compozitie sange

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Categoria: Articole

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe felui de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza, de catre organism, rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.) care in... [continuare]

Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.)

Categoria: Articole

Generalitati Sangele omului este compus din doua elemente esentiale: partea lichida alcatuita din apa, din substante organice si minerale solubile si partea solida alcatuita din elemente celulare (globule rosii, globule albe si trombocite). In situatia in care sangele recoltat din vena pacientului este introdus intr-o eprubeta se coaguleaza dupa cateva minute. Apoi acesta se separa intr-un strat lichid, superior, care se numeste ser si intr-un strat inferior, solid care este cheagul. Daca in eprubeta in care s-a recoltat sangele se adauga o substanta anticoagulanta (prin care se impiedica coagularea sangelui) atunci sangele nu se mai coaguleaza, dar se separa tot in doua straturi: stratul superior, lichid constituit din plasma si stratul inferior, solid, constituit din elementele celuare necoagulate. Din aceste doua componente ser si plasma sanguina se vor efectua principalele analize medicale biochimice si serologice. Din elementele celulare sanguine se realizeaza analizele... [continuare]

Transplantul de celule stem din sangele periferic

Categoria: Articole

Generalitati Transplantul de celule stem din sangele periferic este o procedura prin intermediul careia se refac celulele stem distruse de dozele mari de chimioterapie. Celulele stem sunt celule care dau nastere la celule sanguine care transporta oxigenul, ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si contribuie la coagularea sangelui. Chimioterapia in doze mari distruge cu mare succes cancerul, dar distruge si celulele stem prezente in maduva osoasa. Transplanturile de celule stem ajuta la refacerea maduvei osoase pentru ca bolnavul sa poata tolera doze mari de chimioterapie. Desi cele mai multe celule stem sunt prezente in maduva osoasa, exista si celule stem prezente in sange. Acestea pot fi colectate si transfuzate ulterior, pentru a restabili rezerva de celule stem a bolnavilor. Ce fel de tipuri de transplanturi exista? Exista trei tripuri de transplant de celule stem din sangele periferic: autolog - bolnavul primeste propriile celule stem alogen -... [continuare]

Sange

Categoria: Dictionar Termeni

Este lichidul rosu, vascos, care circula la nivelul arterelor si venelor sub actiunea pompei cardiace. Datorita compozitiei sale complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigura multiple functii. El permite mai ales prin intermediul retelei de capilare interpuse intre circulatia arteriala si circulatia venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, protide), cel al elementelor necesare mijloacelor de aparare ale organismului impotriva bacteriilor, parazitilor si virusurilor (anticorpi, eozinofile, limfocite, monocite, polinucleare neutrofile). Circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac. Acesta trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi,... [continuare]

Trusa pentru transfuzii de sange

Categoria: Medicamente

Compozitie Trusa pentru transfuzii de sange este formata din: tub flexibil din PVC pe care este montata camera de numarat picaturi; clema cu rola pentru reglarea debitului; manson de cauciuc pentru administrarea medicamentelor; ambut cu teaca la care se adapteaza acul de vena H. Trusa pentru transfuzii de sange se livreaza sterila pentru o singura utilizare. Se garanteaza sterilitatea numai in interiorul tubulaturii. Doze si mod de administrare Administrarea unei transfuzii cu trusa se face in felul urmator: 1. Se ia trusa pentru transfuzii, se strange tare clema de reglare pentru a impiedica scurgerea sangelui inainte de montarea perfuziei. 2. Se fixeaza camera cu acul si filtrul de sange la punga cu sange (dupa dezinfectare cu alcool 65 iodat). 3. Se inlatura teaca ambutului si se ataseaza acul H10. 4. Se tine capatul ambutului deasupra nivelului sangelui din punga. Se desface clema si se lasa sa se scurga sangele din trusa, camera de numarat picaturi fiind tinuta... [continuare]

Concentratia de alcool din sange: mit si adevar

Categoria: Articole

Generalitati Ingredientul activ din bauturile alcoolice este etanolul sau alcoolul etilic. Cu toate ca este in legalitate, etanolul este considerat un drog sedativ-hipnotic care afecteaza buna functionare a creierului, la fel ca si celelalte sedative-hipnotice, cum este valiumul sau alte barbiturice. Consumarea abuziva a etanolului cauzeaza dependenta fizica, care se manifesta prin urmatoarele simptome: - confuzie, hipervigilenta si dezorientare; - creste temperatura corpului, frecventa respiratorie si determina hipertensiune arteriala; - provoaca agitatie, anxietate si insomnie; - determina aparitia comportamentului psihotic si a halucinatiilor. Atata timp cat dependenta fizica nu genereaza violenta, nu se considera ca este vorba despre dependenta. Exista mai multe asemanari intre dependenta fizica si cea psihica, dat, totodata, intre acestea exista si diferente semnificative. Alcoolismul este un sindrom comportamental complex unde: - consumul de alcool este dus... [continuare]

Cei mai importanti nutrienti din compozitia alimentelor sanatoase

Categoria: Articole

Generalitati Cei mai importati nutrienti de care are nevoie organismul nu pot fi produsi de catre acesta. Modul in care aceste elemente nutritive sunt introduse in corpul unei persoane poate avea un mare impact asupra modului de utilizare a acestora. Nutrientii nu actioneaza singuri ci alaturi de alte substante nutritive. Pentru a maximiza disponibilitatea de carotenoizi alimentele recomandate mai jos, acestea ar trebui consumate crude sau usor fierte. Alfa caroten Proprietati: - protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi - asigura necesarul de vitamina A - imbunatateste sistemul imunitar - contribuie al functionarea adecvata a sistemului de reproducere. Printre evenimentele si factorii caracteristici din stilului de viata al unei persoane care pot indica nevoia de mai multe alimente bogate in alfacaroten sunt - [continuare]

4 mituri despre colesterol

Categoria: Articole

Generalitati O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange. Adoptarea obiceiurilor sanatoase cum ar fi o dieta echilibrata si activitatea fizica, pot ajuta la prevenirea cresterii nivelului de colesterol. Este important sa se tina valorile colesterolului sub control, deoarece nivelurile ridicate cresc riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral. Daca va ingrijoreaza nivelul crescut al colesterolului discutati cu medicul. Alimente bogate in colesterol Unele alimente contin colesterol, care poarta denumirea de colesterol dietetic. Printre produsele alimentare care sunt bogate in colesterol se numara rinichii, ouale si crevetii. Colesterolul din compozitia alimentelor are efect mult slab asupra nivelului de colesterol din sange decat cantitatea de grasimi saturate pe care o consuma o persoana. Daca medicul a recomandat modificarea dietei pentru reducerea colesterolului din sange, cel mai important... [continuare]

Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Categoria: Articole

Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in proteine -... [continuare]

Probleme digestive frecvente de sarbatori. cauze, trucuri si medicamente utile

Categoria: Articole

Generalitati In perioada sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa indure compozitia si structura unor alimente destul de grele precum carnuri grase, dulciuri, prajituri, bauturi racoritoare, alcool si alte alimente nu tocmai sanatoase. Consumul lor excesiv si combinatia nefasta a unora dintre ele conduc la probleme precum balonare, arsuri gastrice, diaree, constipatie, enterocolita etc. Exista insa cateva metode prin care se pot evita aceste probleme de stomac suparatoare. Cauzele afectiunilor digestive din perioada sarbatorilor Portii mari de mancare Exista tendinta excesului alimentar in perioada sarbatorilor. Din dorinta de a se consuma si gusta din cat mai multe preparate, se introduc cantitati foarte mari de alimente in stomac. Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, muschiul care ajuta la mentinerea alimentelor digerate in stomac. Atunci cand se exercita... [continuare]

6 semnale de alarma surprizatoare pentru bolile de inima

Categoria: Articole

Generalitati Bolile de inima sau bolile cardiovasculare sunt termene folosite pentru a descrie o serie de boli care afecteaza inima. Diferite boli care fac parte din categoria bolilor cardiovasculare includ afectiuni ale vaselor de sange cum ar fi boala coronariana, problemele de ritm cardiac (aritmii), infectii ale inimii si defecte congenitale cardiace. Termenul de boli de inima este folosit adesea alternativ cu cel de boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare, in general, se refera la conditii care implica vase de sange ingustate sau obturate, care pot determina aparitia unui atac de cord, durere in piept (angina pectorala) sau accident vascular cerebral. Alte conditii cardiace cum ar fi infectiile, dar si boli care afecteaza muschiul inimii, valvele sau ritmul cardiac, sunt considerate forme ale bolilor de inima. Multe dintre formele bolilor de inima pot fi prevenite sau tratate printr-un stil de viata sanatos. Semnale de avertizare Tensiunea arteriala ridicata,... [continuare]

Surse importante de calciu

Categoria: Articole

Generalitati Calciul este o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste mai ales in compozitia produselor lactate, dar si a altor alimente care pot face parte din dieta zilnica a oricarei persoane. Calciul ajuta la intarirea oaselor si le mentine puternice, contribuie la lupta impotriva osteoporozei, rahitismului, sustine functia nervilor si muschilor si reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Calciul este un mineral vital pentru sanatatea oricui. 10 surse de calciu - Sardine - 100 de grame de sardine furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu. Acestea au mai mult calciu decat o cana cu lapte. Sardinele trebuie consumate cu tot cu oasele moi, deoarece acestea contin mai mult de jumatate din cantitatea de calciu din peste. - Iaurt - [continuare]

Intoxicatia cu paracetamol

Categoria: Articole

Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (scad durerea) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de medicamente over the counter). Se utilizeaza in special pentru ameliorarea febrei si durerii, a cefaleei, dar si a altor dureri minore, dar suparatoare (si care nu au componenta inflamatorie), in stari gripale si raceli banale. In combinatie cu antiinflamtoarele nesteroidiene sau chiar cu opiodele se poate folosi cu succes in tratamentul unor dureri cronice severe (dorsalgii, lombalgii si chiar dureri neoplazice). Mecanismul exact de actiune al paracetamolului este deocamdata incomplet cunoscut. Se pare insa ca amelioreaza durerea ridicand de fapt pragul de aparitie a acesteia (deci stimulul dureros trebuie sa aiba o intensitate mult mai mare pentru a declansa o senzatie ce poate fi resimtita si constientizata ca... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Categoria: Articole

Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]

Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism

Categoria: Articole

Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile pentru sanatate... [continuare]

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Categoria: Articole

Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitorii artificiale deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Categoria: Articole

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Categoria: Articole

Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Aproape 25% dintre americani au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, doar 4% dintre acestia afla adevarul despre starea lor de sanatate. Mai grav, mai putin de jumatate vor incearca sa scada in greutate, sa manance mai sanatos sau sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1.... [continuare]

Terminologie in domeniul oncologiei

Categoria: Articole

Generalitati Pentru o mai buna intelegere a termenilor utilizati in domeniul oncologiei, si a sensului lor, in textul ce urmeaza ii vom explica pe cei mai uzuali dintre acestia. Multi dintre termenii utilizati actual pentru definirea anumitor forme de cancer sunt neclari pentru majoritatea oamenilor, termeni cum ar fi: carcinom, adenocarcinom, sarcom etc. Cunoasterea acestor termeni si a diferentelor intre diferitele tipuri de cancer pe care le reprezinta este de maxima importanta. Sarcomul este un tip de cancer cu punct de plecare din tesutul conjunctiv, cartilaginos, osos sau muscular. Carcinomul are punct de plecare din celulele epiteliale iar adenocarcinomul se refera la carcinoamele cu originea in celulele glandulare. Abces Reprezinta o cavitate inchisa incapsulata cu continut purulent. In general este usor de diagnosticat clinic, aceasta formatiune fiind dureroasa si cu semne de inflamatie (caldura locala, roseata, si exprimare in relief). Unele abcese cronice pot fi... [continuare]

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)

Categoria: Articole

Generalitati Organismul omului ca si al animalelor este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod, etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism se datoreaza fie unei alimentatii sarace in... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Categoria: Articole

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru cazurile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea de grasimi se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din sange creste... [continuare]

Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)

Categoria: Articole

Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinii. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale, etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]

Ce spune urina despre sanatatea ta

Categoria: Articole

Generalitati Stim ca suna ciudat, dar vizitele la toaleta pot spune multe despre sanatatea ta. Frecventa lor, culoarea, mirosul si cantitatea urinei te anunta daca e ceva in neregula cu organismul... Compozitia urinei iti poate spune foarte multe despre corpul tau, de exemplu daca ai diabet, infectii urinare, daca esti insarcinata sau ce medicamente ai luat. Din pacate, urina se poate analiza doar in laborator. Dar daca esti atenta la anumite aspecte poti si tu sa-ti dai seama cum stai cu sanatatea. Nu e musai sa analizezi de fiecare data ce ai lasat in toaleta, dar nu strica sa arunci un ochi din cand in cand ca sa poti observa schimbarile importante. Ce spune culoarea urinei In general, culoarea urinei nu spune mai nimic, pentru ca ea difera de la o ora la alta in functie de cata apa ai baut. Daca urina e foarte deschisa, a [continuare]

Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia)

Categoria: Articole

Generalitati Icterul este o afectiune caracterizata prin colorarea in galben a pielii si a partii albe a globului ocular (sclera) si este consecinta acumularii unei cantitati mari de bilirubina in sange (hiperbilirubinemia). Bilirubina este produsa prin distrugerea celulelor rosii din sange (hematii) si a hemoglobinei. Hemoglobina este o proteina care se gaseste in hematii si care are rolul de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturile din restul corpului. Icterul la nou-nascut apare de obicei dupa aproximativ 24 de ore de la nastere. In cazul nou-nascutilor sanatosi, hraniti cu lapte de mama, apare un anumit grad de coloratie tegumentara galbena la aproximativ 2-4 zile de la nastere. Icterul dispare sau scade in intensitate de la sine, fara tratament si fara urmari in 1-2 saptamani. In cazul nou-nascutilor alimentati la san, un icter usor se poate mentine 10-14 zile dupa nastere sau pot apare recurente in timpul perioadei de alaptare. Atat timp cat copilul... [continuare]

O noua tehnologie revolutioneaza producerea inghetatei dietetice utilizand o proteina din peste

Categoria: Diverse

S-a descoperit ca folosirea unei proteine, izolata initial din sangele unui peste oceanic si produsa apoi artificial prin inginerie genetica, sta la baza celei mai noi tehnologii de producere a inghetatei dietetice. consecinta, este nevoie de mai putina grasime pentru fabricarea inghetatei. Astfel, s-ar putea obtine o inghetata cu continut redus de grasimi si care ar avea mai putine calorii decat cea obisnuita. [continuare]

Canadienii au interzis biberoanele din plastic, considerate periculoase pentru sanatate

Categoria: Diverse

Ministerul canadian al Mediului a interzis comercializarea biberoanelor care au in compozitie chimicala biosphenol A (BPA), pe care a clasificat-o ca fiind toxica si periculoasa pentru sanatatea bebelusilor, potrivit Associated Press. [continuare]

Un nou mod pentru a slabi utilizeaza un regim special care contine bacterii!

Categoria: Diverse

Prezenta anumitor bacterii in tubul digestiv modifica profund modul in care digeram alimentele precum si tendinta fiecaruia dintre noi de a se ingrasa. O echipa de cercetatori din SUA au identificat, in sistemul nostru digestiv, o bacterie ce ne ajuta sa „profitam” cat mai mult cu putinta de caloriile continute in alimente. Aceasta descoperire vine sa confirme teoria potrivit careia compozitia florei intestinale are o mare influenta asupra ingrasarii. [continuare]

Recipientele din plastic pentru mancare si bauturi maresc riscul de diabet si boli de inima

Categoria: Diverse

Folosirea ambalajelor de plastic (sticle, biberoane sau alte recipiente pentru mancare si bauturi) creste riscul de diabet si boli de inima, din cauza substantei chimice biosphenol A, prezenta in compozitia acestora, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de presa britanica. [continuare]

Fosfor seric, fosfat seric, fosfor anorganic p

Categoria: Analize Medicale

Dupa calciu, fosforul este cel mai abundent element mineral din organism, aflandu-se in orice tesut. Fosforul reprezinta 1 % din greutatea corpului, ceea ce inseamna ca in organismul unui adult se gasesc cca. 600-700 g P sub forma de diversi fosfati anorganici si organici. Din aceasta cantitate 85 % intra in constitutia scheletului, 6 % in muschi, iar 9 % in nervi si sange. Aproximativ 70 % din fosforul din sange este prezent in forma organica, in principal fosfolipide, restul fiind fosfor anorganic, sub forma de ortofosfati (H2PO4- , HPO42- ), care rezulta din ionizarea secventiala a acidului fosforic. Fosfatul este anionul intracelular principal; in celula, fosforul este in principal implicat sub forma de fosfor organic in metabolismul glucidic si lipidic sau este legat de proteine si doar o mica parte este prezenta ca ion fosfat. Fosforul intra in compozitia oaselor si a dintilor, este unul din constituentii acizilor nucleici, nucleoproteinelor, fosfolipidelor din... [continuare]

Hemocultura

Categoria: Analize Medicale

Hemocultura constituie una din metodele cele mai importante si delicate pentru laboratorul de microbiologie. Sangele, fiind in mod normal steril, izolarea si identificarea unei bacterii sau a unui fung in hemocultura are o semnificatie diagnostica considerabila. Bacteriemia este prezenta in sange a bacteriilor provenite dintr-un focar septic sau de pe o mucoasa lezata. Frecvent starea bacteriemica este lipsita de expresie clinica sau se insoteste numai de frison si febra la care se pot adauga simptome si semne proprii conditiei care a determinat descarcarea bacteriemica. Septicemia este termenul clinic prin care se defineste o bacteriemie importanta cu evolutie clinica neregulata, imprevizibila si grava, acompaniata de frisoane, febra neregulata, toxemie, hipotensiune, prostratie, eruptii cutanate polimorfe si variate, metastaze septice tisulare sau viscerale. Gravitatea sindromului septicemic lasa pe al doilea plan simptomatologia focarului infectios... [continuare]

Pagina 1 din 32 (936 rezultate)