Clickmed
programare rapida la medic

alimentatia in cazul infarctului miocardic

Infarctul miocardic si angina instabila

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Infarctul miocardic (sau atac de cord), se produce prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii. Blocajul arterei se produce atunci cand o placa ateromatoasa din interiorul coronarei se rupe si se formeaza un tromb (cheag de sange) in jurul ei. Placa ateromatoasa si trombul vor obstructiona fluxul sanguin catre celulele miocardice, privandu-le astfel de oxigen si nutrienti. In lipsa aportului sanguin, celulele musculare ale inimii vor muri. In cazul in care in timpul infarctului este afectata o arie mare a miocardului, se poate produce decesul. Infarctul miocardic necesita terapie de urgenta pentru a restabili fluxul sanguin. Ce ese angina Angina reprezinta un tip de durere retrosternala ce se produce in cazul in care fluxul sanguin miocardic nu este suficient, cel mai frecvent apare printr-un dezechilibru intre cerere si oferta de oxigen. Angina stabila apare dupa un anumit efort sau o activitate fizica si... [continuare]

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]

Viata normala dupa infarct

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie

Generalitati Infarctul miocardic presupune moartea unei zone din peretele muscular al inimii datorita faptului ca unul sau mai multe artere coronare au fost obstruate de placi de aterom. Drept urmare, inima va fi mai slaba, avand mai putin muschi la dispozitie pentru a pompa sangele. Problemele apar in cazul activitatilor care necesita un efort mai mare, deoarece organismul are nevoie de mai mult oxigen pe care inima nu mai poate sa-l asigure. Apare asa numita „dispnee de efort” – senzatia de lipsa de aer, care semnalizeaza faptul ca organismul are nevoie acuta de oxigen pentru realizarea activitatii respective. Iata de ce pacientii a caror inima nu mai are capacitatea de a asigura nevoile de oxigen sunt foarte limitati in ceea ce priveste efortul. Lipsa activitatii atrage dupa sine o scadere si mai mare a capacitatii de efort. Muschii isi pierd forta, aparatul cardiovascular se deconditioneaza si mai mult, iar situatia se agraveaza. Se poate iesi oare din acest cerc... [continuare]

Hipertensiunea si alimentatia

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]

6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Februarie 2016

Mai mult de jumatate din decesele inregistrate in tara noastra au drept cauza bolile cardiovasculare, spun statisticile Societatii Europene de Cardiologie. Cei mai multi romani mor din cauza infarctului miocardic, afectiune care poate sa fie prevenita. Renunta la fumat Persoanele care fumeaza sunt de trei ori mai expuse la un infarct miocardic, spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Fumatul poate sa duca la ingrosarea arterelor, cat si la cresterea tensiunii arteriale. La 1-2 ani dupa renuntarea la fumat riscul unui infarct scade considerabil. Chiar si persoanele care fumeaza mai putin de cinci tigari pe zi sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare. Ai grija la valorile colesterolului Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului "rau" (LDL) in sange au un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni ale inimii. Ca sa afli nivelul colesterolului, nu trebuie decat sa iti faci [continuare]

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Din Articole
Actualizat la data de: 22 August 2018

Generalitati Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea este formata din sodiu (40%) si clor (60%). Concentratiile de sodiu... [continuare]

Metode simple de a preveni un infarct

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Februarie 2019
Consultant medical:

Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie

Clinica: Centrele de Excelenta ARES

Generalitati Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de eveniment. Asadar, considerati ca sunteti perfect sanatos. Cereti-i medicului dumneavoastra sa va masoare tensiunea; este posibil sa aveti tensiunea marita fara sa constientizati acest lucru. Daca apare aceasta situatie, urmati un tratament. De cele mai multe ori, o valoare usor crescuta a tensiunii nu necesita tratament medicamentos imediat, ci mai degraba o schimbare a stilului de viata, prin reducerea stresului, o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate. Sfaturi pentru prevenirea unui infarct: 1. Renuntati la fumat Desi toata lumea constientizeaza efectele daunatoare ale fumatului asupra organismului, fumatorii par sa nu fie afectati de acesta realitate. Fumatul este un factor de risc major de boala coronariana si creste considerabil riscul... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Cat de periculoasa este sarea in alimentatie

Din Articole
Actualizat la data de: 26 August 2014

Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]

Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient

Din Articole
Actualizat la data de: 08 August 2011

Generalitati Un sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele sanatoase din punct de vedere fizic si psihic au o viata sexuala mai implinita. "Daca ai o parere buna despre sine, e mai mare probabilitatea sa ai relatii interumane mai bune, incluzand si activitatea sexuala", afirma Karen Zager, psiholog. "Cand o persoana este obosita sau nu se simte bine, acest lucru poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii sexuale", afirma Saralyn Mark, consilier medical. Toate aceste lucruri pot parea banale, insa, foarte multe persoane considera drumul pentru atingerea sanatatii mintale si fizice foarte anevoios, mai ales daca implica scaderea in greutate, inceperea unii program de exercitii fizice, reducerea stresului sau cresterea orelor de somn. Recompensa consta in... [continuare]

Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iunie 2019
Consultant medical:

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Clinica: Spitalul Clinic Coltea

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Alimentatia in hipotiroidism

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea

Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Din Articole
Actualizat la data de: 12 August 2009

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari (anevrisme) sau la... [continuare]

Produse pe care le consumi frecvent si care iti fac rau

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Mai 2018

Generalitati Sanatatea este in stransa relatie cu alimentatia pe care o are fiecare individ, foarte multe dintre afectiuni avand ca punct de plecare exact ceea ce mancam. De aceea, trebuie sa evitam pe cat posibil grasimile rele, care pot cauza ingrosarea vaselor de sange, iar in timp, pot creste riscul aparitiei infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral sau a altor boli ale sistemului osos. Grasimile „rele” sunt de doua feluri: saturate si trans. Grasimile trans au un efect nefavorabil asupra nivelului colesterolului sangvin, iar alimentele care contin o cantitate mare de grasimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snacks-urile, chips-urile, mancarea de tip fast-food si produsele congelate. Asa ca, atunci cand esti tentat sa mananci dimineata produse de patiserie, trebuie sa ai in vedere ca acestea nu sunt sanatoase pentru organism, fiind pline de calorii, zahar si grasimi. De asemenea, consumul acestora nu-ti ofera... [continuare]

Boala coronariana

Din Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa - In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta, de exemplu, reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate, insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze - Originea cea... [continuare]

Insuficienta coronariana

Din Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa -In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze -Originea cea... [continuare]

Fosinopril, comprimate

Din Medicamente

Ce este Fosinopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fosinopril apartine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leaga de ACE in organism, inhiband astfel formarea de angiotensina II, o substanta care creste tensiunea arteriala. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinand ingustarea vaselor de sange. Prin inhibarea acestei substante, se produce o scadere a presiunii in interiorul vaselor de sange si functia inimii poate fi imbunatatita. Fosinopril Aurobindo este prescris daca aveti tensiune arteriala mare sau in cazul in care inima nu lucreaza suficient, lucru cunoscut sub numele de "insuficienta cardiaca". Mod de administrare Luati intotdeauna Fosinopril Aurobindo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza initiala recomndata de 10 mg nu a fost studiata la pacientii cu... [continuare]

Captopril, comprimate

Din Medicamente

Ce este Captopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice: - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva; Se mai poate utiliza: in perioada post-infarct miocardic acut si in nefropatia diabetica. Mod de administrare Se administreaza cu o ora inainte de mese. Dozele si modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Initierea tratamentului necesita evaluarea tratamentului antihipertensiv recent si a starii clinice a pacientului. Doza initiala este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Daca dupa 1-2 saptamani de tratament nu se obtine controlul satisfacator al tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restrictia sodiului din alimentatie. De regula, doza uzuala nu depaseste 50 mg de 3 ori/zi. Daca nici in acest caz tensiunea arteriala nu este satisfacator controlata dupa 1-2 saptamani de tratament, se recomanda asocierea unui diuretic... [continuare]

Fascorem, comprimate

Din Medicamente

Ce este Fascorem si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fascorem este indicat pentru tratament simptomatic in: - dureri de intensitate medie sau severa cu diferite localizari (cefalee, migrene, nevralgii, mialgii, artralgii, algii dentare sau in sfera ORL, dismenoree); - stari febrile. Mod de administrare Produsul se administreaza numai adultilor si copiilor peste 15 ani. Adulti si copii peste 15 ani: doza uzuala este de un comprimat Fascorem, administrat oral, la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4-6 ore, fara a depasi 4 comprimate Fascorem pe zi. Varstnici: initial se administreaza jumatate din doza recomandata adultilor, crescand eventual, in functie de toleranta si necesitati. Insuficienta renala: se recomanda administrarea unor doze mai mici decat cele uzuale la adulti. Fascorem nu trebuie folosit in doze mari sau timp indelungat fara recomandarea medicului. Atentionari si precautii Contraindicatii - hipersensibilitate la paracetamol,... [continuare]

Gluconat de calciu, fiole

Din Medicamente

Ce este Gluconatul de calciu si pentru ce se utilizeaza Indicatii Gluconatul de calciu este o solutie pentru cresterea valorii calciului din sange. Este utilizat pentru a administra calciu pacientilor cu niveluri extrem de reduse de calciu in sange (hipocalcemie) si care prezinta simptome acute cum ar fi reducerea sensibilitatii la nivelul pielii (amorteala, mancarimi, senzatie de arsura), contracturi musculare (tetanie), crampe la nivelul mainilor si picioarelor, colici, slabiciune musculara, dificultati de vorbire si confuzie, si care poate duce in cele din urma la crize convulsive. Mod de administrare Doze Medicul dumneavoastra va selecta doza necesara pentru cresterea nivelului de calciu din sangele dumneavoastra/din sangele copilului dumneavoastra pana la atingerea unor valori normale. Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani Doza uzuala de initiere este de 10 ml, o fiola de Gluconat de calciu 94 mg/ml. Daca este necesar, se pot administra doze suplimentare pana la... [continuare]

Emetiral, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Emetiral, comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emetiral este un medicament utilizat pentru: - Greata si varsaturi de diferite cauze (dupa interventii chirurgicale, dupa anestezie, dupa iradiere, in caz de intoxicatie generala a organismului, provocata de cresterea excesiva a cantitatii de uree din sange); - Migrena (durere de cap severa) insotita de greata si varsaturi; - Vertij (senzatie falsa de miscare) in cadrul sindromului Meniere, labirintitelor (inflamatii ale urechii interne) sau de alta origine; - Schizofrenie si alte afectiuni psihotice; - Adjuvant in tratamentul de scurta durata al starilor de anxietate. Acest medicament este destinat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 6 ani. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Emetiral exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Adulti Preventiv in greata si varsaturi: 5 pana la 10 mg... [continuare]

Anxietate doresc o indrumare

Din Comunitate

buna ziua. acum 9 ani de zile am suferit de depresie anxioasa aveam atacuri de panica zilnic.am urmat atunci un tratament si cu chiu cu vai am reusit sa scap de acele stari dar nu pot zice neaprat din cauza pastilelor pe care le-am luat ci mai mult datorita faptului ca am inceput sa merg la cursurile unui colegiu si imi ocupa mult timp si imi facea placere sa am activitate si sa fiu inconjurata de oameni,atmosfera de acolo mi-a facut bine pentru 3 ani nu am mai avut nici un simptom. apoi au revenit starile de anxietate foarte puternice in urma unei deceptii in viata personala ,de data aceasta nu am mai consultat nici un doctor si ma autosugestionam ca nu-i nimic si ma obisnuisem cu acele stari care nu tineau atat de mult,se intampla cateodata sa am 4 luni fara sa nu am nimic si apoi urmau cateva zile in care ma cuprindea starea de anzietate din senin.perioada asta ma timut 4 ani apoi am avut o lata perioda buna luminoasa chiar am cunoscut pe cineva am fost foarte fericita am... [continuare]

Angina

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Angina sau angina pectorala este durerea, disconfortul sau constrictia de la nivelul pieptului care apare atunci cand o zona a muschiului inimii nu este suficient oxigenata. Aceasta nu este o boala in sine ci mai degraba un simptom pentru o boala coronariana, fiind cel mai des intalnit in cazul bolilor cardiovasculare. Inima este irigata de sangele care are un continut scazut de oxigen, in mod special, ca urmare a ingustarii arterelor coronariene determinata de acumularea pe peretii acestora de placa de aterom sau a aterosclerozei (conditie ce creste riscul aparitiei durerii, bolilor coronariente, atacului de cord si chiar a decesului). Cum se manifesta angina? Angina se poate manifesta sub forma unui atac de angina pectorala, durere sau disconfort toracic, care dureza de obicei cateva minute. Exista mai multe tipuri ale conditiei: angina pectorala stabila (durerea are o durata mai mica de 20minute si cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina... [continuare]

Dieta bernstein

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Generalitati In cazul in care sunteti insarcinata sau va doriti sa aveti un bebelus si luati in calcul o posibila sarcina, este foarte important sa respectati cateva recomandari minime pe care le fac specialistii in scopul unei sarcini normale, fara complicatii, finalizata cu aducerea pe lume a unui bebelus cat mai sanatos. Evitarea consumului de droguri este una din cele mai importante recomandari pentru o viitoare mamica, iar in aceasta categorie pot intra atat drogurile usoare (marijuana), cat si cele cu impact mult mai periculos (metamfetamine, cocaina, heroina). Interdictia specialistilor se manifesta si asupra unor substante de care tindem sa abuzam in viata cotidiana, dar al caror consum nu este in totalitate sigur, cum ar fi cafeaua sau tutunul. Acestea pot sa influenteze in mod negativ dezvoltarea bebelusului, mai ales daca sunt consumate in primul trimestru de sarcina, caracterizat prin formarea organelor interne esentiale. Malformatii congenitale,... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 06 August 2019

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Am hipertensiune. cum ma tratez?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Dan-Victor Spataru
Medic primar cardiolog

Clinica: Hyperclinica MedLife Grivita

Generalitati Raspunsul e simplu in cazul hipertensiunii de cauza necunoscuta, asa cum se intampla la peste 95% dintre pacientii ce poarta acest diagnostic. Traiesti cu ea toata viata si trebuie sa ii porti de grija permanent. Pentru ca de hipertensiune nu te poti vindeca, asta e clar, din moment ce nu se cunoaste factorul declansator. Sperante de vindecare exista la sub 5% dintre pacientii hipertensivi, si anume la cei cu hipertensiune secundara, la care se poate identifica si trata cauza. Cu alte cuvinte, din moment ce tensiunea ta a sarit de 140/90 mm Hg si se incapataneaza sa stea asa la mai multe determinari, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu o sa te mai paraseasca. Si ca singura ta solutie este sa incerci sa o controlezi permanent. Si daca putin mai sus am demonstrat ca treaba cu nevasta e putin diferita de treaba cu hipertensiunea, trebuie sa recunosc ca din fraza anterioara se poate identifica o asemanare. Cel mai simplu e sa inghiti pastile . Devine putin mai... [continuare]

Anevrismul aortic (aorta anevrismala)

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Anevrismul aortic reprezinta cresterea diametrului aortei cu peste 50% fata de valoarea normala . Aorta este vasul de sange de dimensiuni mari, care pleaca din ventriculul stang si transporta sangele  oxigenat de la inima la restul organismului. Aorta anevrismala este slabita si se poate rupe, determinand o hemoragie ce poate pune in pericol viata. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 in lista cauzelor de deces si apare la una din 12 persoane in varsta. Exista 2 tipuri de anevrism aortic: anevrismul aortic abdominal si anevrismul aortic toracic. Aceasta clasificare se bazeaza pe localizarea anevrismului de-a lungul traiectului aortei. Regiunea toracica a aortei traverseaza partea de sus (toracica) a corpului si furnizeaza sange bogat in oxigen in aceasta regiune. Regiunea abdominala a aortei este in continuarea celei toracice, de-a lungul abdomenului si asigura aportul de sange bogat in oxigen in partea de jos a corpului. Anevrismele pot... [continuare]

Pagina 1 din 5 (136 rezultate)