Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Dacia Medical Center

Dacia Medical Center
Împreună, spre visul tău de a deveni părinte!

Amniocenteza – analiza care iti da raspunsuri despre bebelusul tau

PR Red Spot

A
A
Amniocenteza – analiza care iti da raspunsuri despre bebelusul tau

Amniocenteza este un test de tip diagnostic ce se realizeaza in timpul sarcinii, in al doilea trimestru, pentru a afla mai multe despre starea de sanatate a bebelusului. Aceasta investigatie este recomandata de medic atunci cand exista suspiciuni ca fatul sufera de anumite malformatii, in urma unor rezultate mai putin bune ale analizei de sange Triplu Test, sau daca mamica are peste 35 de ani, deci riscul unor probleme cromozomiale este mai mare. Ce presupune aceasta analiza, cat de sigure sunt rezultatele si care sunt riscurile ei, aflam de la dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.



            Din pacate, amniocenteza este o metoda destul de invaziva de a afla mai multe despre starea de sanatate a fatului.



            “Procedura presupune extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic din burtica mamei, de circa 20-30 de militri, cu ajutorul unui ac lung, destul de fin. Se foloseste ecograful drept ghid pentru a vedea care este locul mai sigur unde poate fi strapuns sacul amniotic, fara a leza fatul sau placenta. Extractia lichidului dureaza mai putin de 1 minut, insa toata procedura, cu totul, ajunge la circa 20 de minute”, explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.



            Odata extras lichidul, acesta este trimis la laborator pentru a fi analizat. Rezultatele pot veni dupa cateva zile, uneori chiar saptamani.



“Pentru ca fatul si lichidul amniotic in care acesta sta si se dezvolta au aceiasi cromozomi, putem diagnostica astfel anumite anomalii genetice, precum sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau, dar si tulburari precum fibroza chistica sau spina bifida ori incompatibilitatea de RH dintre mama si fat. In unele cazuri, amniocenteza poate fi folosita si pentru a analiza daca plamanii copilului sunt suficient de bine dezvoltati incat acesta sa poata respira singur, daca fatul a fost afectat de infectii precum toxoplasmoza sau citomegalovirus sau pentru a stabili paternitatea acestuia”, explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.



Desi este o metoda foarte buna de diagnostic prenatal, aceasta investigatie poate veni si cu riscuri importante.   



“Sa nu uitam ca sacul amniotic este casa fatului, cat inca e in uterul mamei, iar lichidul are rolul de a-l proteja de socuri si infectii si de a-i oferi o temperatura constanta. Astfel, orice eventuala problema a lui poate pune in pericol viata bebelusului. Cel mai mare risc al amniocentezei este acela de a pierde sarcina. Potrivit statisticilor, acest lucru se intampla o data la 400 de interventii. De asemenea, exista un mic risc de infectii, odata cu strapungerea sacului amniotic, precum si posibilitatea sa apara scurgeri ale lichidului amniotic, prin vagin”, completeaza dr. Tarek Abdou.



Amniocenteza are o rata de detectie a anomaliilor de circa 99%. In cazul in care analiza indica anumite defecte congenitale, e bine sa se apeleze si la ajutorul altor specialisti, pentru ca mamica sa stie tot ce se poate despre bebelusul ei si a putea lua o decizie in consecinta. 


Dacia Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bulevardul Dacia, nr. 101 Sector 2, Bucureşti

Tel: 0766536553

E-mail:

Web: http://www.daciamedicalcenter.ro/

L
9:00-19:00
V
9:00-19:00
M
9:00-19:00
S
Inchis
M
9:00-19:00
D
Inchis
J
9:00-19:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!