Clickmed
programare rapida la medic

antioxidantii sunt

Produsele organice sunt mai sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2011

Dieta organica: ce inseamna cu adevarat organic? Din ce in ce mai multe magazine aduc produse organice pentru a satisface cererea tot mai mare pentru aceste produse. Motivele pentru care din ce in ce mai multi oameni doresc sa consume aceste tipuri de produse includ ingrijorarea acestora pentru siguranta produselor si o orientare generala spre o dieta organica. Alimentele organice sunt considerate mai bune pentru sanatate si mediu deoarece sunt crescute in mod natural, fara substante chimice. Produsele organice sunt crescute folosind metode naturale de control al culturilor, fara pesticide, iar in cazul carnii organice cresterea animalelor nu se bazeaza pe substante chimice pentru a preveni bolile acestora. In locul substantelor chimice, fermierii organici: - realizeaza rotatia frecventa a culturilor pentru a mentine la distanta insectele; - folosesc fertilizatori naturali: compost sau gunoi de grajd; - folosesc soluri fara substante chimice; - permit animalelor sa... [continuare]

Sunt sanatoase fructele uscate?

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]

7 beneficii pe care usturoiul le are asupra sanatatii. sunt dovedite stiintific!

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Martie 2016

O vorba inteleapta a medicului grec Hipocrate spune "Lasa mancarea sa iti fie medicament si medicamentul mancare". Ei bine, usturoiul este hrana ideala deoarece este medicamentul pe care natura l-a dat omenirii pentru a ajuta la vindecarea a nenumarate boli. Iata 7 beneficii ale acestuia asupra sanatatii, dovedite in urma unor cercetari stiintifice: Ajuta digestia Datorita alicinei, substanta care da iuteala si mirosul specifice usturoiului, acest condiment ajuta organismul in procesul de digestie. Potrivit unui studiu efectuat in Israel, nu numai ca ajuta sistemul digestiv, dar alicina contribuie la pierderea in greutate, pentru ca reduce apetitul. Ajuta la vindecarea racelilor si gripei Usturoiul ajuta la intarirea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul lupta mai usor cu infectiile din organism, deci si cu virusurile si bacteriile care provoaca raceli si gripa. Un studiu efectuat in SUA a aratat ca persoanele care luau suplimente alimentare pe baza de usturoi... [continuare]

Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Pana acum, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta tesuturile din organism, fiecare in felul ei. Inflamatia nu este altceva decat o reactie a corpului fata de un agent patogen declansator. Lista scurta cu boli inflamatorii Chiar daca lista de boli inflamatorii este lunga, anumite afectiuni sunt mai des intalnite. Este vorba despre: - Alzheimer - Parkinson - spondilita anchilozanta - artrita (osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica) - astmul - bolile cardiace si cardiovasculare (ateroscleroza, endocardita, miocardita) - bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica) - boala inflamatorie pelvina - colita - diverticulita - fibromialgia - lupusul eritematos sistemic Bolile inflamatorii si stresul oxidativ Inflamatia este rezultatul unui stres oxidativ care agreseaza celulele si le impiedica sa functioneze in mod normal. In general, stresul oxidativ sta la baza multor afectiuni, nu doar la... [continuare]

Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase sunt

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2016

Uscarea fructelor reprezinta una dintre cele mai vechi metode de conservare a lor. Daca iti place sa mananci stafide, curmale, caise deshidratate, merisoare confiate sau prune uscate, trebuie sa stii ca nu e indicat sa fie consumate in exces. Diferenta intre fructele uscate si fructele confiate Multa lume le confunda pentru ca arata la fel. In realitate, ele se prepara diferit. Pentru a fi confiate, fructele se fierb mai multe zile la rand intr-o solutie concentrata de zahar. Astfel, fructele confiate devin adevarate bombe calorice. Din contra, uscarea fructelor presupune deshidratarea lor sau eliminarea apei din compozitie. Poti usca fructele acasa, lasandu-le la soare sau tinandu-le in cuptor 24 de ore, la o temperatura de 80 de grade. In industrie, uscarea fructelor se realizeaza prin expunerea lor la caldura uscata a unui aparat de deshidratare. Fructele uscate sunt mai bogate in calorii Fructele deshidratate au un gust delicios, in general, insa nu sunt la fel de... [continuare]

Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Mai 2017

Generalitati In Romania exista 3 varietati de cires, cu aproximativ 30 de soiuri cultivate. Beneficiile consumului de cirese sunt declarate de studii stiintifice. In scopuri terapeutice, se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si cele care nu au cazut prada daunatorilor. Ciresele dulci sunt specifice lunii mai. Ele sunt pline de vitamine, ofera organismului nutrientii esentiali, avand in plus foarte putine calorii. Principalele beneficii pentru sanatate • Ajuta la reglarea somnului. Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, hormonul care ajuta la reglarea somnului. • Mentin sanatatea la nivel optim. De asemenea, aceste fructe contin multe vitamine precum betacaroten, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B, dar si minerale - potasiu, magneziu, cat si antioxidanti, cu un rol real in mentinerea sanatatii. • Ideale pentru buna functionare a creierului. Antioxidantii din cirese au efecte benefice asupra functiilor cerebrale, protejeaza celulele de... [continuare]

Cat de sanatoase sunt cocktailurile?

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Generalitati Exista studii care sustin ca un consum moderat de alcool ofera beneficii asupra organismului, inclusiv ca ar contribui la cresterea sperantei de viata. Cu toate acestea, in anul 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii a etichetat alcoolul drept o bautura cancerigena si a sustinut ca nicio cantitate nu este sigura pentru mentinerea starii optime de sanatate, insa datele statistice arata o crestere alarmanta a celor care consuma alcool, cu precadere a femeilor si a persoanelor in varsta, practic cele mai vulnerabile categorii. Alcoolul prezinta atat beneficii, cat si riscuri pentru sanatate, iar toata lumea ar trebui sa consume bauturi alcoolice cu simt de raspundere pentru a nu-si pune in pericol sanatatea. Riscurile consumului de alcool Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca nu se poate vorbi despre o anumita cantitate sigura de alcool. Obiceiul de a consuma bauturi alcoolice creste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si cancer. De exemplu, unele studii... [continuare]

Memorie si concentrare - tehnici si plante ce sunt de ajutor

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Martie 2019

Generalitati Pe masura ce inaintam in varsta, memoria scade progresiv. Pentru unele persoane, declinul devine atat de grav incat nu mai pot trai independent. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca tulburarile de memorie si concentrare pot sa apara si la persoane tinere. Vestea buna este ca oamenii de stiinta au reusit sa evidentieze capacitatea creierului de a dezvolta noi conexiuni neuronale in fiecare zi. Acest concept este cunoscut sub numele de neuroplasticitate si releva faptul ca memoria si concentrarea nu sunt fixe, ci oarecum maleabile. Pentru a stimula puterea creierului, orice persoana trebuie sa stie ca exista o serie de tehnici si plante benefice. Tehnici de stimulare a creierului 1. Invatarea de lucruri noi Puterea memoriei se poate compara cu forta musculara. Cu cat este folosita mai mult, cu atat devine mai puternica. Astfel, creierul trebuie sa fie provocat constant, iar invatarea frecventa de lucru noi reprezinta o modalitate excelenta de imbunatatire a memoriei... [continuare]

Macesele sunt de trei ori mai eficiente decat paracetamolul in tratarea durerii cauzata de artrita

Din Diverse

Pudra de macese este de trei ori mai eficienta decat paracetamolul in reducerea durerii cauzata de osteoartrita, potrivit unei cercetari a Universitatii din Copenhaga, publicata de presa britanica de specialitate. [continuare]

Care sunt efectele secundare ale excesului de vitamina c?

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Septembrie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Prezentare generala De obicei, vitamina C este sigura pentru organismul uman chiar si atunci cand este luata in doze mari. Cu toate acestea, oamenii pot suferi unele reactii adverse usoare, precum disconfortul digestiv, dar si reactii adverse mai grave. Vitamina C este o vitamina esentiala pentru organismul uman, avand un rol antioxidant important. De asemenea, aceasta vitamina este implicata intr-o serie de procese importante, inclusiv scaderea tensiunii arteriale, combaterea inflamatiei si producerea de colagen. Simptome asociate excesului de vitamina C Consumul frecvent de alimente bogate in vitamina C nu ar trebui sa conduca la probleme de sanatate. Totusi, administrarea excesiva de vitamina C sub forma de suplimente poate produce diferite reactii adverse. In cazul adultilor, doza zilnica recomandata a acestei vitamine este de 90 de miligrame pentru barbati si de 75 de miligrame pentru femei. Astfel, efectele secundare vor fi resimtite la adultii care consuma chiar si mai... [continuare]

Ochi umflati dimineata? afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema

Din Articole
Actualizat la data de: 17 August 2021

Ochii umflati dimineata Cu totii stim cat poate fi de neplacut sa ne trezim cu ochii umflati dimineata, dupa o noapte mai lunga, sau dupa o perioada de stres si oboseala. Ce ne facem insa daca umflatura nu dispare pe parcursul zilei si apare mai des decat ne-am dori, poate chiar in fiecare dimineata? Umflarea fetei si a ochilor apare in general din cauza retentiei de lichide in organism, retentie care poate proveni dintr-o serie de factori. Tratamentele si tehnicile de ingrijire acasa pot usura si preveni aceasta problema prin descoperirea si tratarea cauzei de baza. Ce este edemul periorbital? Edemul periorbital este unul dintre termenii medicali pentru „ochii pufosi”. Se refera la umflatura care apare in jurul ochilor, zona cunoscuta sub numele de orbita oculara. Edemul periorbital poate sa apara la un singur ochi sau la ambii in acelasi timp. Cand o persoana are edem periorbital, inflamatia din jurul ochiului provoaca acumularea de lichid in aceasta zona, astfel apare... [continuare]

Oxylyc

Din Medicamente

supliment alimentar Vitamine cu efect antioxidant + Seleniu Suplimentare speciala pentru protectia celulelor cu vitaminele C, E, provitamina A, Lycopin + Seleniu Viata noastra moderna – o provocare pentru celulele corpului Zilnic suntem supusi la numeroase influente negative ale mediului (de exemplu gaze de esapament, smog, ozon) care pot duce la formarea asa-numitilor „radicali liberi”. Dar si in organismul uman se formeaza radicali liberi, de exemplu ca material de aparare contra bacteriilor. Acesti radicali liberi sunt particule foarte reactive care reactioneaza practic foarte rapid cu toate componentele celulelor corpului. Acest proces natural se numeste oxidare. Aceasta reactie se poate asemui cu procese care au loc permanent in mediu: de exemplu, rancezirea grasimilor sau ruginirea fierului. Corpul insusi are la dispozitie un sistem de aparare natural impotriva acestei reactii (sistem antioxidant). antioxidantii sunt vitamine si oligoelemente pe care le... [continuare]

Calibrum junior

Din Medicamente

multivitamine pentru copii, cu minerale si Activin supliment alimentar Pentru cresterea armonioasa si intarirea imunitatii Cu aroma de capsuni O combinatie unica a tuturor vitaminelor si mineralelor necesare, continand in plus Activin - pentru o dezvoltare armonioasa a copilului dumneavoastra - pentru sustinerea reactiilor imune ale organismului si o protectie mai buna in perioadele de gripa si raceala Aroma placuta de capsuni Contine xilitol care ajuta la prevenirea formarii cariilor De ce combinatia de vitamine, minerale si Activin continuta in produsul Calibrum Junior este atat de speciala? Calibrum Junior contine o combinatie a tuturor vitaminelor si mineralelor necesare, beta-caroten si Activin in cantitati si raporturi mutuale care corespund necesitatilor zilnice ale organismului tanar in perioada de crestere. Continutul si raporturile mutuale de vitamine c, E, beta-caroten, seleniu, zinc si Activin ajuta la protejarea celulelor impotriva oxidarii, imbunatatind... [continuare]

Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2011

Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Dieta anti-imbatranire

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 06 August 2019

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Alimente si bauturi care pateaza dintii

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Decembrie 2012

Generalitati Anumite alimente pateaza dintii mai mult decat altele. Bauturile inchise la culoare, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si anumite ceaiuri, sunt in partea superioara a listei. Din fericire, nu trebuie neaparat sa eliminati din dieta astfel de alimente sau bauturi, pentru a va pastra dintii albi. Asigurati-va doar ca limitati aportul lor, clatiti-va gura cu multa apa, periati-va dintii si folositi ata dentara dupa ce le consumati. Exista multe alimente care curata dintii in mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, telina si capsunile. Sucurile inchise la culoare din fructe de padure Desigur, sucurile din mure, zmeura sau afine sunt incarcate cu antioxidanti. In timp ce antioxidantii sunt extrem de benefici pentru organism, aceste sucuri pot da un aspect neplacut dintilor dumneavoastra. Dintii sunt porosi, iar in orificiile lor microscopice patrund particule din alimente care sunt colorate in mod natural sau artificial. In mod ironic,... [continuare]

Ciupercile medicinale

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2013

Generalitati Ciupercile medicinale si extractele din fungi sunt folosite la nivel mondial pentru combaterea cancerului si pentru sporirea raspunsului imun al organismului. peciile de ciuperci, precum Lentinula edodes (shitake), Grifola frondosa (maitake), Ganoderma lucidum (mannentake) si Cordyceps, sunt folosite de milenii intregi in scop medicinal, in anumite parti ale Asiei. Proprietatile ciupercilor medicinale Cercetatorii au confirmat potentialele proprietati anticancerigene, antivirale, antiinflamatorii si hepatoprotectoare ale ciupercilor medicinale, care se remarca prin continutul de polizaharide si beta-glucani, constituenti activi principali, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului. In lume, exista peste 100 de specii de ciuperci utilizate in scop terapeutic. Acestea contin proteine, aminoacizi, vitamine, minerale si multe alte microelemente active, ajungand sa fie agenti adjuvanti in terapiile complementare ale multor afectiuni. Ciuperca Ganoderma... [continuare]

5 secrete despre cremele antirid pe care trebuie sa le cunoasteti

Din Articole
Actualizat la data de: 14 August 2014

Generalitati De la combaterea efectelor radicalilor liberi si pana la stimularea productiei naturale de colagen, cremele antirid sunt cele mai importante produse cosmetice menite sa previna si sa ascunda semnele imbatranirii. Miliarde de dolari anual sunt investite de catre consumatori in cremele anti-aging, potrivit datelor emise de Academia Americana de Dermatologie. Insa pentru numeroase creme, lotiuni si seruri care pretind ascunderea ridurilor si incetinirea imbatranirii, nu exista inca dovezi clare, care sa le ateste eficacitatea. Chiar si asa, ingredientele active de baza din produsele antirid s-au dovedit a fi sigure si performante in imbunatatirea aspectului pielii, odata folosite corespunzator. Informatii esentiale despre cremele anti-aging O crema anti-aging de calitate va stimula productia de noi celule cutanate sanatoase si va preveni subtierea pielii. Insa identificarea celor mai bune produse antirid nu este o sarcina tocmai usoara, luand in considerare numarul... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Din Articole
Publicat la data de: 22 Februarie 2016

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Acest fruct contine o sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E. a.Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil... [continuare]

Corcodusele, un elixir pentru sanatate. iata ce boli pot preveni!

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Trecute cu vederea de multi dintre noi, corcodusele sunt insa unele dintre cele mai bune fructe ale verii. Pot fi consumate in stare proaspata, dar si sub forma de compot, oferind organismului minerale importante, precum magneziu si fier, dar si vitamine esentiale. De aceea, ele sunt utile pentru vindecarea unor afectiuni, cat si pentru prevenirea altora. Sursa importanta de vitamina C Stiati ca 100 de grame de corcoduse contin nu mai putin de 345 de unitati de vitamina A, esentiala pentru prevenirea bolilor oculare? Aceasta vitamina este importanta si pentru mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii. Numarul de calorii este de aproximativ 46 la 100 de grame, deci pot fi consumate si de catre persoanele care tin dieta. In aceste fructe se mai gasesc acid folic, riboflavina, vitamina C si vitamina K. In compozitia corcoduselor intra si cantitati importante de calciu, fosfor, seleniu, magneziu, fier si potasiu. Este important de stiut ca aceste fructe pot creste aciditatea... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Beneficiile sucurilor de fructe asupra organismului uman

Din Diverse

O dieta bogata in sucuri de fructe naturale poate reduce riscul de aparitie a multor boli, printre care si boala Alzheimer. O echipa de cercetatori de la Universitatea Glasgow a realizat un studiu complex asupra beneficiilor antioxidantilor. Rezultatele studiului au dus la concluzia ca sucurile de grepfrut, de mar si de coacaze contin foarte multe substante benefice - antioxidanti. [continuare]

Cum combatem depresia prin alimentatie?

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iunie 2022
Consultant medical:

Dr. Minodora Andreea Cotea
Medic specialist endocrinolog

Clinica: Clinica Medicum

Expresia „esti ceea ce mananci” din medicina ayurvedica poate fi inlocuita in societatea occidentala cu „simti ceea ce mananci”. Stresul zilnic, viata agitata si competitia excesiva duc la simptome de surmenaj, depresie si anxietate. In cautarea solutiilor pentru o stare emotionala mai buna, obiceiurile alimentare sanatoase sunt o modalitate simpla, dar adesea ignorata. In ultimii ani, numeroase studii au aratat ca simptomele moderate ale depresiei pot fi atenuate prin abordarea unei alimentatii sanatoase. Participantii la aceste studii au observat o imbunatatire a starii lor mentale, iar unii dintre ei au raportat disparitia simptomelor depresive. Ce componente ale dietei ne pot proteja de depresie? Seleniul Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Nutritia saraca in seleniu a fost asociata cu tulburari de dispozitie, posibil din cauza intreruperii activitatii neurotransmitatorilor... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)