alimentatia in cazul infarctului miocardic

Infarctul miocardic si angina instabila

Categoria: Articole

Generalitati Infarctul miocardic (sau atac de cord), se produce prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii. Blocajul arterei se produce atunci cand o placa ateromatoasa din interiorul coronarei se rupe si se formeaza un tromb (cheag de sange) in jurul ei. Placa ateromatoasa si trombul vor obstructiona fluxul sanguin catre celulele miocardice, privandu-le astfel de oxigen si nutrienti. In lipsa aportului sanguin, celulele musculare ale inimii vor muri. In cazul in care in timpul infarctului este afectata o arie mare a miocardului, se poate produce moartea. Infarctul miocardic necesita terapie de urgenta pentru a restabili fluxul sanguin. Angina reprezinta un tip de durere retrosternala ce se produce in cazul in care fluxul sanguin miocardic nu este suficient, cel mai frecvent apare prin diminuarea calibrului vaselor de sange (arterelor coronare). Angina stabila apare dupa un anumit efort sau o activitate fizica si... [continuare]

Viata normala dupa infarct

Categoria: Articole

Generalitati Infarctul miocardic presupune moartea unei zone din peretele muscular al inimii datorita faptului ca unul sau mai multe artere coronare au fost obstruate de placi de aterom. Drept urmare, inima va fi mai slaba, avand mai putin muschi la dispozitie pentru a pompa sangele. Problemele apar in cazul activitatilor care necesita un efort mai mare, deoarece organismul are nevoie de mai mult oxigen pe care inima nu mai poate sa-l asigure. Apare asa numita „dispnee de efort” – senzatia de lipsa de aer, care semnalizeaza faptul ca organismul are nevoie acuta de oxigen pentru realizarea activitatii respective. Iata de ce pacientii a caror inima nu mai are capacitatea de a asigura nevoile de oxigen sunt foarte limitati in ceea ce priveste efortul. Lipsa activitatii atrage dupa sine o scadere si mai mare a capacitatii de efort. Muschii isi pierd forta, aparatul cardiovascular se deconditioneaza si mai mult, iar situatia se agraveaza. Se poate iesi oare din acest cerc vicios astfel... [continuare]

Hipertensiunea si alimentatia

Categoria: Articole

Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se va evita consumul 1. Sare Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul lor organismul elimina cu dificultate sodiul. Insa, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile nutritionale ale... [continuare]

Metode simple de a preveni un infarct

Categoria: Articole

Generalitati Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima Dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de incident. Asadar, considerati ca sunteti perfect sanatos. Cereti-i medicului Dumneavoastra sa va masoare tensiunea; este posibil sa aveti tensiunea marita fara sa constientizati acest lucru. Daca apare aceasta situatie, urmati un tratament. De cele mai multe ori, o valoare crescuta a tensiunii nu necesita tratament medicamentos ci mai degraba o schimbare a stilului de viata, prin reducerea stresului, o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate. Sfaturi pentru prevenirea unui infarct: 1. Verificati-va nivelul colesterolului din sange Cresterea LDL-ului ("colesterolul rau") poate provoca o blocare a arterelor si in cele din urma un infarct. Renuntati la grasimi, reduceti uleiurile grase si cresteti consumul de alimente care contin HDL (colesterol... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Categoria: Articole

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea a diferite alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Deci, este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa... [continuare]

Cat de periculoasa este sarea in alimentatie

Categoria: Articole

Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]

Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient

Categoria: Articole

Generalitati Un sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele sanatoase din punct de vedere fizic si psihic au o viata sexuala mai implinita. "Daca ai o parere buna despre sine, e mai mare probabilitatea sa ai relatii interumane mai bune, incluzand si activitatea sexuala", afirma Karen Zager, psiholog. "Cand o persoana este obosita sau nu se simte bine, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii sexuale", afirma Saralyn Mark, consilier medical. Toate aceste lucruri pot parea banale, insa, foarte multe persoane considera drumul pentru atingerea sanatatii mintale si fizice foarte anevoios, mai ales daca implica scaderea in greutate, inceperea unii program de exercitii fizice, reducerea stresului sau cresterea orelor de somn. Recompensa consta in... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Categoria: Articole

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Categoria: Articole

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. In prezent este indiscutabil ca bolile cardiovasculare constituie cauza cea mai frecventa a mortalitatii in peste 50% din cazuri, din care in 80-90% datorite aterosclerozei la vasele inimii, in 15-20% aterosclerozei vaselor cerebrale. Ateroscleroza este o combinatie de modificari ale arterelor inimii, constand in acumularea in focar de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Insuficienta coronariana

Categoria: Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa -In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze -Originea cea... [continuare]

Boala coronariana

Categoria: Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa - In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze - Originea... [continuare]

Anxietate doresc o indrumare

Categoria: Comunitate

buna ziua. acum 9 ani de zile am suferit de depresie anxioasa aveam atacuri de panica zilnic.am urmat atunci un tratament si cu chiu cu vai am reusit sa scap de acele stari dar nu pot zice neaprat din cauza pastilelor pe care le-am luat ci mai mult datorita faptului ca am inceput sa merg la cursurile unui colegiu si imi ocupa mult timp si imi facea placere sa am activitate si sa fiu inconjurata de oameni,atmosfera de acolo mi-a facut bine pentru 3 ani nu am mai avut nici un simptom. apoi au revenit starile de anxietate foarte puternice in urma unei deceptii in viata personala ,de data aceasta nu am mai consultat nici un doctor si ma autosugestionam ca nu-i nimic si ma obisnuisem cu acele stari care nu tineau atat de mult,se intampla cateodata sa am 4 luni fara sa nu am nimic si apoi urmau cateva zile in care ma cuprindea starea de anzietate din senin.perioada asta ma timut 4 ani apoi am avut o lata perioda buna luminoasa chiar am cunoscut pe cineva am fost foarte fericita am... [continuare]

Dieta bernstein

Categoria: Articole

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la insulina este... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Categoria: Articole

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Categoria: Articole

Generalitati In cazul in care sunteti insarcinata sau va doriti sa aveti un bebelus si luati in calcul o posibila sarcina, este foarte important sa respectati cateva recomandari minime pe care le fac specialistii in scopul unei sarcini normale, fara complicatii, finalizata cu aducerea pe lume a unui bebelus cat mai sanatos. Evitarea consumului de droguri este una din cele mai importante recomandari pentru o viitoare mamica, iar in aceasta categorie pot intra atat drogurile usoare (marijuana), cat si cele cu impact mult mai periculos (metamfetamine, cocaina, heroina). Interdictia specialistilor se manifesta si asupra unor substante de care tindem sa abuzam in viata cotidiana, dar al caror consum nu este in totalitate sigur, cum ar fi cafeaua sau tutunul. Acestea pot sa influenteze in mod negativ dezvoltarea bebelusului, mai ales daca sunt consumate in primul trimestru de sarcina, caracterizat prin formarea organelor interne esentiale. Malformatii congenitale,... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Categoria: Articole

Introducere Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare pentru buna functionare a activitatii... [continuare]

Am hipertensiune. cum ma tratez?

Categoria: Articole

Generalitati Raspunsul e simplu in cazul hipertensiunii de cauza necunoscuta, asa cum se intampla la peste 95% dintre pacientii ce poarta acest diagnostic. Traiesti cu ea toata viata si trebuie sa ii porti de grija permanent. Pentru ca de hipertensiune nu te poti vindeca, asta e clar, din moment ce nu se cunoaste factorul declansator. Sperante de vindecare exista la sub 5% dintre pacientii hipertensivi, si anume la cei cu hipertensiune secundara, la care se poate identifica si trata cauza. Cu alte cuvinte, din moment ce tensiunea ta a sarit de 140/90 mm Hg si se incapataneaza sa stea asa la mai multe determinari, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu o sa te mai paraseasca. Si ca singura ta solutie este sa incerci sa o controlezi permanent. Si daca putin mai sus am demonstrat ca treaba cu nevasta e putin diferita de treaba cu hipertensiunea, trebuie sa recunosc ca din fraza anterioara se poate identifica o asemanare. Cel mai simplu e sa inghiti pastile . Devine putin mai... [continuare]

Anevrismul aortic (aorta anevrismala)

Categoria: Articole

Generalitati Anevrismul aortic reprezinta o zona slabita si "umflata" in peretele aortei. Aorta este vasul de sange de dimensiuni mari, care transporta sangele bogat in oxigen de la inima la restul organismului. Aorta anevrismala este slabita si se poate rupe, determinand o hemoragie ce poate pune in pericol viata. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 in lista cauzelor de deces si apare la una din 12 persoane in varsta. Exista 2 tipuri de anevrism aortic: anevrismul aortic abdominal si anevrismul aortic toracic. Aceasta clasificare se bazeaza pe localizarea anevrismului de-a lungul traiectului aortei. Regiunea toracica a aortei traverseaza partea de sus (toracica) a corpului si furnizeaza sange bogat in oxigen in aceasta regiune. Regiunea abdominala a aortei este in continuarea celei toracice, de-a lungul abdomenului si asigura aportul de sange bogat in oxigen in partea de jos a corpului. Anevrismele pot aparea in orice zona a aortei, dar cel mai frecvent... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Categoria: Articole

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru cazurile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea de grasimi se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din sange creste... [continuare]

Intepaturi zona inima

Categoria: Comunitate

De ceva vreme am constant dureri si intepaturi puternice in zona inimii. Durerile dureaza cateva ore si se repeta la circa o saptamana. Am fost la cardiolog, am facut EKG, care a iesit normal, doar tensiunea ceva mai ridicata. Per total, mi-a spus ca nu am nici o problema in zona cordului. Mi-a recomandat totusi sa fac o ecografie tiroidiana si o raza pulmonara, ambele iesind de asemenea normale. Totusi durerile mele persista. Ele au loc exact in zona inimii. De cateva ori am avut s junghi in spate concomitent cu durerile, si mi-am simtit si mana stanga amortita, chiar doctorul spunandu-mi ca in acest caz e vorba de inima. Am revenit la medic, iar in urma consultatiei, EKG-ul a iesit din nou normal. Medicul m-a intrebat daca simt durerile in interior sau la suprafata, dar mie imi vine greu sa fac distinctia. In fine, sa spunem ca a reusit sa ma convinga ca nu e vorba de inima. Dar durerile mele persista. Ce credeti ca ar putea fi? Multumesc. [continuare]

Supraponderabilitatea

Categoria: Articole

Generalitati Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate. Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2). IMC Semnificatie sub 18.5 subponderal 18.5 - 24.9 greutate normala 25 - 29.9 supraponderal 30 - 34.9 obezitate clasa I 35 - 39.9 obezitate clasa II ... [continuare]

Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!

Categoria: Articole

Generalitati Durere la contactul cu alimentele fierbinti, reci, dulci sau acre? Este un semn al sensibilitatii dintilor pe care foarte multi oameni il invoca atunci cand ajung in cabinetele medicale stomatologice. Aceasta durere poate fi brusca, ascutita si profunda in nervii terminali ai dintilor. O cauza foarte frecventa de sensibilitate a dintilor, in cazul in care nu este vorba despre o carie sau o plomba care lipseste, poate fi reprezentata de dentina expusa la nivelul radacinilor dintilor. In mod normal, dentina (al doilea strat, mai sensibil, al dintelui) este acoperita si protejata de smalt (la coroana), de cement (la radacina) si de gingii. Sensibilitatea dentinei se crede ca este data de faptul ca micii tubuli care leaga dentina de nervi sau pulpa servesc ca si conductori de sensibilitate. Senzatia poate fi una de durere. Cauze Cauzele sensibilitatii dentinei pot fi locale sau generale: 1. Cauze locale: -distrofiile de smalt si/sau abraziunea dintilor,... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Categoria: Articole

Generalitati Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. Factorii de risc majori modificabili: 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt prezentate de urmatorii factori de risc: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul. Articolul isi propune sa sublinieze: • cum pot contribui factorii de risc la dezvoltarea BCI • cum se pot cuantifica factorii de risc • cum pot fi inlaturati acesti factori de risc prin modificareastilului de viata. Dislipidemia In organism exista trei clase de lipide: fosfolipidele, trigliceridele si steroizii (colesterolul). Lipidele sunt substante grase, care nu pot fi dizolvate in sange,... [continuare]

Cauzele obezitatii la barbati

Categoria: Articole

Consecintele sedentarismului si ale alimentatiei dezechilibrate Prevalenta obezitatii in randul barbatilor americani s-a dublat in ultimii 25 de ani. Un studiu din anul 2004 a aratat ca aproximativ 70% dintre barbatii de peste 20 de ani erau supraponderali, ia dintre acestia, 31% erau obezi. Un studiu asemanator efectuat in anul 1970 avea drept rezultat faptul ca doar 47 % dintre barbati erau supraponderali la acea data, si ca dintre acestia, doar 15% erau obezi. In zilele noastre stiinta cauta sa descopere cauzele obezitatii explorand rolul zestrei genetice, al alimentatiei femeilor insarcinate si al hranei primite de sugari. Dar in pofida tuturor acestor factori, se pare ca un rol crucial il joaca adoptarea unui stil de viata sedentar si lipsa rezistentei in fata atator tentatii alimentare pe care societatea actuala ni le face din ce in ce mai accesibile. Problemele de sanatate pe care le pot avea barbatii supraponderali Chiar daca stim ca nu este bine sa depasim greutatea... [continuare]

Cardiomiopatia restrictiva

Categoria: Articole

Generalitati Cardiomiopatia restrictiva este o boala rara in care musculatura inimii devine rigida si nu se mai poate destinde normal in timpul activitatii, astfel ca ventriculii (camerele inferioare ale inimii) nu primesc o cantitate suficienta de sange care sa fie apoi pompata catre celelalte organe. Din cauza ca ventriculii nu se pot destinde normal, sangele este trimis inapoi (in amonte), in sistemul circulator. Majoritatea persoanelor care sufera de cardiomiopatie restrictiva, dezvolta la un moment dat insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca este o suferinta caracterizata prin deteriorarea functiei de pompa a inimii, astfel ca aceasta nu mai poate asigura necesarul de oxigen si nutriente pentru restul organismului. Cardiomiopatia restrictiva este o boala rara in Europa, SUA si Canada. Alte forme de cardiomiopatie, includ si cardiomiopatia dilatativa, in care musculatura inimii este slabita, intinsa, sau cardiomiopatia hipertrofica, in care musculatura inimii... [continuare]

Motive pentru o viata activa

Categoria: Articole

Generalitati Inceputul de an inseamna si momentul in care, dupa ce am facut un bilant al anului care a trecut, cu bune si cu rele, facem noi promisiuni si ne stabilim noi obiective pentru ca anul care ne sta in fata sa fie cu adevarat un an mai bun. Un bilant, indiferent de domeniul in care se aplica, este intotdeauna util. El ofera obiectivitate realitatii prezente si creeaza punctul de plecare de unde se pot face niste schimbari in bine. Sanatatea este poate cel mai important domeniu in care evaluarea si stabilirea unui plan pentru a o ameliora sunt necesare. Pentru a face un bilant al starii de sanatate este necesar sa gasiti raspunsul la cateva intrebari: - Cum ma simt din punct de vedere fizic sau psihic? Ma deranjaza ceva? - Ce spun ultimele analize si examene medicale pe care le-am facut? - Ce opinie are medicul care m-a consultat ultima data? - Care sunt acei factori care ar putea sa imi puna in primejdie sanatatea? - Daca voi continua cu stilul meu de viata, unde... [continuare]

Top 10 cauze de deces la nivel mondial

Categoria: Articole

Generalitati La nivel mondial, cauzele de deces difera in functie de varsta, sex si rasa. Pentru persoanele cu varste sub 34 de ani, accidentele surclaseaza afectiunile, in timp ce pentru grupele de varsta mai inaintata, bolile cronice si cancerul ocupa locuri fruntase. Studiile demontreaza ca 1 din 3 decese au fost cauzate de boli infectioase, deficiente nutritionale sau probleme de sanatate ale femeilor insarcinate; aceste clasificari difera insa de la o tara la alta, in functie de nivelul de dezvoltare al acestora. Multe dintre afectiunile cu potential fatal sunt provocate de vicii precum fumatul, alcoolul, alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, expunerea necorespunzatoare la soare si multi alti factori tratati de cele mai multe ori cu superficialitate. Principalele cauze par insa a fi alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice; in era moderna, tehnologia dezvoltata a promovat comportamentele comode, dependente de mijloace de transport, supermarketuri cu... [continuare]

Dieta si riscul de cancer

Categoria: Articole

Generalitati Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer. Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem. Dar prevalenta sinistra a acestei boli – si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea – o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul de cancer. Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul de cancer si dieta. De fapt, medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in lumea in dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta magica care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie. In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari despre alimentatie si cancer iar mesajul principal este ca persoanele care consuma o cantitate ... [continuare]

Delirul

Categoria: Articole

Definitie Cuvantul 'delir' se refera in general la o stare de efervescenta bogata in valente artistice si creatoare, o stare de reviriment spiritual. In realitate insa termenul medical se refera la o stare bine definita, o conditie medicala cat se poate de serioasa. Delirul este o scadere a atentiei, a starii de constienta si de luciditate, deseori declansata de o afectiune subsidiara grava. Semnele delirului pot include agitatia, nelinistea si combativitatea. Deseori, delirul se manifesta ca o stare de somnolenta si de indiferenta fata de mediul inconjurator. Delirul apare la aproximativ o treime dintre persoanele spitalizate cu varsta de peste 65 de ani, si la mai mult de 70 la suta din persoanele in varsta din unitati de terapie intensiva. In ciuda frecventei sale, delirul poate fi deseori trecut cu vederea, in special la persoanele care sufera de dementa. Simptome Delirul poate fi impartit in trei subtipuri, pe baza diferentelor de comportament: 1. Delirul hiperactiv,... [continuare]

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Categoria: Diverse

Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin restrangerea fumatului in spatiile publice inchise, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului. [continuare]

Pagina 1 din 3 (85 rezultate)