Clickmed
programare rapida la medic

ulei floarea soarelui

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati  in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]

Floarea soarelui (helianthus annuus)

Din Plante medicinale

Planta medicinala si alimentara, oleaginoasa cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Tulpina este dreapta, paroasa si poate atinge chiar si 3 metri inaltime. Frunzele sunt aspre, mari, ovale. Florile au petale de culoare galben-portocaliu. Fructul este o achena, care variaza ca si culoare de la alb, negru sau pestrit. Planta infloreste din luna iulie pan ain octombrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele, florile marginale ligulate, frunzele si tulipinile verzi recoltate din perioada de inflorire. Floarea soarelui contine glucide, proteine, lipide, celuloza, acid oleic, palmitic, stearic, arahidic, lecitina, antociani, carotenoide, fitesteroli, carotenoide, flavone, vitamine. Planta are caracteristici emoliente, febrifuge. Uleiul obtinut din semintele de floarea soarelui este utilizat in mod special in alimentatie, dar este utilizat si in componenta altor tipuri de uleiuri (combustibili, uleiuri cosmetice, etc.). Uz intern: - boli... [continuare]

Care este cel mai bun ulei pentru gatit

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2013

Generalitati De cand nutritia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi, tipurile de ulei pentru gatit folosite in bucatarie au inceput sa fie impartite in doua tabere principale cele bune si cele rele. Primele nu doar ca predispun mai putin ingrasarii, ci aduc si o serie de beneficii sanatatii, precum un aport bogat de acizi grasi esentiali omega-3, antioxidanti sau proteine. Tipuri de ulei recomandate pentru gatit Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele. Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate... [continuare]

Tipuri de ulei pentru gatit

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Martie 2013

Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]

Ulei alimentar

Din Dictionar Termeni

Materie grasa de origine vegetala, animala sau minerala. uleiurile alimentare au proprietati dietetice diferite dupa compozitia lor in acizi grasi si dupa continutul in vitamine, dar valoarea lor energetica este intotdeauna identica: 900 kilocalorii pentru 100 grame. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare legate de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor, responsabila de ateroscleroza), este recomandabila folosirea uleiurilor care contin acizi grasi nesaturati (ulei de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui si de germeni de porumb) si uleiurile de peste zise "omega", de asemenea nesaturate. [continuare]

Pastile ulei de peste

Din Comunitate

buna ziua! as vrea sa stiu cum se poate urma un tratament cu pastile din ulei de peste. ce parti negative ar avea acest tratament. multumesc [continuare]

7 alimente care ar putea fi inselatoare

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Generalitati Credeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde. Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora. In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata. Ulei de masline Nu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii. Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales... [continuare]

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Cele mai populare uleiuri esentiale

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Generalitati Fiecare tip de ulei esential are propriile sale beneficii terapeutice. Lavanda ajuta la eliberarea stresului, menta este un energizant natural etc. Cu cat o persoana are de ales dintre mai multe uleiuri esentiale cu atat este mai dificil pentru ea sa il aleaga pe cel potrivit. Pentru a simplifica acest lucru, mai jos, sunt prezentate cateva dintre cele mai des intalnite uleiuri esentiale alaturi de beneficiile acestora. Uleiul esential de bergamota Uleiul esential de bergamota este un ulei parfumat, obtinut din fructele arborelui Citrus Beragamia, originar din sud-estul Asiei (care poate fi regasit, in prezent, inclusiv in Italia si de-a lungul Coastei de Fildes). Este un ulei utilizat nu doar pentru aromoterapie ci si in compozitia parfumurilor si a apei de colonie. Modalitati de extragere si de utilizare - Uleiul esential din bergamota este extras din coaja fructelor, prin presare. Bergamota poate fi folosita ca si tamaia sau intr-un vaporizator. Aceasta... [continuare]

Alimentația in poliartrita reumatoida?

Din Comunitate

Bună ziua. Am aflat că am poliartrita și aș dori să știu dacă unele alimente ( pe care lea-am găsit că fiind interzise pe unele site-uri, dar pe altele nu) pot fi bune în dieta mea: mere, prune, vinete cartofi albi... dar artofii roșii (roz)? Dar. la categoria pește? La categoria uleiuri cu care să gătesc, pot folosi doar de măsline, cocos, in, sâmburi de struguri....sau și de orez, porumb. Căci am citit că cele din floarea-soarelui și rapiță pot produce inflamații. Am cumpărat semințe de mei, hrișcă, cânepă...le pot macina și să fac pâine sau turte? Căci prefer să-mi fac singura pâinea sau pastele, de aceea as vrea să știu din ce le pot face. Deja nu mai mănânc murături, sare, zahar.... Vă mulțumesc anticipat! [continuare]

Hipercolesterolemie

Din Dictionar Termeni

crestere anormala a colesterolemiei (nivelul de colesterol din sange). hipercolesterolemia face parte, ca si hipergliceridemia (cresterea nivelului sangvin de trigliceride), dintre hiperlipidemii (afectiuni caracterizate printr-o crestere a nivelului sangvin al lipidelor). Diagnostic - Pentru a stabilii diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6,5 milimoli, adica 2,5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0,26 milimoli (adica 0,1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). In cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si... [continuare]

Renalex, sol. int.

Din Medicamente

Indicatii RENALEX favorizeaza diureza si are actiune antispastica pe tractul urinar (si de asemenea, in colica renala, daca este dat la timp si in doza potriviti). Actioneaza ca antiinflamator pe tractul urinar, fiind indicat in special pentru tratamentul acuzelor datorate calculilor ureterali si renali. Efectul terapeutic al produsului se datoreaza amestecului bine echilibrat al diferitelor componente. In cazul problemelor reno-urinare se obtine o ameliorare decisiva ce duce la eliminarea suferintei. Cresterea fluxului de sange renal stimuleaza rinichiul si duce la o excretie urinara crescuta. In acest fel sunt prevenite infectiile urinare datorate stazei, si chiar este eliminata staza. creste excretia coloizilor protectori in urina, ceea ce previne formarea calculilor renali. Inflamatiile cailor urinare sunt eliminate, si problemele asociate urolitiazei se amelioreaza de obicei in scurt timp. Administrarea zilnica si regulata de RENALEX reduce frecventa colicilor renale si... [continuare]

Vitamax, capsule

Din Medicamente

Indicatii Vitamax este indicat ori de cate ori starea mentala sau fizica trebuie sustinuta: tratamentul oboselii, slabiciunii, epuizarii; ameliorarea eficientei mentale si intelectuale si combaterea tulburarilor de concentrare; ameliorarea rezistentei organismului la infectii; pentru scurtarea perioadei de convalescenta dupa diverse boli, interventii chirurgicale, radioterapie; pentru cresterea performantei fizice, in special la atleti; in tratamentul menopauzei si al impotentei psihogene; pentru intarzierea proceselor degenerative ale imbatranirii; pentru alinarea tensiunilor datorate surmenajului; ca parte integranta a tratamentului: neurasteniei si nevritelor, anemiilor prin deficite nutritionale, afectiunilor hepatice, artritelor, ulcerului gastro-intestinal, hiperlipidemiei, diabetului, distrofiilor pielii si anexelor cutanate, parului si unghiilor; in timpul sarcinii si al lactatiei; pentru inducerea starii de confort si stabilitate. Doze si mod de administrare In absenta... [continuare]

Farebil, solutie interna

Din Medicamente

Ce este Farebil si pentru ce se utilizeaza Indicatii FAREBIL creste secretia biliara, elimina spasmele ductelor biliare, si in timp, imbunatateste metabolismul ficatului, avand actiune deosebit de valoroasa in cazul litiazei biliare. Efectul complex al produsului asupra majoritatii afectiunilor hepato-bililiare (mai ales asupra litiazei colecistice) se datoreaza in special actiunii conjugate a substantelor ce il compun. Rezulta o ameliorare rapida a simptomatologiei si disparitia durerii. Administrat in cura va reduce severitatea colicilor, si de obicei, durerile vor ceda complet in scurt timp. Activitatea ficatului creste, si astfel se previne staza biliara; s-a observat disparitia treptata a calculilor biliari. Tulburarile digestive ce insotesc suferinta hepatica sunt eliminate, fara a necesita folosirea laxativelor. Recomandari: afectiuni hepato-biliare si litiaza colecistica. Mod de administrare Dupa sfatul medicului, sau 3-5 picaturi pe o bucata de zahar sau paine, de 4-5... [continuare]

Doppelherz aktiv lecitina forte 1200

Din Medicamente

Ce este Doppelherz Aktiv Lecitina Forte 1200 si pentru ce se utilizeaza Indicatii In compozittia lecitinei din soia intra substante active importante pentru activitatea sistemului nevos: cholina, inozitolul si acizii grasi nesaturati (AGN). Aceste componente sunt elemente constitutive ale celulelor nervoase, ele facand posibila sinteza neurotransmitatorilor (substante responsabile de transmiterea impulsurilor nervoase). S-a constatat ca procesele de invatare sunt legate nu atat de cresterea cantitatii de celule nervoase, cat de crearea de noi conexiuni nervoase intre celulele existente si facilitarea comunicatiilor intre aceste celule. Ambele procese impun asigurarea unor cantitati corespunzatoare de substante pentru hranirea creierului. Cholina serveste in organism la sinteza acetilcholinei - transmitator de impulsuri nervoase – impulsuri care sunt responsabile de desfasurarea corecta a proceselor de invatare, de puterea de concentrare si de capacitatea de regenerare a... [continuare]

Depunere de calciu la incheietura sold

Din Comunitate

Buna ziua Va salut cu respect, numele meu este Marius si scriu aici o problema legata de depunere de calciu, cu nadejdea ca voi primi un raspuns Ajutator. In urma cu 13 ani, dupa o fractura cervicala C4-C6, am ramas paralizat, tetrapareza. La operatia cervicala a fost folosit ca grefon o bucatica de os de la sold, iar dupa 6 luni de la operatie a inceput sa se cunoasca o depunere de calciu pe femur, aproape de baza, langa sold de unde a fost luata bucatica de os, iar piciorul nu se mai poate indoi pana la 90 grade. Am investigat problema la medici ortopezi si au spus ca rezolvarea e prin operatie, dar ca dupa eliminarea depunerii de calciu prin operatie poate sa reapara. Mi-au recomandat ca e mai bine sa stau cu ea asa daca nu evolueaza si nu cauzeaza vreo problema afara de cum e deja flexia piciorului. Timp de 11 ani depunerea de calciu a ramas la aceeasi dimensiune, dar de cateva luni se cunoaste o marire a ei, mai pronuntata in exterior, cam de marimea unui ou de... [continuare]

Gland uscat

Din Comunitate

Salutare tuturor... am 14 ani si de ceva timp (1 an) am o problema legata de glandul penisului. El este mereu uscat si este deranjant sa il decalotez, adica preputul este usor lipit de gland si trebuie sa trag usor ca sa nu ma doara. Mentionez ca pielea glandului este botita, ca si cum are riduri... este ceva grav? Vreau sa mai spun ca din cauza asta nu pot sa ma masturbez, chiar daca o fac mai rar, si trebuie neaparat sa ud glandul. Din prostie (nu intrebati de ce) am folosit drept lubrifiant niste ulei de floarea soarelui, este ceva de rau? Multumesc anticipat! [continuare]

Uleiul de masline

Din Comunitate

Buna ! La o ecografie pe care am facut-o in noiembrie 2009 a iesit, printre altele si "namol " la fiere . Medicul internist care mi-a facut ecografia mi-a recomandat ca in fiecare dimineata , inainte de a manca sa iau 2 linguri de ulei de masline si sa stau culcata 15-30 min. pe partea dreapta , ceea ce si fac de 1 saptamana . As vrea sa stiu daca intr-adevar este eficient acest tratament .Intreb acest lucru intrucat pana acum fierea nu mi-a creat mari probleme cu exceptia unui usor discomfort la anumite alimente (usturoi, varza , castraveti). [continuare]

Pagina 1 din 7 (185 rezultate)