Clickmed
programare rapida la medic

importanta grasimilor in alimentatie

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]

Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iunie 2019
Consultant medical:

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Clinica: Spitalul Clinic Coltea

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: • AGS la maxim 7%, • Acizi trans maxim 1%, • AGPN aproximativ 10% • Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2020
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Alimentatia sanatoasa In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens. Factori de risc alimentar Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea). Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentr [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Alimentatia dezordonata Termenul „alimentatie dezordonata” se refera la comportamente legate de alimente si dieta, care nu indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru tulburarile de alimentatie recunoscute, dar pot afecta negativ sanatatea fizica, mentala sau emotionala a cuiva. La un capat este o alimentatie sanatoasa sau doar o alimentatie veche obisnuita, iar apoi, pe de alta parte, comportamentele extreme sau nesanatoase ar fi o tulburare de alimentatie. Mancarea dezordonata ar fi undeva la mijloc. Obiceiurile alimentare dezordonate Obiceiurile alimentare dezordonate pot include: • evitarea grupelor intregi de alimente, a anumitor macronutrienti sau a alimentelor cu texturi sau culori specifice, fara un motiv medical • excesul de mancare • implicarea in comportamente compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice pentru a „compensa” alimentele pe care le-ati consumat • exercitiul compulsive • taierea alimentelor in bucati mici, incetinirea ritmului de... [continuare]

11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Iulie 2014

Generalitati O alimentatie mai sanatoasa este cheia unei vieti lungi si de calitate, insa urmarea unei diete corecte nu se intampla de la sine. Sunt necesare mici schimbari pe care sa le adoptati treptat, fara sa simtiti ca va privati de hrana preferata sau ca duceti o lupta continua cu senzatia de foame. De altfel, medicii nutritionisti spun ca pana si modificarile minore din alimentatie pot aduce rezultate benefice importante pe termen lung. Simpla inlocuire a painii albe cu cea integrala sau prepararea cafelei cu lapte degresat, in locul celui gras, sunt exemple de modalitati prin care va puteti transforma radical dieta, cu eforturi mici. Moduri usoare de a manca mai sanatos Daca doriti sa va imbunatatiti regimul alimentar, sa va controlati mai bine portiile si sa va hraniti, astfel, mult mai sanatos, trebuie sa creati si circumstantele propice acestor schimbari importante, dar si sa adoptati obisnuinte menite sa se integreze permanent in stilul de viata. 1. Tineti... [continuare]

Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati Medicii nutritionisti incurajeaza consumul frecvent de peste, in cel putin doua portii saptamanal. Alimentatia intregii familii poate deveni mult mai sanatoasa cu ajutorul acestui tip de carne cu proprietati unice pentru organism. Pestele nu trebuie sa lipseasca din niciun regim alimentar, datorita vitaminelor, mineralelor si nutrientilor esentiali pe care ii contine. Exista cateva metode prin care puteti sa suplimentati aportul de peste in alimentatia intregii familii, recomandate de specialistii in nutritie. Beneficiile consumului regulat de peste Carnea de peste este unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru organismul uman, fiind cea mai importanta sursa de acizi grasi omega-3, proteine si alte grasimi sanatoase, despre care s-a demonstrat stiintific ca previn numeroase afectiuni si imbatranirea prematura, protejeaza tesutul cutanat si asista procesul de slabire. - Prevenirea hipertensiunii . Grasimile esentiale omega-3 din pestele gras (somonul,... [continuare]

Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Generalitati Caloriile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si a siluetei, insa cantitatea lor este mai putin importanta decat calitatea acestora. Aproximativ 100 de calorii din doua linguri de fulgi de ciocolata au un impact diferit asupra organismului, fata de 100 de calorii provenite dintr-o portie de broccoli, din prisma efectului asupra apetitului alimentar, nivelului energetic si sanatatii pe termen lung. O buna intelegere a diverselor tipuri de calorii provenite din hrana este singura cale de eliminare a greutatii in exces si de mentinere a acesteia in limite optime pana la cele mai inaintate varste. Impactul caloriilor asupra organismului O regula general cunoscuta este aceea ca scaderea aportului caloric din alimentatie atrage dupa sine si pierderea in greutate. Paradoxal, dietele restrictive nu dau rezultate pe termen lung, chiar daca se bazeaza pe principiul reducerii drastice a numarului de calorii din meniul zilnic. Tocmai de aceea, impactul caloriilor... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip ii

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2015

Generalitati O dieta echilibrata si un program regulat de miscare sunt doua componente de baza controlul diabetului de tip II, insa cercetatorii au descoperit ca alimentatia sanatoasa poate sa constituie, in anumite cazuri, un tratament propriu-zis pentru aceasta boala cronica. Restrictiile calorice regleaza nivelul glicemiei in sange, deoarece afecteaza productia de glucoza la nivelul ficatului, sustin specialistii. Prin urmare, diabeticii au nevoie de o planificare atenta a dietei, prin reducerea numarului de calorii consumate in fiecare zi. Alimentatia corecta in diabet Alimentatia sanatoasa constituie o cale principala de prevenire, control si tratare a unui numar foarte mare de afectiuni, de la bolile cardiace, pana la diversele forme de cancer. Cele mai noi cercetari in domeniu arata ca o dieta echilibrata poate fi in sine un tratament pentru diabetul de tip II, in special atunci cand este asociata cu un program regulat de miscare. Un studiu restrans, derulat in... [continuare]

Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez?

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Februarie 2016

Semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri Ne-am obisnuit sa asociem grasimea din corp cu persoanele care au cateva kilograme in plus si cu obezitatea, insa cele doua notiuni nu sunt neaparat legate intre ele. Si persoanele care au un indice de masa corporala care le indica faptul ca au o greutate normala pot avea un surplus de grasime in corp. Au o aparitie zvelta, insa au grasime nesanatoasa in corp, in jurul organelor interne, fiind cunoscuti drept "skinny fat", adica "slabi grasi". Aceasta problema poate afecta pana la 15% din persoanele cu greutate normala, la nivel mondial. Un nivel mare de grasime in corp este asociat cu aparitia mai multor probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul. O tensiune arteriala crescuta Ca sa stii daca suferi de aceasta problema, este important sa iti masori tensiunea arteriala, cat si nivelul de colesterol si de zahar din sange. Pentru a le afla trebuie sa faci masuratori speciale la medic. [continuare]

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2019

La nivel mondial, principala cauza a mortalitatii este data de bolile cardiovasculare. De aceea, este foarte important sa mananci sanatos, pentru a-ti proteja inima. Miscarea, combinata cu o alimentatie corecta reprezinta cel mai bun sistem de prevenire a acestor afectiuni. Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomanda sa eviti astfel de alimentele din carne grasa, aflate pe “lista neagra” a produselor care afecteaza inima. Salamul, un aliment cu multe chimicale Salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti. Salamul de vara, de exemplu, contine doar 8% carne, cu 2% mai putin decat procentul minim prevazut de lege. In rest, un salam contine apa, proteine vegetale din soia, sare, diferite condimente naturale, aditivi si conservanti, precum si o pasta obtinuta din carnea dezosata mecanic, tendoane, oase, sorici si pielite, cu un continut infim de... [continuare]

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]

9 factori importanti care va pot influenta metabolismul

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2013

Generalitati Despre persoanele care acumuleaza cu usurinta kilograme in plus se spune ca au un metabolism lent, care nu arde suficient de bine caloriile provenite din hrana. Specialistii in medicina confirma existenta unei rate metabolice bazale (viteza cu care corpul foloseste energia procurata din hrana), dictata de ereditate. Pe langa aceasta predispozitie genetica, exista si alti factori importanti care pot modifica metabolismul, incetinind procesul prin care organismul foloseste caloriile primite. O parte dintre factorii care pot sa incetineasca metabolismul sunt controlabili, de aceea cunoasterea lor ajuta la stimularea arderilor metabolice prin cateva modificari in modul de viata. Cauze ale metabolismului incetinit 1. Sedentarismul Un prim factor important in ecuatia metabolismului incetinit de influente externe este sedentarismul. Exercitiul fizic nu doar ca ajuta la transformarea unui numar mai mare de calorii in energie (in loc sa fie depozitate sub forma de... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Din Articole
Actualizat la data de: 28 August 2018

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea in... [continuare]

Importanta calciului in sanatatea oaselor

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Mai 2023

Generalitati Calciul este un mineral de care organismul are foarte mare nevoie pentru o sanatate optima. Aproximativ 99% din calciul din organism este stocat in oase si dinti. Calciul este cel mai bine absorbit din alimentatie. Aportul insuficient de calciu poate duce la aparitia osteoporozei. Calciul se gaseste in mod natural in unele alimente, dar poate fi adaugat. De asemenea, este disponibil ca supliment alimentar si este continut in unele medicamente. De ce este important calciul pentru organism? Calciul face ca oasele sa fie tari si puternice. Calciul ajuta si la contractarea si dilatarea vaselor sanguine, la contractarea muschilor si sustine secretia hormonala. Tesutul osos este in mod constant modelat. La copii si adolescenti, organismul da nastere unui os nou mai rapid decat distruge osul vechi, astfel incat masa osoasa totala creste. Acest proces, numit osteogeneza continua pana la varsta de aproximativ 30 de ani, cand crearea osului nou si distrugerea de os vechi... [continuare]

De ce este importanta vitamina a?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Generalitati Vitamina A este termenul generic pentru un grup de compusi solubili in grasimi, extrem de importanti pentru sanatatea umana. Sunt esentiali pentru multe procese din corp, inclusiv pentru mentinerea unei vederi sanatoase, asigurarea functionarii normale ale sistemului imunitar si ale organelor si a dezvoltarii normale a bebelusilor in uter. Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala si se afla in doua forme diferite: vitamina A preformata si provitamina A. Vitamina A preformata este cunoscuta ca forma activa a vitaminei pe care corpul o foloseste in stare naturala. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in carne de pui, vita, peste si lactate si include compusii retinol, retinal si acidul retinoic. Provitamina A sau carotenoidele precum alfa-carotenele, beta-carotenele si beta-criptoxantinele sunt formele inactive ale vitaminei A care se gasesc in plante, organismul fiind cel care le... [continuare]

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Februarie 2019

Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Februarie 2014

Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]

Legatura dintre alimentatie si cancer

Din Articole
Actualizat la data de: 29 August 2019

Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]

Combateti oboseala prin alimentatie

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Generalitati Alimentatia este una dintre cele mai eficiente cai prin care puteti sa combateti oboseala, mai ales in perioadele in care rezervele de energie par sa se epuizeze in mod inexplicabil. Sindromul de oboseala cronica poate fi tinut sub control printr-o dieta energizanta, care sa alimenteaze celulele, muschii si creierul cu substantele necesare vigorii fizice si psihice. Aflati cum ar trebui sa arate meniul zilnic, astfel incat sa scapati de toate simptomele oboselii diurne! Dieta recomandata in combaterea oboselii Intrucat alimentele sunt combustibilul organismului, modul in care ele sunt alese va avea un impact direct asupra randamentului fizic si psihic. Pana si momentul in care consumati un anumit tip de hrana face diferenta intre o vitalitate crescuta si o stare de epuizare greu de tinut sub control. Influenta dietei asupra nivelului de energie de care beneficiati incepe inca de la primele ore ale diminetii. Micul dejun este o masa usor de sarit, mai ales... [continuare]

Alimentatia bebelusului

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Generalitati Atunci cand un bebelus ia masa alaturi de ceilalti membrii al familiei este incurajat si dispus sa incerce cat mai alimente din meniu. Acest lucru inseamna ca de multe ori, felurile de mancare servite trebuie adaptate si pentru copii. Cel mai mic dintre membrii familiei se poate bucura de o portie de dovlecel la cina, atata timp cat acesta este bine gatit si este taiat in bucatele suficient de mici ca sa le poata consuma linistit. Alte optiuni ar putea fi bucatele mici de pui, paste bine fierte sau banane bine coapte. Ce trebuie sa faca parintii Inainte de a-i pune bebelusului mancarea in farfurie, parintele trebuie sa o guste pentru a se convinge ca: - este suficient de moale (branza tartinabila, bucatelele de tofu, unele tipuri de cereale uscate sau biscuiti care pur si simplu se topesc in gura), - este suficient de bine gatita astfel incat poate fi mestecata cu usurinta (uneori legumele pasate, ar putea fi alternativa potrivita), - portiile sunt destul... [continuare]

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Din Articole
Actualizat la data de: 04 August 2009

Alimente recomandate O dieta sanatoasa poate avea efecte pozitive si asupra activitatii sexuale. In cazul in care va doriti o activitate sexuala implinita, ingrijiti-va sistemul cardiac. Acestea sunt sfaturile date de autoarea Lynn Fischer in cartea „Un sex mai bun prin dieta”. In aceasta carte nu exista referiri la partea emotionala (desi acesta ar putea fi subiectul unei carti separate), ci la sistemul muscular care coordoneaza organul muscular situat la nivelul toracelui (cordul). In fond, oamenii, indiferent de varsta, necesita un flux sanguin ridicat la nivelul organelor genitale, pentru erectie si excitatie sexuala. Foarte multe persoane, cu tulburari ale coagularii, pot avea diverse tulburari in activitatea sexuala. Pentru a preveni acest lucru, Ficher prescrie o dieta bazata pe descoperirile doctorului Dean Ornish. Rezultatele studiului au aratat ca afectiunile cardiace pot fi reversibile printr-o dieta cu continut scazut in grasimi, efectuarea de exercitii... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Februarie 2012

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

Pagina 2 din 29 (849 rezultate)