Clickmed
programare rapida la medic

Tulburari de premenopauza?

Afectiuni uterine Simptome perimenopauza
Intrebare postata de petronnela cu 13 ani in urma

Am 48 de ani si de aproximativ un an am o abundenta menstruala deosebita, in comparatie cu volumul menstrual cu care eram obisnuita. La acest fenomen se mai adauga si o descuamare masiva a vaginului de parca as fi oparita - dar fara dureri , acestea aparand doar de o luna de cand mi-a venit (as putea spune) ciclu si de cand ....tot vine iar de cateva zile sangele e rosu deschis. Va rog, dati-mi un sfat!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Tulburari de premenopauza?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (4)

de pe net (acum 13 ani)

Despre premenopauza si cum sa avem grija de noi


Premenopauza este perioada care precede adevarata menopauza. Ea corespunde unei diminuari progresive a functiilor hormonale care permit crearea copiilor. Cum sa stim daca procesul a inceput deja si care sunt semnele care anunta menopauza? Iata cateva informatii.
Cum se intampla?

Menopauza corespunde disparitiei fertilitatii prin oprirea functionarii ovarelor. Ea survine, in general, la femeile aflate in apropierea varstei de 51 de ani. Premenopauza corespunde perioadei de tranzitie care precede aceasta schimbare radicala. Ea se instaleaza cu aproximativ 4 ani inainte de menopauza, iar semnele sunt extrem de variate.

Ovarele, care produc hormonii femini – estrogen si progesteron – incep sa fie din ce in ce mai putin active. Primele diferente, cele mai evidente, se traduc prin cicluri dereglate. Femeile cu un ciclu regulat incep sa aiba menstra la 15-20 de zile, apoi deloc. Ciclurile revin dupa cateva luni, dar uneori incomplet.
Semnele cele mai vizibile

Toate aceste schimbari fiziologice sunt acompaniate deseori de simptome dezagreabile, cum ar fi:

* Dureri de cap
* Balonari
* Dificultati in scoaterea inelelor
* Sani durerori
* Fata usor umflata dimineata
* Gleznele umflate seara
* Si faimoasele si penibilele bufeuri de caldura. Ele pot dura mai mult de 5 ani si in 25% din cazuri, mai mult de 10 ani. Ele se mainifesta uneori printr-o simpla roseata a fetei. Sau de o maniera mult mai spectaculoasa si jenanta: gat fierbinte, fata si umerii se incalzesc, dand senzatia de a fi in flacari, se transpira pana la punctul in care se uda hainele. Crizele pot sa apara de 10-20 de ori, cu transpiratie ata de abundenta ca suntem nevoite sa schimbam cearceafurile noaptea.
* Fibrom la uter si chisturi la sani. La nivelul uterului si sanilor, modificatia hormonala favorizeaza proliferarea celulelor de care se ocupa hormonii sexuali: uterul si glandele mamare. Peretele uterului se ingroasa. In acest moment se pot dezvolta polipi, fibromuri, tumori musculare. Acestea se pot dezvolta intr-un mod negativ, de aceea avem un mare interes sa le depistam cat mai repede. Sanii pot deveni „granulosi”, durerosi, sa creasca in volum pana la punctul in care trebuie sa va schimbati cupa la sutien. Pot aparea chisturi, deseori benigni. In alte momente, sanii devin supli si senzatiile chisturilor dispar, demonstrand absenta secretiei hormonale.
* Silueta se ingroasa. Nu toate femeile se ingrasa in aceasta perioada, dar majoritatea adauga aproximativ 7 kilograme la varsta de 45-55 ani. Grasimile se localizeaza in special pe pantec. Cele care vor sa evite sa se rotunjeasca trebuie sa aiba grija la excesele alimentare si sa practice o activitate fizica regulata.

Nici un examen pentru a sti cu adevarat

Nu exista nici o analiza de sange sau urina care sa ne permita sa vedem daca premenopauza sau menopauza s-au declansat. Dozele de hormoni arata doar starea hormonala la un moment dat, precum o fotografie intr-un moment precis, dar cum premenopauza se traduce printr-o anarhie hormonala, doza de luni va fi complet diferita de cea de marti sau miercuri.

De aceea nu se poate lua nici o decizie terapeutica pe analiza acestui element. Ceea ce ajuta, in schimb, sunt simptomele prezente, pe care le puteti nota in agenda. Ele vor permite medicului sa va adapteze tratamentul.

Sunteti sigura ca sunteti la menopauza cu adevarat, atunci cand nu ati mai avut menstra deloc timp de 12 luni. Abia atunci putem afirma ca menopauza a avut loc cu un an in urma.
Pana cand putem sa ramanem insarcinate?

Pentru majoritatea femeilor , riscul graviditatii intre 45 si 50 de ani este scazut. Una dintr-o suta ar putea ramane gravida, ceea ce nu este decat riscul unei femei ce se protejeaza cu sterilet. In schimb, in cazul unei premenopauze precoce, riscul graviditatii este real si este nevoie de contraceptie.
Pubertate si menopauza

Contrar idee preconcepute, nu exista corelatie intre varsta primelor cicluri si menpauza. Faptul ca au aparut la o varsta frageda, nu inseamna o menopauza avansata. In schimb, ereditatea joaca un rol important si o femeie are sanse mari sa ajunga la acest moment cam la aceeasi varsta ca mama sa. Un alt factor mai putin cunoscut, ce influenteaza varsta instalarii menopauzei, este tutunul. Fumatoarele care ajung pana la un pachet pe zi isi intarzie cu un an sau doi menopauza.
Tratamente posibile

O femeie care ia pilule contraceptive trece usor prin premenopauza. La ea toate semnele sunt mascate, de aceea medicul propune deseori pilula anumitor femei care sunt perturbate puternic de ciclurile anarhice, atunci cand nu exista contraindicatii.

Se poate realiza si un tratament pentru ca persoana sa se simta exact ca inainte. Dar acesta inseamna mai multi ani de simptome epuizante si acestia pot parea intr-adevar foarte lungi. Tratamentul consta in compensarea de hormoni prin progesteron sub forma de comprimate, 10-20 de zile pe luna si, doar in cazuri speciale, intr-o perioada mai avansata a premenopauzei, de estrogen in doze mici.

Cele care prefera sa infrunte aceasta etapa fara hormoni si fara sa „supere” natura pot sa apeleze la homeopatie , fitoterapie sau acupunctura.
Locul homeopatiei

Iata cateva exemple de moduri in care puteti trata bufeurile de caldura cu ajutorul homeopatiei. Exista diferite remedii.

Tratamentul de baza inseamna asocierea Glonoinum, trei capsule pe zi, la fiecare bufeu initens, cu Belladona si Veratrum viride, atunci cand bufeele sunt insotite de o transpiratie intensa si dureri de cap.

Pentru bufeele uscate, fara transpiratie, Aconit este mai bun, in special cand suntem nelinistite. Sanguinaria este mai buna, daca fata este congestionata.

Pentru orice tratament doriti sa optati, nu uitati sa treceti pe la medic. El va stie mai bine organismul si va poate recomanda exact ce va trebuie.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
ela (acum 13 ani)

O DESCUAMARE A VAGINULUI?! Iti cad bucati dinauntru, din vagin?!?! Doamne fereste!!!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Iuli (acum 13 ani)

Ai probabil un chist. Nu e de glumit, nu trebuia sa astepti atata!! Nu stiu ce e cu "descuamarea vaginului", sper ca nu, nu am mai auzit asa ceva, insa mergi de urgenta la ginecolog si poate dupa aceea si la un endocrinolog. Nu este o manifestare normala ce ti se intampla si nu cred ca are legatura cu premenopauza.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Victor Richard (acum 13 ani)

Cel mai bine ar fi sa mergi sa faci o ecografie sa vezi daca este vorba despre vreun fibrom (acestea determina in mod special sangerari abundente) iar daca ginecologul iti recomanda, eventual un control la medicul endocrinolog.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Victor Richard
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Victor Richard
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.