Clickmed
programare rapida la medic

Alergii oculare - Conjunctivita alergica

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Alergii oculare - Conjunctivita alergica Vezi galerie foto

Conjuctivita alergica este manifestarea reactiei alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamatii de natura alergica ale conjunctivei.

Afectiunile alergice (generic alergiile) sunt generate de reactivitatea exagerata a sistemul imun in raport cu expunerea la antigeni din mediul inconjurator.

Substantele care provoaca aceste reactii exagerate (alergice) poarta denumirea de alergeni. Raspunsul imun al organismului poate genera simptome precum: congestie a conjunctivei (ochi umflati), lacrimare, stranut, prurit, etc., iar in cele mai grave cazuri chiar soc anafilactic (anafilaxia).

Conjunctivita alergica nu se transmite, nu este o afectiune oftalmologica contagioasa, iar acuitatea vizuala ramane neschimbata, nefiind afectata decat in cazul in care apar complicatii.

Persoanele care cunosc faptul ca sunt alergice la anumite substante trebuie sa fie foarte atente la componentele medicamentelor pe care le iau sau ale produselor cosmetice pe care le folosesc pentru ca acestea sa nu le contina.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament - Generalitati
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cei mai comuni alergeni posibil inductori ai reactiilor alergice, sunt: praf de casa, pene, mucegaiuri (frecvent intilniti in mediul nostru habitual), polen, fire de par de animale si anumiti paraziti de la animal ai acestora, venin de insecte, alergiile la medicamente diverse si chiar anumite fructe (capsuni).

Conjunctivita alergica poate aparea atat datorita poluarii, prafului, polenului (primavara) dar si datorita folosirii anumitor produse cosmetice (farduri, creme de fata, creioane dermatograf, solutii de ras sau dupa ras).

Simptome

Sus

Manifestarile sau simptomele caracteristice in alergiile oculare sunt: pruritul local (mancarime), ochi inrosit, lacrimare abundenta nepurulenta. In aceasta afectiune, conjunctiva devine rosie si apare o secretie nu foarte abundenta.

Se mai intalneste si edem ocular (pleoape umflate), inrosirea marginilor pleoapelor. De cele mai multe ori pacientii asociaza conjunctivitei alergice si alte alergii (rinite alergice, bronsite alergice, cum ar fii astmul bronsic alergic).

Tratament - Generalitati

Sus

In primul rand, in cazul in care se cunosc alergenii, evitarea si prevenirea expunerii la acestia reprezinta o masura esentiala.

Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei. Trebuie evitate locurile in care sunt multe noxe, trebuie protejati ochii si nu trebuie ca pacientul sa atinga conjunctiva cu vata, tifon sau cu mana.

Este absolut necesar ca mainile sa fie spalate foarte des, sa se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, fetele de perna sa fie spalate la 90 de grade si calcate.

Ochiul afectat de conjunctivita nu se panseaza niciodata, deoarece stagneaza secretia iar germenii se pot inmulti sub pansament, trebuie lasat descoperit si tratat cu picaturi de ochi si mai ales igiena riguroasa.

In tratamentul conjunctivitei alergice, mentinerea igienei este foarte importanta. In primul rand este absolut necesara spalarea cu apa rece si sapun a ochiului.

Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci decongestive, coliruri antiseptice sau dezinfectante usoare, lacrimi artificiale si alti lubrifianti oculari care au si efect de spalare a alergenilor.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate