Clickmed
programare rapida la medic

alimente bogate in iod

Importanta iodului in dieta

Din Comunitate

La noi se sare dintr-o extrema in alta. Daca - din motive medicale - o perioada nu trebuie sa consumi sare iodata si alimente bogate in iod, ai incurcat-o. Sare fara iod? La supermarket - doar pentru pus in nisipul antiderapant, pe sosea. Altfel - doar cu iod, inclusiv din import. Alimente? Toata lumea vorbeste doar de ce sa iei ca sa dozezi cu iod. Dar invers, eventual ce nu are - nimic. Si atunci intrebarea de la Diana - Cine are interesul sa se introduca in comert exclusiv sare iodata? [continuare]

Iod (sange) i

Din Analize Medicale

Iodul este un mineral estential pentru buna functionare a glandei tiroide. Alimentele bogate in iod sunt: pestele, fructele de mare, algele marina, sarea iodata, apa potabila, varza, conopida, gulii. Iodul este absorbit la nivelul tubului digestiv si ajunge la glanda tiroida transportat de proteinele plasmatice. La nivelul foliculilor tiroidieni, iodul se cupleaza cu tirozina, conducand la formarea hormonilor triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), care controleaza metabolismul carbohidratilor si lipidelor. [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2010

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Alimente permise inainte de terapia cu iod radioactiv

Din Comunitate

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Importanta iodului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Legatura dintre deficitul de iod si gusa endemica

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Hormonii tiroidieni sunt sintetizati pornind de la elementul natural numit iod pe care glada tiroida are capacitatea sa il capteze din alimentatie. In mod normal o alimentatie echilibrata ne ofera in jur de 300 micrograme de iod pe zi, fiind suficient pentru o buna functionare la glandei tiroide. Acesti hormoni tiroidieni au multiple functii in organism iar o perturbare la acest nivel poate determina hipertiroidie cand exista un exces hormonal si se manifesta prin: oboseala, palpitatii, dispnee, preferinta pentru frig, intoleranta la caldura, hipersudoratie, nervozitate, apetit crescut, maini umede. Iar o scadere a hormonilor tiroidieni determina aparitia hipotiroidiei ce se manifesta prin: piele uscata, constipatie, edem periorbital, piele rece, maini reci, intoleranta la frig, etc. Pentru a sti ce alimente trebuie consumate cu precadere deoarece sunt bogate in iod mentionam: soia, crustaceele, pestele, dar si fasolea verde si anumite lactate. Gusa endemica apare... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Februarie 2016

Uneori, din cauza stresului sau a oboselii dorinta de a face dragoste este inlocuita cu dorinta de a avea parte de cateva ore in plus de somn. Daca ai insa grija ca la cina sa mananci alimente cu proprietati afrodisiace, poti sa iti cresti libidoul in mod natural. Iata 10 alimente care pot ajuta cuplurile sa reaprinda flacara pasiunii. Telina Un puternic afrodisiac este telina, care creste performantele sexuale ale barbatilor. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat in SUA, barbatii care au obiceiul de a consuma des telina sunt irezistibili pentru femei, pentru ca au un nivel crescut de feromoni in organism. Telina stimuleaza organismul sa produca feromoni, hormonii atractiei sexuale. O poti consuma de trei-patru ori pe saptamana, mai ales in salate. Stridiile Fructele de mare, in special stridiile, au un continut ridicat de zinc, mineral care stimuleaza productia de testosteron, un hormon sexual masculin. Acelasi efect il are si crabul, tot datorita continutului de... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Mai 2016

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]

Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament

Din Articole
Actualizat la data de: 22 August 2016

Generalitati Tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture, situata in zona cervicala anterioara la nivelul gatului, si controlata de hipofiza si hipotalamus. Ea functioneaza pe baza de iod, un mineral gasit in unele alimente si in sarea iodata si produce mai multe tipuri de hormoni, care tin sub control ritmul cardiac si raspund de reglarea temperaturii corpului, precum si de rapiditatea cu care alimentele sunt convertite in energie. In plus, tiroida sintetizeaza calcitonina, o substanta care regleaza cantitatea de calciu din sange. Cancerul de tiroida Aproape 20-30% dintre romani sufera de gusa endemica sau gusa nodulara, o afectiune a tiroidei cauzata de lipsa de iod din alimentatie si manifestata prin aparitia unor micronoduli pe suprafata glandei tiroide. Acesti noduli sunt de cele mai multe ori benigni, insa pot degenera in timp in cancer. Procesul canceros se declanseaza cand anumite celule tiroidiene isi modifica ADN-ul (devin celule mutante) si incep sa se... [continuare]

Regim alimentar hipotiroidie

Din Comunitate

VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]

Mai multa energie in cinci zile, cu ajutorul vitaminelor

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2012

Generalitati In corpul dvs. exista cateva centre de energie care trebuie sa fie alimentate cu vitamine cheie, importante pentru a va simti plini de energie. Lipsa vitaminelor si a nutrientilor necesari va pot face sa va simtiti obositi si epuizati. Indicat ar fi sa va concentrati asupra unui stil de viata care sa includa consumul de alimente bogate in vitamine decat sa luati diverse doze de suplimente vitaminice. Recomandarile urmatoare au ca scop relansarea energiei in cinci zone diferite din organism de care aveti nevoie cel mai mult. Este important sa va concentrati pe asimilarea acestor vitamine in fiecare zi atat, in urma consumului de alimente sanatoase si veti observa o crestere semnificativa a nivelului de energie, dupa doar cinci zile. Prima zi - Energizati-va plamanii Plamanii sunt un organ cheie pentru crestea si mentinerea nivelului de energie intrucat acestia sunt responsabili cu furnizarea oxigenului pentru metabolismul aerobic din organism. Chiar si o... [continuare]

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare • Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. • Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. • Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. • Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. • Bogat in iod, fosfor si [continuare]

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa. Materiile prime necesare pentru producerea unor noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, dar mai ales acidul folic si vitamina B12. Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina. Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 - 5 milioane de... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Generalitati Chiar daca multi oameni cred ca papadia (Taraxacum officinale) este o buruiana fara nici o intrebuintare, specialistii considera ca aceasta este o planta valoroasa care poate fi folosita atat ca aliment, cat si ca medicament. Papadia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie sunt utilizate la salate, sandwichuri si ceaiuri, pentru a le oferi aroma. Radacinile sunt folosite ca inlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. In mod traditional, radacinile si frunzele de papadie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Multi oameni trateaza unele boli de rinichi, inflamatia, afectiunile pielii, arsurile stomacale si diareea, cu infuzie si ceai de papadie. Papadia in medicina traditionala chineza In medicina traditionala chineza, papadia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei si unora dintre... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Cresterea aportului de omega 3

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]

Dieta pentru acnee

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Generalitati Acneea este o afectiune in care porii pielii se infunda. Acest lucru determina acumularea sub piele a unei substante uleioase, numita sebum, care favorizeaza cresterea bacteriilor. Infectia bacteriana determina inflamatie si duce la formarea de comedoame, pustule si papule. Aparitia acestor comedoame este influentata si de alimentele pe care le consuma o persoana. Totusi, exista putine cercetari credibile care confirma legatura dintre anumite grupuri de produse alimentare si acnee. In cazul in care consumati un aliment gras, acesta nu determina aparitia sebumului, dar nivelurile ridicate de grasime din sange pot afecta productia de hormoni, cum ar fi testosteronul. Nivelurile ridicate de hormoni pot agrava acneea. Alimente recomandate si cele de evitat pentru tratarea acneei Specialistii au elaborat o lista de alimente care trebuie evitate si au subliniat care sunt vitaminele si mineralele benefice pentru tratarea acneei. Iata cateva indicatii in acest sens: -... [continuare]

7 mituri explicate despre dieta vegana

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2014

Generalitati Dieta vegana, care promoveaza beneficiile unei alimentatii bazate exclusiv pe hrana de origine vegetala, a dat nastere multor mituri de cand a devenit extrem de populara la nivel mondial. Aceste regimuri alimentare se bazeaza exclusiv pe consumul de plante, germeni si seminte, interzicand complet inclusiv laptele, branza si ouale permise in alte diete vegetariene. Reprezentantii Asociatiei Americane de Dietetica din SUA sustin ca o dieta vegana bine planificata este foarte sanatoasa, adecvata din punct de vedere nutritional si benefica pentru sanatate in general. Insa exista multe idei preconcepute despre acest tip de diete, pe care specialistii le explica detaliat pentru publicul larg. Informatii utile despre dieta vegana Printre beneficiile oferite de o dieta vegana se numara reducerea nivelului de colesterol si glicemie, mentinerea unui indice de masa corporala optim si prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Oponentii acestei diete ii contesta... [continuare]

Trucuri pentru a albi dintii in mod natural

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Iulie 2015

Generalitati Cu timpul, dintii ingalbenesc sau se pateaza. Aceste neplaceri se accentueaza daca aveti obiceiuri gresite (alimentatie bogata in zaharuri, fumat, consum excesiv de cafea, ceai, etc.) si daca smaltul dintilor dumneavoastra este prea poros. Totusi, nu va panicati, pentru a va albi dintii si pentru a le reda sanatatea fara sa ii ruinati este de ajuns sa aplicati cateva dintre trucurile urmatoare si de a cunoaste alimentele care redau albul dintilor, dar si cele care ii pateaza. Trucuri pentru dinti mai albi in mod natural Carbonul natural sub forma de pudra pentru albirea dintilor – carbonul vegetal este un medicament natural obtinut datorita carbonizarii a mai multor varietati de lemn de plop sau chiar de nuca de cocos. Pentru a avea parte de binefacerile carbonului natural, va puteti ajuta de acest produs in ceea ce priveste dantura in momentul in care va spalati dintii. Puteti adauga carbon natural sub forma de pudra intr-o lingura, sa inmuiati un betisor cu... [continuare]

Hemoglobina mica

Din Comunitate

Am facut zilele trecute un set de analize,si mi-au iesit foarte mici valorile.HGB-8.8;hematocritul29.7;volumul eritrocitar mediu 64,;MCH 19;MCHC 29.6;RDW-CV 19; DOAR MONOCITE 14.2 SUNT PESTE LIMITA NORMALA..Medicul de fam este in concediu.Nu am inceput nici-un tratament.As dori sa stiu ce fel de alimente ar trebui sa consum....Nu mananc deloc carne rosie.Asta ar fi problema?Acum 2 ani eram insarcinata si mi-au iesit la fel de mici analizele.Domnule DR Ionescu,puteti sa-mi spuneti si parerea dumneavoastra? [continuare]

Leguminoasa

Din Dictionar Termeni

Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru 100 grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 60%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. absorbtia fierului si calciu lui este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru... [continuare]

Ferrforte

Din Produse medicale

Bautura naturala - siropul "Ferroforte" - este produsa din extracte de legume si ierburi, contine vitamine si fier in forma biologica. Se recomanda pentru suplinirea deficitului de fier si vitamine in organism Componentii activi ai bauturii sint: mierea de albine, sucurile: de struguri, sfecla rosie, tomate, vitaminele: B1 , B6 , B12, C, gluconat de fier-II. Organismul nostru nu sintetizeaza independent fierul, de aceea acesta trebuie suplimentat din exterior. Aceasta substanta este necesara pentru formarea eritrocitelor - celulor sangvine, responsabile de oxigenarea organismului. In carenta fierului, se observa extenuare, apatie, lipsa de puteri si de energie, alte simptome de dereglare a sanatatii. Necesitatea in fier si vitamine este sporita, in special, la femei in timpul sarcinii si lactatiei, precum si in alte perioade, legate de restructurarea organismului feminin. De regula, fierul trivalent, propus in pastile, este asimilat cu dificultate de organismul uman.... [continuare]

Stimusan

Din Produse medicale

Bautura naturala - siropul "Stimusan" -, produsa pe baza de smochine, prune uscate, frunze de senna, radacini de revent, miere de albine si seminte din pastai de ceratone, se foloseste pentru normalizarea activitatii tubului digestiv Componentii activi ai bauturii "Stimusan" sint: mierea de albine, sucul concentrat de prune, sucul concentrat de smochine, extractul uscat de radacini de revent si pulberea de seminte din pastai de ceratoniae. Mierea de albine reprezinta rezultatul activitatii vitale a albinelor si un produs al plantelor fanerogame. Contine, in special, zaharuri (glucoza, fructoza, levuloza), proteine, acizi organici (malic, lactic, ascorbic, tartric, oxalic, formic, succinic), enzime (invertaza, diastaza, amilaza, glicogen, fosfataza etc.), vitamine (ale grupelor B, K, C, PP, provitamina A), minerale (calciu, fosfor, magneziu), microelemente (sulf, iod, potasiu, brom, cupru), uleiuri eterice, substante hormonale, antibacteriene, antimicotice, coloranti,... [continuare]

Pagina 1 din 3 (84 rezultate)