Clickmed
programare rapida la medic

Risc de imbolnavire?

Cancer Condiloma acuminata
Intrebare postata de Victor211 cu 13 ani in urma

Buna!
Cine imi poate da un raspuns?
Sotia mea a fost bolnava de a cancer de col uterin si a decedat acum doi ani.
Ultima relatie sexuala pe care am avut-o cu ea a fost cu aproximativ o jumatate de an inainte de a i se decoperi boala. Asta se inatampla in 2006, prin luna ianuarie - februarie. Boala a fost descoperita in octombrie.
Intre timp am cunoscut o alta femeie alaturi de care as vrea sa imi refac viata.
Actuala partenera are insa retineri in a avea relatii sexuale neprotejate cu mine, de teama sa nu se imbolnaveasca si ea. Intrebarea este: exista vre-un risc de imbolnavire?
Exista posibilitatea ca eu sa fiu purtator al bolii fara ca aceasta sa aiba un efect asupra mea, dar sa poata fi transmisa pe cale sexuala partenerei?
Va multumesc!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Risc de imbolnavire?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (7)

Adrienne (acum 13 ani)

Daca ai stiut de aceasta problema, normal ar fi fost ca, inainte sa ai o relatie cu o alta partenera,sa-ti fi facut testul genotipare si in caz ca iesea pozitiv, sa fi facut o cauterizare in jurul preputului. Numai asa ai fi fost sigur ca nu esti purtator sanatos, fara simptome. Dar acest virus se poate transmite doar prin simpla atingere a organelor sexuale, nu mai zic de penetrare. Partenera ta are tot dreptul sa aiba aceasta retinere. Eu as sfatui-o sa-si faca o testare................Iar tu.........sigur ai fost purtator sanatos cu mult timp inainte de a se descoperi boala sotiei..........daca intelegi ce vreau sa spun.......

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Adrienne
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Adrienne
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Victor211 (acum 13 ani)

Multumesc pentru raspuns si pentru sfat. Nu ii reprosez nimic partenerei din acest punct de vedere. Din contra. Apreciez ca are aceasta retinere si ca totusi doreste sa fie cu mine. Pana acum nu am avut relatii sexuale neprotejate si nu doresc sa ii fac rau. Am sa fac testul, de care de altfel nu am stiut si, in functie de rezultat, vom lua impreuna decizia cea mai buna. Ea oricum isi face teste in fiecare an. Multulesc inca o data!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Victor211
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Victor211
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Unul (acum 13 ani)

Dar trebuie sa fi un foarte mare naiv in a crede ca o cauterizare a preputului poate eradica vreun microb (virusii cu atat mai putin, caci acestia stau ascunsi in celule dupa stiinta si nu se plimba pe preput) si un naiv si mai mare sa crezi ca cancerul este contagios.
Sper sa nu te lasi cauterizat precum animalele la insemnat, numai fiindca cineva iti recomanda p***aa asta aici si la partenera ii este frica sa nu-i dai "cancer de col".

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Iuli (acum 13 ani)

ionescu inceteaza cu p***aile. Daca tu nu stii ca virusul HPV transmite cancerul de col, si ca barbatul este purtator sanatos care transmite iar femeia dezvolta boala, afla ca alti oameni stiu si sunt mult mai inteligenti si stiu aceste lucruri. Iar daca tu nu esti destul de barbat ca sa iti protejezi aleasa prin orice metoda, altii sunt si ar face orice ca sa o stie sanatoasa!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Carpe Diem (acum 13 ani)

ionescule de ce te ascunzi ca un las? ba sub un nick , ba sub altul, da si tu dovada ca esti barbat si zi naibii ce doctor esti? sau si mai simplu ca nu esti , nu se supara nimeni si nu mai minti si induce in eroare oamenii.....

Asa cum spunea si Adriene, si Iuli, hpv se transmite prin relatii sexuale neprotejate, femeile dezvoltand cancerul de col , iar barbatii in general fiind doar purtatori sanatosi

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Carpe Diem
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Carpe Diem
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
pena (acum 13 ani)

Recomandarea de mai sus a doamnei este pentru cazul in care sotia a avut cancer de col uterin provocat de papilloma virus(parca asa i se spune). Barbatii pot fi purtatori sanatosi ai acestui virus, dar femeilor li se transmite prin contact sexual si pot face cancer. Sunt analize care se pot face si barbatilor, desi nu exista tratamente care sa distruga virusul in totalitate.Iata un articol de pe Google despre HPV:
HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus.

Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un foarte mare procent din pop**atie este infectat cu HPV.

Pana acum sunt cunoscute cca 250 de tipuri de papiloma virusuri umane dar mai bine studiate sunt in jur de 80, iar dintre acestea doar 10-15 sunt implicate in patologia canceroasa a colului uterin



In categoria infectiilor cutanate date de HPV (human papilloma virus) intra: verucile vulgare, verucile plantare, verucile plane, verucile ano-genitale (condiloma acuminata), papiloamele si alte tipuri de leziuni.

Verucile sunt proliferari ale celulelor epiteliale ca rezultat al infectarii lor cu papiloma virusuri umane si de obicei sunt nedureroase (exceptie pot face cele localizate la nivel plantar (pe talpa piciorului).



Papiloma Uman este un virus comun (frecvent intalnit) care cauzeaza anormalitati ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. HPV poate determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Pana acum au fost identificate mai mult de 60 de tipuri de HPV, fiecare tip infectand o anumita parte a corpului



Infectarea se produce prin contactul cu suprafete sau cu personae infectate si se realizeaza la nivelul zonelor cutanate (micro)traumatizate (un tegument absolut intact nu permite infectarea). Pot aparea frecvent la cei care frecventeaza piscine (favorizata de macerarea tegumentelor) sau la unele profesii (de exemplu macelari). In cazul prezentei leziunilor genitale (condiloamele acuminate) pacientii trebuie investigati suplimentar pentru excluderea altor afectiuni cu transmitere sexuala. Prezenta verucilor ano-genitale la copii trebuie investigata atent pentru excluderea unui abuz sexual.



De cand se produce infectarea si pana la exprimarea clinica (adica pana la aparitia leziunilor) pot trece intre 2-9 luni, timp in care persoana infectata desi nu are manifestari clinice poate infecta alte persoane.



Leziunile produse de HPV pot regresa spontan intr-un interval variabil de timp sau se pot inmulti (autoinoculare). Verucile "in mozaic" situate superficial pe o suprafata plantara mai intinsa sunt mai rezistente la tratament si pot avea o evolutie prelungita. De asemenea, o evolutie prelungita poate fi intalnita la persoanele imunocompromise.



Complicatii:

1. Durerea (in special prin prezenta verucilor plantare)

2. Transformarea maligna - este demonstrata si probata experimental doar pentru unele tipuri de HPV. Poate aparea in cazul infectarii cu tipurile: 16,18,31, 33-35, 39-40, 51-60 - sunt tipuri cu risc crescut ce pot duce la aparitia unor carcinoame de col uterin sau peniene; 5 si 8 - sunt tipuri virale care se gasesc in leziunile din epidermodisplazia veruciforma (o afectiune genetica in care exista un defect al imunitatii celulare), leziuni ce se pot transforma sub influenta radiatiilor solare in carcinoame spinocelulare.



Virusul Papiloma Uman este important deoarece modificarile tesuturilor determinate de anumite tipuri de HPV se pot transforma in cancere ale organelor genitale feminine. Diagnosticarea si tratamentul adecvat ale acesor modificari pot preveni cancerele.



Tratament

Inainte de inceperea oricarui tratament trebuie sa tinem seama ca verucile se pot vindeca si spontan.

Cea mai mare rata de vindecare o prezinta pacientii tineri recent infectati.



Acizii organici in concentratii mari si foarte mari se utilizeaza pe scara larga in tratamentul infectiei cu HPV formele verucoase, de ex. Acidul salicilic - in concentratii variate intre 11-25%, singur sau asociat cu acidul lactic se foloseste pentru tratarea verucilor palmo-plantare, glutaraldehida (solutie de 10%s mai mare) sau formaldehida (solutie 3%) folosite in special pentru tratarea verucilor plantare.

Podofilina (10-25%), acidul tricloracetic (75%), podofilotaxina (0,5%), imiquimod (5% crema) se folosesc pentru tratarea verucilor ano-genitale.

Pot aparea complicatii si/sau reactii adverse in timpul si imediat dupa tratament, si de aceea tratamentul trebuie supravegheat de medic! Retinoizii - 0,05% tretinoin crema sunt indicati pentru tratarea verucilor plane faciale sau pentru verucile intinse, rezistente, la pacientii imunodeprimati.



Crioterapia consta in aplicarea locala a azotului lichid sau de zapada carbonica ac***a ca urmare formarea unei mici zone de degeratura controlata, in plafonul bulei formate celulele infectate fiind indepartate.

Metodele chirurgicale (electrocauterizarea, tratamentul laser: CO2, cu lumina intense pulsata, cu Argon) pot fi utilizate pentru tratarea oricarui tip de leziuni produse de HPV.



Tratamente adjuvante - de stimulare a imunitatii.



Unde poate creste HPV?



HPV poate creste la nivelul colului uterin - cervix (orificiul de deschidere al uterului), vagin, vulva (labii), uretra (orificiul urinar) perineu si anus.



Ce fel de modificari tisulare determina HPV?



HPV determina doua tipuri de modificari tisulare :

- condiloame (negi, veruci)

- displazii (tesuturi precanceroase)

- cancer genital (la femeie de col, de vulva, de vagin, iar la barbat de penis)



Medicii depisteaza prezenta acestor modificari tisulare prin examinarea vulvei si vaginului si prin examenul Papanicolau (mai nou, sitemul Bethesda).



Condiloamele (negii genitali) sunt niste tumori asemanatoare negilor, localizate in aria genitala, cel mai frecvent la exteriorul vulvei. De obicei, sunt nedureroase, dar pot determina prurit (mancarimi), arsuri sau sangerari usoare. Pot fi localizate, de asemenea, in jurul uretrei sau anusului.

Cele din interiorul vaginului sau de pe cervix, de obicei, sunt plate si sunt descoperite prin intermediul examenului Papanicolau.



Prin displazie se intelege prezenta unor celule anormale la nivelul pielii. Displazia nu este similara cancerului dar de poate transforma in cancer dupa mai multi ani daca nu este tratata.



Prin tratament, displazia este vindecata, astfel ca posibilitatea transformarii in cancer dispare.



Singurul mod de a depista displazia este examenul Papanicolau sau biposia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut), urmata de examen histopatologic.

Displazia poate fi evaluata cu ajutorul colposcopiei, dar diagnosticul final este pus prin biopsie. Este localizata cel mai frecvent la nivelul cervixului, dar poate apare, de asemenea, la nivelul vaginui si vulvei.



Cum se transmite HPV?



In momentul de fata se stiu foarte putine despre cum sau cand ne putem infecta cu HPV.Transmiterea se face indeosebi prin contact sexual cu o persoana infectata. Femeile pot fi expuse infectiei cu HPV si sa nu prezinte displazie sau condiloame timp de multi ani.

Femeile si barbatii pot fi ,de asemenea, infectati cu HPV fara sa stie acest lucru, neprezentand nici un fel se semn sau simptom.



In timpul sarcinii, la gravidele cu HPV poate surveni o accentuare a infectiei, iar daca localizarea condiloamelor este preponderent la nivelul colului uterin si/sau a perineului, acet lucru poate permite transmiterea infectiei mai departe pe verticala, la nou nascut, in cazul unei nasteri normale. De aceea se impun masuri radicale de prevenire si oprire a infectiei cu HPV din timp, prin screening inainte de sarcina, vaccinare cu SILGARD, eventual tratament medicamentos si/sau chirurgical, si daca acest lucru nu este posibil, se impune nasterea pe cale inalta, prin operatie cezariana.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Adrienne (acum 13 ani)

Da, cancerul, in general, nu este contagios. Dar, cancerul de col uterin se datoreaza infectarii cu virusul HPV. Defapt virusul este contagios, barbatul il plimba de la o femeie la alta.........Daca doresti sa te informezi despre acest virus si acest tip de cancer,o poti face singur. Asa cum gandesti tu [Unul] asa gandesc barbatii in general,deaceea femeile mor nevinovate iar ei "Nu au nici cel mai mic sentiment de vinovatie ", Victor201 daca-si iubeste partenera si doreste sa-si refaca viata alaturi de ea, atunci sunt sigura ca va face ceea ce trebuie...........nu este un mare naiv ci un om constient..........Barbatul nu-i da cancer de col uterin ci acel virus HPV ,care produce cancerul de col uterin. Dar esti cu totul " pe langa ", mai informeaza-te ,nu ti-ar strica.............

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Adrienne
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Adrienne
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.