Clickmed
programare rapida la medic

seminte de floarea soarelui prajite

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Semintele de floarea-soarelui, pentru sanatate si buna dispozitie

Din Diverse

De ani de zile, SanoVita ne propune o alimentatie placuta si extrem de sanatoasa. Semintele de floarea-soarelui, pe care ne-am obisnuit sa le numim, cu o anumita superioritate si aproape cu desconsiderare, "bomboane agricole", reprezinta insa nu numai o traditie si o adevarata bucurie, ci inainte de toate o inegalabila sursa de sanatate. Asadar, nu aveau cum sa lipseasca din oferta de produse sanatoase ale companiei valcene SanoVita. [continuare]

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]

Diabet

Din Comunitate

Buna ziua am si eu o intrebare pot sa consum seminte de floarea soarelui prajite ?cu sare am voie ? [continuare]

Regim ulcer

Din Comunitate

Buna seara! As vrea daca se poate sa-mi indicati si mie un regim pentru ulcer, in sensul alimentelor pe care am voie sa le manac si pe care nu. Stiu ca e destul de relativ in functie de persoana, insa e bine de stiut ce sa evit. Simt care imi fac rau si care nu, insa as vrea sa stiu mai in detaliu ca despre cele mai importante cunosc. De exemplu, am voie sa manac seminte de floarea-soarelui, alune, fructe confiate, mere, pere, supa de pui, ( am auzit ca nu am voie supa de carne), legume crude, miere, iaurt, paine prajita etc? :) Multumesc [continuare]

Cat de nociva poate fi tigara electronica

Din Comunitate

fumez de foare multi ani cam un pachet de tigari pe zi, de 4 luni am inceput fuma tigara electronica. am tot cautat pe internet informatii referitoare tigarii electronice, nu gasesc nimic concret despre aceasta tigara, doresc sa stiu daca este tot atat de nociva ca tigara clasica( normala) . va multumesc pentru colaborare. [continuare]

Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2018

Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Mai 2010

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan fara piele si os; [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Martie 2011

Generalitati Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri despre grasimile alimentare Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul unei persoane produce propria grasime ca urmare a excesului de calorii. Unele grasimi alimentare provin din alimentele de natura animala iar altele sunt de origine vegetala. Grasimile alimentare fac parte din grupa de macronutrienti care furnizeaza energie corpului unei persoane, alaturi de proteine si carbohidrati. Grasimea este esentiala pentru sanatate intrucat este necesara desfasurarii normale a unora dintre functiile organismului. De exemplu, unele... [continuare]

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]

Ceapa - 100% sanatate naturala

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este un remediu la indemana tuturor si se foloseste atat intern (sub forma de suc sau sirop), cat si extern (sub forma de comprese, impachetari etc.) Cum actioneaza si cum se poate utiliza ceapa? Sub cele 7 foi, ceapa contine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine si multe alte substante active. Ceapa curata si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf, stimuleaza metabolismul. Una dintre metodele cele mai folosite in tratamentul cu ceapa sunt compresele. Acestea pot fi utilizate calde sau reci, in functie de caz. Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia... [continuare]

Alimente bogate in fier

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2014

Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]

Dieta bogata in fibre

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iulie 2012

Generalitati Ati auzit destul de des sfatul: consumati cat mai multe fibre. Dar stiti care dintre fibre sunt atat de bune petnru sanatatea dumneavoastra? Fibrele dietetice, cele care se gasesc in mod special in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase, sunt cunoscute mai ales pentru calitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Dar fibrele ofera si alte beneficii sanatatii, cum ar fi scaderea riscului de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nu este deloc dificil sa alegeti alimente gustoase care contin fibre. Aflati in randurile urmatoare de cat de multe fibre dietetice aveti nevoie, care sunt alimentele care le contin si sub ce forma le puteti incorpora in mesele si gustarile dumneavoastra. Fibrele alimentare cunoscute si sub denumirea de furaje grosiere sau vrac, includ toate vegetalele pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte tipuri de alimente, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii - pe care... [continuare]

Sfaturi pentru sanatatea cardiovasculara

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Generalitati Chiar daca un stil de viata sanatos nu va elimina complet riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, acesta poate diminua posibilitatea aparitiei afectiunilor inimii. Daca va mentineti in forma prin activitate fizica si alimentatie sanatoasa, probabilitatea declansarii conditiilor cardiovasculare va fi mai scazuta prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), dar si prin micsorarea riscului manifestarii diabetului sau a obezitatii. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Consumati mai putine grasimi Unele dintre grasimile consumate cresc susceptibilitatea dezvoltarii bolilor de inima. Aceste grasimi se gasesc de obicei in produsele alimentare care provin de la animale, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Acestea pot fi depistate si in uleiuri de palmier si nuca de cocos. Mancati cat mai putine astfel de alimente. Renuntati la fumat Introduceti in dieta jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui si o ceasca de... [continuare]

Dieta de vara a persoanelor cu diabet

Din Articole
Actualizat la data de: 22 August 2012

Generalitati Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara. Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude. Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet. De ce este importanta dieta pentru persoanele care sufera de diabet? Excesul de greutate este asociat cu: hipertensiunea arteriala diabetul de tip 2 riscul crescut de boli cardiovasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral, angina pectorala Diabetul zaharat de tip 2... [continuare]

10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2013

Generalitati Colesterolul este o substanta care are o consistenta ce se aseamana cu ceara, fabricata de ficat, dar si de alte celule ale corpului. Colesterolul poate fi asimilat prin consumul de produse alimentare care il contin, cum ar fi lactatele, ouale, carnea etc. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de colesterol. Membranele celulelor au nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si acizi biliari, care au un rol important in digestia grasimilor. Totusi, organismul are nevoie de o cantitate limitata de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand exista un surplus de colesterol, se vor dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Colesterolul joaca un rol important in digestie, intrucat sustine functia ficatului de producere a acizilor necesari digestiei. Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol - In timpul sarcinii, femeile insarcinate au in mod natural un nivel mai mare de... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

Beneficiile dietei mediteraneene

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Mai 2021

Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]

Metode de intarire a sistemului imunitar toamna

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Generalitati Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp. Sistemul imunitar functioneaza prin identificarea acestor agenti patogeni, neutralizandu-i pentru a-i face inofensivi si apoi eliminandu-i din corp. Leucocitele provin din maduva osoasa, dar circula prin sange si prin sistemul limfatic al organismului. Majoritatea bolilor sunt puse in legatura cu un sistem imunitar slabit, in special racelile obisnuite. Daca sistemul imunitar nu functioneaza corect, pacientul devine mai sensibil la o serie de afectiuni, astfel ca mentinerea acestuia in stare optima de functionare trebuie sa fie o prioritate. Sezonul rece, care incepe de obicei in luna octombrie si continua pana in aprilie, reprezinta perioada din an care solicita cel mai mult sistemul imunitar. De aceea, trebuie intervenit pentru a impulsiona buna functionare a sistemului imunitar. Cum... [continuare]

Colesterol si trigliceride mari

Din Comunitate

Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]

Constipatia

Din Comunitate

Buna ziua,sper sa ma ajutati cu un sfat.Am 33 de ani si ma lupt cu constipatie de ceva timp.De multe ori ajung sa merg la toaleta o data la saptamana si atunci doar daca iau un laxativ.Vreau sa spun ca mananc fructe,legume,lactate,fac multa miscare nu duc o viata sedentara,nu sunt grasa si totusi nu pot scapa de constipatie.As dori un tratament naturist,nu as vrea sa ma indop cu medicamente,nu vreau sa invat organismul cu pastile.O zi buna tuturor. [continuare]

Acnee

Din Comunitate

Buna ziua! Am 21 de ani, sunt baiat si am acnee de vreo 4 ani( acnee medie pe fata spate si umeri}, am incercat Brevoxyl si masti naturiste fara mari rezultate. Am sperat ca va trece de la sine fiind vorba despre acnee juvenila insa cosurile continua sa apara. Astept sfaturile voastre. [continuare]

Slabit

Din Comunitate

am 151cm,58 de kg si 40 de ani.Nu pot tine cu strictete o cura de slabire pt ca mi se face foame si sunt si f pofticioasa,ce imi recomandati?va multumesc [continuare]

Sunt constipat ce imi recomandati

Din Comunitate

imi cer mii de scuze ca va deranjez si ca rog frumos sa nu treceti de mesajul meu poate ma puteti ajuta ,de vreo 5,6 luni de zile sunt tot timpul constipat ,daca nu as lua ceai verde ca sa ies as iesi cred ca-m la 3,4 zile,situatia nu sa agravat va rog frumos dati-mi un remediu sau chiar tre sa consult un medic ? cu stima si respect [continuare]

Alimente permise inainte de terapia cu iod radioactiv

Din Comunitate

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Salata de broccoli

Din Diverse

Salata de broccoli [continuare]

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati  in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]

Plan de detoxifiere pentru 7 zile

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Decembrie 2011

Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se adreseaza... [continuare]

Alimente recomandate pentru un somn linistit

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2012

Generalitati Somnul este influentat de regimul alimentar. Unul dintre secretele unui somn odihnitor pe timp de noapte este de a evita surescitarea activitatii creierului. Anumite alimente contribuie la un somn linistit iar alte produse alimentare alunga somnul. Alimentele care favorizeaza somnul sunt cele care contin triptofan intrucat acesta este un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a fabrica serotonina - un neurotransmitator care incetineste traficul nervos, astfel incat creierul nu este atat de solicitat. Triptofanul este un precursor al serotoninei, substantelor care induc somnul si melatoninei. Acest lucru inseamna ca triptofanul este materia prima pe care creierul o foloseste pentru a fabrica acesti neurotransmitatori care promoveaza relaxarea. Cu cat se produce o cantitate mai mare de triptofan, chiar si prin consumul de aliment [continuare]

Pagina 1 din 2 (58 rezultate)