Clickmed
programare rapida la medic

fierul din organism

Zincul si rolul sau in organismul uman

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului o mai buna intelegere a situatiilor in care este recomandat acest element. Deficitul de zinc poate juca un rol in bolile cronice , cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer si diabet care implica inflamatie. Valoarea reala a zincului pentru organismul uman este cu mult mai mare decat parerea formata despre acest element in general. Pentru aceasta, trebuie sa examinam rolul acestuia in cadrul fiziologiei umane. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul... [continuare]

Cele mai bune lichide pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Februarie 2013

Generalitati Este important sa includeti o varietate de bauturi in dieta dumneavoastra. In prezent, foarte multi oameni consuma sucuri acidulate si bauturi energizante, nesanatoase. Astfel de bauturi sunt nocive pentru sanatate, in principal din cauza ingredientelor pe care le contin: indulcitori, arome artificiale, cafeina etc. Organismul nu va functiona optim daca alegeti sa beti in mod constant aceste tipuri de bauturi. Inainte de a va sabota dieta si stilul sanatos de viata, invatati care sunt cele mai bune bauturi pentru organism si cand sa le consumati. Bauturi sanatoase pentru organism - Apa. Cu siguranta, apa este cel mai sanatos lichid pentru organism. Daca va simtiti obositi, letargici sau aveti dureri de cap, atunci este posibil sa nu fi consumat suficienta apa. In plus, conform unor studii recente, cercetatorii au constatat ca persoanele care au baut apa inainte de mesele principale ale zilei, au pierdut aproximativ 5 kg in plus fata de subiectii care nu au facut... [continuare]

Surse alimentare care energizeaza organismul

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Decembrie 2013

Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Septembrie 2016

Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 16 August 2017

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati 90%, contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre. Inclusiv dupa fierbere, porumbul si malaiul de porumb isi pastreaza peste 60% dintre proprietatile nutritive. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in prevenirea artritei, scade nivelul colesterolului si, implicit, scade riscul de ateroscleroza si infarct. • De asemenea, contine... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Fier crescut copil!

Din Comunitate

Am mers cu copilul de 8-9 ani la medic si a spus ca are sindrom adhd...ce inseamna asta si ce putem face noi?... si fierul este dublu in corp fata de cat ar trebui sa fie... ce inseamna asta... poate fi cancer? si ce se poate face?multumesc si va doresc toate cele bune.. [continuare]

Carenta de fier in rectocolita ulcero hemoragica

Din Comunitate

ce alimente sau fructe au mai mult fier ? sau poate sunt si plante. va rog din suflet un raspuns. am o fetita de 17 ani cu rectocolita ulcero hemoragica iar fierul e la mai putin de jumatate(7). injecti sau pastile ce contin fier nu are voie,acestea ii provoaca hemoragii. va rog un raspuns daca se poate . MULTUMESC ANTICIPAT CELOR CE IMI VOR RASPUNDE si MULTA MULTA SANATATE TUTUROR [continuare]

Stie cineva cat este de,in regula operatia de piatra la fiere?

Din Comunitate

Am fost operata anul trecut de piatra la fiere,anul asta am facut un an de la operatie,totusi am ramas cu,un gand.Probabil o sa sune aiurea dar m-as mai linisti sa aflu o parere buna despre asta.Noi cei care avem fierea scoasa stiu ca in mod normal ar trebui sa ducem o viata normala,dar totusi faptul ca nu mai avem fiere nu ne poate afecta la un moment dat viata?adica sa ne imbolnavim Doamne fereste de ficat?cat de mult suntem predispusi sa ne imbolnavim de ficat fata de o persoana cu fiere?Si inca ceva,o persoana fara fiere poate trai la fel de mult ca o persoana cu fiere?eu am 24 ani si sunt foarte ingrijorata de acest lucru,mai ales ca am fost fortata sa ma operez la 23.Multumesc frumos ! [continuare]

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. afla daca suferi de aceasta problema!

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere Fierul este un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru multe functii. De exemplu, fierul face parte din hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul din plamani prin corpul nostru. Ne ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul. De asemenea, fierul face parte din multe alte proteine si enzime. Corpul tau are nevoie de cantitatea potrivita de fier. Daca aveti prea putin fier, puteti dezvolta anemie feripriva. Cauzele nivelului scazut de fier includ pierderea de sange, o dieta proasta sau incapacitatea de a absorbi suficient fier din alimente. Persoanele cu risc mai mare de a avea prea putin fier sunt copiii mici si femeile care sunt insarcinate sau au menstruatie. Prea mult fier va poate deteriora corpul. Luarea prea multor suplimente de fier poate provoca intoxicatii cu fier. Unii oameni au o boala mostenita numita hemocromatoza care determina acumularea de prea mult fier in organism. Daca erai o persoana plina de energie, insa treptat ai inceput... [continuare]

Nodul/galma pe una din labii

Din Comunitate

de cv timp am observat ca pe una din labii am o galma sau nodul, uneori ma jeneaza alteori nu, iar daca il ating ma doare. ce ar putea fi si de la ce? multumesc frumos [continuare]

Biochimia organismului

Din Comunitate

buna ,ma numesc crina din bc si nu stiu ce inseamna sideremie adica este analiza mea de 43.80 si as dori sa stiu de ce este scazuta multumesc [continuare]

8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati Iritatiile pielii, crampele, furnicaturile, buzele crapate sunt doar cateva dintre semnalele de alarma pe care le trage organismul atunci cand exista o carenta, un deficit de vitamine sau de minerale. Este, practic, modalitatea prin care corpul tau incearca sa iti spuna ca ii lipsesc anumite substante nutritive esentiale. Simptomele deficientelor din organism Pofte Atunci cand organismul este vulnerabil, apar poftele. Pofta de dulciuri apare cand organismul este stresat sau obosit. Atunci are nevoie de serotonina pentru a se reechilibra si „cere” dulciuri, care lupta impotriva instalarii depresiei si a anxietatii. Pofta exclusiva de ciocolata, in schimb, poate semnala un deficit de magneziu. Lipsa de calciu poate fi transmisa printr-o dorinta brusca de a manca alimente grase, iar pofta de alimente sarate indica o carenta de sodiu in organism.  Pofta de carne poate ascunde o carenta de fier, iar cea de alimente acre ar putea indica o dischinezie... [continuare]

Tratament natural cu reusita pentru problemele ficatului si a veziculei biliare si a intregului organism

Din Comunitate

Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]

Nestle romania: anemia feripriva si obiceiurile alimentare ale scolarilor din romania lui 2016

Din Diverse

Cati dintre copiii de 6 ani din Romania sufera de anemie feripriva? Cum arata mesele scolarilor din Romania si care sunt alimentele bogate in fier preferate de copii? [continuare]

Dieta bogata in fier poate ameliora sindromul premenstrual

Din Diverse

Milioane de femei din lumea intreaga experimenteaza durerea si schimbarile emotionale asociate sindormului premenstrual, insa un nou studiu a descoperit ca o dieta bogata in fier provenit din plante, poate ameliora aceste simptome neplacute. [continuare]

Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este fierul Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni. Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu... [continuare]

O romanca din trei este anemica si nu stie

Din Diverse

Fiecare a treia femeie in Romania sufera de anemie din lipsa de fier (anemie feripriva) si nu stie acest lucru, a anuntat dr. Remus Sipos, medic de familie si secretar SNMF intr-un seminar online de educatie in sanatate. „Tot ce trebuie sa faca doamnele sau domnisoarele care banuiesc ca ar putea avea lipsa de fier este sa mearga la medicul lor de familie si sa ceara o recomandare pentru a face aceste analize gratuit!” [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Beneficiile ceaiurilor din plante

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)

Din Comunitate

Cei care sufera de spondilita anchilopoietica ,cum regleaza aportul de calciu in restul organismului? [continuare]

In romania 2 din 3 copii cu varsta de 1 an sufera de anemie feripriva!

Din Diverse

Cercetari stiintifice recente au aratat ca nutritia copiilor mici are consecinte pe termen lung si joaca un rol important in prevenirea anumitor boli cronice, odata ajunsi la maturitate. In plus, deficientele de micronutrienti, in special deficienta de fier, sunt asociate cu o dezvoltare psihomotorie intarziata si dificultati in abilitatile de invatare (afectarea functiei cognitive). [continuare]

Lintea, din nou la moda

Din Diverse

Lintea castiga din nou teren in bucataria europeana, ca urmare a interesului crescand acordat de consumatori alimentatiei sanatoase. Iata doar cateva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra: este una dintre leguminoasele cele mai usor de digerat, in amestec cu orez si legume alcatuieste un meniu vegetarian bogat in proteine si sarac in grasimi si are un continut exceptional de fibre alimentare. [continuare]

Condiment din legume viva vegetable

Din Produse medicale

Condiment universal cu sare iodata, legume (ceapa, telina), mirodenii pentru imbunatatirea gustului mancarurilor gata preparate din carne, pasare, peste, orez, paste fainoase, legume, supe, sosuri etc. si aprovizionarea organismului cu iod si minerale Condimentul VIVA VEGETABLE contine un spectru variat de componenti biologic activi care, in cazul folosirii regulate a condimentului, regleaza si stimuleaza functiile principale ale organismului uman. In primul rоnd, condimentul contine sare de bucatarie iodata. Functia principala a acestui element consta in normalizarea functiei glandei tiroide si a metabolismului. Maltodextrina este o substanta dulce, forma cea mai simpla si mai usor asimilabila a zaharului. Ea nu influenteaza nivelul glicemiei, ceea ce face posibila folosirea condimentului de catre bolnavii cu diabet zaharat. In plus, maltodextrina stimuleaza microflora intestinala folositoare. Ceapa atribuie condimentului de legume o aroma picanta, stimuleaza secretia... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)