Clickmed
programare rapida la medic

nivelul normal de glucoza in sange

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]

Sangele si bolile de sange

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Aprilie 2022
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]

12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie 1. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. 2. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca... [continuare]

Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum se mentine glicemia in limite normale? Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz includ mersul pe jos, jogging-ul, ciclismul, dansul, drumetiile, inotul, ridicarea greutatilor etc. Controlul consumului de carbohidrati Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Aceasta poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi... [continuare]

Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Iunie 2021

Totul despre sarcina Sarcina este perioada in care o femeie trece prin foarte multe schimbari, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si emotional. Pe masura ce avanseaza, aceasta poate veni cu modificari si situatii cu care nu v-ati mai confruntat si pe care nu stiti sa le gestionati. Ingrijorarile sunt normale, mai ales atunci cand ne confruntam cu situatii noi, iar pentru a trece cat mai usor peste aceasta perioada si a va bucura cat mai mult de toate momentele frumoase, este util sa stiti cu ce veti avea de a face, ce este normal si cand este momentul sa apelati la ajutor. Modificari care apar in timpul sarcinii Majoritatea femeilor au parte de sarcini si nasteri fara evenimente semnificative, dar complicatii bruste si imprevizibile pot aparea in orice moment pentru orice femeie. In cazul in care apar probleme, este important sa va asigurati ca actiunile sunt luate cat mai repede. Cele mai multe modificari ale corpului dumneavoastra sunt normale. Majoritatea... [continuare]

Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati Indiferent ca o persoana manifesta in prezent afectiuni hepatice cronice, este usor supraponderala sau doar traieste in societatea moderna de astazi, mentinerea unui nivel normal al functiei ficatului devine o necesitate. Responsabil pentru aproximativ 500 din functiile corpului, ficatul este esential pentru viata. Suplimentele alimentare au intrat in rutina multora dintre romani  in special in ultimii ani. In plus, mass-media contribuie la promovarea unor astfel de produse si, in general, acesta nu este un lucru rau. Nu trebuie, totusi, sa ignoram faptul ca, fiind eliberate fara prescriptie medicala, exista riscul unui supraconsum si, uneori, pot chiar sa dauneze (de ex sa produca alergii), pe langa costurile lor care, de multe ori, nu sunt negijabile. Mai mult decat atat, exista tendinta promovarii unor astfel de "medicamente minune" care sunt creditate cu puteri "miraculoase". Din pacate, insa, unele dintre ele nu au niciun efect benefic sau pot avea chiar... [continuare]

Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat poate determina niveluri ridicate, pe perioade indelungate de timp, de glucoza in sange, care impiedica fluxul de sange de-a lungul corpului si pielii. Acest lucru poate deteriora sau distruge nervii, poate intarzia vindecarea si poate sa scada aportul de oxigen si elemente nutritive, catre celulele corpului. Aproape toate persoanele cu diabet zaharat, cu un nivel crescut de zahar in sange, vor avea simptome care afecteaza pielea, membrele inferioare si cele superioare, in urmatorii cinci ani de la diagnosticare. Acestea pot include furnicaturi, senzatie de amorteala si pierderea abilitatii de a simti caldura, durere si presiune. Complicatiile rezultate ar putea fi severe. Infectii bacteriene La persoanele cu diabet zaharat pot sa apara mai multe tipuri de infectii bacteriene: ulcior (infectii ale glandelor pleoapelor) furuncul foliculita (infectia foliculilor de par) [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Decembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange. Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism. Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange - Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester. Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand [continuare]

Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Februarie 2016

Generalitati Glucoza este cel mai pretios combustibil pentru toate celulele corpului dumneavoastra, atunci cand aceasta este prezenta la niveluri normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; -Leziuni ale nervilor, numite neuropatii, ce... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?

Din Articole
Actualizat la data de: 26 August 2015

Generalitati Testele de sange presupun luarea unei mostre de sange pentru a fi testata in laborator. Aceste teste au o gama larga de utilizare si sunt unele dintre cele mai comune tipuri de teste medicale. Fiecare persoana trebuie sa faca analize medicale anual, deoarece acestea ofera informatii importante despre sanatate. Daca medicul suspecteaza o boala, cum ar fi infectiile, testele de sange ajuta sa se determine daca este prezenta infectia si care este cauza ei. Testele de sange Aceste teste se fac anual, pentru ca le permit doctorilor sa verifice nivelul colesterolului si diverse aspecte importante ale sangelui. Repetarea regulata a testelor de sange include hemoleucograma completa (analiza completa a sangelui) care masoara numarul de globule rosii si de globule albe, nivelul hemoglobinei. Testele pot descoperi anemia, infectiile, si chiar cancerul de sange. Aceste investigatii se pot face si pentru a verifica functiile inimii, rinichilor, ficatului prin observarea... [continuare]

Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iunie 2018

Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este un risc crescut pentru ambele complicatii, de aceea, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de anumite reguli care il pot scuti de probleme. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange, iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 60 si 110 mg/dl, sange prelevat pe nemancate. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste 180 mg/dl. Principalele simptome sunt: sete puternica, senzatia de uscare a gurii, oboseala accentuata, urinare frecventa, infec [continuare]

Glucoza urinara sau glicozurie glu (urina)

Din Analize Medicale

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. Este necesara o cantitate constanta de glucoza in sange. Atunci cand glucoza este in exces, aceasta ajunge in urina, determinand glicozuria. In timpul digestiei, fructele, legumele, painea si alte surse de carbohidrati sunt transformate in glucoza si alti nutrienti. Acestia sunt absorbiti de intestinul subtire si distribuiti in organism. Utilizarea glucozei pentru producerea de energie depinde de insulina, un hormon produs de pancreas. Insulina faciliteaza transportul glucozei in celulele corpului si o directioneaza catre ficat, pentru a stoca in celulele adipoase excesul de energie ca glicogen si/sau trigliceride. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, iar ca raspuns pancreasul elibereaza insulina. Cantitatea de insulina variaza in functie de volumul de alimente consumate, dar si de tipul acestora. Pe masura ce glucoza este... [continuare]

Glucoza serica sau glicemie glu , gli

Din Analize Medicale

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]

Analize la sange

Din Comunitate

Sunt begetariana de la 13 ani, adica de aproape 12 ani... Ieri, in 15.05.2014 mi-am facut un set de analize si as fi recunoscatoare daca mi-ar da cineva o lamurire despre cei 3 indici anormali. Analizele arata cam asa : Hemoleucograma completa Nr. eritrocite 4.6 *106 /µl 3.8 - 4.8*106 /µl Hemoglobina 13 g/dL 12 - 15 g/dl Hematocrit 38.1 % 36 - 46 % VEM 82.9 fL 80 - 96 fL HEM 28.3 pg 25 - 34 pg CHEM 34.1 g/dL 30 - 36 g/dl RDW-CV 16.6 % 11.0 - 16.0 % Nr. leucocite 8.79 *103 /µl 4.8 - 11.0 *103 /ul % Neutrofile 58.4 % 53 - 68% Nr. neutrofile 5.14 *103 /µl 2.54 - 7.48 *103 /µl % Eozinofile 1.2 % 2 - 4% Nr. eozinofile 0.105 *103 /µl 0.09 - 0.44 *103 /µl % Basofile 0.716 % 0 - 1.0 % Nr. basofile 0.063 *103 /µl 0.0 - 0.10 *103 /µl % Limfocite 33.7 % 25 - 45% Nr. limfocite 2.97 *103... [continuare]

Glucoza mare

Din Comunitate

La ultimul set de analize efectuat am avut nivelul glucozei situat la 156 mg/dL in condtiile unui unterval normal cuprins intre 74-106 mg/dL. Ce trebuie sa fac pentru a reduce acest nivel, doar folosindu-ma de alimentatie. Mentionez ca am 35 de ani si sunt de sex masculin. Multumesc [continuare]

Testul de toleranta la glucoza orala ttgo

Din Analize Medicale

Testul de toleranta la glucoza (OGTT), cunoscut si sub numele de test de toleranta la glucoza orala, determina daca organismul are dificultati de metabolizare a glucozei sau a zaharului. De obicei, dupa o masa, nivelul zaharului din sange creste, pancreasul eliberand in acel moment insulina. Aceasta ajuta la transportul zaharului din sange in celule, dupa care nivelul de zahar revine la normal. In cazul in care sunteti diabetic, excesul de zahar ramane in sange si deterioreaza vasele de sange, lucru care poate duce la boli de inima, boli de ochi sau de rinichi. Testul este utilizat de obicei, pentru a diagnostica cazuri de diabet (daca exista riscul sa faceti sau aveti deja), rezistenta la insulina si uneori pentru hipoglicemia reactiva si tulburari de glucide. Diagnosticarea cu prediabet sau diabet este urmata de medicamentatie, dieta si miscare fizica la recomandarea medicului dumneavoastra. De asemenea, medicul va va solicita monitorizarea nivelului de zahar din sange, in... [continuare]

Glucoza (concentratia in singe)

Din Dictionar Termeni

Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de crestere). Masurarea glicemiei - Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe... [continuare]

Sange

Din Dictionar Termeni

Este lichidul rosu, vascos, care circula la nivelul arterelor si venelor sub actiunea pompei cardiace. Datorita compozitiei sale complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigura multiple functii. El permite mai ales prin intermediul retelei de capilare interpuse intre circulatia arteriala si circulatia venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, protide), cel al elementelor necesare mijloacelor de aparare ale organismului impotriva bacteriilor, parazitilor si virusurilor (anticorpi, eozinofile, limfocite, monocite, polinucleare neutrofile). Circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac. Acesta trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi,... [continuare]

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (sange) g6pd

Din Analize Medicale

Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza este o enzima implicata in producerea de energie. Aceasta se gaseste in toate celulele corpului, pe care le protejeaza de anumite produse toxice ale metabolismului celular. Deficitul de G6PD este o afectiune mostenita in care organismul nu are suficiente enzime de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza sau G6PD, care ajuta celulele rosii din sange (eritrocitele) sa functioneze in mod normal. Acest deficit duce la aparitia anemiei hemolitice, de obicei dupa expunerea la anumite medicamente, alimente, infectii virale sau bacteriene. Majoritatea persoanelor cu deficienta de G6PD sunt asimptomatici, in timp ce altele dezvolta simptome de anemie numai dupa distrugerea eritrocitelor, o afectiune numita hemoliza. In aceste cazuri, simptomele dispar odata cu eliminarea cauzei. In cazuri rare, deficitul de G6PD poate determina anemie cronica. Anemia hemolitica se caracterizeaza prin incapacitatea maduvei osoase de a compensa aceasta distrugere prin cresterea... [continuare]

Desertul la persoanele cu diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Generalitati Diabetul este o boala care afecteaza capacitatea organismului de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange. Alimentele pe care o persoana le consuma, mai ales cele care contin carbohidrati, modifica nivelul de zahar din fluxul sanguin si cantitatea de insulina necesara pentru a procesa glucoza. Cei care sufera de diabet zaharat nu trebuie sa renunte la dulciuri si deserturi. Secretul este moderatia. La fel de importante sunt ingredientele si cantitatile continute de deserturi. Privarea de dulciuri nu este recomandata, intrucat poate duce la frustrari si chiar excese. Situatia se poate rezolva cu putin echilibru. Carbohidratii Desi in trecut se credea ca diabetul se poate tine sub control prin evitarea dulciurilor care contin zahar, noi cercetari au demonstrat ca, de fapt, cantitatea de carbohidrati pe care un bolnav o consuma este mai importanta decat tipul acestora. Persoanele cu diabet zaharat pot tine boala sub control cu ajutorul unei varietati de... [continuare]

Sanatatea sexuala a femeilor cu diabet

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Octombrie 2017

Generalitati Atunci cand cineva aude cuvintele "diabet zaharat si disfunctie sexuala" se gandeste automat ca termenul se refera la barbati. Si femeile care sufera de diabet zaharat pot experimenta probleme sexuale cauzate de nivelul anormal de glucoza din sange. In ceea ce priveste activitatea sexuala, femeile au nevoie de confort atat fizic, cat si psihic pentru a se bucura de viata sexuala. Diabetul poate inhiba bunastarea sexuala a unei femei in ambele directii (fizic si psihic) si este important sa se cunoasca modul in care puteti remedia eventualele disfunctii sexuale care pot sa apara cand a fost diagnosticat diabetul zaharat. Cum poate afecta diabetul zaharat viata sexuala a femeilor Femeile cu diabet zaharat se confrunta de cele mai multe ori cu urmatoarele probleme sexuale: • vaginita - declansata, de obicei, de o infectie fungica; • cistita - (inflamatia vezicii urinare) - provocata cel mai des de infectii ale tractului urinar; • probleme legate de lubrifierea... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Fitoterapia hiperglicemiilor

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Generalitati Frecventa tot mai mare a hiperglicemiilor de diferite etiologii a determinat reorientarea multor medici spre fitoterapie Ce sunt hiperglicemiile? Intrebare simpla cu raspuns cunoscut de orice pacient avizat. Concentratia normala a glucozei in sange este apreciata in limitele a 70 - 110 mg la 100 ml sange. Tot ce depaseste 110 mg % este considerat hiperglicemie, iar concentratiile sub 70 mg - hipoglicemie. Fitoterapia hiperglicemiilor Frecventa tot mai mare a hiperglicemiilor de diferite etiologii, reactiile adverse ale multor hipoglicemiante de sinteza, deloc de neglijat, au determinat reorientarea multor medici spre fitoterapie. Precizam ca cercetarile mondiale, desfasurate asupra unor produse vegetale utilizate ca hipoglicemiante in medicina traditionala (orientala - chineza, indiana, tibetana -, sud-americana etc), au condus la depistarea principiilor active si a mecanismelor de actiune a multora dintre produsele vegetale utilizate in acest scop.... [continuare]

Screening diabet gestational (1h, 50g)

Din Analize Medicale

Diabetul gestational este o complicatie comuna pe durata sarcinii, cauzata de nivelul ridicat de glucoza in sange. Glucoza eliberata in sange este in mod normal controlata cu ajutorul insulinei, insa in timpul sarcinii placenta produce niveluri ridicate de hormoni care pot afecta functia insulinei. Diabetul gestational netratat poate fi nociv atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cresterea si dezvoltarea fatului. De cele mai multe ori, femeile cu diabet gestational nu prezinta simptome, insa este posibil ca simptomele de sarcina sa va induca in eroare, deoarece pot fi similare cu cele ale saurcinii, cum ar fi frecventa urinara extrema, setea, oboseala. Este necesar insa sa se tina cont si de anumiti factori de risc care pot diagnostica clar pacienta cu diabet gestational, precum: - aparitia glucozei din urina; - istoruic familial de diabet; - obezitate; - avorturi; - hipertensiune arteriala. Testul de glucoza de 1h reprezinta un test de screening pentru diabetul... [continuare]

Pagina 1 din 15 (423 rezultate)