alimente pentru guta

Guta

Din Comunitate

ce regim trebuie pentru guta? [continuare]

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Din Articole

Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]

Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei

Din Articole

Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric incep sa se... [continuare]

Guta

Din Articole

Generalitati Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin. Cauze Cauza principala a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Hiperuricemia este deseori asimptomatica si nu cauzeaza complicatii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sanghin al acidului uric nu dezvolta niciodata guta. Nu este cunoscuta cauza exacta a hiperuricemiei, insa s-au idendificat recent diferiti factori heredo-colaterali (genetici) incriminati in aparitia acesteia. Cand nivelul acidului uric are valori foarte... [continuare]

Adevar si mit despre guta

Din Articole

Generalitati Guta este o conditie dureroasa care apare atunci cand acidul uric produs de organism este depozitat sub forma de cristale in articulatii si/sau tesuturile moi. Aflate in articulatii, aceste cristale de acid uric provoaca artrita inflamatorie, care la randul ei determina umflarea, roseata, senzatia de caldura, durera si rigiditatea articulatiilor. Guta este o conditie destul de frecvent intalnita. De aceea, exista si numeroase mituri care pot ingreuna diagnosticarea si urmarea unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor conditiei. Daca va numarati printre cei care au fost diagonosticati cu guta, trebuie sa cunoasteti adevarul din spatele acestor mituri, pentru a evita agravarea durerilor si a complicatiilor grave, ce v-ar putea pune viata in pericol. Mituri comune despre guta - Mit: Guta se vindeca de la sine, de-a lungul timpului. Desi este adevarat ca cele mai multe simptome de guta dispar in cele din urma chiar si fara tratament, este important ca... [continuare]

Guta – factori de risc, simptome si tratament

Din Articole

Generalitati Guta este un nume amuzant pentru o boala, dar oricare dintre cei ce au experimentat o astfel de durere cunoaste acest tip de boala. Cauzata de excesul de acid uric care se cristalizeaza in una sau mai multe articulatii, guta provoaca nu numai durere, dar si inflamatie. Exista diferiti factori ce cresc riscul aparitiei gutei, insa puteti lua masuri pentru metinerea la distanta a simptomelor de guta. Aceasta afectiune apare mai frecvent dupa o interventie chirurgicala, dupa anumite traumatisme sau deshidratare. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, cresc nivelul de acid uric din sange. Tratamentul anumitor tipuri de cancer poate provoca guta, cauza fiind nivelul ridicat de acid uric eliberat atunci cand celulele sunt distruse. Artrita degenerativa, de asemenea, face ca articulatiile afectate sa provoace aparitia gutei. Factori de risc in aparitia gutei Studiile au gasit, mai nou, si cativa factori de risc in ceea ce priveste aparitia gutei. Acestia sunt: a.... [continuare]

Guta

Din Comunitate

Ce nu este bun la guta?Ce anume face ca durerea de guta sa apara? [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Din Articole

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grapefruit-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grapefruit-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grapefruit-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grapefruit. Efectul se datoreaza pectinelor... [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Din Articole

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Din Articole

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume pentru tratarea a diverse boli Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume si afectiunile pe care le puteti trata cu acestea: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde... [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente.O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Din Articole

Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% din bacterii, 82% din mucegaiuri si 80% de virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor, in plus este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul / aciditatea de 5-7. Timp de secole otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul era amestecat ... [continuare]

20 de alimente antiimbatranire

Din Articole

Generalitati Alimentele consumate zilnic au un rol esential in hranirea, energizarea organismului si mentinerea sanatatii, dar isi pun amprenta si asupra frumusetii si tineretii . Acolo unde cremele antiaging si procedurile estetice dau gres, alimentele antiimbatranire intervin si asigura longevitatea organismului, mentinandu-l zilnic puternic si in forma. Lupta impotriva imbatranirii organismului are un aliat puternic: alimentatia. Cercetatorii au descoperit, de-a lungul timpului, o multime de alimente cu rol esential in prezervarea tineretii si sanatatii organismului. Substantele nutritive pe care le contin ajuta la regenerarea celulara, intarirea sistemului imunitar si profilaxia bolilor care apar odata cu varsta si care afecteaza sever aspectul si rezistenta organismului. Alimente antiimbatranire 1. Iaurt Consumul zilnic de iaurt va ajuta sa traiti mai mult, datorita continutului crescut de "bacterii bune" sau culturi vii, care contribuie la mentinerea sanatatii digestive... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat

Din Articole

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Din Articole

Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si lacrimarea... [continuare]

Ce ar trebui sa stim despre guta

Din Articole

Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]

Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!

Din Articole

Generalitati Cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planificati totul din timp. Daca va faceti planuri de calatorie intr-o alta tara, in special intr-o tara exotica, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra cu cel putin 6 saptamani inainte sa plecati - astfel veti avea timp sa va faceti eventualele imunizari (vaccinari), sa va procurati medicamentele si sa va faceti asigurare medicala. In functie de regiunea in care mergeti, medicul va poate face anumite recomandari, deoarece sunt zone cu probleme medicale speciale. De exemplu, in multe regiuni din Africa inca mai exista malarie, febra tifoida, in tarile asiatice izbucnesc periodic focare de holera. De asemenea, recomandarile se fac si in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare pacient in mod particular - de exemplu, un pacient cu patologie cardiaca si boala vasculara periferica ar trebui sa evite zborurile lungi cu avionul. Informatii utile pot fi furnizate de... [continuare]

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Din Articole

Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada [continuare]

Suferi din cauza inflamatiilor in organism? afla ce alimente trebuie sa eviti

Din Articole

Inflamatiile cronice sunt dusmanii multor persoane, provocand dureri articulare, reprezentand si raspunsul pe care corpul nostru il da la unii factori agresivi, precum virusurile, bacteriile, dar si unele substante toxice. Unele medicamente cu rol antiinflamator, dar si schimbarea stilului de viata, prin renuntarea la vicii precum fumatul si alcoolul in exces, reducerea stresului au un rol important in reducerea inflamatiilor. Si alimentele pe care le consumam pot reduce simptomele, in timp ce altele le pot agrava. Iata care sunt mancarurile pe care trebuie sa le eviti, daca te confrunti cu inflamatii in organism: 1. Cartofii prajiti Iti poate fi greu sa te abtii de la cartofii prajiti, insa este o masura pe care ar fi bine sa o iei daca suferi de inflamatii in organism. Cercetatorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, au descoperit ca persoanele afectate de inflamatii care nu si-au mai pus in farfurie cartofi prajiti au avut de castigat: in urma analizelor s-a... [continuare]

Guta

Din Comunitate

educerea durerilor la picioare si maini [continuare]

Guta

Din Comunitate

Buna ziua! sotul meu si-a facut analizele si i-a iesit acidul uric 7,50. Va rog frumos sa imi spuneti cat este de periculos si ce trebuie sa faca. Va multumesc anticipat [continuare]

Lisigamma 20mg

Din Medicamente

Ce este si pentru ce se utilizeaza - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva (asociat medicamentelor diuretice sau digitalice); - infarct miocardic acut la pacienti cu functie circulatorie stabila si fara semne de perturbari ale functiei renale (in plus fata de terapia standard pentru infarct, de preferat impreuna cu nitrati). Contraindicatii Nu utilizati Lisigamma - daca sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopil sau la oricare dintre celelalte componente ale Lisigamma - in caz de antecedente de angio- edem ereditar sau alte tipuri de angioedem, rezultat al altor tratamente cu medicamente similare - in caz de ingustare a arterelor renale (bilateral sau unilateral) - in caz de perturbari severe ale functiei renale (clereance- ul creatininei - in timpul detoxificarii simultane a sangelui (dializa), in special cu membrane cu flux inalt (de exemplu AN 69) - in caz de ingustare a valvelor cardiace (stenoza de valva mitrala sau aortica) sau alte... [continuare]

Lisigamma

Din Medicamente

Ce este si pentru ce se utilizeaza - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva (asociat medicamentelor diuretice sau digitalice); - infarct miocardic acut la pacienti cu functie circulatorie stabila si fara semne de perturbari ale functiei renale (in plus fata de terapia standard pentru infarct, de preferat impreuna cu nitrati). Contraindicatii Nu utilizati Lisigamma - daca sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopil sau la oricare dintre celelalte componente ale Lisigamma - in caz de antecedente de angio- edem ereditar sau alte tipuri de angioedem, rezultat al altor tratamente cu medicamente similare - in caz de ingustare a arterelor renale (bilateral sau unilateral) - in caz de perturbari severe ale functiei renale (clereance- ul creatininei - in timpul detoxificarii simultane a sangelui (dializa), in special cu membrane cu flux inalt (de exemplu AN 69) - in caz de ingustare a valvelor cardiace (stenoza de valva mitrala sau aortica) sau alte... [continuare]

Ciprinol, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Ciprinol si pentru ce se utilizeaza Ciprinol este un antibiotic care apartine familiei chinolonelor. Ciprofloxacina actioneaza prin distrugerea bacteriilor care produc infectii. Acest medicament actioneaza numai asupra anumitor tulpini (specii) de bacterii. Adulti Ciprinol se utilizeaza la adulti pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene: infectii ale tractului respirator infectii prelungite sau recidivante (repetate) ale urechilor sau sinusurilor infectii ale tractului urinar infectii la nivelul testiculelor infectii ale organelor genitale la femei infectii ale tractului gastro-intestinal si infectii intra-abdominale infectii ale pielii si tesuturilor moi infectii ale oaselor si articulatiilor tratamentul infectiilor la pacientii care au un numar foarte mic de celule albe sanguine (neutropenie) prevenirea infectiilor la pacientii care au un numar foarte mic de celule albe sanguine (neutropenie) ... [continuare]

Lisigamma 5 mg

Din Medicamente

Ce este si pentru ce se utilizeaza - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva (asociat medicamentelor diuretice sau digitalice); - infarct miocardic acut la pacienti cu functie circulatorie stabila si fara semne de perturbari ale functiei renale (in plus fata de terapia standard pentru infarct, de preferat impreuna cu nitrati). Contraindicatii Nu utilizati Lisigamma 5 mg - daca sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopil sau la oricare dintre celelalte componente ale Lisigamma 5 mg - in caz de antecedente de angio- edem ereditar sau alte tipuri de angioedem, rezultat al altor tratamente cu medicamente similare - in caz de ingustare a arterelor renale (bilateral sau unilateral) - in caz de perturbari severe ale functiei renale (clereance- ul creatininei - in timpul detoxificarii simultane a sangelui (dializa), in special cu membrane cu flux inalt (de exemplu AN 69) - in caz de ingustare a valvelor cardiace (stenoza de valva mitrala sau aortica)... [continuare]

Lisigamma 10 mg

Din Medicamente

Ce este si pentru ce se utilizeaza - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva (asociat medicamentelor diuretice sau digitalice); - infarct miocardic acut la pacienti cu functie circulatorie stabila si fara semne de perturbari ale functiei renale (in plus fata de terapia standard pentru infarct, de preferat impreuna cu nitrati). Contraindicatii Nu utilizati Lisigamma - daca sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopil sau la oricare dintre celelalte componente ale Lisigamma - in caz de antecedente de angio- edem ereditar sau alte tipuri de angioedem, rezultat al altor tratamente cu medicamente similare - in caz de ingustare a arterelor renale (bilateral sau unilateral) - in caz de perturbari severe ale functiei renale (clereance- ul creatininei - in timpul detoxificarii simultane a sangelui (dializa), in special cu membrane cu flux inalt (de exemplu AN 69) - in caz de ingustare a valvelor cardiace (stenoza de valva mitrala sau aortica) sau alte... [continuare]

Hiperuricemia

Din Articole

Generalitati Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la barbati sau 6 mg/dl la femei. Ele apar in numeroase situatii, dintre care cea mai cunoscuta este guta, o afectiune caracterizata prin episoade repetate de inflamatie dureroasa a articulatiilor, datorita depunerii de cristale de acid uric. Acidul uric creste insa si in alte circumstante: boli cardiovasculare, obezitate,insuficienta renala, consum de alcool, excese alimentare (in special carne rosie si organe), diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, tratament cu diuretice etc. Din acest motiv, interpretarea valorii crescute a acidului uric trebuie facuta de catre medic, cunoscand caracteristicile individuale ale persoanei: afectiuni, tratamente, regim alimentar etc. Tratament Tratamentul afectiunilor metabolice, inclusiv al hiperuricemiilor, porneste intotdeauna de la o evaluare care merge dincolo de simpla constatare a unei analize in afara limitelor normale. Astfel,... [continuare]

Cafeaua scade riscul mortalitatii la femei

Din Articole

Pentru cele care isi savureaza zilnic cafeluta de diminea ta, ultimele descoperiri despre cafea si rolul aceste ia in sanatate sunt foarte linistitoare. Studii mai vechi acuzau cafeaua pentru inducerea unor probleme de sanatate, precum cancerul pancreatic sau boli ale inimii. Se inselau! Deoarece aceste studii nu priveau problema in totalitate: majoritatea bautorilor de cafea sunt si fumatori. Nu exista dovezi care sa ateste ca bautul cafelei in sine poate cauza cancerul. Investigatii recente arata ca, desi cafeaua mareste temporar presiunea sangelui si creste frecventa cardiaca pentru unele persoane, consumul moderat (2-4 cesti pe zi) nu mareste riscul de afectiuni ale inimii. In plus, noi dovezi sugereaza ca bautul cafelei – cateodata in cantitati mari – poate avea beneficii in sanatate, poate produce imbunatatiri ale memoriei si ale performantei, precum si un risc redus de cancer la ficat, diabet de gradul 2, guta, Parkinson si ateroscleroza (la femei). Acum, o... [continuare]

Sediment urinar

Din Analize Medicale

Examenul microscopic se face pe sedimentul urinei proaspete, la cel mult 4 ore de la emisie. Se agita proba si apoi se centrifugheaza 10-15 mL urina la 2000 rpm timp de 5 min. Daca volumul probei este prea mic pentru a fi centrifugata, se examineaza direct la microscop, dar se consemneaza in raportul final de analize ca rezultatul se refera la urina necentrifugata. Se elimina supernatantul, lasandu-se ~1 mL, iar sedimentul se resuspenda si se examineaza la microscop. In functie de numarul elementelor/camp microscopic modalitatea de exprimare a rezultatelor obtinute la examenul sedimentului urinar este urmatoarea, unde Hpf = camp microscopic de putere mare (obiectiv 40x) si Lpf = camp microscopic de putere mica (obiectiv 20x): - rare: 1-4/hpf; - relativ frecvente: 5-15/hpf; - frecvente: 15-50/hpf; - foarte frecvente: >50/hpf; - hematurie microscopica masiva/Piurie (atunci cand campul microscopic este plin de hematii/leucocite); - cilindrii se raporteaza ca tip si numar mediu... [continuare]

Pagina 1 din 4 (105 rezultate)

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK