Clickmed
programare rapida la medic

meniu pentru diabet

Constipatia: mituri si adevaruri

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Octombrie 2017

Ce este constipatia? Termenul de constipatie este inteles diferit, de oameni diferiti. Pentru unele persoane, aceasta inseamna, pur si simplu scaune rare. Altele, asociaza constipatia cu scaunele dure, eliminate cu dificultate (incordare) sau cu sentimentul de golire incompleta dupa un scaun. Cauza fiecaruia dintre aceste tipuri de constipatie este diferita si abordarea lor ar trebui sa fie adaptata la tipul specific de constipatie. Uneori constipatia poate sa alterneze cu diareea. Acest model apare ca parte a sindromului de intestin iritabil. Numarul scaunelor eliminate scade, in general, o data cu varsta. 95% dintre adulti au intre 3 si 21 de scaune pe saptamana, iar acest lucru ar fi considerat normal. Cel mai comun model presupune eliminarea unui singur scaun pe zi, intalnit la peste 50% dintre oameni. Mai mult de atat, majoritatea oamenilor au scaune neregulate, care variaza ca numar si tip de tranzit intestinal, de la o zi la alta. Din punct de vedere medical,... [continuare]

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Dieta medifast

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Generalitati Dieta Medifast este un plan alimentar care include portionarea meselor, dar si diminuarea cantitatii zilnice de grasimi, carbohidrati si calorii. Dieta utilizeaza inlocuitori pentru alimente, produsi de compania Medifast si, un numar limitat de preparate proaspete. Inlocuitorii alimentari sunt nutrienti cu densitate ridicata si cu un continut scazut de calorii. La fel ca orice alta dieta saraca in calorii, dieta Medifast este destinata sa diminueze rapid greutatea corporala a persoanelor moderat-obeze si obeze. Este important sa cereti sfatul medicului si sa colaborati cu acesta inainte de a incepe orice fel de dieta de slabit, inclusiv dieta Medifast. Acelasi lucru trebuie pus in aplicare si pentru cei care urmeaza un tratament medicamentos, au diabet zaharat sau hipertensiune arteriala. Scopul dietei este de a crea un deficit de calorii, care va permite celor care urmeaza dieta sa arda mai multe grasimi si sa slabeasca in timp ce isi mentin masa musculara. Dieta... [continuare]

Pro si contra vegetarianismului

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2013

Generalitati Dieta si regimul de viata vegetarian au castigat tot mai multi adepti, in ultima perioada, la nivel mondial. Unele persoane aleg sa urmeze o dieta vegetariana pentru a reduce riscul declansarii anumitor boli. Se considera ca o dieta vegetariana este solutia pentru o viata sanatoasa. In general, dieta vegetariana se bazeaza pe consumul de cereale integrale, legume si fructe. Totusi, pentru o stare optima de sanatate, in cazul in care alegeti dieta vegetariana, incercati sa va stabiliti un meniu echilibrat si nutritiv. Avantajele presupuse de dieta vegetariana Printre avantajele urmarii unei diete vegetariane se numara: scaderea nivelului de colesterol total si a colesterolului rau din organism diminiuarea riscului dezvoltarii diabetului de tip 2 reducerea tensiunii arteriale si a bolilor cardiace ischemice cresterea cantitatii de antioxidanti, gratie consumului de alimente sanatoase (legume, fructe, leguminoase si cereale integrale) ... [continuare]

Dieta dukan - principii si etape

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Iulie 2013

Generalitati Dieta Dukan este un plan alimentar dezvoltat de medicul francez Pierre Dukan in urma cu un deceniu, fiind gandit ca un tratament de reechilibrare ponderala pentru persoanele obeze. In timp, dieta Dukan a inceput sa fie adoptata de persoanele care isi doresc o pierdere rapida in greutate si nu vor sa urmeze o cura de slabire ce implica monitorizarea numarului de calorii sau cantarirea alimentelor inainte de consum. Dieta Dukan promite nu doar inlaturarea excesului ponderal, ci si sanse maxime de mentinere a greutatii corporale ideale pe termen lung. Principiile dietei Dukan Dieta Dukan este, in esenta, un plan nutritional hipocaloric, bazat pe consumul de proteine, care se imparte in 4 etape. Avantajele acestei diete sunt acelea ca alimentele permise pot fi consumate in orice cantitate, la orice ora a zilei, cata vreme meniul este constituit din proteine slabe. De altfel, proteinele se afla la baza tuturor celor 4 etape ale dietei Dukan, alaturi de taratele de... [continuare]

Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea

Din Articole
Actualizat la data de: 28 August 2013

Generalitati Dieta mediteraneana s-a dovedit a fi benefica sanatatii in urma numeroaselor studiilor de specialitate, care au concluzionat ca alimentele din care acest regim nutritional este compus imbunatatesc memoria si reduc riscul imbolnavirii in cazul mai multor afectiuni grave, precum tulburarile cardiace, cancerul, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip II, boala Parkinson sau sindromul Alzheimer. Bogata in legume, fructe, carne slaba, mazare, fasole si cereale integrale, dieta mediteraneana exclude grasimile saturate si zaharurile in exces, inlocuindu-le cu vitamine, minerale, fibre si grasimi esentiale mononesaturate. Combinata cu excercitii fizice moderate si lipsa viciilor, dieta mediteraneana poate fi o alegere prolifica unui stil de viata sanatos si unei longevitati crescute. Dieta mediteraneana si memoria Un studiu desfasurat in vara anului 2013 si publicat in prestigioasa lucrare de specialitate Neurologie a demonstrat ca o dieta mediteraneana imbunatateste... [continuare]

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2013

Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]

Ce inseamna sa aveti o greutate normala odata cu inaintarea in varsta

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Decembrie 2013

Generalitati Odata ce inaintati in varsta, este la fel de important sa va mentineti greutatea normala, precum in anii tineretii. Excesul ponderal, combinat cu transformarile specifice imbatranirii, poate creste semnificativ susceptibilitatea in fata bolilor si poate chiar sa afecteze longevitatea. Scaderea ratei metabolice face ca pierderea in greutate sa fie mai dificila la varste inaintate, acesta fiind un alt motiv pentru care gestionarea numarului de kilograme sa fie o preocupare principala in a doua parte a vietii. Dificultatea pierderii in greutate la varste inaintate Exista mai multe motive pentru care pierderea in greutate devine mult mai dificila la varste inaintate. Daca la 20 sau 30 de ani, eliminarea excesului ponderal se petrecea mai usor, prin schimbari minore in modul de viata, lucrurile se schimba radical incepand cu varsta mijlocie. De vina sunt mai multi factori, printre care se numara: Imbatranirea musculara Tesutul muscular se subtiaza in mod... [continuare]

Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Martie 2014

Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]

Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2014

Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]

Legatura dintre artrita si aportul de vitamina d

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati Aportul de vitamina D joaca un rol important atat in prevenirea diverselor forme de artrita, cat si in controlul acestei afectiuni. Deficienta in vitamina D este implicata, de altfel, in patogeneza bolilor autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla. Dozele insuficiente de vitamina D sunt asociate cu o susceptibilitate crescuta la instalarea artritei reumatoide, precum si la agravarea inflamatiilor articulare. Importanta vitaminei D pentru organism Vitamina D are ca rol principal favorizarea absorbtiei calciului in oase, mineral esential pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului osos. Aceeasi vitamina este esentiala pentru miscarea musculara, transmiterea semnalelor nervoase si combaterea proceselor inflamatorii. Expunerea zilnica la soare, dieta echilibrata si, eventual, suplimentele nutritive, sunt principalele surse ale vitaminei D. Vitamina soarelui, asa cum este supranumita, se regaseste in mod natural in alimente precum pestele gras... [continuare]

Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Tulburarile de vedere, cum ar fi micsorarea acuitatii vizuale sau dificultati in distingerea culorilor, sunt des intalnite odata cu inaintarea in varsta. Dar problemele cu ochii, mai ales pierderea vederii, sunt mai mult decat periculoase. Ele pot semnala tulburari serioase ale sanatatii si pot creste riscul pentru anumite boli si chiar pot duce la moarte. Mai mult de 285 de milioane de persoane au probleme de vedere, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Din aceste cazuri, cam 80% ar fi putut fi evitate sau tratate. De aceea examinarile oftalmologice regulate sunt atat de importante, deoarece pot fi folositoare in detectarea problemelor progresive cum ar fi glaucomul. Oricum, in unele cazuri, oamenii pot avea semne precum scaderea acuitatii vizuale sau dureri de ochi care ar cere imediat atentie din partea medicului. Cat de des trebuie sa fie examinati ochii dumneavoastra? Aceasta depinde de cativa factori ca varsta si riscul la care va expuneti la... [continuare]

Sacderea in greutate

Din Comunitate

buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]

Somatite

Din Comunitate

stomatita bucala , din ce cauze apare si ce tratament se face pentru ea? am urmat de mai multe ori o reteta cu vitamina A,B2,B6,GLICERINA etc. pe moment se ameliora , insa dupa 2-3 saptamani reaparea din nou. Am incercat cu diferite ceaiuri (gargara,spalaturi),dar fara rezultate bune. multumesc!!! [continuare]

Dieta de 1600 kcal

Din Comunitate

fiind supraponderal(82 kg la 1,71 m) si cu un inceput de diabet(glucoza 105,hemoglobina glicozilata 5,5,trigli 180,colest 200),as dori,daca poate cineva sa mi sugereze)un regim pt 1600 kcal care sa tine cont si de acest prediabet.Multumesc [continuare]

Tahicardie, pierderi de echilibru, tremuraturi ale mainilor, amorteli

Din Comunitate

buna ziua. pentru inceput, vreau sa va spun ca apreciez ideea forumului si va multumesc pt timpul acordat. eu nu mai stiu unde sa caut un raspuns, de aproape un an sunt terminat, atat fizic cat si psihic. toata chestia asta a inceput la sfarsitul verii trecute cand, intr-o plimbare prin oras am inceput sa-mi simt muschii mai slabiti si sa-mi tremure mainile. cum mi se mai intamplase, nu prea am dat atentie. dar am inceput sa ma simt tot mai rau si am luat autobuzul pana acasa. crezand initial ca am hipoglicemie am incercat sa mananc niste biscuiti. am incercat doar, nu prea am reusit. pe langa ca imi tremurau mainile, nu puteam nici sa mestec sau sa inghit, decat foarte greu.imi erau amortite unele parti ale fetei. partea urata a fost cand sa ma dau jos din autobuz. atunci chiar am crezut ca voi cadea. picioarele imi tremurau, nu aveam stabilitate, mainile parca nu le mai simteam deloc. mi-am revenit acasa, stand linistit. mai avusesem stari de oboseala, tremuraturi ale... [continuare]

Tratamentul modern al obezitatii. cum scapam definitiv de kilogramele in plus

Din Articole
Actualizat la data de: 14 August 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Obezitatea si indicele de masa corporala Obezitatea este definita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca acumularea excesiva sau anormala de grasime care prezinta un risc pentru sanatate. O persoana cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare sau egal cu 30 este considerata obeza; un IMC cuprins intre 25 si 29,9 kg/m2 catalogheaza o persoana ca fiind supraponderala. Obezitatea si bolile asociate Obezitatea sau supraponderalitatea sta la baza multor boli cronice printre care enumeram diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, accidentul vascular cerebral, infertilitatea, disfunctia erectila, osteoartrita, astmul, litiaza biliara, sarcina cu probleme, cancerul. In trecut considerata o problema strict a tarilor dezvoltate, obezitatea cunoaste o crestere dramatica si in randul tarilor in curs de dezvoltare, mai ales in mediile urbane. Cauzele obezitatii In general, obezitatea apare dintr-un echilibru al balantei calorii ingerate vs calorii consumate,... [continuare]

Dieta cu pepene verde

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Decembrie 2017

Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine potasiu,... [continuare]

Dieta nutrisystem

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Generalitati Dieta Nutrisystem presupune consumul controlat de alimente, gustari si mese cu putine calorii. Sistemul implica livrarea alimentelor la domiciliu, eliminand astfel efortul implicat de prepararea meselor sanatoase. O zi tipica de dieta include trei mese si doua gustari. Glucidele din dieta au un indice glicemic general scazut. Dieta Nutrisystem ofera optiuni dietetice atat pentru barbati, femei, vegetarieni, cat si pentru diabetici. Alimentele pot fi selectate dintr-un meniu specific care ii poate ghida pe cei care doresc sa urmeze dieta sau pot fi alese si alte alimente, in functie de dorintele culinare individuale. In general, dieta este sanatoasa. Mesele sunt sarace in sodiu, grasimi saturate si trans si includ, atat cereale integrale, cat si o mare varietate de alimente. Dieta Nutrisystem poate avea o durata tipica de 28 de zile si are un program de tranzitie cu ajutorul caruia oamenii se pot adapta la noul mod de a manca. Cei care urmeaza dieta Nutrisystem pot... [continuare]

Chili fast slim

Din Comunitate

A folosit cineva chili Fast slim? Am citit pe site ul lor si pare ok... [continuare]

10 pericole alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Vegetarianismul

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]

13 obiceiuri sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2010

Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]

strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Generalitati Sezonul strugurilor este in toi. Deliciosi, racoritori si foarte sanatosi, este destul de greu sa refuzam un ciorchine apetisant. Indiferent de preferinte (albi, roze sau negri), strugurii pot fi un aliat de baza al organsimului in combaterea unor efectiuni acute (avitaminoza, deficit de minerale) sau cronice. Chiar daca pare surprinzator, acele bobite pe care poate pana acum nu le priveam decat ca pe o sursa de savoare, pot fi adevarati adjuvanti ai tratamentelor clasice administrate impotriva unui spectru foarte larg de boli : astm, boli cardiovasculare, constipatie, migrene, afectiuni renale, indigestie, hiperlipidemii, sindroame metabolice. Un studiu publicat recent de catre specialistii americani sugereaza faptul ca strugurii ne pot ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale. Rolul lor benefic se datoreaza continutului bogat in vitamine si antioxidanti. Flavonoizii, compusi naturali care se gasesc din abundenta in coaja, pulpa si chiar semintele... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Polineuropatia periferica

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Iulie 2022
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Polineuropatia periferica este termenul care descrie o afectiune a sistemului nervos periferic (cel care conecteaza creierul si maduva spinala cu alte structuri ale organismului) ce poate fi determinata de o boala nervoasa locala, dar poate sa apara si ca o manifestare secundara a unei patologii sistemice. Polineuropatia periferica se caracterizeaza prin aparitia paresteziilor si durerilor cronice la nivelul mainilor si picioarelor. Ea poate fi declansata de traumatisme, accidente, infectii sau tulburari metabolice, dar poate sa apara si in cadrul diabetului sau in urma ingerarii de substante toxicd (alcool de exemplu) Sistemul nervos periferic reprezinta partea sistemului nervos care are rolul de a interconecta membrele si viscerele cu creierul si maduva spinala. Spre deosebire de aceste parti ale sistemului nervos central, sistemul nervos periferic nu este protejat de oase, sau de alte bariere, ca urmare el este complet descoperit la agresiunea factorilor... [continuare]

Pagina 2 din 3 (77 rezultate)