Rubeola: Anticorpi IgG si IgM


Descriere

Rubeola este o boala contagioasa caracterizata de febra, cefalee, imflaraea ganglionilor limfatici si articulatii dureroase.

Se manifesta destul de bland, uneori asimptomatic, prin eruptii cutanate si roseata ochilor, insa le pot cauza complicatii serioase fatilor, odata cu infectarea femeilor insarcinate in primele 3 luni de sarcina.

Testul pentru rubeola este utilizat pentru detectarea anticorpilor care se dezvolta in sange ca urmare a infectiei cu rubeola.

Testarea poate detecta daca prezenta unei infectii primare sau secundare.

Anticorpii IgM sunt primii produsi de organism dupa infectia cu rubeola si raman in sange in jur de 7-10 zile la adulti si pana la un an la nou-nascuti, in timp ce anticorpii IgG sunt produsi mult mai greu, dar odata produsi, raman in sange toata viata.

Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, istoric medical si metoda utilizata pentru test. Daca anticorpii IgM sunt pozitivi, este posibil sa fi avut o infectie recenta, dar din moment ce rubeola nu este o boala comuna, rezultatul poate fi unul fals-pozitiv. Un test IgM negativ exclude posibilitatea unei infectari, insa pacientii imunocompromisi pot fi afectati din cauza faptului ca organismul lor nu produce destui anticorpi.

Daca IgG sunt prezenti inseamna ca ati fost infectat cu rubeola in trecut sau ati fost vaccinat. Aceste rezultate inseamna ca organismul produce anticorpii necesari protectiei impotriva infectiei cu rubeola.

In sarcina, daca anticorpii IgG sunt pozitivi si cei IgM sunt negativi inseamna ca pacienta prezinta imunitate fata de acest virus si nu mai sunt necesare alte testari.

Daca insa se constata un rezultat negativ al IgG, serologia pentru rubeola va fi repetata in saptamanile 16-18 de sarcina.Recomandari

Testul este recomandat:

- in cazul femeilor gravide sau al celor care intentioneaza sa ramana insarcinate;
- in cazul nou-nascutilor ale caror mame au fost diagnosticate cu rubeola;
- in cazul in care necesita la angajare/inscriere facultate.Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.Metoda

Se va folosi intensitatea medie a fluorescentei (Multiplex Flow Immunoassay).Limite si interferente

Rezultate fals negative pot aparea in fazele timpurii ale infectiei.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK