Clickmed
programare rapida la medic

glicemie provocata

Valori glicemie la copii

Din Comunitate

Pentru diagnosticarea unor dureri de burta cronice baietelul meu de 5 ani a facut un test pentru intoleranta la lactoza. La acest test i-a fost masurata glicemia pe nemancate dimineata (122) si apoi la o ora dupa ce a consumat o cantitate de lactoza dizolvata in apa (114). Asta a fost cam cum vreo 10 zile. Am cumparat un glucometru si i-am masurat si eu acasa glicemia. Valorile masurate au fost cam asa: sambata : pe nemancate 108 apoi la o ora dupa mese sau in diverse puncte ale zilei fara legatura cu masa 113, 107, 140, 129, 127 duminica: pe nemancate 112, apoi peste o ora fara sa manance intre timp 103, apoi 127 ,117, 138, 114 luni pe nemancate 104 apoi 103 , 101, 102 si seara 114 astazi dimineata i-am masurat-o pe la ora 7 cand inca dormea si a fost 170! i-am masurat-o apoi peste inca 2 minute si a fost 109 iar peste inca 10 min 110 iar dupa doua ore fara sa manance 100. Este posibil sa oscileze atat de mult glicemia in 2 minute? Sau a fost o greseala undeva? Vreau sa... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie 1. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. 2. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca... [continuare]

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea... [continuare]

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 24 August 2018

Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Fructele de avocado Grasimile (acizi grasi polinesaturati si acizi grasi mononesaturati) sunt componente importante dintr-o dieta de reglare a nivelului de zahar din sange. Ele pot imbunatati sensibilitatea la... [continuare]

Glucoza serica sau glicemie glu , gli

Din Analize Medicale

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]

Diabetul si menopauza, o dubla provocare

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce este diabetul? Diabetul zaharat este o boala cronica si evolutiva, in careorganismul nu poate echilibra cantitatea de glucoza (un fel de zahar) din sange. Glucoza din sange furnizeaza organismului energia necesara pentru activitatile pe care o persoana le desfasoara in fiecare zi. Glucidele (carbohidratii) care rezulta in urma procesului de digestie al alimentelor sunt absorbite astfel incat nivelul de glucoza din sange creste dupa masa. La un individ sanatos, acesta este reglat de mai multi hormoni, in primul rand de insulina. Insulina este produsa de pancreas, care fabrica si alte enzime importante ce sunt eliberate in intestin si contribuie la procesul digestiei. Insulina este cea care stimuleaza patrunderea glucozei in celulele din intreg organismul, scazand astfel nivelul glicemiei. In cazul persoanelor diagnosticate cu diabet fie nu se produce o cantitate suficienta de insulina (diabet zaharat de tip 1) sau insulina nu este utilizata in mod corespunzator (diabet... [continuare]

Alimentele care va pot provoca migrene

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Aprilie 2014

Generalitati Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumati si recurenta migrenelor. De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, in 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, insotite de stari de ameteala, greata si slabiciune corporala. Din fericire, identificarea alimentelor care pot stimula declansarea simptomelor migrenei ajuta la reducerea frecventei acestor episoade neplacute, odata ce sursele alimentare periculoase sunt excluse din dieta zilnica. Legatura dintre migrene si alimentatie Migrenele sunt o afectiune dureroasa, deseori debilitanta, care afecteaza un procent seminificativ din populatia Pamantului. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut stabili cu exactitate cauzele migrenelor si ce se intampla concret in timpul acestor crize, expertii medicali cred ca durerile sunt cauzate de un flux prea mare de sange care invadeaza vasele sanguine de la nivel cerebral. Acestea din urma ajung sa exercite o presiune... [continuare]

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Februarie 2016

Generalitati Glucoza este cel mai pretios combustibil pentru toate celulele corpului dumneavoastra, atunci cand aceasta este prezenta la niveluri normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; -Leziuni ale nervilor, numite neuropatii, ce... [continuare]

Glicemii peste 300

Din Comunitate

Buna ziua, Pacient de 70 ani diagnosticat cu diabet, dieta, pe pastile siofor. La analize a fost gasit cu valori peste 300. A fost internat si are in prezent valori de peste 300, cea mai mica a fost intr-o zi de 200, in rest, face insulina rapida si acum ii face lenta si are in continuare chiar si380. Care ar putea fi cauza, explicatia, ce e de facut? [continuare]

Diabet sau nu?!

Din Comunitate

Buna seara! Va rog frumos sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea stare de sanatate: de la un timp fac destul de des crize de hipoglicemie(frisoane, transpiratii, salivatie si incetosarea vederii, greutate in respiratie, stare de rau care trece cam in decurs de doua ore dupa consumul de alimente).Am facut o serie de analize, printre care glicemia(100), colesterolul(249), trigliceridele(236), hemoglobina glicozilata(6,38), glicemia provocata(96 -initial,interpretare in context clinic-dupa 1h si 120-dupa 2 h).Am fost la consultatie la diabetologie si mi s-a spus sa plec linistita acasa ca nu am diabet. Nu stiu ce sa fac sa previn crizele de rau pentru ca nu le cunosc cauza(am tot timpul la mine cind plec de acasa biscuiti, pentru ca mi s-a intimplat sa-mi fie rau pe strada si sa fiu ajutata de cineva care mi-a dat sa maninc ciocolata pentru a-mi reveni). Va rog frumos, un sfat! Multumesc mult! [continuare]

Diabet gestational

Din Comunitate

Buna ziua,sunt insarcinata in 33 sapt si de curand am facut analiza de glicemie provocata in urma careia mi s-a spus(de catre medicul de diabet si nutritie) ca am diabet gestational.Nelamurirea mea este ca,mi s-a spus sa imi controlez glicemia in fiecare dimineata pe nemancate,si ca valorile nu trebuie sa fie mai mari de 90 iar la 2 ore dupa ce am mancat sa nu fie mai mari de 100-110.La mine este tocmai invers,dimineata pe nemancate este 110-120 iar la 2 ore dupa micul dejun scade la 80-90.Ma puteti lamuri,va rog frumos?Poate aveti si niste retete pe care am putea sa le urmam ,noi gravidutele cu aceasta problema,ca nu stiu nici macar ce sa mai mananc . Va multumesc anticipat. [continuare]

Hipoglicemie/diabet/altele?

Din Comunitate

Bună ziua. Încep prin a menționa ca am 19 ani, nu fumez și nu beau(cel puțin, nu în ultima perioadă). De aproximativ o lună resimt anumite simptome, precum greață, amețeli când mă ridic sau chiar și când mă concentrez prea mult pe ceva, furnicături în vârful degetelor, o stare de oboseală copleșitoare, dureri în coșul pieptului (uneori, ca și cum m-ar zgâria ceva când trag aer adânc în piept), înțepături în inimă și palpitații (bătăi foarte rapide și un fel de transpirație rece). Tensiunea o am în jur de 7-8 și chiar si medicul de familie mi-a spus că-mi bate inima mult prea rapid. Am făcut analize la sânge și au ieșit aproape toate la limita inferioară dar mi s-a spus că nu am de ce să mă îngrijorez. Glicemia a ieșit 74 și mi s-a sugerat un test de glicemie provocată (dat fiind faptul că am, în familie, cazuri de diabet zaharat). Mi s-a racolat sânge de trei ori iar rezultatele au fost următoarele: - Prima... [continuare]

Diabet sau nu?

Din Comunitate

Va salut! Am 40 de ani, 1.87 înălțime, greutate de 99kg. În urma analizelor anuale am descoperit că glicemia este de 134.Mai mult trigliceridele 480, colesterolul 231 și TGP 51.A doua zi am făcut o hemoglobina glicata și a ieșit 6, 7.Am părinții diabetici iar eu am făcut excese de mâncare nesănătoasă și alcool mai ales în ultima perioadă. Credeți că am diabet sau este posibil în urma unui regim alimentar și sport sa revin la normalitate? O glicemie provocata este necesara sau este clar diagnosticul? Va mulțumesc anticipat! [continuare]

Diabet sau nu?

Din Comunitate

Va salut! In luna martie in urma controlului anual am fost gasit la analize cu glicemia 134,trigliceride 480,colesterol 231. A doua zi am facut o hemoglobina glucata la medcenter si a iesit 6,7.De mentionat ca nu este acreditat RENAR. Inainte de analize am mancat exagerat de nesanatos mai ales cu o luna, doua si am facut si exces de bautura in fiecare zi. Am 1,87 inaltime si 100kg. Dupa o saptamana de mancat cu grija(pui,curcan ,porc slab la gratar)am luat doua zile glicemia dimineata si au iesit odata 104 si o data 106. Am facut tot atunci o glicemie provocata si a iesit urmatoarele valori: -Pe nemancate 112 -La o ora 226 -La doua ore148 Oare am diabet sau am exagerat foarte mult in ultima vreme? [continuare]

Diabet sau nu

Din Comunitate

am 44 de ani iar analizele din ultimii 5 ani (de 4 ori in fiecare an) au remarcat o glicemie marita intre 119 si 130 -Medicii de aici (locuiesc in spania )mi-au zis sa am grija si si sa mi-o mai controlez din cand in cand nimic mai mult( deaceea mi-am luat-o de 4 ori pe an) Ultima data in septembrie era 126 si drept urmare mi-am cumparat un glucotest si de 10 zile mi-o iau de 4 ori pe zi dimineata pe nemancate , seara cand vin de la munca(ora6.30)inainte de masa ,dupa aceea la 1 ora dupa masa si la doua ore dupa ce mananc Rezultatele sunt urmatoarele;dimineata intre intre 118 si 135 seara inainte de masa intre 93 si 115 la 1ora dupa masa si intre 145 si 185 la 2 ore dupa masa Fac specificatia ca in cursul zilei mananc doar o supa cu 2 -3 felii de paine uscata-prajita un mar si oportocala iar dimineata intodeauna cereale cu lapte masa de seara fiind cea importanta dar mentinand o dieta cu putina paine evitand cartofii si pastele iar dulciurile sunt ca si eliminate De asemenea fac... [continuare]

Diabet?

Din Comunitate

sotul meu si- masurat glicemia si valoarea a fost de 158,intrebarea mea este are diabet?//// [continuare]

Ametesc dupa ce mananc

Din Comunitate

De mai bine de o luna acum am mai tot timpul o stare de ameteala care apare in special dupa ce mananc. In afara de aceasta stare simt un tremur interior, palpitatii, vedere incetosata, uneori chiar dificultati in vorbire. Mi-am facut si niste analize si totul a iesit in limite normale mai putin glicemia care e scazuta ( 65, valorile normale fiind intre 70 si 115). Din totdeauna tensiunea a fost si ea mica. Ma poate ajuta cineva cu posibila cauza si eventual un tratament? [continuare]

Senzatie de sufocare

Din Comunitate

Buna ziua. Am o problema care ma chinuie inca din copilarie; am inceput sa constientizez aceasta senzatie de pe la 10, 11 ani numai ca atunci dura poate cateva secunde sau nu imi mai aduc eu bine aminte. Am senzatia uneori (crizele apar din senin, fara un motiv aparent si pot dura si cateva zile pana cand incep incet, incet sa imi mai revin, o senzatie crunta si chinuitoare pentru corpul meu) ca nu pot sa respir complet, ca nu imi intra aerul inspirat adanc in plamani de parca ar fi ceva care obstructioneaza patrunderea aerului; tin sa spun ca mi se provoaca un fel de cascat ciudat, casc astfel poate de cateva ori bune pana cand reusesc o data sa o fac bine si parca pentru o secunda mi se deblocheaza ceva si reusesc sa simt aerul inspirat ca-si urmeaza cursul pana in partea inferioara a plamanilor; senzatia pe care o am in astfel de momente este de diafragma blocata (n-as vrea sa spun prostii dar parca la acel nivel nu am senzatia de bine provocata de aerul care parca trece prin... [continuare]

Este cazul sa ma ingrijorez ?

Din Comunitate

Buna seara ! baietelului meu de 10 ani i-a iesit glicemia 111,64mg/dl , este cazul sa ma ingrijorez???? va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspun ... [continuare]

Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2012

Generalitati Pierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin. Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii. Consecintele unui regim alimentar insuficient O stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator: 1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Hipoglicemia

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Generalitati si alte informatii Precizarea metodei de determinare a glicemiei este importanta. Pentru scopuri clinice se determina glicemia din plasma sangelui venos. In practica, se folosesc si glucometrele care masoara nivelul glucozei din sange total capilar rezultat prin inteparea degetului. Trebuie sa tinem cont de metoda folosita, intrucat nivelul glucozei din sangele total capilar este cu 10-15% mai mic decat cel al glucozei din plasma sangelui venos. La aceasta diferenta, se adauga si factorul de eroare specific glucometrelor care lucreaza cu sangele capilar, acestea fiind calibrate la un +/- de 15% acuratete. Valoarea glicemiei variaza si cu hematocritul si cu momentul determinarii dupa extragerea sangelui venos (scade cu 7 mg / dL /ora prin metabolizarea in vitro a glucozei sau mai mult in prezent a leucocitozei, motiv pentru care se adauga fluorura de sodiu la specimenul de sange pentru a inhiba enzimele glicolitice, situatie care este depasita in cazul unei... [continuare]

Accu – chek active: glucometrul care aduce beneficii atat pacientilor cat si medicilor

Din Diverse

Tratamentul de succes al diabetului depinde in mare masura de diagnosticarea precoce a bolii dar si de educarea continua a pacientilor, aceasta bazandu-se pe trei elemente cruciale: informarea, motivarea pacientilor si implicarea acestora in sensul urmaririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul unor glucometre usor de folosit. Persoanele care sufera de diabet pot duce o viata activa normala, testandu-si regulat nivelurile glicemiei si modificandu-si stilului de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata. [continuare]

Peste 30% dintre romani au colesterolul ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi

Din Diverse

Rezultatele preliminare ale primului studiu privind factorii de risc cardiovascular la populatia adulta a Romaniei, efectuat concomitent la nivelul intregii tari au fost prezentate. „Studiul National Transversal CARDIO-ZONE” a fost realizat si coordonat de Prof. Dr. Mircea Cinteza, cu sustinerea financiara a Ozone Laboratories. Studiul face parte din programul HipoChol prin care Ozone a dotat 1.000 de medici specialisti si medici de familie din toata tara cu aparatura de masurare a colesterolului si glicemiei. De asemenea, in cadrul acestui program, pacientii au putut sa-si verifice si glicemia si tensiunea arteriala. [continuare]

Obezitatea, o parte din enigmele diabetului

Din Diverse

Dezastrele provocate de diabet sunt clare. Totusi cercetatorii sunt nedumeriti de foarte multe aspecte ale bolii; de exemplu, de ce majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 sunt obeze sau supraponderale si totusi majoritatea persoanelor supraponderale nu au diabet. Un indiciu pentru raspunsul la aceasta intrebare se regaseste chiar in celulele grase. Celulele elibereaza in sange grasime si distrug produsele grasimii - trigliceridele si acizii grasi. Aceste substante pot face celulele mai putin receptibile la insulina, crescand astfel nevoia organismului de insulina. Un alt indiciu sunt descoperirile legate de adiponectin, un hormon secretat de celulele grase, care face celulele mai receptive la insulina. [continuare]

Stress

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati Hans Selye, un expert recunoscut in domeniu, a definit stresul ca fiind un raspuns nespecific al organismului la solicitari. Fara stres, viata ar fi searbada si plictisitoare. Stresul adauga savoare, provocare si sansa vietii noastre. Totusi, prea mult stres poate afecta serios starea nostra de bine, fizic si psihic. O provocare majora in viata noastra actuala dominata de stres este cum sa facem din stres un prieten si nu un dusman. In timpul unei situatii stresante, organismul semnalizeaza eliberarea unor hormoni de stres. Aceste substante chimice declanseaza o serie de raspunsuri ale organismului care cresc nivelul energetic: nivelul glicemiei este mai ridicat, pulsul devine mai rapid si tensiunea arteriala creste. Muschii se incordeaza pentru actiune. Rezerva de sange este redirectionata catre extremitati pentru a ajuta organismul sa se adapteze situatiei date. Stresul ne insoteste permanent. El deriva din activitatea emotionala, cat si din activitatea fizica.... [continuare]

Clinica de medicina muncii

Din Clinici/Firme medicale

Clinica de Medicina Muncii, Cluj-Napoca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Centru de supraveghere a sanatatii angajaţilor (serviciul ambulator) Unitate de diagnostic si tratament al bolilor profesionale si legate de profesie Structura - 3 cabinete cu personal specializat (medici primari, asistente), care pot efectua urmatoarele servicii medicale: consultatii de specialitate pentru suspiciuni de boli profesionale, boli legate de profesie, recomandari de internare sau tratament ambulator consultatii de control, recomandari terapeutice si de recuperare a capacitatii de munca in boli profesionale si boli legate de profesie consultatii la cerere pentru stabilirea aptitudinii in munca examenul de specialitate in cadrul unor contracte cu diverse firme, institutii, companii pentru control medical la angajare, periodic, reluarea activitatii supravegherea medicala a personalului expus profesional la radiatii ionizante acordarea... [continuare]

Dementa

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati Toate persoanele incep sa uite diverse lucruri pe masura ce inainteaza in varsta. Multe persoane in varsta au o usoara pierdere de memorie care nu le afecteaza viata de zi cu zi. Dar o pierdere a memoriei care se inrautateste poate fi un semn de instalare a dementei. Dementa este o pierdere a aptitudinilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei si ale gandirii. De regula dementa se inrautateste cu timpul. Durata accentuarii simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii oameni raman mult timp intr-o periaoda stationara. Altii au un ritm rapid de pierdere a abilitatilor. Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa. Multe persoane varstnice nu vor face niciodata dementa. In jurul varstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au dementa. Aceasta inseamna ca 65 din 100 de persoane cu aceasta varsta nu au... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]

Pagina 1 din 14 (420 rezultate)