ca mai inainte de orice, pacientii trebuie sa se intrebe daca sunt cu adevarat gata sa efectueza cateva schimbari, apoi pornind de la activitatile zilnice uzuale, se pot modifica in pasi mici anumite aspecte, fara a efectua schimbari radicale dintr-odata. De asemnea un aspect important este suportul celor din jur. Pentru cei carora navigatul pe Internet le face placere, exista numeroase comunitati de pacienti carora li se pot alatura, putand astfel beneficia de sprijin online.

Nu trebuie uitate nici strategiile de reducere a consumului de calorii prin controlul marimii portiilor de mancare. Concluzionand, activitatea fizica regulata (fie mersul pe jos, fie exersatul la sala de gimnastica) si alegerea alimentelor reprezinta cheia mentinerii starii de sanatate, atat in cazul celor care sufera de diabet de tip 2, cat si in cazul persoanelor sanatoase.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Google (acum 13 ani)

Dieta pentru persoanele cu diabet zaharat
Data publicarii: 19/03/2008

l fiecarui tip de diabet ii corespunde un regim adecvat l „Un astfel de regim
trebuie adaptat la fiecare caz in parte si este baza tratamentului afectiunii diabetice", arata dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Diabet si Boli
de Nutritie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi




„Diabetul este o afectiune caracterizata printr-un exces de zahar care poate fi detectat prin analize biologice, in singe (glicemie) sau in urina (glicozurie). O persoana nu devine diabetica pentru ca maninca sau numai pentru ca maninca produse zaharoase, diabetul fiind mai degraba o boala cu predispozitie ereditara. Fiecarui tip de diabet ii corespunde un regim adecvat. Un astfel de regim trebuie adaptat la fiecare caz in parte si este baza tratamentului afectiunii diabetice", arata dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Diabet si Boli de Nutritie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi.
Diabeticii de tip II: atentie la greutate
Diabetul neinsulinodependent sau de tip II este cel mai frecvent si afecteaza persoane in jurul virstei de 40 de ani cu greutate excesiva. „In cazul acestui tip de diabet prima masura care trebuie luata este pierderea in greutate. Diabetul se stabilizeaza daca va fi urmat un regim hipocaloric clasic cu minimum 55 grame proteine pe zi si cu suprimarea tuturor zaharurilor cu absorbtie rapida. Medicamentele care scad glicemia sint recomandate uneori, dar ele nu pot inlocui regimul, care reprezinta «tratamentul» de baza", arata dr. Mihaela Sotropa.
Atentie la hiperglicemiile nocturne
Diabetul insulinodependent sau de tip I se caracterizeaza printr-o carenta a secretiei de insulina si survine de obicei la persoane fara exces in greutate. „Acesta implica nu numai urmarea unui regim hipocaloric cu eliminarea zaharurilor cu absorbtie rapida, dar si un tratament pe baza de insulina, pentru a corecta excesul de zahar din singe si a modera deficitul de secretie al pancreasului. In acest caz, regimul depinde de modalitatea de administrare a insulinei si de activitatea fizica", adauga dr. Mihaela Sotropa. Unui diabetic cu greutate normala nu-i va fi recomandat un regim restrictiv hipocaloric, ci o alimentatie
diversificata. „In general, trebuie sa ia trei mese pe zi, asociate cu doua sau trei gustari. Mesele vor fi luate la ore regulate si in functie de injectiile cu insulina. Componenta meselor este hotarita dinainte, stiindu-se numarul de grame mai ales la produsele
bogate in glucide - piine, orez, paste fainoase, produse lactate proaspete, fructe cu un anumit continut de glucide, si mai putin cintarite, produsele din carne, lactate fermentate si legume verzi. Gustarile vor fi luate intre cele doua mese principale si la culcare (cea mai importanta gustare pentru cei care-si administreaza insulina), pentru a evita hiperglicemiile nocturne, care la cei care nu le sesizeaza, ei sau anturajul, pot fi fatale", subliniaza dr. Mihaela Sotropa.
Zaharul exclus din alimentatie
Educarea diabeticului pentru regim este esentiala, impreuna cu controlul permanent al glicemiei si glicozuriei si al hemoglobinei glicozilate. Dietoterapia va trebui sa asigure o repartitie echilibrata a consumului de alimente in 24 de ore, corespunzator din punct de vedere al calitatii si cantitatii. Zaharul va fi exclus din alimentatia curenta, fiind rezervat doar tratarii hipoglicemiei.



Exemplu de regim pentru un diabetic

Micul dejun
l cafea, ceai (dar nu obligatoriu) si lapte (obligatoriu)
l 3 felii piine (45 g) sau 3 pesmeti cu 15 g unt;
l o felie de brinza telemea sau un ou fiert.
Prinz
l ½ grapefrut;
l 150 g friptura sp***a, la tava;
l 120 g cartofi soté cu doua rosii;
l o felie de brinza cu usturoi si verdeata
l ¼ l vin - doar ocazional (si numai dupa masa
, nu inainte; poate precipita o hipoglicemie).
Gustarea de la ora 16
l o cafea cu lapte, fara indulcitor (e de preferat un virf de lingurita de miere sau o lingurita de zahar brun), sau cacao cu lapte fara zahar si doi pesmeti cu unt .
Cina
l meniul de la cina difera la diabeticii de tip 1 de la cei de tip 2. Acesta poate fi alcatuit la recomandarea medicului specialist.

Echivalente glucidice
Echivalente glucidice ale alimentelor cu amidon - 25 grame glucide sint echivalente cu:
l 50 g piine, un baton, un corn, 5 pesmeti;
l 35 g faina, 35 g orez, 25 g gris, 35 g paste, 35 g legume uscate;
l 120 g cartofi;
l 130 g mazare, 130 g fasole uscata.
Echivalente glucidice ale fructelor - 15 g glucide sint echivalente cu:
l 75 g banane, 75 g struguri, 75 g smochine uscate;
l 100 g piersici, 100 g fructe oleaginoase, 100 g cirese, 100 g pere;
l 130 g caise, 130 g kiwi, 130 g mure, 130 g ananas, 130 g portocale, 130 g mandarine;
l 200 g capsuni, 200 g zmeura, 200 g pepene galben, 200 g pepene rosu, 200 g grapefrut

Dietoterapia
Alimente ce pot fi consumate fara restrictie
l carne sp***a sau degresata, la tava sau cuptor;
l toate tipurile de peste;
l brinza sp***a;
l legume fara amidon (morcovi, varza, spanac, fasole verde, praz, andive, rosii, salata verde). O cantitate de 400-500 grame pe zi, cintarite inainte de preparare, este suficienta.
Alimente de mincat cu moderatie
l fructe proaspete: 300 grame pe zi;
l oua, nu mai mult de cinci pe saptamina;
l piine si derivatii sai (cornuri, briose): 200 grame pe zi;
l cartofi, cereale, paste fainoase: 300 grame pe zi (cu o anumita tehnica de preparare obligatorie);
l unt, nu mai mult de 130 grame pe saptamina: 15-20 g/ zi;
l ulei, nu mai mult de ½ litru pe luna: 15-20 ml/ zi;
l margarina vegetala: 15-20 g/ zi.

l Absolut interzis este zaharul sub toate formele de absorbtie rapida: dulciuri, ciocolata, dulceata, miere, bauturi zaharoase, biscuiti, produse de patiserie, alcool.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Calin62256 (acum 13 ani)

Sunt un debutant in ale diabetului de tip 2.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Calin62256
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Calin62256
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Dr. Enculescu Dan-Anton MDr. Enculescu Dan-Anton este un medic autorizat SFM (acum 13 ani)

poate sa slabeasca din doua cauze principale;1)are diabetul dezechilibrat(glicemii>180)
Daca prima varianta este falsa ramane a doua
2)are prea putine calorii in alimentatie

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Dr. Enculescu Dan-Anton
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Dr. Enculescu Dan-Anton
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.