Clickmed
programare rapida la medic

alimentatia in diabet

Despre alimentatie la diabetul zaharat

Din Comunitate

Tatal meu are diabet zaharat,iar o cunostiinta ia recomandat sa manance in fiecare zi o cantitate de miere de albine cu samburi de nuca,sa fie ok?adica nu-i face rau????? [continuare]

Conferinta nationala sanatate prin alimentatie – editia i

Din Diverse

Obiceiurile alimentare joaca un rol important in pastrarea unei sanatati optime si in preventia a numeroase afectiuni. Alimentatia dezechilibrata este una din cauzele cresterii numarului de persoane care sufera de afectiuni cardiovasculare, de asemenea este unul dintre factorii aparitiei cancerului la nivelul aparatului digestiv, a problemelor legate de excesul de greutate si obezitate, precum si a cresterii incidentei diabetului. [continuare]

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist

Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si necesita injectare cu... [continuare]

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Septembrie 2010

Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului carbohidratilor (glucidelor), caile metabolice noi, ateroscleroza, microangiopatia (afectarea arterelor mici), degenerescenta neuronala au un rol important in aparitia manifestarilor cutanate; insa exista si manifestari cutanate care nu au un mecanism pe deplin elucidat. Afectiunile cutanate mai frecvente la diabetici fara o cauza cunoscuta sunt: - necrobioza lipodica; - dermopatia diabetica; - bulele diabeticelor; - granulomul inelar; - dermatozele perforante. Necrobioza lipoida Aceasta afectiune, care in prezent nu are o etiologie pe deplin cunoscuta, afecteaza aproximativ 0,3-0,7 % dintre persoanele cu diabet zaharat, mai frecvent femeile decat barbatii. Cauza degradarii colagenului (proteina care este... [continuare]

Genetica diabetului

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Ce determina diabetul? Multi pacienti cu diabet isi pun intrebarea cum s-au imbolnavit si isi pot face griji ca si copiii lor vor mosteni aceasta afectiune. Spre deosebire de anumite trasaturi, diabetul nu pare sa fie mostenit conform unui model simplu. Cu toate acestea, unele persone prezinta un risc mai crescut de a dezvolta diabet decat altele. Diabetul de tip I si cel de tip II au cauze diferite. Cu toate acestea, doi factori sunt importanti in ambele cazuri: 1. Predispozitia pentru boala este mostenita; 2. Ceva din mediu trebuie sa declanseze diabetul. Doar factorii genetici nu sunt suficienti. O dovada in acest sens sunt gemenii identici. Gemenii identici au gene identice. Cu toate acestea, studiile arata ca daca unul dintre ei are diabet de tip I, celalalt va face boala doar in jumatate din cazuri. Cand unul dintre gemeni are diabet de tip II, riscul celuilalt este de 3 din 4. Tipul I de diabet In majoritatea cazurilor de diabet tip I, pacientii trebuie sa... [continuare]

Esti predispus la diabet de tip 2?

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Generalitati Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozei in energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas. Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi si ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste, in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie. In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc. Poate fi prevenit diabetul de tip 2 Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni sau intarzia dezvoltarea... [continuare]

Somnul si tulburarile de alimentatie

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Desi par o categorie mai rara de afectiuni, tulburarile de alimentatie induse de somn reprezinta o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi pacienti. Caracteristica principala a unor astfel de afectiuni este reprezentata de comportamente anormale de alimentare ce se manifesta in timpul noptii. De aceea, specialistii le-au si dat o denumire sugestiva: “tulburari alimentare nocturne corelate cu somnul”. Aceasta foame nocturna nu este la fel de frecventa precum fenomenul de somnambulism, insa poate sa apara in timpul unor astfel de episoade. In ce consta o astfel de tulburare? In cadrul unui episod de foame nocturna, individul se trezeste, se duce si mananca, uneori chiar isi prepara mancare si gateste, insa nu isi aminteste nimic legat de acest incident. Daca astfel de episoade apar frecvent, pacientul poate observa ca ia semnificativ in greutate, sau exista riscul ca in timp acesta sa dezvolte diabet zaharat tip 2. Similar acestei afectiuni este... [continuare]

Programul national de diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

ORDIN privind aprobarea organizarii si desfasurarii programului national de diabet zaharat MINISTERUL SANATATII PUBLICE Ordinul Nr. 1061/31.08.2006 / CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE Ordinul Nr. 425/04.09.2006 In temeiul prevederilor: Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005, cu modificarile si completarile ulterioare; ARTICOLUL 362, Titlul XI (Finantarea unor cheltuieli de sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii; ARTICOLUL 50, Titlul II (Programele Nationale de Sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii; Titlul VIII (Asigurarile sociale de sanatate) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii Hotararii Guvernului pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Din Articole
Actualizat la data de: 17 August 2009

Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Septembrie 2010

Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]

Alimentatia si bolile metabolice

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Clinica: Medcenter Cluj Napoca

Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]

Diabetul si menopauza, o dubla provocare

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce este diabetul? Diabetul zaharat este o boala cronica si evolutiva, in careorganismul nu poate echilibra cantitatea de glucoza (un fel de zahar) din sange. Glucoza din sange furnizeaza organismului energia necesara pentru activitatile pe care o persoana le desfasoara in fiecare zi. Glucidele (carbohidratii) care rezulta in urma procesului de digestie al alimentelor sunt absorbite astfel incat nivelul de glucoza din sange creste dupa masa. La un individ sanatos, acesta este reglat de mai multi hormoni, in primul rand de insulina. Insulina este produsa de pancreas, care fabrica si alte enzime importante ce sunt eliberate in intestin si contribuie la procesul digestiei. Insulina este cea care stimuleaza patrunderea glucozei in celulele din intreg organismul, scazand astfel nivelul glicemiei. In cazul persoanelor diagnosticate cu diabet fie nu se produce o cantitate suficienta de insulina (diabet zaharat de tip 1) sau insulina nu este utilizata in mod corespunzator (diabet... [continuare]

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Septembrie 2016

Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Persoanele care au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani, ar trebui sa tina o dieta , sa manance sanatos si sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1. Mentinerea greutatii in limite normale Scaderea numarului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului. Chiar si... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Mai 2010

Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]

Diabet zaharat - informatii generale

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Clinica: Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este diabetul Diabetul este o patologie cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas si/sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri. In diabetul zaharat tipul II sau non-insulino-dependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau medicamente antidiabetice orale. Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara... [continuare]

Cosumul de acizi grasi omega 3 corelat cu un risc mai redus de diabet zaharat

Din Diverse

Copiii care sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 1 ar putea reduce acest risc in cazul in care consuma in mod regulat acizi grasi omega 3, se afirma intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado, USA. [continuare]

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2019
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]

Coma diabetica

Din Articole
Actualizat la data de: 26 August 2021
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Definitie Coma este o stare de pierdere a constientei. Coma diabetica este o complicatie amenintatoare de viata a diabetului. Pentru pacientii cu diabet, o crestere periculoasa a glicemiei (hiperglicemia) sau o scaderea a glicemiei (hipoglicemia) pot determina coma diabetica. Pacientul care intra in coma diabetica, este in viata – dar nu se poate trezi si nu poate raspunde la imagini, sunete sau alte tipuri de stimulare. Lasata netratata, coma diabetica poate fi fatala. Aceste informatii despre coma diabetica pot fi infricosatoare dar exista si vesti bune. Riscul pentru coma diabetica este mic – iar preventia este la indemana. Cel mai important lucru este respectarea planului de tratament al diabetului. Care este raspunsul normal al organismului la cresterea glucozei din sange - hiperglicemie? In mod normal, concentratia glucozei din sange este reglata de 2 hormoni: insulina si glucogonul, ambii secretati de catre pancreas. dupa ce mancam, creste concentratia de... [continuare]

Diabetul ucide o persoana la fiecare 8 secunde!

Din Diverse

In Romania, diabetul afecteaza peste 1 milion de oameni, aproximativ 2800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar si mai multi risca sa dezvolte aceasta afectiune din cauza stilului de viata nesanatos. [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]

Nefropatia diabetica

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si  functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp  poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]

Stresul termic estival si alimentatia

Din Diverse

Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. Atunci cand se respecta principiile unei alimentatii corecte, beneficiile pentru sanatate sunt enorme, dar, atentie, este valabil si efectul invers: o alimentatie gresita are consecinte nefaste asupra organismului. [continuare]

Viata cu diabet – evenimente organizate cu ocazia zilei mondiale a diabetului

Din Diverse

Evenimentul dedicat Asociatiei Diabeticilor din Romania va avea loc sambata, 6 noiembrie 2010, de la ora 10.30 la ora 18.00, in Amfiteatrul Spitalului pentru Copii „M.S. Curie” (Budimex). In acelasi amfiteatru, sambata, 13 noiembrie 2010, intre orele 10.00 si 14.00, se va derula cel de-al doilea eveniment sub coordonarea Asociatiei pentru Copii si Tinerii cu Diabet Zaharat din Municipiul Bucuresti. [continuare]

Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]

cum este 'viata cu diabet' in romania?

Din Diverse

Bolnavi cu diabet, medici, farmacisti si reprezentanti ai companiilor farmaceutice si asociatiilor de pacienti au participat sambata, 6 noiembrie, la evenimentul de informare 'Viata cu Diabet' care marcheaza una din cele mai importante campanii mondiale de constientizare a diabetului zaharat - 'Ziua Mondiala a Diabetului', derulata in fiecare an in luna noiembrie. [continuare]

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]

Pagina 1 din 31 (924 rezultate)