Clickmed
programare rapida la medic

Proteinele Bence Jones (urina)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Testul proteinei Bence Jones (BJP) masoara nivelul de BJP in urina.

Aceste proteine nu sunt prezente in probele de urina la pacientii clinic sanatosi si sunt de obicei un semn al mielomului multiplu. Mielomul multiplu este un tip de cancer al maduvei osoase, cel mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.

Intre 50 si 80% dintre persoanele cu mielom multiplu vor prezenta proteina Bence Jones in urina. Este de asemenea legat de cancerele sistemului limfatic.

Testul de urina al proteinei Bence-Jones este utilizat in principal pentru diagnosticarea si monitorizarea mielomului multiplu. Un rezultat anormal al testului Bence-Jones este corelat cu prezenta limfoamelor maligne. Acestea sunt cancerele sistemului limfatic.

Mielomul multiplu este un cancer de sange al celulelor plasmatice. Acestea sunt celulele sistemului imunitar, care ajuta la combaterea infectiilor. Deoarece majoritatea celulelor plasmatice sunt depozitate in maduva osoasa, tumorile mielomului multiplu sunt de obicei, dar nu intotdeauna, gasite in os.

Maduva osoasa este locul in care sunt sintetizate celulele sanguine. Deoarece mielomul multiplu afecteaza maduva osoasa, poate provoca mai multe tipuri de afectiuni hematologice:

- anemie, care poate cauza slabiciune si epuizare;
- trombocitopenie, care reprezinta un deficit de trombocite din sange. Acestea sunt necesare pentru a forma cheagurile de sange. Aceasta afectiune cauzeaza sangerari suplimentare sau vanatai;
- leucopenie, ce reprezinta un deficit de leucocite din sange. Aceasta poate determina o slabire a sistemului imunitar;

Celulele plasmatice sanatoase sunt un fel de celule sanguine care pot fi excluse de mielomul multiplu. In loc de o varietate de celule plasmatice care produc anticorpi pentru a lupta impotriva unei varietati de infectii, tumorile mielomului produc anticorpi "monoclonali". Monoclonal inseamna ca acestea sunt toate de un fel, facandu-le ineficiente si chiar daunatoare.

Nu numai ca nu lupta impotriva infectiilor, dar pot, de asemenea, afecta rinichii. Aceste proteine monoclonale sunt alcatuite din doua lanturi usoare si doua lanturi grele. Proteinele Bence-Jones sunt partea lantului usor al acestor anticorpi monoclonali. Aceste lanturi usoare (proteinele Bence-Jones) sunt prezente in urina in multe cazuri de mielom multiplu. Mielomul multiplu poate astfel sa slabeasca oasele, cauzand aparitia fracturilor.

Degradarea materialului osos poate cauza prezenta unor concentratii crescute de calciu in sange. Cantitatea mare de calciu din sange (hipercalcemia) poate provoca multe probleme. Acestea variaza de la sete si urinare excesive la deshidratare, afectare renala si, in cazuri extreme, coma.

Testul este recomandat in cazul in care se suspecteaza prezenta mielomului multiplu sau in cazurile in care exista simptome precum:
- dureri osoase sau chiar fracturi, mai ales la spate, solduri sau craniu;
- cantitate mare de calciu din sange, probabil cauzata de defalcarea osului;
- numarul redus de hematii, leucocite sau de trombocite din sange;
- tulburari ale sistemului nervos, inclusiv durere, amorteala sau slabiciune. Acestea pot fi cauzate de deteriorarea oaselor.

Un rezultat anormal se poate datora si:
- acumularii anormale de proteine in tesuturi si organe (amiloidoza);
- cancerului de sange numit leucemie limfocitara cronica;
- sistemului limfatic (limfom);
- cresterea concentratiilor unei proteine numite proteina M.;
- cancerului de celule albe numit macroglobulinemie Waldenstrom.

Concret, un test anormal poate indica alte tipuri de cancer, inclusiv limfom, leucemie limfocitara cronica si macroglobulinemie. Macroglobulinemia este un tip de cancer al celulelor albe din sange.

Proteina Bence Jones poate determina, de asemenea, gamapatie monoclonala de origine necunoscuta (MGUS). MGUS se refera la momentul in care celulele plasmatice produc mai multe tipuri de proteine gasite in celulele albe din sange decat ar trebui, dar nu formeaza o tumoare sau nu dauneaza corpului in alt mod. Cu toate acestea, in cazul in care aceasta conditie progreseaza, aceasta poate duce la boli cum ar fi cancerele de sange.

Recomandari

Recomandat in:
- diagnosticarea conditiilor care determina concentratii crescute de proteine ​​in urina;
- evaluarea porteinuriei;
- in cazul in care se suspicioneaza prezenta unui mielom multiplu.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda nefelometriei cantitative.

Limite si interferente

Multe lucruri pot afecta rezultatele testelor de laborator. Acestea includ metoda pe care fiecare laborator o foloseste pentru a efectua testul. Chiar daca rezultatele testului sunt diferite de valoarea normala, este posibil sa nu aveti o problema.

In unele cazuri, un rezultat anormal nu inseamna prezenta cancerului. Amiloidoza este o afectiune care cauzeaza depuneri de amiloid, care sunt acumulari anormale de proteine ​​in organe si tesuturi. Amiloidoza este rara, dar este similara cu mielomul multiplu.

Poate avea efecte periculoase pe termen lung, inclusiv insuficienta renala, leziuni ale muschilor inimii si leziuni ale nervilor.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter