Clickmed
programare rapida la medic

Transpiratia si mirosul corpului

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2018

Introducere

Sus
Transpiratia si mirosul corpului

Statul in plin soare, exercitiile fizice la sala sau sustinerea unui referat la serviciu - toate aceste situatii pot face o persoana sa transpire. Este natural si sanatos ca o persoana sa transpire in aceste conditii.

De fapt, expunerea la temperaturi inalte, exercitiile fizice intense sau stresul emotional sever pot determina pierderea mai multor litri de lichid prin transpiratie. Un strop de transpiratie de marimea unui bob de mazare poate raci aproape un litru de sange cu jumatate de grad Celsius.

Uneori, totusi, mecanismul complex al transpiratiei se deregleaza, rezultand in transpiratie excesiva (hiperhidroza) sau transpiratie redusa sau absenta (anhidroza).

Transpiratia excesiva poate fi deranjanta si poate semnala o problema mai serioasa de sanatate. Anhidroza poate fi amenintatoare de viata.

Pentru majoritatea oamenilor, transpiratia este doar o problema minora. Mirosul neplacut care apare uneori din cauza transpiratiei poate fi deranjant. Desi transpiratia este practic fara miros, poate capata un miros neplacut cand ajunge in contact cu bacteriile de la nivelul pielii.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Transpiratia excesiva - hiperhidroza
  5. Consultul medical de specialitate
  6. Complicatii
  7. Tratament
  8. Ingrijiri la domiciliu
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Persoanele sanatoase transpira, dar cand, unde si cum, variaza de la persoana la persoana.

Factorii care determina transpiratia la majoritatea persoanelor includ:

- exercitiul fizic, mai ales daca este sustinut, intens;

- vremea calda;

- nervozitatea, anxietatea sau stresul.

Transpiratia declansata de emotii puternice apare mai frecvent la nivelul fetei, axilar, pe palme si pe talpi. Cu toate acestea, cantitatea de transpiratie si chiar mirosul acesteia poate fi influentata de dispozitie, dieta, unele medicamente si conditii medicale, si chiar nivelele hormonale.

Mai mult, unele persoane mostenesc tendinta de a transpira foarte mult in special pe palme si pe talpi.

Este aproape imposibil de definit transpiratia normala; este important ca fiecare sa invete ce e normal pentru sine. Acest lucru va ajuta cand apar modificari.

Cauze

Sus

Pielea umana are doua tipuri de glande sudoripare: glande ecrine si glande apocrine. Cand temperatura corpului creste,sistemul nervos autonom stimuleaza aceste glande sa secrete lichid la suprafata pielii, unde raceste corpul in timpul evaporarii.

Lichidul (transpiratia) este formata mai ales din apa si sare (clorura de sodiu) si contine cantitati infime de alti electroliti - substante care ajuta la reglarea balantei lichidelor din corp - precum si alte substante cum ar fi ureea.

Glandele apocrine, pe de alta parte, secreta o transpiratie mai grasoasa direct in canaliculele glandei. Cand persoana se afla sub stres emotional, peretele acestor canalicule se contracta si transpiratia este impinsa la suprafata pielii unde bacteriile incep sa o degradeze.

Cel mai frecvent, mirosul este determinat de degradarea bacteriana a transpiratiei.

O serie de factori pot influenta cantitatea de transpiratie si mirosul acesteia. Anumite alimente, medicamente sau afectiuni medicale pot determina transpiratie excesiva, in timp ce alte medicamente sau conditii medicale pot interfera cu abilitatea persoanei de a transpira normal.

Transpiratia excesiva - hiperhidroza

Sus

Unele persoane transpira mai mult decat altele fara un motiv aparent. Dar exista factori care pot declansa transpiratia excesiva. Acestia includ:

- Ereditatea - unele persoane mostenesc tendinta de a transpira excesiv, in special pe palme si pe talpi.

- Unele alimente si bauturi - consumul de bauturi fierbinti si a celor care contin cafeina sau alcool pot determina transpiratie, la fel ca si ingerarea de mancaruri foarte iuti.

- Anumite medicamente - medicamentele care pot determina transpiratie in exces includ antipsihotice folosite pentru tratarea tulburarilor mentale, morfina si doze in exces de hormon tiroidian, tiroxina. Analgezicele cum ar fi aspirina si acetaminofen determina transpiratie in exces.

- Menopauza - femeile care intra la menopauza pot avea bufee - cresterea temperaturii corpului insotita de transpiratie si senzatie de caldura intensa - datorate scaderii nivelului de estrogen. Unele femei se pot trezi noaptea foarte transpirate pentru ca apoi sa aiba frisoane.

- Niveluri scazute de hormoni masculini - barbatii cu nivel scazut de hormoni masculini, testosteron sau cu hipogonadism - cauzat de reducerea functionarii testiculelor - pot, de asemenea, sa prezinte bufee.

- Hipoglicemia (un nivel scazut al glucozei in sange) - aceasta apare cand nivelul de glucoza din sange scade sub un anumit nivel. Este mai frecventa la persoanele cu diabet care isi administreaza insulina sau iau medicatie care creste secretia proprie de insulina. Semnele si simptomele precoce includ transpiratia, tremuraturi, stare de slabiciune, senzatie de foame, ameteli si greturi.

Unele persoane pot face hipoglicemie dupa ce mananca, mai ales daca au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului si al intestinului. In rare cazuri, poate exista o secretie spontana crescuta de hormon pancreatic, insulina, care sa determina aparitia hipoglicemiei.

- Febra - febra apare cand temperatura corpului creste peste o anumita limita. Ea apare in cazul multor tipuri de infectii bacteriene si virale. Cand temperatura corpului reuseste sa revina la normal, pacientul poate avea transpiratie profuza, care reprezinta modalitatea organismului de a scapa de caldura in exces. Episoade repetate de febra urmate de transpiratii si frisoane pot indica o infectie severa sau alte afectiuni.

- Hipertiroidism (functionare in exces a tiroidei) - uneori glanda tiroida produce cantitati in exces da hormon numit tiroxina. Aceasta afectiune poate avea o serie de semne si simptome:pierdere in greutate, puls rapid si neregulat, nervozitate si sensibilitate la caldura. De asemenea, poate determina aparitia unei transpiratii in exces.

- Infarctul miocardic - acesta apare cand lipsa de vascularizatie lezeaza si distruge o parte din muschiul cardiac. Semnele si simptomele infarctului miocardic includ: durere de tip strangere sau presiune in piept care dureaza cateva minute sau durere care iradiaza de la torace spre umar, brat si spate si transpiratie excesiva.

La aparitia acestor simptome se recomanda solicitarea de urgenta a ajutorului medical. Orice minut conteaza in cazul unui infarct miocardic.

- Tuberculoza - in Romania, tuberculoza este o afectiune endemica. Netratata, tuberculoza poate fi fatala. Printre semnele si simptomele acesteia se regasesc tusea, febra si transpiratiile nocturne.

- Malaria - malaria afecteaza milioane de oameni in toata lumea. Boala apare in special in tarile tropicale si subtropicale, dar este prezenta si in alte tari, in special la persoanele care se intorc din calatorii in tarile cu endemie de malarie.

Semnele si simptomele sunt in legatura cu ciclul de viata la parazitului care determina malaria, si pot apare intre 8 zile si un an de la infectare. Initial, apar frisoane, cefalee (dureri de cap), varsaturi si greturi, dar odata cu cresterea temperaturii corpului apar transpiratii profuze. Ciclul poate reapare la fiecare 48-72 de ore.

- Unele tipuri de cancer - leucemia si limfoamele pot determina aparitia unui pattern neobisnuit de transpiratie.

Consultul medical de specialitate

Sus

Se recomanda consultarea medicului la aparitia unei transpiratii mai abundente decat de obicei sau daca aceasta apare noaptea in special, fara motiv. Transpiratia rece este de obicei raspunsul organismului la o afectiune serioasa, anxietate sau durere intensa.

Este necesar consultul medical de urgenta in cazul transpiratiilor reci insotite de ameteli sau dureri toracice sau abdominale.

Este recomandat ca pacientul sa consulte medicul si daca observa o modificare a mirosului transpiratiei - poate fi un semn al unor conditii medicale. Un miros ca de fructe, spre exemplu, poate fi un semn de diabet, iar cel de amoniac poate indica afectiuni hepatice sau renale.

In plus, o afectiune rara cunoscuta sub numele sindromul mirosului de peste (trimetilaminuria) poate determina aparitia unui miros similar celui al pestelui stricat.

Persoanele cu sindromul mirosului de peste au o tulburare genetica care impiedica metabolizarea trimetilaminei, un produs rezultat din digestia anumitor alimente cum ar fi pestele sarat, ouale si ficatul.

Complicatii

Sus

Complicatiile asociate cu transpiratia prea multa sau prea putina, pot merge de la deranjante pana la amenintatoare de viata. Complicatii frecvente ale transpiratiei in exces includ:

-Infectii fungice ale unghiilor- persoanele care transpira mult sunt predispuse la mai multe tipuri de infectii fungice. Acest lucrul este cauzat de faptul ca fungii se dezvolta in medii calde si umede, cum ar fi pantofii transpirati. Acesta este motivul pentru care infectia apare mai frecvent la unghia de la picior decat la cea de la mana.

O infectie a unghiei debuteaza de obicei cu o pata alba sau galbena sub patul unghial. Pe masura cu infectia fungica se raspandeste mai adanc, unghia se decoloreaza, se subtiaza si prezinta margini denivelate. Uneori, unghia se desprinde de patul unghial, iar pielea din jur poate fi rosie si umflata. Poate apare chiar un usor miros.

- Piciorul atletului - uneori, picioarele transpirate doar miros urat. Acest miros de neconfundat, care apare datorita degradarii transpiratiei de catre bacterii, poate sau nu sa apara impreuna cu piciorul atletului - o infectie fungica ce apare de obicei intre degetele de la picior si determina prurit, arsuri si craparea pielii.

Aceasta afectiune poate apare si la nivelul talpii si a marginilor piciorului, determinand descuamarea sau ingrosarea pielii.

- Tinea cruris - aceasta infectie fungica determina mancarimi si senzatie de arsura la nivelul pielii din jurul organelor genitale. Poate fi insotita de o eruptie rosie pe fata interna a coapselor si la nivelul feselor, este usor contagioasa si se poate raspandi prin contact direct si folosirea comuna a prosoapelor.

- Infectii bacteriene si negi - transpiratia excesiva poate contribui la aparitia infectiilor bacteriene, in special imprejurul foliculului pilos sau intre degetele de la picior. De asemenea, poate determina negi - mici tumorete ale pielii determinate de virusul papiloma uman (HPV).

- Eruptii cutanate datorate caldurii - aceasta eruptie apare cand porii din jurul glandelor sudoripare sunt blocati. Astfel, transpiratia este prinsa sub piele, determinand aparitia unor umflaturi sau pete fine, rosii.

De obicei apar pe piept, partea superioara a spatelui si brate. Cel mai frecvent apare pe vreme calda si umeda si in general afecteaza sugarii si copiii mici. Poate apare si daca sugarul este imbracat prea gros sau are febra.

- Consecinte sociale si emotionale - in mod tipic, persoanele cu hiperhidroza transpira excesiv pe palme si pe plante, determinand maini lipicioase si miros neplacut al picioarelor. Astfel, ele pot prezenta consecinte semnificative de ordin psihologic, social, educational si ocupational.

Tratament

Sus

Pentru unele persoane care transpira abundent, raspunsul poate fi simplu: un deodorant sau antiperspirant cosmetic.

Deodorantele, care elimina mirosul, dar nu si transpiratia, de obicei contin alcool si pot duce la cresterea aciditatii pielii, inhiband astfel dezvoltarea bacteriilor. Deodorantele deseori contin parfum pentru a masca mirosul de transpiratie si este folosit pe maini, picioare si la nivelul axilelor.

Antiperspirantele blocheaza ductele sudoripare cu saruri de aluminiu, reducand astfel cantitatea de transpiratie care ajunge la suprafata pielii. Desi exista zvonuri care sugereaza o legatura intre antiperspirante si cancerul de san, nu exista dovezi stiintifice pentru o astfel de legatura.

Antiperspirantele pot determina iritatie locala sau chiar dermatita de contact - piele rosie, tumefiata si pruriginoasa. De fapt, antiperspirantele sunt produsele cosmetice cel mai des asociate cu iritatiile pielii.

Deodorantele, mai ales cele pe baza de plante sau cristale pot fi mai putin iritante pentru piele.

Daca produsele cosmetice nu sunt eficiente, medicul poate prescrie un antiperspirant medical, ce se elibereaza pe baza de reteta.

Pentru probleme mai severe legate de transpiratie poate prescrie alte interventii cum ar fi:

- Iontoforeza - in aceasta procedura, un dermatolog foloseste un aparat electric pentru a introduce un curent de joasa tensiune la nivelul zonei afectate. Desi iontoforeza nu este dureroasa si este relativ sigura, poate sa nu fie mai eficienta decat un antiperspirant topic.

- Toxina botulinica (botox) - acesta este acelasi produs care ajuta la intinderea ridurilor prin paralizarea anumitor muschi. Cercetatorii au descoperit ca injectiile cu Botox sunt un mod eficient de tratarea a hiperhidrozei prin blocarea nervilor care declanseaza glandele sudoripare.

Totusi, Botox-ul nu este un tratament care sa vindece. Poate fi nevoie de mai multe injectii pentru a ajunge la rezultatul dorit, tratamentul poate fi dureros, iar rezultatele dureaza doar aproximativ 4 luni. In plus, desi Botox opreste transpiratia, nu previne aparitia mirosului neplacut al corpului.

- Medicamentele anticolinergice - daca pacientul prezinta transpiratie generalizata, medicul poate prescrie un medicament anticolinergic cum ar fi glicopirolatul. Anticolinergicele functioneaza prin blocarea actiunii acetilcolinei, un mesager chimic al organismului care ajuta la stimularea glandelor sudoripare, printre alte actiuni.

Acetilcolina actioneaza pe mai multe structuri ale corpului, nu doar pe glandele sudoripare, astfel ca poate avea diferite efecte secundare. Acestea sunt in general usoare.

Pot include gura uscata, constipatie, vedere incetosata, retentie urinara, pierderea gustului, ameteala si confuzie. Daca pacientul prezinta diaree, eruptie cutanata, dificultati de respiratie sau inghitire, se recomanda solicitarea ajutorului medical, intrucat acestea pot semnala probleme mai serioase.

- Chirurgia. In rare cazuri, chirurgia poate fi o optiune. Daca transpiratia excesiva apare doar in axile, glandele sudoripare de la acest nivel pot fi indepartate. Alta procedura implica sectionarea nervilor care poarta mesaje de la nervii simpatici la glandele sudoripare.

In trecut, aceasta era o operatie majora, necesitand o incizie larga la nivelul toracelui sau al spatelui pentru abordul nervilor. De obicei, pacientul statea in spital o saptamana si putea avea nevoie de o luna de recuperare.

Astazi, operatia poate fi realizata folosind o procedura numita simpatectomie toracica endoscopica. Necesita doar trei incizii de dimensiuni mici pentru un video telescop si instrumente chirurgicale mici.

Desi operatia este dificila, de obicei necesita o singura zi de spitalizare si produce cicatrici minime. Dupa operatie, transpiratia palmelor se opreste definitiv, dar transpiratia crescuta poate apare in alta zona a corpului, cum ar fi spatele sau spatele membrului inferior.

Ingrijiri la domiciliu

Sus

Exista un numar de masuri pentru reducerea transpiratiei.

Urmatoarele sugestii pot fi de folos:

- Imbaierea zilnica - imbaierea regulata ajuta la reducerea numarului de bacterii la nivelul pielii.

- Uscarea cu atentie a picioarelor dupa baie - microorganismele se dezvolta in spatiile dintre degetele de la picioare. Este indicata folosirea spray-urilor cu pudra pentru picioare care ajuta la absorbirea transpiratiei.

- Alegerea pantofilor si sosetelor facute din materiale naturale - pantofii facuti din materiale naturale, cum ar fi pielea, ajuta la prevenirea aparitiei transpiratiei picioarelor, permitand piciorului sa respire.

- Alternarea pantofilor - pantofii nu se usuca complet peste noapte, astfel ca se recomanda alternarea pantofilor in fiecare zi la persoanele care au probleme cu transpiratia picioarelor.

- Purtarea sosetelor din materiale naturale - sosetele din bumbac sau lana mentin piciorele uscate pentru ca absorb umezeala.

- Schimbarea frecventa a sosetelor - se recomanda schimbarea sosetelor si a ciorapilor o data sau de doua ori pe zi si uscarea cu atentie a picioarelor de fiecare data. Femeile pot incerca sa poarte dresuri cu talpa din bumbac.

- Aerisirea picioarelor - mersul descult poate fi de folos, la fel ca si scoaterea picioarelor din pantofi cat mai des cu putinta.

- Alegerea hainelor din fibre naturale - hainele din fibre naturale cum ar fi bumbacul, lana sau matasea, permit pielii sa respire. In timpul exercitiilor fizice, pot fi de preferat tesaturi high-tech care mentin umezeala la distanta de piele.

- Aplicarea antiperspirantelor in timpul noptii -la culcare, este indicat ca persoana sa aplice un antiperspirant pe palme sau pe talpi. Sunt de preferat antiperspirantele fara parfum.

- Tehnicile de relaxare - se pot folosi tehnici de relaxare cum ar fi yoga, meditatia sau biofeedback-ul. Acestea pot ajuta pacientul sa invete cum sa controleze stresul care declanseaza transpiratia.

- Modificarea dietei - daca alimentele sau bauturile ingerate determina transpiratie mai mult decat de obicei sau aceasta are un miros neplacut, se recomanda eliminarea bauturilor cu cafeina din dieta si a alimentelor cu miros puternic, cum ar fi usturoiul sau ceapa.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate