despre lipide

Interventii cosmetice : generalitati despre piele

Categoria: Articole

Generalitati Pielea reprezinta organul corpului cu suprafata cea mai mare, alcatuita din diferite componente, incluzand apa, proteinele, lipidele, diferite minerale si substante chimice. In medie greutatea pielii este de aproximativ 6 kg. Rolul sau este important, de aceea ar trebui protejata de infectii si germeni. De-a lungul vietii, pielea sufera modificari in mod constant, atat pozitive, cat si negative. De fapt pielea se regenereaza aproximativ la fiecare 27 de zile. O ingrijire adecvata a pielii este esentiala pentru a mentine sanatatea si vitalitatea acestui organ protectiv. Mentinerea sanatoasa a pielii Se uita usor sa se bea suficienta apa sau sa se curete tenul seara din cauza oboselii. Dar in timp, aceste obiceiuri proaste isi lasa amprenta asupra pielii. In fiecare zi se recomanda sa se protejeze pielea prin: -consumul unei cantitati suficiente de apa -curatarea adecvata a pielii; ar trebui realizata aceasta de doua ori pe zi iar seara sa se asigure... [continuare]

10 mituri combatute despre diete

Categoria: Articole

Generalitati Unele mituri despre diete sunt atat de frecvent intalnite, incat adesea, foarte multe persoane sunt convinse ca stiu totul despre acestea. Cel mai mult sunt dezbatute subiectele cum ar fi grasimile, carbohidratii si metodele sigure de slabit. Cand mai multe dintre aceste mituri sunt analizate din punct de vedere stiintific, rezultatele pot surprinde cu adevarat. Este important sa aflati de la profesionisti ce este sau nu real despre consumul de alimente sanatoase si, adevarul cu privire la cele mai comune mituri despre diete. Mituri despre diete - Mit 1: Nu mancati decat atunci cand va este foame Fapt: Cercetatorii au descoperit ca secretul eliminarii surplusului de kilograme il reprezinta consumul in mod constant al unor mese echilibrate cantitativ de-a lungul unei zile. Persoanele care mananca alimente sanatoase, la intervale regulate, incepand cu micul dejun, sunt mai bine hranite, gandesc mai bine si au un nivel de energie crescut. Cei care sar peste mese... [continuare]

Vino la sensiblu si afla mai multe despre colesterol!

Categoria: Diverse

In perioada 1-12 aprilie 2009, farmaciile Sensiblu au pregatit un program de informare pentru lupta impotriva colesterolului. Astfel, medicii te vor astepta pentru a afla mai multe despre colesterol, de unde provine si care sunt masurile de prevenire. [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Categoria: Articole

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Ce ar trebui sa stim despre guta

Categoria: Articole

Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]

Totul despre impotenta

Categoria: Articole

Generalitati Impotenta este imposibilitatea persistenta de a mentine o erectie, satisfacatoare pentru contactul sexual. Medicii specialisti folosesc de obicei termenul de „disfunctie erectila”, pentru descrierea acestei afectiuni, si pentru a o diferentia de alte tulburari legate de actul sexual, ca lipsa dorintei sexuale sau probleme de ejaculare sau orgasm. Acest articol este despre impotenta, definita ca si disfunctie erectila. Impotenta poate include incapacitatea totala de a atinge erectia, o abilitate inconstanta de a face acest lucru sau tendinta de a sustine numai erectii foarte scurte. Aceste variatii definesc impotenta si fac estimarea acesteia dificila. Expertii sunt de parere ca impotenta afecteaza intre 10 si 15 milioane de americani. In anul 1985, Institutul Medical National de Cercetare Ambulatorie a raportat 525000 de consulturi ambulatorii pentru disfunctia erectila. Impotenta are de obicei o cauza organica, ca o afectiune, un traumatism sau efecte adverse... [continuare]

Informatii esentiale despre sindromul sjogren

Categoria: Articole

Generalitati Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imun ce afecteaza intregul organism si care este caracterizata prin infiltrarea limfocitara cronica a organelor cu secretie exocrina. In cadrul acestei boli celulele imune ataca si ajung in final sa distruga in mod special glandele exocrine (cum ar fi cele implicate in secretia de saliva, de lacrimi). Datorita acestei particularitati, cel mai adesea pacientul prezinta, din punct de vedere clinic, xerostomie si xeroftalmie, mucoasele bucale si conjunctivale fiind primele afectate. In general, aceste simptome descriu asa numitele “sindroame sicca”. Ca urmare a agresiunii autoimune se poate ca in structura glandelor sa apara tesut fibros, cicatricial, care sa modifice nu doar arhitectura si morfologia glandei, dar mai ales functionarea sa. Sindromul Sjogren nu apare izolat, ci adesea este insotit (sau insoteste) si alte afectiuni de natura autoimuna. Specialistii recunosc existenta a doua tipuri de sindroame... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Categoria: Articole

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Categoria: Articole

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Totul despre carbohidrati sau glucide

Categoria: Articole

Definitie Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman. Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme: • carbohidrati simpli alcatuiti din: - zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism; - zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza. • carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza: - amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor; - glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului; - fibrele... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Categoria: Articole

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru cazurile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea de grasimi se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din sange creste... [continuare]

Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene

Categoria: Articole

Generalitati Autor: Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor in stiinte medicale-Clinica Gral Medical Colentina Tiroida este o glanda endocrina, in forma de fluture, situata in zona cervicala anterioara, deci la nivelul gatului, deasupra manubriului sternal, intre cei 2 muschi sternocleidomastoidieni. In secolul XVII se introduce termenul de tiroida plecand de la faptul ca ea a fost asociata cu un scut al gatului (in limba greaca scutul este numit Thyreos), dar ulterior s-a dovedit ca prin functionalitatea sa poate fi considerata un scut al normalitatii in organism. Hormonii tiroidieni sunt necesari oricarui proces ce se deruleaza in organism. Pornind de la crestere, hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru aparitia nucleilor de osificare, sunt raspunzatori de termoreglarea organismului (fabrica caldura), sunt cei care diferentiaza sistemul nervos si au un rol major in metabolisme (glucidic, lipidic, proteic..etc). Aproape un miliard de... [continuare]

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Categoria: Articole

Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Specialistii considera ca normala 6 - 20... [continuare]

despre vara si prea multe calorii

Categoria: Articole

Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Zile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata? Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta. Si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni ci ca, din contra, ne-am ingrasat. Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele. Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si carbogazoase? Chiar daca suntem... [continuare]

Despre potasiu si sanatatea inimii

Categoria: Articole

Generalitati Potasiul este un mineral cu larga raspandire in natura, ce are un rol crucial in organismul uman: sustine activitatea cardiaca si stimuleaza inima sa bata cu o frecventa de peste o suta de mii de batai de-a lungul unei zile. Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii). Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule cat si in afara lor, in spatiul extracelular, iar concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influenteaza functionalitatea inimii. Reducerea nivelului de... [continuare]

Tot ce trebuie sa stim despre purtarea lentilelor de contact

Categoria: Articole

De ce as purta lentile de contact? Lentilele de contact sunt alternativa ideala pentru ochelari. Sunt confortabil de purtat, foarte usor de manevrat si au schimbat viata a milioane de persoane. Totodata acestea pot fi o alternativa a operatiei cu laser de corectare a vederii. Purtand lentile de contact va puteti bucura de libertatea pe care v-o ofera, fie ca vorbim despre viata sociala, de practicarea activitatilor sportive sau de increderea de a pleca de acasa fara ochelari. Practic, acestea ne ofera o vedere naturala, oferind un camp vizual nelimitata fata de ochelar, al carui camp vizual este mult mai restrans; mai mult puteti imbina beneficiul estetic, accentuarea sau schimbarea culorii irisului, cu cel medical prin lentile de contact colorate cu dioptrii. Datorita progreselor extraordinare in acest domeniu, in prezent lentilele de contact sunt foarte moi, subtiri si flexibile, si, un alt aspect extrem de important - isi mentin hidratarea pentru un confort... [continuare]

Totul despre proteine

Categoria: Articole

Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]

Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi

Categoria: Articole

Generalitati Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin. Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi. Ce sunt suplimentele alimentare pentru sportivi Suplimentele alimentare pentru sportivi sunt un complex de substante menite sa imbunatateasca randamentul sportiv. Unele dintre aceste substante sunt naturale, accesibile si legale, pe cand altele sunt preparate artificial, multe dintre ele ilegale sau interzise in cadrul mai multor organizatii sportive mondiale. Printre cele mai utilizate suplimente nutritive pentru sportivi se numara - Complexul de vitamine B . Esential pentru... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Categoria: Articole

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

Despre hepatita c

Categoria: Comunitate

Buna ziua!Am hepatita C! V-as ruga sa-mi raspundeti la 2 intrebari:in cazul meu pot sa adaug in compoturi sau in gemuri acid salicilic sau daca nu exista un inlocuitor? Stie cineva un alt tratament pentru hepatita cronica virala C in afara de interferon?Precizez ca am si factor reumatoid prezent.Va multumesc. [continuare]

Despre anticonceptionale

Categoria: Comunitate

Am inceput sa iau pentru prima data anticonceptionale luna trecuta cind mi-a venit ciclul adica de 9 zile de atunci singerez in fiecare zi putin nu s-a oprit singerarea pina acum folosesc logest as vrea sa stiu daca e grav ca singerez in fiecare zi si ce trebuie sa fac in cazul acesta?VA multumesc [continuare]

Zece idei false care erau considerate idei bune despre un trup mai subtire

Categoria: Diverse

Odata cu sosirea anotimpului calduros, femeile sunt pline de creativitate atunci cand este vorba de a pierde in greutate, chiar si cateva grame, pentru a avea o silueta de invidiat. Remarca: dupa efectuarea unui exercitiu fizic intens se poate consuma un baton de ciocolata este falsa. Un baton de ciocolata are tot atatea calorii chiar daca este mancat dupa un efort fizic intens. [continuare]

Portia de sanatate

Categoria: Articole

Marti, 15 martie, Jurnalul National si Reader’s Digest iti aduc cel de-al 6 - lea volum din colectia 'Portia de sanatate'. Un proiect plin de...viata! 12 volume in care ai sfaturi de la medici din intreaga lume, terapii alternative, remedii la indemana si retete sanatoase! O colectie despre cea mai importanta investitie din viata fiecarui om: sanatatea! Al saselea volum al seriei descrie diabetul, eczema si guta, cu cauzele si simptomele lor, propunand un plan de prevenire si tratare bazat pe toate elementele pe care le are oricine la indeman [continuare]

10 milioane de europeni isi vor pierde auzul. esti si tu printre ei?

Categoria: Articole

Generalitati Stiai ca poluarea fonica ramane cel mai frecvent factor de mediu care duce la pierderea auzului? Sunetele puternice la care ne expunem in timpul activitatilor de recreere, in discoteci, cluburi sau ascultand muzica in casti, pot provoca si ele pierderea auzului. Afla mai multe detalii despre cum poti preveni problemele de surditate aparute ca efect al vietii moderne. AUDIO-OPTICA are solutia, iti rezolva problemele urechii de la banala otita pana la ...surditate! In raportul SCENIHR al UE (1) , se arata ca intre 2,5 si 10 milioane de europeni care asculta musica tare cel putin o ora pe zi sunt expusi riscului de a-si pierde auzul. Pastrand proportia, intre 100.000 si 400.000 de romani risca sa surzeasca datorita zgomotelor puternice altele decat cele de la locul de munca. Se considera ca 16% dintre adulti isi pierd auzul datorita zgomotului ocupational, insa in ultimii 20 de ani numarul tinerilor cu expunere la zgomot s-a triplat ajungand la 19% in timp ce... [continuare]

Aflati cum va puteti mentine greutatea corporala dorita!

Categoria: Articole

10 zile de tratament De atat este nevoie pentru ca efectul celor 2 produse Fitomagra, insotite de un regim alimentar hipocaloric adecvat, sa se faca simtit: o reducere a greutatii corporale ce se va mentine pentru o perioada indelungata de timp. 2 produse Fiecare din produsele Fitomagra sunt recunoscute pentru eficienta sa in dietele de slabire . Fitomagra ActiDren Fitomagra ActiDren este un concentrat fluid pe baza de extracte de lamaie si papadie ce favorizeaza metabolizarea [continuare]

Sfaturi pentru a ramane tanara

Categoria: Articole

Programati-va un control general Cu intentia de a face bilantul starii noastre generale, pentru a nu ne face griji de nimic... vom face un tur de orizont al examenelor care ne vor binele. Speranta de viata a crescut, intr-adevar, dar acesta nu este un motiv pentru a va lasa in voia sortii. Oasele: osteodensiometria este un examen radiologic foarte simplu, care nu provoaca durere, permitandu-va sa va masurati densitatea oaselor si riscurile de osteoporoza. Solicitati acest examen medicului generalist sau radiologului. Programati-l la fiecare 5 ani. Intestinele: testul Hemocult va permite sa identificati prezenta sangelui in materiile fecale si sa depistati, astfel, cancerul de colon. E bine sa-l faceti in fiecare an, de la 45 de ani, chiar mai devreme in cazul in care aveti rude care au suferit de cancer de intestin. Aparatul genital: datorita frotiurilor vaginale s-a redus cu 70% mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Efectuati acest test din 2 in 2 ani,... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Categoria: Articole

Generalitati Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. Factorii de risc majori modificabili: 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt prezentate de urmatorii factori de risc: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul. Articolul isi propune sa sublinieze: • cum pot contribui factorii de risc la dezvoltarea BCI • cum se pot cuantifica factorii de risc • cum pot fi inlaturati acesti factori de risc prin modificareastilului de viata. Dislipidemia In organism exista trei clase de lipide: fosfolipidele, trigliceridele si steroizii (colesterolul). Lipidele sunt substante grase, care nu pot fi dizolvate in sange,... [continuare]

Arsuri stomac

Categoria: Articole

Generalitati Arsurile retrosternale reprezinta senzatiile acelea intens neplacute, pe care le resimtim uneori dupa o masa prea abundenta, dupa un efort fizic prea intens, dupa o dieta bogata in carne, dulciuri si lipide. Deoarece sarbatorile se apropie, iar mesele vor fi mai bogate decat de obicei, specialistii sunt de parere ca ar trebui sa cunoastem cat mai multe informatii utile despre arsurile retrosternale si despre cat de grave pot fi ele in acest context. Sunt cauzate doar de o masa prea bogata sau problema este de fapt, mai grava? Arsurile, sau pirozisul, cum sunt ele numite in termeni medicali, sunt agasante, indiferent cand apar sau de ce. Ne pot strica buna dispozitie si ne creeaza o senzatie de profund disconfort. Daca va confruntati insa cu astfel de arsuri destul de frecvent, v-ati intrebat probabil cat sunt ele de serioase, de grave si cam ce este de facut pentru a le domoli. Sa fie doar dieta de vina, sau sa existe o afectiune a tubului digestiv…? Uneori,... [continuare]

Cercetatorii au descoperit mutatii genetice care cauzeaza anomaliile cardiace

Categoria: Diverse

Cercetatorii de la UT Southwestern Medical Center au identificat la drosofila un grup de mutatii genetice care pot fi responsabile de unele malformatii cardiace aparute inca din stadiul embrionar, descoperire prin care se pot identifica genele responsabile pentru defectele cardiace umane. Cercetatorii au descoperit cauza defectului descris ca fiind mutatia genelor care codifica unele enzime ale sintezei lipidice. Una dintre aceste enzime este HMG-CoA-reductaza, care de asemenea are un rol important si in metabolismul colesterolului la om. [continuare]

Reticulocite (sange) rt

Categoria: Analize Medicale

Reticulocitele sunt eritrocite anucleate tinere, imature, care contin acizi nucleici reziduali (ARN). Dupa expulzarea nucleului eritrocitele raman in maduva pana la 4 zile, timp in care are loc o scadere continua a numarului de poliribozomi (care contin ARN) si a sintezei de hemoglobina. Aceste eritrocite tinere se maturizeaza complet in circulatia periferica in cca. 1-2 zile dupa ce parasesc maduva osoasa, timp in care pierd complet capacitatea de sinteza proteica (respectiv poliribozomii care contin ARN), iar sinteza de Hb inceteaza. Reticulocitele apar pe frotiul colorat Wright-Giemsa ca celule policromatofile (materialul nucleic reticular se coloreaza in albastru-gri) de volum mai mare decat cel al eritrocitelor mature. Materialul reticular se coloreaza cu coloranti supravitali ca albastru cresil briliant/albastru de metilen. In mod normal, in absenta anemiei, un numar mic de reticulocite este prezent in circulatie (in fiecare zi ~ 1 % din eritrocite sunt inlocuite cu... [continuare]

Pagina 1 din 7 (195 rezultate)