despre lipide

Interventii cosmetice : generalitati despre piele

Din Articole

Generalitati Pielea reprezinta organul corpului cu suprafata cea mai mare, alcatuita din diferite componente, incluzand apa, proteinele, lipidele, diferite minerale si substante chimice. In medie greutatea pielii este de aproximativ 6 kg. Rolul sau este important, de aceea ar trebui protejata de infectii si germeni. De-a lungul vietii, pielea sufera modificari in mod constant, atat pozitive, cat si negative. De fapt pielea se regenereaza aproximativ la fiecare 27 de zile. O ingrijire adecvata a pielii este esentiala pentru a mentine sanatatea si vitalitatea acestui organ protectiv. Mentinerea sanatoasa a pielii Se uita usor sa se bea suficienta apa sau sa se curete tenul seara din cauza oboselii. Dar in timp, aceste obiceiuri proaste isi lasa amprenta asupra pielii. In fiecare zi se recomanda sa se protejeze pielea prin: -consumul unei cantitati suficiente de apa -curatarea adecvata a pielii; ar trebui realizata aceasta de doua ori pe zi iar seara sa se asigure... [continuare]

10 mituri combatute despre diete

Din Articole

Generalitati Unele mituri despre diete sunt atat de frecvent intalnite, incat adesea, foarte multe persoane sunt convinse ca stiu totul despre acestea. Cel mai mult sunt dezbatute subiectele cum ar fi grasimile, carbohidratii si metodele sigure de slabit. Cand mai multe dintre aceste mituri sunt analizate din punct de vedere stiintific, rezultatele pot surprinde cu adevarat. Este important sa aflati de la profesionisti ce este sau nu real despre consumul de alimente sanatoase si, adevarul cu privire la cele mai comune mituri despre diete. Mituri despre diete - Mit 1: Nu mancati decat atunci cand va este foame Fapt: Cercetatorii au descoperit ca secretul eliminarii surplusului de kilograme il reprezinta consumul in mod constant al unor mese echilibrate cantitativ de-a lungul unei zile. Persoanele care mananca alimente sanatoase, la intervale regulate, incepand cu micul dejun, sunt mai bine hranite, gandesc mai bine si au un nivel de energie crescut. Cei care sar peste mese... [continuare]

8 cele mai raspandite mituri despre metabolism

Din Articole

Generalitati Miturile despre metabolism, raspandite in toate colturile lumii, propaga idei gresite despre modul in care organismul functioneaza cu adevarat. De cele mai multe ori, tendinta de ingrasare este pusa pe seama unei rate metabolice lente, mostenite pe fond genetic. Specialistii spun ca fiziologia umana este mult mai complexa decat atat, iar rolurile metabolismului in corp nu se rezuma doar la acumularea sau pierderea kilogramelor intr-un anumit ritm. Functiile metabolismului in organism Metabolismul este un proces complex al tuturor transformarilor biochimice si energetice petrecute in tesuturile unui organism viu, ce presupune schimburi de energii si materii, prin catabolism (degradarea substantelor, insotita de eliberarea de energie) si anabolism (biosinteza substantelor, insotita de consum de energie). Cu alte cuvinte, metabolismul este cel care transforma hrana in energia necesara supravietuirii si functionarii normale a organismului, alimentand toate... [continuare]

Vino la sensiblu si afla mai multe despre colesterol!

Din Diverse

In perioada 1-12 aprilie 2009, farmaciile Sensiblu au pregatit un program de informare pentru lupta impotriva colesterolului. Astfel, medicii te vor astepta pentru a afla mai multe despre colesterol, de unde provine si care sunt masurile de prevenire. [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Din Articole

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Ce ar trebui sa stim despre guta

Din Articole

Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]

Totul despre impotenta

Din Articole

Generalitati Impotenta este imposibilitatea persistenta de a mentine o erectie, satisfacatoare pentru contactul sexual. Medicii specialisti folosesc de obicei termenul de „disfunctie erectila”, pentru descrierea acestei afectiuni, si pentru a o diferentia de alte tulburari legate de actul sexual, ca lipsa dorintei sexuale sau probleme de ejaculare sau orgasm. Acest articol este despre impotenta, definita ca si disfunctie erectila. Impotenta poate include incapacitatea totala de a atinge erectia, o abilitate inconstanta de a face acest lucru sau tendinta de a sustine numai erectii foarte scurte. Aceste variatii definesc impotenta si fac estimarea acesteia dificila. Expertii sunt de parere ca impotenta afecteaza intre 10 si 15 milioane de americani. In anul 1985, Institutul Medical National de Cercetare Ambulatorie a raportat 525000 de consulturi ambulatorii pentru disfunctia erectila. Impotenta are de obicei o cauza organica, ca o afectiune, un traumatism sau efecte adverse... [continuare]

Informatii esentiale despre sindromul sjogren

Din Articole

Generalitati Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imun ce afecteaza intregul organism si care este caracterizata prin infiltrarea limfocitara cronica a organelor cu secretie exocrina. In cadrul acestei boli celulele imune ataca si ajung in final sa distruga in mod special glandele exocrine (cum ar fi cele implicate in secretia de saliva, de lacrimi). Datorita acestei particularitati, cel mai adesea pacientul prezinta, din punct de vedere clinic, xerostomie si xeroftalmie, mucoasele bucale si conjunctivale fiind primele afectate. In general, aceste simptome descriu asa numitele “sindroame sicca”. Ca urmare a agresiunii autoimune se poate ca in structura glandelor sa apara tesut fibros, cicatricial, care sa modifice nu doar arhitectura si morfologia glandei, dar mai ales functionarea sa. Sindromul Sjogren nu apare izolat, ci adesea este insotit (sau insoteste) si alte afectiuni de natura autoimuna. Specialistii recunosc existenta a doua tipuri de sindroame... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Din Articole

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Din Articole

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Totul despre carbohidrati sau glucide

Din Articole

Definitie Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman. Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme: • carbohidrati simpli alcatuiti din: - zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism; - zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza. • carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza: - amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor; - glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului; - fibrele... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Din Articole

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru cazurile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea de grasimi se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din sange creste... [continuare]

Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene

Din Articole

Generalitati Autor: Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor in stiinte medicale-Clinica Gral Medical Colentina Tiroida este o glanda endocrina, in forma de fluture, situata in zona cervicala anterioara, deci la nivelul gatului, deasupra manubriului sternal, intre cei 2 muschi sternocleidomastoidieni. In secolul XVII se introduce termenul de tiroida plecand de la faptul ca ea a fost asociata cu un scut al gatului (in limba greaca scutul este numit Thyreos), dar ulterior s-a dovedit ca prin functionalitatea sa poate fi considerata un scut al normalitatii in organism. Hormonii tiroidieni sunt necesari oricarui proces ce se deruleaza in organism. Pornind de la crestere, hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru aparitia nucleilor de osificare, sunt raspunzatori de termoreglarea organismului (fabrica caldura), sunt cei care diferentiaza sistemul nervos si au un rol major in metabolisme (glucidic, lipidic, proteic..etc). Aproape un miliard de... [continuare]

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Din Articole

Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Specialistii considera ca normala 6 - 20... [continuare]

despre vara si prea multe calorii

Din Articole

Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Zile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si inghetata? Parca ar fi nefiresc! Insa, chiar daca astfel de meniuri ne fac cu ochiul, organismul nostru poate sa nu fie la fel de incantat de prezenta lor abundenta in dieta. Si putem constata, mai ales spre sfarsitul verii, nu numai ca nu am slabit in cele cateva luni ci ca, din contra, ne-am ingrasat. Cum se poate acest lucru? Relativ simplu: prin adoptarea unei diete hipercalorice, abundenta in prajeli, carne si dulciuri. Vara este sezonul in care ne putem mentine silueta si putem pierde cateva kilograme, daca este cazul, dar la fel de bine ne putem rotunji formele. Totul depinde de alegerile pe care le facem: legume sau carne, fructe sau dulciuri, apa si sucuri naturale sau bauturi alcoolice si carbogazoase? Chiar daca suntem... [continuare]

Despre potasiu si sanatatea inimii

Din Articole

Generalitati Potasiul este un mineral cu larga raspandire in natura, ce are un rol crucial in organismul uman: sustine activitatea cardiaca si stimuleaza inima sa bata cu o frecventa de peste o suta de mii de batai de-a lungul unei zile. Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii). Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule cat si in afara lor, in spatiul extracelular, iar concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influenteaza functionalitatea inimii. Reducerea nivelului de... [continuare]

Tot ce trebuie sa stim despre purtarea lentilelor de contact

Din Articole

De ce as purta lentile de contact? Lentilele de contact sunt alternativa ideala pentru ochelari. Sunt confortabil de purtat, foarte usor de manevrat si au schimbat viata a milioane de persoane. Totodata acestea pot fi o alternativa a operatiei cu laser de corectare a vederii. Purtand lentile de contact va puteti bucura de libertatea pe care v-o ofera, fie ca vorbim despre viata sociala, de practicarea activitatilor sportive sau de increderea de a pleca de acasa fara ochelari. Practic, acestea ne ofera o vedere naturala, oferind un camp vizual nelimitata fata de ochelar, al carui camp vizual este mult mai restrans; mai mult puteti imbina beneficiul estetic, accentuarea sau schimbarea culorii irisului, cu cel medical prin lentile de contact colorate cu dioptrii. Datorita progreselor extraordinare in acest domeniu, in prezent lentilele de contact sunt foarte moi, subtiri si flexibile, si, un alt aspect extrem de important - isi mentin hidratarea pentru un confort... [continuare]

Totul despre proteine

Din Articole

Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]

Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi

Din Articole

Generalitati Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin. Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi. Ce sunt suplimentele alimentare pentru sportivi Suplimentele alimentare pentru sportivi sunt un complex de substante menite sa imbunatateasca randamentul sportiv. Unele dintre aceste substante sunt naturale, accesibile si legale, pe cand altele sunt preparate artificial, multe dintre ele ilegale sau interzise in cadrul mai multor organizatii sportive mondiale. Printre cele mai utilizate suplimente nutritive pentru sportivi se numara - Complexul de vitamine B . Esential pentru... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Din Articole

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna

Din Articole

Generalitati Ingrijirea pielii uscate pe timp de iarna nu este o simpla optiune pentru majoritatea persoanelor, ci o necesitate. Temperaturile foarte scazute, nivelul redus de umiditate in aer, vantul puternic si gerul deshidrateaza intens tesutul cutanat. Uscarea pielii nu este singura problema cutanata provocata de climatul anotimpului rece. Descuamarea si craparea tesutului cutanat, precum si instalarea eczemei, pot fi alte consecinte ale conditiilor de mediu specifice iernii. Din fericire, expertii au formulat o serie de recomandari utile pentru prevenirea neplacerilor provocate de pielea uscata. Prevenirea si tratarea pielii uscate in sezonul rece Intrucat pana si o piele mixta sau grasa poate prezenta simptomele deshidratarii sub efectul unor factori de mediu nocivi, sfaturile de mai jos, formulate de specialisti in dermatologie, se adreseaza tuturor tipurilor de piele. Tineti cont de ele in ritualul zilnic de ingrijire si va veti bucura de o... [continuare]

7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange

Din Articole

Generalitati Analizele de sange sunt o modalitate optima de evaluare a starii de sanatate a unui pacient, dar si de monitorizare a unei stari patologice prin observarea compozitiei sangelui. In functie de sexul, varsta si istoricul medical al unui pacient, concluziile interpretarii analizelor de sange pot fi diferite. Exista si cateva informatii pe care medicii specialisti le explica rareori pacientilor in urma interpretarii rezultatelor testelor de sange, daca nu li se solicita lamuriri suplimentare. Insa o buna intelegere a indicilor inscrisi pe foaia analizei de laborator inseamna un control mai bun asupra propriei stari de sanatate. Informatii utile despre rezultatele analizelor de sange Analizele de sange de rutina includ numararea celulelor sangvine (hemoglobina, leucocite etc.) si dozarea diferitelor substante care se afla in sange. Aceste teste pot depista anemia, infectii diverse in organism sau chiar leucemia. Alte teste de sange complete urmaresc efectuarea... [continuare]

Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii

Din Articole

Asemanarea nutritiva a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutritionistilor. Singura diferenta este ca aceasta nu iti furnizeaza si toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le contine din belsug. Gustul sau este mai mult decat delicios, diversitatea preparatelor in care poti sa o folosesti este uriasa, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tau sunt numeroase. Iata tot ce trebuie sa stii despre soia si despre efectele benefice pe care le are acest aliment: Ce nutrienti si vitamine iti ofera produsele din soia Indiferent daca este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu facut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment ii va furniza organismului tau vitamina C - care stimuleaza sistemul imunitar, acid folic - care sustine absorbtia complexului de vitamine B si care totodata contribuie. In cazul femeilor, la construirea unui sistem de aparare impotriva cancerului de... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre insuficienta hepatica si cum se manifesta?

Din Articole

Generalitati Ficatul impreuna cu vezica biliara si caile biliare sunt considerate o unitate comuna datorita rapoartelor anatomice apropiate si a functiilor fiziologice interdependente. O serie de boli pot afecta concomitent atat ficatul cat si arborele biliar. Rolul ficatului in organism este unul de extrema importanta, iar o afectiune la acest nivel poate avea consecinte grave la nivelul intregului organism. Functiile ficatului constau in procesarea aminoacizilor din dieta, procesarea carbohidratilor, lipidelor si a vitaminelor, sinteza unor proteine plasmatice, sinteza factorilor de coagulare si nu in ultimul rand detoxifierea organismului si excretia sarurilor biliare care au un important rol in digestie. Orice afectiune care impiedica ficatul sa isi execute functiile fiziologice va duce in cele din urma la insuficienta hepatica. Insuficienta hepatica apare in momentul in care ficatul nu mai poate compensa anumite pierderi ale functiei si apare o decompensare. Acest... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Din Articole

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

Despre anticonceptionale

Din Comunitate

Am inceput sa iau pentru prima data anticonceptionale luna trecuta cind mi-a venit ciclul adica de 9 zile de atunci singerez in fiecare zi putin nu s-a oprit singerarea pina acum folosesc logest as vrea sa stiu daca e grav ca singerez in fiecare zi si ce trebuie sa fac in cazul acesta?VA multumesc [continuare]

Despre hepatita c

Din Comunitate

Buna ziua!Am hepatita C! V-as ruga sa-mi raspundeti la 2 intrebari:in cazul meu pot sa adaug in compoturi sau in gemuri acid salicilic sau daca nu exista un inlocuitor? Stie cineva un alt tratament pentru hepatita cronica virala C in afara de interferon?Precizez ca am si factor reumatoid prezent.Va multumesc. [continuare]

Zece idei false care erau considerate idei bune despre un trup mai subtire

Din Diverse

Odata cu sosirea anotimpului calduros, femeile sunt pline de creativitate atunci cand este vorba de a pierde in greutate, chiar si cateva grame, pentru a avea o silueta de invidiat. Remarca: dupa efectuarea unui exercitiu fizic intens se poate consuma un baton de ciocolata este falsa. Un baton de ciocolata are tot atatea calorii chiar daca este mancat dupa un efort fizic intens. [continuare]

Portia de sanatate

Din Articole

Marti, 15 martie, Jurnalul National si Reader’s Digest iti aduc cel de-al 6 - lea volum din colectia 'Portia de sanatate'. Un proiect plin de...viata! 12 volume in care ai sfaturi de la medici din intreaga lume, terapii alternative, remedii la indemana si retete sanatoase! O colectie despre cea mai importanta investitie din viata fiecarui om: sanatatea! Al saselea volum al seriei descrie diabetul, eczema si guta, cu cauzele si simptomele lor, propunand un plan de prevenire si tratare bazat pe toate elementele pe care le are oricine la indeman [continuare]

Reticulocite (sange) rt

Din Analize Medicale

Reticulocitele sunt eritrocite anucleate tinere, imature, care contin acizi nucleici reziduali (ARN). Dupa expulzarea nucleului eritrocitele raman in maduva pana la 4 zile, timp in care are loc o scadere continua a numarului de poliribozomi (care contin ARN) si a sintezei de hemoglobina. Aceste eritrocite tinere se maturizeaza complet in circulatia periferica in cca. 1-2 zile dupa ce parasesc maduva osoasa, timp in care pierd complet capacitatea de sinteza proteica (respectiv poliribozomii care contin ARN), iar sinteza de Hb inceteaza. Reticulocitele apar pe frotiul colorat Wright-Giemsa ca celule policromatofile (materialul nucleic reticular se coloreaza in albastru-gri) de volum mai mare decat cel al eritrocitelor mature. Materialul reticular se coloreaza cu coloranti supravitali ca albastru cresil briliant/albastru de metilen. In mod normal, in absenta anemiei, un numar mic de reticulocite este prezent in circulatie (in fiecare zi ~ 1 % din eritrocite sunt inlocuite cu... [continuare]

Pagina 1 din 8 (229 rezultate)

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK