Clickmed
programare rapida la medic

anosmie

Ce factori va pot afecta simtul mirosului

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Iunie 2014

Generalitati Simtul mirosului sau simtul olfactiv este foarte important atat pentru calitatea vietii, cat si pentru longevitate, detectand potentialele pericole din mediul inconjurator. Exista numerosi factori care pot afecta sanatatea olfactiva, de la inaintarea in varsta, pana la diverse afectiuni si tratamente medicamentoase. Deteriorarea mirosului poate fi, totodata, semnul unei imbolnaviri. Rolul mirosului Mirosul, la fel ca si gustul, este un simt de natura chimica, intrucat identifica chimicalele din mediu, dupa urmatorul mecanism - Moleculele de miros vaporizate care plutesc in aer ajung la nivelul narilor si se dizolva in mucus. - Epiteliul olfactiv, aflat imediat sub mucus, detine receptori specializati care detecteaza mirosul, fiind capabili sa distinga mii de arome diferite. - Receptorii olfactivi transmit informatia bulbilor olfactivi (pozitionati in partea din spate a nasului), care fac parte din portiunea cerebrala ce comunica direct cu centrele... [continuare]

Deviatia de sept

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Februarie 2016

Generalitati Septul nasal reprezinta un sept cartilaginoso-osos care are rolul anatomic si fiziologic de a desparti cele doua fose nazale. Desi aceasta nu este o afectiune grava, in cazul in care exista poate provoca o serie de disfunctii respiratorii si o stare de discomfort a pacientului. Desi exista statistici care releva faptul ca majoritatea persoanelor ar avea o deviatie de sept, aceasta statistica este corecta pana la un punct. Majoritatea persoanelor au o narina mai mare decat cealalta si aceasta inseamna intr-adevar ca septul nazal nu este pozitionat fix la jumatatea piramidei nazale, dar de aici si pana la patologia ce poarta denumirea de sept nazal, este o diferenta deoarece deviatia de sept inseamna o modificare de la linia mediana (mijlocie) semnificativa si nu doar una aparenta. Anatomie,fiziologie Septul nazal dintre cele doua fose nazale intr-o situatie ideala este situat exact la mijlocul piramidei nazale si asigura o suprafata perfect egala a celor doua... [continuare]

Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2018

Generalitati Gustul si mirosul sunt extrem de importante pentru viata normala a unui individ, iar pierderea mirosului poate fi data de congestia sau obstructia nazala sau poate fi un semn al unor afectiuni neurologice. De asemenea, si anumite reactii alergice pot fi cauze frecvente ale acestor fenomene. Mai exact, alergeni precum polenul, parul de animale sau chiar unele alimente pot declansa pierderea gustului si a mirosului. Patologia gustativa este in relatie directa cu cea olfactiva, intre cele doua existand o legatura direct proportionala. Tulburarile gustative au ca manifestari schimbarea proprietatilor alimentelor, pornind de la gust. Pierderea simtului gustativ poate fi data de unele anomalii in cantitatea si calitatea salivei, precum si de o modificare a papilelor si mugurilor gustativi. Concret, tulburarile de miros se pot declansa de la o scadere a capacitatii de a simti mirosurile - hiposmie, sau de la o schimbare a modului in care percepem aromele - parosmia,... [continuare]

Tulburarile de gust si miros: simptome, cauze si tratament

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Mirosul este deosebit de important pentru viata de zi cu zi, iar 80% din gust este legat de miros, astfel ca majoritatea pacientilor care reclama o pierdere sau o diminuare a gustului sufera, de fapt, de o pierdere a mirosului. Limba este organul pentru gust si poate simti sarat, dulce, acru, amar si umami (savuros). Restul aromelor sunt oferite de miros. Diferenta dintre gustul unui mar si al unei pere sau diferenta dintre gustul ciocolatei si cel al caramelului, spre exemplu, sunt determinate in mare parte de miros.Persoanele care sufera de obstructia cailor nazale nu reusesc sa faca foarte bine diferenta dintre alimente asemanatoare ca gust. O serie de afectiuni pot provoca tulburari de gust si de miros, dar si varsta sau anumite tratamente medicamentoase pot fi factori care sa determine diminuarea acestor simturi. Alterarea gustului si a mirosului pot afecta calitatea vietii. Cele mai frecvente tulburari de miros si gust - Anosmia - pierderea simtului... [continuare]

Hiposmia - pierderea partiala a mirosului

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Februarie 2019

Generalitati Hiposmia este termenul medical care descrie pierderea partiala a simtului mirosului (olfactiv). Aceasta afectiune este adesea suparatoare, dar si periculoasa. Estimarile arata ca aproximativ 12% dintre adultii din Statele Unite sufera de acest sindrom, dar si de alte tulburari care le afecteaza capacitatea de a gusta si mirosul. Simtul olfactiv contribuie foarte mult la aroma alimentelor. Se poate observa faptul ca dupa o raceala severa, mancarea pare sa-si piarda gustul. Acesta este motivul pentru care unii oameni care sufera de hiposmie cred ca au o problema de gust, cand de fapt numai simtul mirosului este afectat. Cauze Aparitia hiposomiei poate fi determinata de mai multe motive. Dintre cauzele pierderii capacitatii de a mirosi putem enumera: - alergii; - leziuni la nivelul capului; - boli infectioase sau virale; - polipi; - deviatia de sept; - afectiunile cronice ale sinusurilor, inclusiv sinuzita cronica, sunt, de asemenea, legate de reducerea... [continuare]

Probleme cu gustul si mirosul mâncarii

Din Comunitate

Buna ziua ! Numele meu este Denisa, iar in urma cu aproape 2 luni am inceput sa am probleme cu gustul si mirosul mâncarii. Simt , am gust insă nu cel specific. Carnea are un gust groaznic, indiferent de cum ar fi gatită aceasta, alaturi de cateva legume in special ceapa si usturoi. Nu pot sa mănânc mai nimic, ma deranjeaza orice miros ce mă face să vomez instant. Nu ma pot bucura de niciun fel de mâncare, mănânc numai nimicuri nesemnificative ce nu mi de foame si ma fac sa imi fie rau. Nu stiu ce sa fac, am foat la farmacie si medici, insă nu mi au spus nimic concret .nu cred ca este vorba de Virus, de Covid, si nici nu as fi pățit atatea timp de 2 luni . O părere? Sfat? Mulțumesc. [continuare]

Pierderea mirosului - o veste buna pentru pacientii cu covid-19?

Din Diverse

Tot mai multe persoane infectate cu noul coronavirus acuza simptome precum pierderea gustului si mirosului. Un studiu amplu, realizat de cercetatorii europeni, explica faptul ca acesta ar putea fi un semn bun pentru persoanele care se imbolnavesc. Asta pentru ca, in majoritatea cazurile, pacientii care si-au pierdut mirosul si/sau gustul in urma infectiei cu SARS-COV-2, au avut forme usoare sau moderate ale bolii. [continuare]

Au fost actualizate definitiile de caz covid-19! ce inseamna acum ”contact direct”?

Din Diverse

Institutul National de Sanatate Publica a actualizat vineri definitiile de caz pentru SARS-COV-2. Fata de actualizarile anterioare, a fost introdusa notiunea de „caz probabil”, care se refera la orice persoana cu debut recent de pierdere a gustului si mirosului. De asemenea, expertii explica ce inseamna acum caz suspect, caz probabil, caz confirmat de Covid 19, dar si ce inseamna notiunea de „contact”. [continuare]

Deviatia de sept nazal

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce este deviatia de sept Cavitatea nazala este impartita de un perete subtire osteo-cartilaginos, in doua pasaje nazale, de cele mai multe ori, fara o simetrie exacta deoarece acesta nu este localizat central, astfel incat, una dintre ele are dimensiuni mai mici. Se estimeaza ca o proportie de aproximativ 70-80% din populatie prezinta un anumit grad de deviatie a septului nazal, in marea majoritate a cazurilor fara ca aceasta sa fie depistata sau sa provoace simptome evidente. Deplasarea intr-o parte a acestui perete osteo-cartilaginos poarta numele de deviatie de sept nazal (DSN) si este frecvent intalnita in randul populatiei, dar fiind moderata, nu provoaca simptome care sa cauzeze disconfort din punct de vedere respirator sau estetic. Exista insa, si situatii in care aceasta deviatie de sept nazal este mai severa, fapt ce determina probleme respiratorii prin reducerea fluxului de aer care circula prin cavitatea de dimensiuni mai mici. Aceasta obstructie a cailor... [continuare]

Boala parkinson nu este doar un tremurat

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este Boala Parkinson? Boala Parkinson este afectiunea manifestata prin tremuraturi involuntare, scaderea fortei musculare si partea superioara a corpului aplecata usor inainte, fara pierderi ale perceptiei (aceasta postura cu spatele indoit si umerii impinsi inainte este o trasatura distinctiva pentru boala). Istoric In trecut diversi cercetatori si medici au denumit aceasta patologie in diferite nume: - paralizie tremuratoare - la maladie de Parkinson Tremurul a fost descris ca: -activ: cele care provin din afectiuni bruste ale mintii, cum ar fi teroarea, furia -pasiv: care depind de cauze debilitante, cum ar fi varsta inaintata, paralizia Generalitati Anual la fiecare 100000 de persoane, cel putin 5 se imbolnavesc de Parkinson. Aceasta afectiune este rara inainte de 50 de ani, dar incidenta creste de 5-10 ori intre al saselea si al noualea deceniu de viata. In majoritatea regiunilor lumii, barbatii tind sa fie de doua ori mai afectati decat femeile. Factorii de... [continuare]

Disosmia, perceptia alterata a mirosului

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023

Ce este disosmia Disosmia reprezinta modificarea functiei mirosului sau pierderea totala a acestuia. Functia mirosului este esentiala pentru corpul uman. Nervul olfactiv, numit si Nerv Cranian I, este cel responsabil de formarea si transmiterea senzatiei de miros catre creier. Nervul olfactiv face parte din sistemul nervos autonom, care regleaza functiile primare ale organismului. Nervul olfactiv isi are originea in creier si terminatia in cavitatile nazale. Cum se formeaza mirosul Nervul olfactiv permite identificarea mirosurilor placute si neplacute, a aromelor, a mirosului atmosferic si nu numai. Fiecare substanta ce are un miros emana mici molecule ce pot fi inhalate prin caile respiratorii, nas, fiind apoi inregistrate de catre nervul olfactiv. La nivelul nasului exista celule cu rol de receptor, numite receptori olfactivi, care identifica moleculele volatile. De la receptori, informatia pleaca prin nervul olfactiv pana la creier si permite fiecarei persoane... [continuare]

Tumorile nazale si paranazale - simptome si complicatiile

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Septembrie 2023

Ce sunt tumorile nazale si paranazale Tumorile nazale reprezinta formatiuni ce isi au originea in cavitatile nazale sau in sinusurile paranazale. Aceste formatiuni pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile paranazale isi au originea in sinusurile paranazale si pot fi singure sau pot acompania tumorile nazale. Tipologie Cele mai comune tumori benigne sunt polipii nazali si hemangiomul. Cele mai comune tumori maligne de la acest nivel sunt: • Carcinomul scuamos • Adenocarcinomul • Neuroblastomul • Carcinomul chistic adenoid • Sarcomul Denumirile tumorilor indica compozitia lor celulara si tisulara, fiecare avand structura diferita si originea in alt tip de celule. Diferenta principala dintre o tumora nazala si una paranazala este localizarea acestora: tumora nazala este localizata in cavitatea nazala, situata chiar in spatele nasului, iar tumora paranazala se gaseste in diferite sinusuri paranazale, cavitati umplute cu aer din jurul nasului,... [continuare]

Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor nazale si sinusale

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Martie 2024

Ce este endoscopia nazala Endoscopia nazala sau fibroscopia este o investigatie minim-invaziva utilizata in procesul de diagnostic a patologiilor nazale. Aceasta este realizata in mod uzual de catre medicii specialisti O.R.L, atunci cand exista suspiciune de patologie intranazala. Cum se realizeaza Endoscopul sau fibroscopul este un instrument subtire, rigid sau flexibil, dotat cu o camera si o lumina la capat. Acestea ajuta medicul sa vizualizeze in detaliu structurile din cavitatea nazala. Ambele tipuri de endoscopie, atat cea rigida cat si cea flexibila, sunt metode sigure si eficiente de diagnostic. Endoscopul este curatat si dezinfectat dupa fiecare pacient. Medicul introduce endoscopul pe rand in fiecare nara, explorand progresiv cavitatea nazala stanga, respectiv dreapta, pana la nivelul rino-faringelui. Rino-faringele este portiunea ce leaga cavitatile nazale de faringe, in posterior. Endoscopul poate ajunge si in sinusurile paranazale, aceste mici fose osoase ce... [continuare]

Pagina 2 din 2 (43 rezultate)