Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Spitalul Monza

Spitalul Monza
Standarde de excelenta

O speranță pentru copiii cu boli congenitale cardiace

Dr. Mircea Cotul

A
A
O speranță pentru copiii cu boli congenitale cardiace

O speranță pentru copiii cu boli congenitale cardiace


Termenul de cardiopatii congenitale se referă la malformațiile (anomaliile) cardiovasculare, apărute în etape diferite, în timpul vieții intrauterine, diagnosticate fie în acest stadiu sau imediat după naștere. Pot fi consecința unei opriri sau unei mutații în dezvoltarea normală a aparatului car¬diovascular. În majoritatea cazurilor, nu se cunosc cauzele care determină apariția acestor afecțiuni. Există o multitudine de factori incriminanți și anume, toxici (alcool, droguri, mediu), infecțioși (virusul rubeolei), fizici, stres, medicamentoși, boli ale mamei, care intervin în anumite etape ale sarcinii, izolați, sau în asociere cu determinări genetice (în cadrul anumitor sindroame genetice: sindromului Down, Williams, etc.). Este luată în calcul și existența unei predispoziţii ereditare în declanşarea cardiopatiilor congenitale.


În România se nasc anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiace congenitale, din care majoritatea necesită intervenție chirurgicală imediată. Spitalul Monza este un centru de excelență în patologia cardiacă și dorește să-și confirme acest statut nu numai prin rezolvarea bolilor cardiace ale ale adultului, ci și prin abordarea completă a patologiei cardiace ale copilului încă din primele zile de viață, și avem în vedere extinderea către perioada intrauterină.


Bolile cardiace congenitale pot fi izolate sau asociate altor malformații extracardiace. Complexitatea și severitatea anomaliilor cardiace congenitale este diferită, unele impun abordare chirurgicală în primele ore sau zile de viață și sunt considerate urgențe chirurgicale, în timp ce altele necesită monitorizare și amânarea intervenției chirurgicale până la momentul considerat optim pentru pacient.


Intervențiile chirurgicale pentru cardiopatiile congenitale sunt de 2 tipuri: corecția totală și interventiile paleative. Corecția totală (anatomică, fiziologică) se adresează majorității malformațiilor cardiovasculare. Efectuată la timp, cu indicații precise și corect, aduce beneficii maxime, pacientul este complet vindecat chirurgical. Evoluția ulterioară a acestor copii este atât precoce cât și la distanță normală, asemănătoare cu a unui copil sănătos de aceeași vârstă, perfect reancorat întru-un regim de viață obișnuit. Interventiile paleative pot fi o etapă pregătitoare pentru o viitoare corecție totală (situația optimă), iar pentru un număr relativ mic de cardiopatii congenitale, dar de complexitate mare, reprezintă singura opțiune chirurgicală. Acești pacienți prezintă leziunile anatomice cardiace atât de severe încat nu pot beneficia de o corecție fiziologică. Scopul este de a ameliora și de a îmbunătăți condiția cardiovasculară și generală a copilului.

În țara noastră accesul la servicile de chirurgie cardiacă pentru copii este dificil și limitat de numărul mic de centre specializate și de capacitatea redusă a acestora de a rezolva cazurile diagnosticate. În același timp specialiștii simt nevoia unei campanii de educare și orientare a populației către prevenție și diagnostic precoce. Diagnosticul copiilor cu malformații congenitale trebuie pus sau cel puțin suspicionat încă din timpul sarcinii. Acești copii pot beneficia din momentul diagnosticului de un plan de urmărire și tratament personalizat în cadrul centrelor de cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică cum este cel din Spitalul Monza.


PROGRAM DE INFORMARE ȘI SCREENING MEDICAL GRATUIT

Spitalul Monza – Centru Cardiovascular a inițiat un program ambițios de informare și screening medical gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale. În cadrul acestui program am evaluat ecocardiografic peste 800 de copii cu vârste între 0 și 16 ani. O atenție deosebită am acordat-o copiilor cu activități fizice intense organizate în cadrul cluburilor sportive.


Promovăm, în continuare, efectuarea de investigații complexe de imagistică medicală (radiologie, computer tomograf, RMN) pe care le oferim gratuit, atat la pacientul cardiac, dar si pentru alte afecțiuni extracardiace (neurologice, digestive, renale, osteo-articulare, etc.). Aici beneficiază pe lângă dotarea completă de ultimă generație, și de o echipă supraspecilizată în imagistică pediatrică, secondată de anestezist. În acest fel, se asigură confortul și siguranța necesară efectuării acestor tipuri de investigații în condiții ideale; astfel, se evită incidentele și complicațiile nedorite, având în vedere faptul că se abordează pacienți cu afecțiuni și complexitate diferită, începând de la vârsta nou născutului până la cea a adolescentului.


Organizarea activității într-un centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică este specifică și extrem de complexă și se deosebește substanțial față de cea dintr-o unitate spitaliciască specializată în patologia adultului, prin proiectarea din start a unor circuite de sală de operație, reanimare si terapie intensivă, secție cu paturi, laborator de analize medicale, explorări de specialitate, total diferite și dedicate în exclusivitate copiilor cu afecțiuni cardiace congenitale.

Pe lânga infrastructura particulară, probabil cea mai importantă condiție în desfășurarea unei activități competente, o constituie factorul uman, mai precis echipa multidisciplinară, specializată și experimentată, capabilă să stabilească diagnosticul, indicația terapeutică (chirurgicală, intervențională, sau combinată) optimă, cu riscuri și complicații minime, precum și urmărirea postoperatorie adecvată. Toate acestea sunt posibile și realizabile numai în măsura în care există un colectiv complex format din specialistul chirurg, de anestezie și terapie intensivă, pediatrul cardiolog, tehnicianul perfuzionist și nu în ultimul rând asistente medicale experimentate. Pregătirea și formarea unei astfel de echipe este extrem de laborioasa si dificil de realizat, pe durata a 10-15 ani, în vederea dobândirii experienței necesare în abordarea competentă a tuturor malformațiilor cardiovasculare congenitale, unele dintre ele extreme de complexe, indiferent de vârstă sau greutatea pacientului, cu atât mai delicate în cazul în care acestea sunt depistate la un nou născut în primele zile de viață.

Din păcate în România există prea puține centre clădite pe această structură, care funcționează eficient în majoritatea țărilor cu tradiție în acest domeniu.


Singura unitate privată care îndeplinește criterile menționate anterior este Spitalul Monza - Centru Cardiovascular din București, care a fost gandit și proiectat pentru a fi o referința în cardiologia și chirurgia cardiovasculara a adultului și copilului în România. În cadrul spitalului Monza funcționează secția de Chirurgie cardiovasculară pediatrică cu 2 săli de operație și 12 saloane, Reanimare si Terapie intensivă pediatrică (8 paturi) și Cardiologie pediatrică. Departamentele menționate dispun de o infrastructură special concepută și realizată la cele mai înalte standarde europene, cu dotări de ultimă generație, unde iși desfășoară activitatea o echipă completă de specialiști din toate domenile conexe menționate anterior, cu o experiență și continuitate profesională de peste 17 ani în aceeași formulă. Am debutat de curând activitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu rezultate foarte bune, care face parte dintr-un program mai amplu, care vizează un număr mare de pacienți cu malformații cardiace variate și complexe, aflați pe o lista de programări și nu de așteptare cu priorități și indicații bine stabilite. Suntem foarte încrezători în fața acestui proiect ambițios și lăsăm ca în timp rezultatele să confirme, încrederea cu care a fost creditat.


Spitalul Monza din București iși propune să conștientizeze publicul din toată țara, că poate beneficia de servicii de diagnostic și tratament la un nivel calitativ comparabil cu cel din străinătate pentru bolile cardiace congenitale ale copiilor. Oferim astfel micuților pacienți, o alternativă la opțiunea unei intervenții chirurgicale în străinătate, care de cele mai multe ori se dovedește în final mult mai costisitoare datorită prețului intervenției propriu zise, dar și a costurilor asociate din partea famililor acestora.




Spitalul Monza

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Tony Bulandra, nr. 27

Tel: 0312252500

E-mail:

Web: www.spitalulmonza.ro

L
0:00-0:00
V
0:00-0:00
M
0:00-0:00
S
0:00-0:00
M
0:00-0:00
D
0:00-0:00
J
0:00-0:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!