Test de hemaglutinare a Treponemei Pallidum


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Sifilisul este o infectie contagioasa sistemica, produsa de Treponema pallidum.
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala (vaginala, orala, anala) si transplacentara (de la mama la fat) si se caracterizeaza printr-o succesiune de perioade simtpomatice scurte, despartite de perioade lungi de latenta.

Sifilisul prezinta patru stadii succesive, fiecare stadiu avand simptome diferite:
Sifilisul primar este caracterizat prin aparitia unuia sau a mai multor sancre la aproximativ trei saptamani de la expunere (ulceratii), fiind de obicei nedureroase. Acestea sunt de obicei localizate la nivel genital, de aceea pot fi uneori dificil de vizualizat. Sancrul este prezent timp de 28-42 zile, dupa care se vindeca fara tratament, lasand o usoara cicatrice.

Sifilisul secundar se instaleaza la aproximativ 1-5 saptamani dupa cicatrizarea sancrului si se caracterizeaza prin simptome precum eruptii generalizate, ce pot aparea pe intreg corpul, de culoare rosu-maronie, avand un diametru mai mic de 2 cm. Leziunile pot fi de asemenea prezente si la nivelul mucoaselor (condiloma lata), acestea continand puroi. Eruptiile se vindeca dupa aproximativ 2-12 saptamani.

Netratat, sifilisul poate evolua catre stadiul latent recent (cu durata mai mica de un an), care este asimptomatic si produce o recadere in stadiul secundar.

In stadiul latent tardiv, leziunile nu mai sunt prezente, iar boala nu mai este infectioasa. Cu toate acestea, T. pallidum poate fi transmisa fatului pana la 4 ani de la infectia initiala (sifilis congenital).

Stadiul tertiar reprezinta ultimul stadiul al sifilisului si apare dupa aproximativ 3-15 ani de la infectia initiala si se caracterizeaza prin prezenta celor trei forme de sifilis:
- sifilis gomatos (benign), ce apare la 15 % dintre cazurile netratate, fiind caracterizat de aparitia unor gome (umflaturi cu apsect de tumoare) la nivel cutanat, osos, muscular, in viscere sau ochi.
- sifilisul cardiovascular apare la 10% dintre pacientii cu sifilis netratat, producand aortita sifilitica.
- neurolosifilisul, ce apare la 6,5% dintre pacientii cu sifilis netratat, manifestandu-se prin meningita cronica, paralizie generala, dementa, atacuri de apoplexie, infarct cerebral, hidrocefalie.

Sifilisul congenital nu prezinta stadiu primar si se manifesta prin: rinita, leziuni cutanate, hepatosplenomegalie, keratita intestinala, perforatia palatului dur, osteocondrita, atrofie optica, deformatii osteo-articulare.

Se va folosi TPHA (Treponema pallidum Haemagglutination Assay) este un test treponemic, ce detecteaza antiocorpii IgG si IgM in ser.

De cele mai multe ori, testele treponemice raman pozitive mai multi ani sau chiar permanent, de aceea nu sunt utilizate in urmarirea evolutiei bolii sau dupa tratament (exceptie facand sifilisul congenital).

Recomandari

Recomandat in diagnosticarea infectiei sifilitice.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va utiliza metoda hemaglutinarii pasive.

Limite si interferente

TPHA (Treponema pallidum Haemagglutination Assay) nu se utilizeaza cu scopul de a urmari evolutia bolii sau dupa tratament (exceptie facand sifilisul congenital).

Rezultate fals pozitive se pot intalni la pacientii cu urmatoarele afectiuni:
- boli autoimune (lupous eritematos sistemic, sindromul antifosfolipidic);
- mononucleoza infectioasa;
- lepra (boala Hansen).

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.