Clickmed
programare rapida la medic

maslina

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2010

Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]

Ulei de masline

Din Comunitate

cum identificam uleiul de masline extra virgin de falsuri? putem sa ne incredem de eticheta de la supermarket? [continuare]

Maslin (olea europea)

Din Plante medicinale

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspandit in Grecia. In Romania s-a incercat cultivarea lui in sere. Maslinul este un pom mic, care area trunchiu; si ramurile noduroase la maturitate, frunzele au o culoare speciala specifica de gri-verde (oliv). Florile sunt albe, asezate in grupuri de 15- 30 pe un racem si apar vara. fructele (maslinele) sunt drupe verzicare si cad din copac toamna tarziu, au in interior un sambure dur. Dintre elementele chimice constitutive ale maslinei enumeram: apa, vitaminele a, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc. Principalele calitati: asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului, scade colesterolul, ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani. In... [continuare]

Maslinul dobrogean (ziziphus jujuba)

Din Plante medicinale

Este un arbust de talie mica, cu spini de 3 cm pozitionati la baza frunzelor micute si alterne, verzi si crenate, cu 3 nervuri. Florile sunt de culoare galbena, mici iar fructele sunt rosii sub forma de drupa, mici, de cel mult 20 de grame. Este cultivat in special in sudul Dobrogei. Marimea fructelor este asemanatoare cu a maslinelor, de aici primind si numele de maslin sau curmal dobrogean. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si fructele. Planta contine pigmenti flavonoidici, saponine, triterpene (ac. Betulinic si betulina), alcaloizi peptidici (zizifina, mucronina, amfibina), continut ridicat de vitamina c si potasiu. Are actiune antitumorala, antifungica, antibacteriana, expectoranta, anticancerigena, sedativa si tonica. Extractele din seminte au efecte tonice, sedative dar si narcotice si hipnotice. Fructele si frunzele maslinului dobrogean sunt utilizate in alimentatie si ca remediu natural in medicina populara Uz intern: - diaree, palpitatii,... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)