alimente care nu produc gaze

10 alimente care agraveaza indigestia

Categoria: Articole

Generalitati Indigestia este o tulburare a sistemului digestiv des intalnita in perioada sarbatorilor, iar Pastele nu face exceptie. Traditionalele alimente care sunt consumate la festinul pascal nu doar ca pot ingreuna digestia, ci pot chiar agrava simptomele provocate de indigestie. Din acest motiv, este extrem de important sa stiti cum sa va adaptati alimentatia, odata ce balonarea si greata se instaleaza. Alimente nerecomandate in tulburarile digestive Daca in restul anului, mesele zilnice sunt in general echilibrate si usor de digerat, de sarbatorile pascale lucrurile se schimba radical. Consumul mult mai mare de oua, carne de miel dificil de digerat, branza preparata cu zahar si colesterol in prajituri si pasca, cozonacii si abuzul de bauturi alcoolice sunt atat traditii care ne definesc poporul la mijlocul primaverii, cat si surse ale tulburarilor digestive medii si grave. Indigestia, denumita medical dispepsie, se refera la incapacitatea tractului digestiv de a... [continuare]

Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Categoria: Articole

Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]

8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil

Categoria: Articole

Generalitati Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv. De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale. Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul. Factorii de risc in sindromul de colon iritabil Cel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este... [continuare]

Colonul iritabil - recomandari alimentare

Categoria: Articole

Generalitati Majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezinta rapid dupa ingestia de alimente, simptome ce includ dureri abdominale, constipatie, diaree (sau perioade de constipatie alternand cu perioade de diaree), balonare si distensie abdominala. Modificarile dietei reduc simptomatologia; se recomanda reducerea consumului sau eliminarea din dieta a alimentelor care produc diareea, inclusiv cafeaua si alcoolul, a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (folositi in producerea bomboanelor si a gumei de mestecat fara zahar). Pentru combaterea constipatiei se recomanda consumul crescut de fibre si de lichide, cat si program de exercitii fizice. Trebuie tinut un jurnal in care sa fie cuprinse meniurile zilnice si simptomele care apar dupa mese. Se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu linistit si relaxant. Simptome Sindromul de colon... [continuare]

8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces

Categoria: Articole

Generalitati Gazele intestinale sunt o parte normala din procesele digestive ale organismului, rezultand din carbohidratii nedigerati care sunt fermentati de bacterii. De aceea, chiar si multe alimente sanatoase, precum fructele si legumele, pot produce gaze in exces, din pricina continutului mare de carbohidrati. Pe langa acesti nutrienti, exista si alti factori ai stilului de viata, de la greutatea corporala pana la fumat si consumul gumei de mestecat, care joaca un rol definitoriu in acumularea excesiva de gaze intestinale, ce degenereaza in balonare, eructatie (ragait) si flatulenta. In perioada sarbatorilor, gazele intestinale pot reprezenta o problema majora, din pricina meselor diversificate si dificil de digerat de la ocaziile festive. Cateva obiceiuri sanatoase va pot ajuta sa scapati cu succes de toate neplacerile asociate cu gazele stomacale acumulate in exces. De ce apar gazele intestinale in exces Gazele intestinale in exces, ce se manifesta prin balonare,... [continuare]

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Categoria: Articole

Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile mentionate mai... [continuare]

Alimente interzise in caz de diaree

Categoria: Articole

Generalitati Diareea cronica este caracterizata prin scaunele moi care dureaza cel putin patru saptamani si implica prezenta a cel putin trei scaune pe zi. Exista mai multe cauze posibile ale diareei cronice. Tratamentul are ca scop tratarea cauzelor diareei (ori de cate ori este posibil), regim alimentar sau medicatie pentru schimbarea consistentei scaunelor si evitarea oricaror factori care ar putea complica diareea. Diareea cronica poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane si asupra starii sale generale de sanatate. Atunci cand se agraveaza, conditia poate pune viata unei persoane in pericol. Regim alimentar in caz de diaree Este important ca o persoana sa stie ce trebuie sa manance atunci cand sufera de diaree. Dar este la fel de important sa stie ce alimente trebuie sa evite in caz de diaree. Ultimul lucru pe care si l-ar putea dori este sa inrautateasca starea de sanatate prin consumul inadecvat de alimente care ar putea influenta in... [continuare]

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Categoria: Articole

Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si ambalajele... [continuare]

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?

Categoria: Articole

Introducere Balonarea, eructatia si gazele intestinale pot fi stanjenitoare si inconfortabile. Balonarea si eliminarea gazelor continute in stomac sunt procese naturale, provocate de inghitirea aerului sau descompunerea alimentelor prin digestie. Iata care sunt principalele semne si simptome - si cum putem proceda pentru a le preveni Balonarea Balonarea: acumularea de gaze in stomac si intestine. Atunci cand gazele intestinale nu sunt eliminate prin eructatii sau flatulenta, ele se pot acumula in stomac sau intestin, rezultand marirea in volum a abdomenului. Balonarea este adesea insotita de dureri abdominale - de intensitate mica sau severa. Eliminarea gazelor poate duce la disparitia durerii. Balonarea este asociata cu: - Consumarea de alimente grase. Grasimile incetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidratii si cresc senzatia de balonare; - Stresul si / sau anxietatea; - Fumatul; - Bolile / infectiile gastrointestinale; - Sindromul de colon iritabil; -... [continuare]

Alimente pentru combaterea flatulentei

Categoria: Articole

Generalitati Flatulenta este produsa de excesul de gaze acumulate in sistemul digestiv. In timpul digestiei se formeaza si unele gaze - metan, azot, hidrogen si oxid de carbon. Atunci cand exista o acumulare excesiva de gaze, se produce o umflare anormala care duce, uneori, la dureri abdominale. Gazele se produc atunci cand organismul descompune alimentele pentru a produce energie. O persoana normala elimina gaze de 6-20 de ori pe zi. Desi toata lume sufera ocazional de flatulenta, aceasta poate fi o problema destul de jenanta. Flatulenta cronica ar putea fi un semn ca sistemul digestiv nu functioneaza corect, iar pentru a depasi acest inconvenient poate fi nevoie de modificari substantiale in dieta. Fructe si legume Fructele si legumele sunt alimente bogate in fibre solubile. Acest tip de fibre difera de cele non-solubile, deoarece sunt mai usor de digerat si nu produc multe gaze. Cu toate acestea, unele fructe citrice pot cauza flatulenta. Exista si alte fructe pe care... [continuare]

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

Categoria: Articole

Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]

Stii care sunt combinatiile alimentare nefaste pentru digestie?

Categoria: Articole

Generalitati Te ingrasi desi manaci putin, ai probleme cu digestia si te intrebi unde gresesti? Ei bine, modul in care combini alimentele la aceeasi masa poate fi de vina. Organismul tau este construit astfel incat sa absoarba nutrientii cate unui aliment pe rand, sau in anumite combinatii. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare tip de aliment are nevoie de o enzima diferita pentru a fi digerat. De aceea, trebuie sa consumi impreuna doar alimente care au nevoie de aceleasi enzime pentru a fi metabolizate. In caz contrar, kilogramele se aduna, in cazul femeilor apare celulita, iar balonarea, constipatia si arsurile de stomac sunt la ordinea zilei. Combinatii alimentare nocive Carne cu cartofi Probabil stii: chiar daca friptura cu cartofi prajiti se numara printre mancarurile preferate ale multora, o regula importanta pentru nutritie este sa nu combini proteinele (carne, peste, oua sau branza) cu carbohidrati (paine, paste, cereale, cartofi sau dulciuri). Aceasta... [continuare]

Gaze intestinale necontrolate

Categoria: Comunitate

de cateva luni bune ma confrunt cu ceva foarte neplacut ,care imi face viata un calvar.CAND merg undeva (nu conteaza unde) incep sa ma agit foarte tare,fara vreun motiv bine intemeiat (efectiv din orice) si incep sa am foarte multe gaze foarte urat mirositoare ,pe care nu le port controla.Efectiv intru intr-o panica de nedescris fara sa aiba logica ce mi se intampla. Va rog ajutati-ma pentru ca sunt disperata dani [continuare]

Deficitul de enzime produce boli

Categoria: Articole

Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare... [continuare]

Purificatoarele de aer lightair, primele ionizatoare care nu genereaza ozon

Categoria: Articole

Generalitati Roboutique aduce in premiera pentru piata din Romania purificatoarele de aer Lightair, primele ionizatoare care nu genereaza ozon. Tehnologia inovatoare cu performante de top LIGHTAIR IonFlow 50 se bazeaza pe o tehnologie revolutionara unica si demonstreaza performante remarcabile prin testele de reducere a particulor de diferite tipuri. Performanta extraordinara se datoreaza in principal capacitatii de a genera cantitatati enorme de electroni, formand o cantitate corespunzatoare de ioni negativi si colectand eficient particulele din aer. In masura in care stim, nici un alt purificator de aer nu a atins inainte acest numar mare de ioni negativi, fara efecte secundare grave, cum ar fi generarea de cantitati periculoase de ozon. Comparativ cu purificatoare de aer traditionale Lightair nu misca aerul printr-un filtru pentru a prinde particulele, dar in schimb misca particulele din aer catre un colector doar cu fluxul de aer natural dintr-o camera. [continuare]

Flatulenta excesiva si alimentatia

Categoria: Articole

Generalitati Excesul de gaze abdominale creeaza disconfort si uneori chiar jena. Totusi, trebuie sa stiti ca toata lumea elimina gaze si manifesta flatulenta. Cel mai bun mod de a elimina gazele abdominale este de a evita alimentele care le produc. Gazele sunt produse, atat de anumite activitati, cat si de alimente. De exemplu, inghitirea unor cantitati mai mari de aer, mai ales atunci cand mancati repede, poate duce la formarea gazelor abdominale. Alimente pe care trebuie sa le evitati in caz de flatulenta - Fructe si legume - Acestea trebuie consumate, preparate sau conservate, fara coji. Alegeti fructele care au mai putine fibre, cum ar fi nectarinele, strugurii si kiwi. Merele, prunele, stafidele, bananele, pepenele galben si avocado produc gaze abdominale. De asemenea, multe dintre legume contribuie la formarea de gaze abdominale dureroase. Printre legumele vinovate de acest lu [continuare]

Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori

Categoria: Articole

Generalitati In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri, etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare: 10 sfaturi utile 1. Savurati, nu mancati lacom Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul... [continuare]

Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului

Categoria: Articole

Generalitati Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau totala a intestinului, situatie care are drept consecinta impiedicarea propulsarii continutului acestuia de-a lungul intestinului. In functie de nivelul la care se produce aceasta blocare, exista ocluzia de intestin subtire si ocluzia de intestin gros (de colon). In situatiile mai grave, ocluzia determina si intreruperea circulatiei sangvine la nivel intestinal (asa-numita ischemie intestinala) sau strangularea intestinului, situatii care reprezinta mari urgente chirurgicale. Cauze Ocluzia intestinala poate fi cauzata de tumori ale intestinului (mai ales tumori de intestin gros care pot creste in lumenul acestuia, ingustandu-l pana cand obstructia devine completa), dar si de alte tumori care cresc intraabdominal si, pe masura ce devin mai voluminoase, comprima dinspre exterior lumenul intestinal. Alte cauze sunt torsiuni sau ingustari la nivelul intestinului, precum si formarea de aderente (lipituri)... [continuare]

Dieta atkins: ghid pentru incepatori

Categoria: Articole

Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]

Balonare, flatulenta

Categoria: Comunitate

Am dureri abdominale in partea stanga imediat sub coaste ,imi bolboroseste ceva, migreaza pare sa se miste dupa bunul plac si uneori radiaza in spate. Totul scade in intensitate si uneori dispare complet dupa ce flatulenta excesiva isi face aparitia. Avand in vedere ca aceste dureri le am de multi ani (poate nu le-am dat atentia necesara) am consultat un medic care mi-a spus ca as putea avea un intestin iritabil dar totusi pentru linistea mea ar fi bine sa fac o colonoscopie. Am 30 de ani si am inceput sa imi pun intrebari daca chiar ar fi necesara aceasta investigatie.....Stiu ce este stiu ce inseamna stiu ce presupune. Caut totusi o forma de tratament inainte de acest examen sa vad ca "ceva" da roade ,un regim alimentar, orice. [continuare]

Fisusa anala 10 luni

Categoria: Comunitate

Am o fisura anala care a debutat acum 10 luni in urma consumului exagerat de cereale dupa cateva scaune super tari si de volum. Am sangerat circa 2 luni dupa care sangerarea s-a oprit. Am un hemoroid extern care a cauzat dureri si s-a format dupa eveniment si timp de 9 luni am crezut ca am probleme cu hemoroizii incat dupa fiecare scaun aveam dureri ce tineau 7-8 ore in fiecare zi. Timp de 9 luni m-am mai constipat chiar daca mancam legume si am incercat sa evit problemele de acest gen. La 9 luni, la ultima constipatie, am avut din nou o ruptura si sangerare care a tinut 1-2 zile. S-a oprit, dar am avut dureri atat de cumplite incat am mers la urgenta unde mi s-a spus ca am fisura anala, fapt confirmat de medicul proctolog la 10 luni vechime a fisurii. De o luna sunt pe dieta de vegetale si beau ca nebunul apa poate mai mult de 5L pe zi. Nu mai am sangerari si scaunul e moale si subtire, dar totusi am dureri slabe dupa scaun circa 3 ore, insa daca stau ghemuit si nu ma misc, nu... [continuare]

Prea multa bila

Categoria: Comunitate

Am intoleranta la lactoza si fructoza si din cauza alimentatiei inevitabil am facut constipatie. Sunt si operata la capatul sigmoidului. Am luat acum 2 zile o jumatate de digenzym si am facut oarecum diaree, avand colici puternice pana elimin scaunul. Ce pot lua sa nu mai elimin atata bila, simt ca e de la asta, mi s-a mai intamplat, e atestat si endoscopic... Dar atunci, inainte de operatie nu era o problema, evacuam usor. Multumesc pentru orice sugestie. [continuare]

Balonare

Categoria: Comunitate

tot timpul sunt balonata. arat de parca as fi insarcinata. mentionez ca nu am scaun fiecare zi, de cand ma stiu tot probleme am avut cu scaunul. de multe ori mergeam poate o data pe sapt la baie pt asta. care sunt cauzele si care ar fi un posibil tratament? [continuare]

Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale

Categoria: Articole

Introducere Durere, diaree sau flatulenta dificil de controlat? Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme ale stomacului si sfaturile de la specialisti care includ diverse moduri de ameliorare si tratare. Diareea Cauze: O cauza frecventa a diareii este intoxicatia alimentara. Mai ales calatoriile in strainatate pot duce la aceasta manifestare neplacuta, la crizele intestinale soldate cu diaree, pentru ca organismul trebuie sa se adapteze la noi bacterii care se gasesc in produsele alimentare si bauturile consumate departe de casa. Solutia rapida: Pentru intoxicatiile alimentare nu exista nici un remediu decat trecerea timpului. Organismul trebuie sa elimine singur toxinele. Daca diareea se declanseaza in momente in care este dificil de gasit un grup sanitar sau in timpul noptii, se poate apela la medicamente care contin subsalicilat de bismut. Acesta va ataca bacteriile localizate in sistemul digestiv care vor cauza diareea astfel incat somnul si activitatile zilnice... [continuare]

Tratamentul incontinentei fecale

Categoria: Articole

Definitie Incontinenta fecala reprezinta incapacitatea de a controla tranzitul intestinal, ceea ce cauzeaza eliminarea neasteptata a materiilor fecale de la nivelul rectului. Numita si incontinenta intestinala, afectiunea variaza ca si grad de severitate, de la mici scapari de materii fecale odata cu eliminarea de gaze la pierderea completa a controlului sfincterian. Cele mai frecvente cauze de incontinenta includ constipatia, diareea si afectarea fibrelor musculare sau a celor nervoase. Incontinenta fecala se poate datora slabirii tonusului sfincterului anal ca urmare a inaintarii in varsta, a afectiunilor neurologice sau musculare aparute in urma nasterii - in cazul femeilor. Indiferent de cauza, incontinenta fecala este o afectiune cu important rasunet psihologic. In pofida acestui fapt, este indicat sa vorbiti deschis cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema, intrucat exista numeroase tratamente care pot diminua in mare masura manifestarile... [continuare]

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Categoria: Articole

Leguminoasele Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Realitatea este insa ca leguminoasele sunt... [continuare]

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani

Categoria: Articole

Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani. De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici? Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului. De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni.... [continuare]

Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta

Categoria: Articole

Generalitati Medicina este o stiinta care are drept scop pastrarea si restabilirea sanatatii si care studiaza in acest scop procese fizice, chimice si biologice ale vietii, structurile si functiile organismului, cauzele si mecanismele de producere a afectiunilor, precum si mijloacele de diagnosticare, tratare si prevenire. Cu toate ca aceasta ramura lupta in scopuri nobile, medicina a fost si ramane un subiect sensibil si controversat din cauza miturilor si a falselor afirmatii. In ciuda progresului medicinei, exista mituri care inca se mentin si care sunt luate in considerare de oamenii care le cunosc, cum ar fi: zaharul conduce la aparitia hiperactivitatii in randul copiilor, trebuie sa consumam 8 pahare de apa zilnic etc. In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri din medicina. Curcanul si somnul Mit: Consumarea carnii de curcan da somnolenta din cauza continutului de triptofan. O afirmatie total eronata deoarece carnurile din pui si... [continuare]

Sindromul pulmonar cu hantavirus

Categoria: Articole

Generalitati Sindromul pulmonar cu hantavirus este o boala infectioasa caracterizata prin simptome asemanatoare gripei, cu diferenta ca, progresul rapid al problemelor de respiratie ar putea pune in pericol viata bolnavului. Exista mai multe tipuri de hantavirus care pot provoca maladia. Acestea se transmit prin intermediul rozatoarelor, prin respiratia aerului infectat cu hantavirusurile existente in urina si excrementele de rozatoare. Deoarece optiunile de tratament sunt limitate, cea mai buna modalitate de prevenire este evitarea rozatoarelor si a habitatelor acestora. Simptome Sindromul pulmonar cu hantavirus cuprinde doua stadii distincte. Primele semne si simptome apar intre una si cinci saptamani dupa expunerea la hantavirus. Stadiul incipient Febra, frisoanele, oboseala sunt indicatorii timpurii ai unei infectii. In cateva zile se pot dezvolta greata, varsaturile si durerile abdominale si de cap. In stadiile incipiente, este dificil sa se distinga intre... [continuare]

Gastrita. regim alimentar

Categoria: Articole

Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau analiza... [continuare]

Pagina 1 din 6 (158 rezultate)