acid stomac

O digestie mai buna in mod natural

Categoria: Articole

Generalitati Indigestia, o problema destul de frecventa a stomacului, poate fi vindecata prin modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. Oricine poate avea o digestie mai buna, in mod natural. Indigestia mai este cunoscuta si sub numele de dispepsie sau stomac deranjat. In cazul acestei conditii sucurile digestive nu sunt secretate in mod corespunzator. Cauze Iata unele dintre cele mai frecvente cauze de indigestie: - mancatul rapid fara mestecarea corespunzatoare a produselor alimentare; - supraalimentatia; - consumul de alimente grele; - alcoolul in exces; - stresul si anxietatea; - medicamentele antiinflamatorii; - consumul de prea multa apa in timpul meselor; - anumiti factori emotionali; - insomnia; - consumul unor cantitati mari de alimente grase, condimentate; - sarcina; - diverse boli: pietre ale veziculei biliare, hernie hiatala sau ulcer peptic; - alergii alimentare; - stil de viata sedentar; - dezechilibru al acidului gastric sau al enzimelor... [continuare]

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Categoria: Articole

Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi fierti sau supe... [continuare]

Rolul fluorului in reducerea cariilor

Categoria: Articole

Fluorul si cariile Rolul fluorului este vizibil astfel: printr-o cristalizare imbunatatita in consecinta, solubilitatea la acid este mai scazuta; cuspizii si tiparele de fisuri sunt rotunjite. Fluorurile la nivelul dintilor: inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce, iar smaltul remineralizat capata o rezistenta crescuta la ulterioarele atacuri acide sau bacteriene; scade productia de acid in placa, iar scaderea pH-ului are ca rezultat cresterea ionilor de fluorura. Fluorura este mai utila in cazul suprafetelor netede decat in cazul fisurilor si al fosetelor. Intr-un procent oarecare, fluorura este prezenta in orice apa naturala. Multe substante chimice devin toxice atunci cand sunt consumate in exces, lucru valabil si in cazul fluorurii. Fluorura se absoarbe rapid in stomac, iar nivelul maxim este atins dupa o ora de la ingurgitarea fluorurii. Este eliminata prin rinichi, dar au fost depistate urme de fluoruri si in laptele matern sau saliva.... [continuare]

Perforatia esofagiana

Categoria: Articole

Generalitati Perforatia esofagiana reprezinta aparitia unei discontinuitati in peretele esofagului, segmentul tubului digestiv ce face legatura intre cavitatea bucala si stomac si care are rol in pasajul bolului alimentar. Cauze Perforatia esofagiana este cea mai frecventa leziune de natura traumatica a esofagului. Astfel de accidente apar adesea pe un esofag patologic (afectat de diverse procese inflamatorii, erozive sau tumorale), iar dimensiunile lor nu sunt in general mari. Prin ruptura, continutul esofagului trece in mediastin, ceea ce determina aparitia unor infectii cu localizari la acest nivel, numite mediastinite. Plagile esofagului sunt produse frecvent in timpul interventiilor endoscopice, in timpul intubatiei orotraheale sau in timpul montarii unor sonde nazogastrice. Alte cauze de perforatie sunt tumorile, refluxul gastric acid cu ulcerarea consecutiva a mucoasei, voma exploziva si ingestia accidentala sau voita de corpi straini sau substante caustice.... [continuare]

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Categoria: Articole

Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]

Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale)

Categoria: Articole

Generalitati In cazul multor persoane, efectuarea de exercitiu fizic moderat si mentinerea in limite normale a greutatii corporale, poate reprezenta o metoda eficienta de a mentine la un nivel minim simptomele bolii de reflux gastro-esofagian. Cu toate acestea, pentru unele persoane, in special pentru atletii care urmeaza regimuri intense de fitness, efectuarea exercitiilor fizice in mod eficient poate avea un efect secundar neplacut: aparitia refluxului acid din stomac in esofag, manifestat prin aparitia pirozisului (senzatia de arsura in spatele sternului). Masuri de prevenire a pirozisului In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva instructiuni pentru a putea fi in forma fara aparitia pirozisului (arsurilor retrosternale). Nu trebuie efectuate exercitii fizice in primele doua ore dupa masa In conditiile in care stomacul este plin, presiunea existenta la nivelul sfincterului esofagian (inelul muscular dintre esofag si stomac) poate duce la aparitia refluxului... [continuare]

Ce este cancerul gastrointestinal?

Categoria: Articole

Generalitati Tractul gastrointestinal incepe de la cavitatea bucala pana la anus, include esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros (colonul si rectul). Cancerul poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal desi acesta este intalnit mai rar in intestinul subtire unde are loc digestia. Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca si frecventa, care duce la deces (dupa cancerul pulmonar) si care afecteaza aproximativ 6% din populatia tarilor industrializate. Un alt tip de cancer care face victime importante este cancerul de pancreas, cauza a aproximativ 4% din totalul cazurilor, urmat de cancerul esofagian cu un procent de 3%. Cancerul care se dezvolta mai intai la nivelul ficatului (cancerul hepatic primar) este strans legat de infectia cu virus hepatitic. Este mai putin frecvent in tarile occidentale unde cazurile de hepatita sunt destul de scazute, dar adesea este cea mai frecventa cauza de cancer intalnita in tarile in curs de... [continuare]

Esofagita

Categoria: Articole

Generalitati Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul, organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. Daca nu este tratata, esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului) precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. In unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian. Care sunt cauzele esofagitei? Esofagita poate fi cauzata de o infectie sau de o iritatie a esofagului. Infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slabesc sistemul imunitar. Infectiile care pot cauza esofagita sunt: 1. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazul candidozei vaginale. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Este usor de tratat cu ajutorul... [continuare]

Indigestia: tratament homeopat

Categoria: Articole

Generalitati Fiecare individ trebuie sa adopte un regim alimentar moderat, pentru a evita indigestiile. Indigestia apare ca urmare a perturbarii proceselor de digestie specifice tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire). Principalul simptom il reprezinta o durere surda sau senzatia de arsura localizata in partea superioara a abdomenului intre coaste si ombilic (epigastru). La aceasta se asociaza balonarea, greata sau varsaturile, regurgitatia sau sentimentul de plenitudine si saturate care se instaleaza la scurt timp dupa ce o persoana incepe sa manance. De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen care debuteaza brusc si se manifesta o perioada destul de indelungata de timp. Exista pesroane care sufera de forma cronica a bolii. Acestea trebuie sa solicite un examen medical atent, urmat de teste de laborator in scopul de a exclude afectiuni grave ale sistemului digestiv superior - care pot include simptome... [continuare]

Spasmul esofagian

Categoria: Articole

Generalitati Spasmul esofagian reprezinta o contractie esofagiana neregulata, necoordonata si uneori puternica. Esofagul este tubul care transporta bolurile alimentare de la nivelul cavitatii bucale pana in stomac. In mod normal, contractiile esofagului sunt coordonate, determinand deplasarea alimentelor din esofag in stomac. Spasmul esofagian poate impiedica ajungerea alimentelor in stomac, blocandu-se la nivelul esofagului. Aceasta afectiune este rara. Adesea, simptomele pot sugera un spasm esofagian, deoarece simptomele sunt similare cu ale altor boli, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau achalazia, o afectiune a sistemului nervos care determina disfunctii la nivelul sfincterului esofagian inferior. Atacul de panica sau anxietatea pot determina simptome similare. Cauze Cauzele spasmului esofagian sunt necunoscute. Multi medici considera ca este rezultatul unei disfunctii a activitatii nervoase care coordoneaza actiunea de inghitire. La unele persoane,... [continuare]

Consecintele unei supradoze de aspirina

Categoria: Articole

Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec Hipocrate, in sec 5 i.Hr. Acesta folosea extract din pulbere de scoarta de salcie in tratamentul pacientilor care prezentau dureri si aveau febra. 1. Salicinul Salicinul a fost preluat cu succes din scoarta de salcie in 1829. In 1875, s-a descoperit ca salicilatul de sodiu, predecesor al aspirinei, detine proprietatea de a ameliora durerea. 2. Salicilatul de sodiu Salicilatul de sodiu, in forma sa naturala, nu a fost extrem de utilizat deoarece provoaca iritatii ale mucoasei stomacului. Insa, in 1897, Felix Hoffman, chimist german la compania Bayer, a schimbat medicina pentru totdeauna. Mai exact acesta s-a folosit de toate metodele de ameliorare a durerii de la vremea respectiva, inclusiv de salicilatul de... [continuare]

Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii

Categoria: Articole

Multe dintre femeile insarcinate sufera de greturi dimineata, lucru care face dificila continuarea programului zilnic. In anumite cazuri, din acest motiv este grav afectata alimentatia. Femeile insarcinate evita de obicei medicamentele, pentru a nu afecta sarcina. Conform unei statistici efectuate de medicii americani, 35% din femeile insarcinate sufera de greturi in timpul diminetii, fapt care le afecteaza programul zilnic si care in ciuda acestui lucru, evita tratamentul, iar 1%, au nevoie de spitalizare pentru stari de voma severe. In plus, multe dintre paciente, sunt incapabile sa retina acidul folic, substanta care ajuta la dezvoltarea normala a sarcinii. Medicii sunt rezervati in ceea ce priveste tratarea acestor afectiuni, deoarece exista posibilitatea ca prin medicamente, sarcina sa fie afectata, mai ales in primul trimestru. Totusi, conform specialistilor, aceasta problema se poate trata fara medicamente. Desi exista numeroase optiuni pentru suplimente nutritionale... [continuare]

Ce este gastroduodenita?

Categoria: Articole

Generalitati Gastroduodenita este o forma de gastrita cronica, o inflamatie a mucoasei stomacului si a duodenului. Gastroduodenita predispune la dezvoltarii de boli hepatice si ale cailor biliare precum si la diverse afectiuni ale sistemului endocrin. De cele mai multe ori cauzele sunt doar fizice si se refera la consumul de alimente prea fierbiti, prea reci sau de pesticide care dezechilibreaza bacteriile din tractul digestiv. Simptome Simptomele comune ale bolii sunt asemanatoare cu cele ale gastritei: slabiciune, letargie, tulburari de somn, dureri de cap, crampe ascutite in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, senzatie de plenitudine, pierderea p [continuare]

Ulcerul perforat

Categoria: Articole

Ce este un ulcer perforat O persoana care sufera de ulcer perforat prezinta o ruptura in peretele stomacului, intestinului subtire sau esofagului, cauzat in general de ulcerul peptic. Ulcerul perforat permite alimentelor si sangelui sa se scurga in abdomn, astfel vaforizat aparitia peritonitei. Care sunt simptomele ulcerului perforat Simptomele unui ulcer peforat includ dureri abdomniale severe, umflarea abdomenului, sensibilitate abdomniala, greata, varsaturi si febra. Printre manifestarile principale pot fi - Dureri abdominale: durerea este de obicei severa durerea debuteaza brusc durerea se inrautateste la miscare durerea apare in special in tot abdomenul, decat intr-o singura regiune durerea este localizata in abdomenul inferior cat si in abdomenul superior durerea poate iradia catre spate. - Sensibilitate abdominala sensibilitatea abdominala apare atat in partea stanga cat si in partea dreapta a abdomenului inferior ... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre gastrita!

Categoria: Articole

Generalitati Gastrita inseamna de fapt, inflamatia mucoasei stomacului. Aceasta afectiune poate sa se caracterizeze prin aparitia unor zone de eroziune, de iritare epiteliala superficiala dar si de modificare profunda si ireversibila a structurii stomacului. Gastrita poate fi acuta sau cronica, in functie de agentul etiologic, de capacitatea stomacului si a organismului, in general, de a lupta impotriva sa, si de timpul care trece pana la diagnosticarea corecta si tratarea cauzei. Gastrita acuta este adesea mult mai zgomotoasa din punct de vedere clinic. Starea de sanatate este profund alterata, fenomenele dispeptice (pirozis, eructatii, varsaturi, dureri epigastrice) ne afecteaza serios calitatea vietii si ne obliga sa ne prezentam grabnic la medic. Gastrita cronica, insa, este un proces cu evolutie lunga, nu de putine ori asimpotmatic, care poate sa puna mari probleme de diagnostic si tratament daca se complica. Cele mai periculoase complicatii sunt cele de natura... [continuare]

Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate

Categoria: Articole

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boala digestiva cronica ce apare atunci cand acidul gastric sau continutul lichidului biliar se intorc in esofag. Refluxul de acid irita mucoasa esofagului si rezulta semnele si simptomele bolii gastrosofagiene. Atat refluxul acid cat si arsurile stomacale sunt simptome digestive pe care majoritatea persoanelor le experimenteaza. Totusi, atunci cand acestea se manifesta de cel putin doua ori in fiecare saptamana sau interfera cu desfasurarea activitatilor zilnice ale unei persoane, se poate pune diagnosticul de boala de reflux gastroesofagian. Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul produs de arsurile gastrice prin schimbarea stilului de viata si cu ajutorul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala. Dar atunci cand a fost deja confirmata medical prezenta bolii de reflux gastrointestinal, aceste remedii pot oferi doar un ajutor temporar. De aceea, este recomandat ca inca de la aparitia primelor... [continuare]

Anemia din ciroza hepatica

Categoria: Articole

Cauze Bolnavii cu ciroza hepatica, au frecvent anemie. Mecanismele de producere sunt complexe, de aceea tratamentul anemiei nu se face ca in anemiile obisnuite. Cele mai importante cauze de anemie din ciroza sunt: - Distrugerea globulelor rosii in splina marita (mecanism obisnuit in ciroza, care uneori poate impune scoaterea splinei) - Distrugerea globulelor rosii datorita virusurilor sau alcoolului - Pierderi de sange datorita unor leziuni pe stomac sau duoden, sau [continuare]

Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian

Categoria: Articole

Generalitati Pirozisul, clasica arsura pe care o resimtim din cand in cand, este un simptom ce se datoreaza iritatiei mucoasei esofagiene datorata refluxului continutului gastric acid in esofag. Pirozisul este o acuza frecventa in cazul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian. Pirozisul este resimtit si ca o senzatie dureroasa, localizata retrosternal ce poate sa iradieze superior, catre gat, mandibula. Refluxul cronic de acid gastric se coreleaza si cu aparitia tusei sau chiar a simptomelor similare astmului bronsic. Desi uneori pacientii pot avea impresia ca problema are origine cardiaca, aceasta senzatie este eronata. Pirozisul este exclusiv o problema gastroenterologica, si chiar daca disconfortul resimtit poate fi localizat pe o zona mai intinsa, nu inima este cea care sufera de aceasta data. In timpul deglutitiei, bolul alimentar este impins din cavitatea bucala catre stomac. El strabate exofagul, o structura musculo-fibroasa lumenala al carei rol este de... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Categoria: Articole

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Categoria: Articole

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate

Categoria: Articole

Generalitati Menta este o planta ale carei frunze si uleiuri sunt folosite pentru tratarea si ameliorarea multor conditii. Menta este utilizata in cazul racelilor, infectilior respiratorii si ale sinusurilor, tuse, inflamatia gurii si gatului, probleme digestive, arsuri stomacale, greata, varsaturi, greata de dimineata, sindrom de colon iritabil, crampe ale tractului gastrointestinal superior, ale cailor biliare, stomac deranjat, diaree, suprainfectie bacteriana a intestinului subtire, flatulenta, probleme menstruale, tulburari hepatice, etc. Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru tratarea durerilor de cap, a celor musculare, ale nervilor, dintilor, bolilor articulatiilor, prurit, eruptii cutanate alergice, infectii bacteriene si virale, dar si pentru respingerea tantarilor. Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte. Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice. Uleiul de menta Beneficiile pentru sanatate... [continuare]

Gastrita acuta

Categoria: Articole

Generalitati Gastrita acuta reprezinta termenul medical ce semnifica inflamatia mucoasei gastrice (a stomacului). Etiologia acesteia este foarte variata, insa aspectul clinic si simptomele sunt relativ asemanatoare in toate cazurile. Inflamatia poate sa afecteze intreaga mucoasa (caz in care boala se numeste pangastrita) sau doar anumite zone (cum este cazul gastritei antrale). Specialistii au impartit gastrita acuta in 2 mari categorii: gastrite erozive si gastrite nonerozive (cele care sunt in general, cauzate de Helicobacter pylori). Gastrita acuta poate fi o afectiune asimptomatica si doar foarte rar exista o proportionalitate directa intre aspectul histopatologic (inflamatia microscopica) si intensitatea simptomelor. De obicei diagnosticul de gastrita acuta se pune endoscopic, cand aceasta investigatie se realizeaza pentru alte probleme de sanatate si gastrita se descopera intamplator. Gastrita acuta afecteaza toate segmentele de varsta. Se pare insa ca tipul... [continuare]

Telina: beneficii asupra sanatatii

Categoria: Articole

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul... [continuare]

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Categoria: Articole

Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]

Infectia cu helicobacter pylori

Categoria: Articole

Definitie Infectia cauzata de Helicobacter pylori (H. pylori) apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a intestinului subtire. Actualmente se presupune ca bacteria Helicobacter pylori este prezenta la aproximativ jumatate din populatia generala. In cazul majoritatii persoanelor al caror tract digestiv este contaminat cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala. In anumite cazuri insa, infectia cu Helicobacter pylori poate conduce la complicatii serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac. Ca urmare a tratamentului agresiv instituit in ultimii ani, in Statele Unite incidentele acestei infectii si a complicatiilor acesteia sunt in scadere. Simptomatologie In cazul majoritatii persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala; in anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari: - Durere sau arsura abdominala; - Greata; - Voma; - Eructatii frecvente; - Balonare; -... [continuare]

Ulcerul gastroduodenal

Categoria: Articole

Generalitati Ulcerele peptice sunt leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni apar atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina - irita si lezeaza mucoasa stomacului. Secretiile gastrice pot afecta si esofagul. Ulcerele peptice din mucoasa gastrica se numesc ulcere gastrice. Cele care apar in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale. Cauze Doua din cele mai frecvente cauze de ulcer peptic sunt infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori (H. pylori) si abuzul de antiinflamatoare nestroidiene (AINS), cum ar fi Aspirina. Desi majoritatea oamenilor sunt infectati cu H. pylori, doar cativa vor face boala ulceroasa peptica. Unii factori de risc la o persoana cu H. pylori dau o susceptibilitate crescuta pentru dezvoltarea ulcerului. Acesti factori, unii dintre ei prea putin cunoscuti, includ: - fumatul - abuzul de alcool - antecedente de... [continuare]

Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)

Categoria: Articole

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Esofagul barrett

Categoria: Articole

Generalitati Esofagul Barrett este o afectiune in care epiteliul scuamos normal al esofagului, sub actiunea refluxului gastro-duodenal (acid si bilio-pancreatic), este inlocuit de un epiteliu columnar metaplazic care este alcatuit din celule caliciforme si columnare inalt diferentiate de tip gastric (in special fundic) sau de tip intestinal. Aceasta afectiune reprezinta o treapta de progresie a refluxului gastro-esofagian, care a fost descrisa pentru prima data de Norman Barrett in 1950. La inceput, esofagul Barrett a fost considerat ca esofag congenital scurt (denumit si brahiesofag), insa ulterior cercetarile au demonstrat ca esofagul Barrett primar congenital se intalneste foarte rar, de regula fiind de origine dobandita (secundara). Esofagul Barrett se datoreaza actiunii directe a refluxului gastroesofagian prin substitutia epiteliului scuamos ca raspuns reparator datorita regenerarii epiteliale mult mai rapide a ulceratiei cu epiteliul columnar. Apare la aproximativ... [continuare]

Derivati barbiturici

Categoria: Diverse

Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric. Se poate dezvolta toleranta pentru actiunea hipnotica a barbituricelor, efect care apare dupa 10 - 20 de zile de administrare regulata. De obicei dependenta fizica se produce in cazul administrarii dozelor mari in timp indelungat. Intoxicatia acuta cu barbiturice poate surveni in mod accidental sau voluntar (in scop suicidar). Manifestarile clinice ale intoxicatiei acute cu barbiturice sunt variabile, in functie de doza, durata de actiune a substantei si de alti factori (varsta si uzura organismului). [continuare]

Ciuperci - amanita muscaria

Categoria: Diverse

Muscarina, descoperita in 1869 a fost considerata agentul activ din Amanita muscaria pana in 1960, cand cercetatorii au recunosut ca agenti activi acidul ibotenic si muscimolul. Muscimolul este componenta activa prezenta in Amanita muscaria si Amanita pantherina. Este produsul de decarboxilare al acidului ibotenic (componenta psihoactiva toxica), fiind un agonist specific al receptorilor GABA (GABA fiind inhibitorul principal al sistemului nervos central). Consumul de ciuperci (aproximativ 1 g in stare uscata) duce la greata, vertij, efecte colinergice (scaderea tensiunii arteriale, hipersudoratie, hipersalivatie), distorsiuni vizuale, modificari de dispozitie, euforie, relaxare, halucinatii. [continuare]

Pagina 2 din 25 (734 rezultate)