Clickmed
programare rapida la medic

alimente cu vitamina e

Alimente bogate in antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor. Cei mai cunoscuti antioxidanti Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: - Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pep [continuare]

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2011

Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de diminuarea expunerii... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Alegeri alimentare sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Martie 2012

Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Alimente esentiale pentru oase puternice

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Importanta dietei bogate in calciu Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatiti dieta cu calciu, vitamina D si nutrienti esentiali! In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate. Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate, incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea). De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2010

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Alimente care previn cancerul de colon

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Septembrie 2011

Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]

Poftele alimentare si nevoile organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2011

Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si ambalajele... [continuare]

8 alimente pe care sa le evitati vara

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Decembrie 2017

Generalitati Vara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora. Cafea cu gheata O cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz? De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile. Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii! Hot -dog Hot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care are... [continuare]

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Generalitati Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta. Alimente recomandate Cofeina creste nivelul de energie Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt. Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate... [continuare]

Alimente de protectie

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]

Scorbutul - deficitul de vitamina c

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Scorbutul mai este cunoscut si sub numele de boala lui Moeller, sau malafdia lui Cheadle. La copii, scorbutul mai este numit si boala lui Barlow, dupa Sir Thomas Barlow, medicul britanic care a descris-o prima data. Scorbutul este afectiunea cauzata de existenta unui nivel scazut de vitamina C (acid ascorbic) in organism. Denumirea provine din latina, fiind o afectiune cunoscuta inca din timpurile antice grecesti si egiptene. Scorbutul este frecvent asociat cu povestiri despre marinarii din secolele al XVI-lea si al XVIII-lea care navigau in curse lungi, vreme indelungata, fara sa ofere organismului suficienta vitamina C, fapt ce a dus la deteriorarea starii lor de sanatate. In prezent, cazurile de scorbut sunt destul de rare. Pacientii cu aceasta afectiune nu sintetizeaza vitamina C (necesara pentru producerea de colagen si absorbtia fierului) in mod natural, motiv pentru care trebuie sa asimileze aceasta vitamina din surse externe (cum ar fi citricele). Orice... [continuare]

Vitamina c in viroza respiratorie

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2022

Generalitati Multi oameni iau imediat, de la primul semn de raceala, comprimate de vitamina C. Aceasta este atat de obisnuita in tratamentul virozelor respiratorii incat a ajuns sa fie adaugata intr-o multime de produse cum ar fi sucurile cu adaos de vitamina C, dropsuri cu vitamina C sau ceaiuri. In ciuda folosirii largi a vitaminei C in tratamentul virozei, multi experti in domeniul medical au adus dovezi ce arata ca aceasta nu are niciun efect in tratamentul virozei respiratorii. Este eficienta? A existat un mare interes in folosirea vitaminei C in viroze de cand castigatorul premiului Nobel Linus Pauling (1970) a devenit “avocatul” acesteia. El spunea ca doze mari de vitamina C pot preveni sau pot imbunatati simptomele in viroza respiratorie. Pauling si alti medici au sugerat ca doze mari de 1000 mg sau chiar mai mari pot fi utile. Ei sugerau ca vitamina C ar trebui luata zilnic de catre un adult. De atunci, efectele vitaminei C au fost mult studiate, dar rezultatele... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Martie 2011

Generalitati Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri despre grasimile alimentare Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul unei persoane produce propria grasime ca urmare a excesului de calorii. Unele grasimi alimentare provin din alimentele de natura animala iar altele sunt de origine vegetala. Grasimile alimentare fac parte din grupa de macronutrienti care furnizeaza energie corpului unei persoane, alaturi de proteine si carbohidrati. Grasimea este esentiala pentru sanatate intrucat este necesara desfasurarii normale a unora dintre functiile organismului. De exemplu, unele... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de HDL, in timp ce colesterolul seric total, LDL si trigliceridele... [continuare]

Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti

Din Diverse

Se aproba lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor prevazuta in anexa nr. 1. In incinta unitatilor de invatamant este interzisa comercializarea produselor care se incadreaza in criteriile cuprinse in anexa nr. 1. Se aproba principiile care stau la baza unei alimentatii sanatoase la copil si adolescent, prevazute in anexa nr. 2. [continuare]

Europenii sufera de carente vitaminice!

Din Diverse

Oameni de stiinta din Spania, Marea Britanie si Elvetia s-au reunit joi, 2 aprilie, la Universitatea Politehnica din Madrid pentru a sustine in fata presei europene rezultatele studiilor pe care le-au aplicat in domeniul nutritiei si aportului de micronutrienti si pentru a dezbate concluzia ingrijoratoare la care au ajuns: Europenii duc lipsa de vitamine si minerale! [continuare]

Mena q7® vitamina k2 naturala - sustine sanatatea vaselor sanguine si integritatea oaselor

Din Diverse

Stiai ca vitamina K2 este esentiala pentru utilizarea eficienta a calciului in organism si pentru sanatatea vaselor sanguine?Stiai ca majoritatea populatiei sufera de o deficienta de vitamina K2 si ca acest lucru se intampla mai ales in afara continentului asiatic? [continuare]

Acidul folic si vitaminele b6 si b12 nu reduc riscul de cancer la femei - studiu

Din Diverse

Acidul folic si vitaminele B6 si B12 nu au niciun rol in reducerea riscului de cancer la femei, asa cum se credea pana acum, informeaza Reuters, care preia rezultatele unui studiu al cercetatorilor de la Harvard Medical School. [continuare]

Suplimente alimentare la copii cu sindrom down

Din Diverse

Un studiu efectuat in Marea Britanie, a aratat ca suplimentele alimentare de tip antioxidanti si acid folinic (o forma a vitaminei B9), nu aduc nici o inbunatatire in procesul de dezvoltare (fizica, mentala sau de limbaj) al copiilor suferind de sindrom Down. [continuare]

Laboratoires urgo lanseaza in romania suplimentele alimentare alvityl

Din Diverse

Bucuresti, 26 ianuarie 2010: Laboratoires URGO lanseaza astazi in Romania suplimentele alimentare Alvityl, cea de-a treia gama de produse a companiei franceze, care se adauga marcilor deja prezente pe piata locala - HUMEX si URGO. [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)