Proba cu Timol sau Tymol (sange)


Descriere

Proba cu Timol este o proba de laborator folosita pentru verificarea functiilor ficatului si care este efectuata pe baza de reactiv Timol.

Este un test biochimic de sange, care stabileste modul in care sunt sintetizate proteinele in ficat. Modificarea oricarui raport al proteinelor din plasma indica faptul ca in organism se dezvolta o afectiune, care poate fi inflamatorie sau hipelipidemie.

Mai exact, principiul acestui test se bazeaza pe faptul ca starea dezechilibru a coloizilor proteici din plasma este dependenta si influentata de modificarea raportului dintre albumine si globuline. In mod normal, acest raport este supra unitar de aproximativ 1,2 - 1,5.

Proba cu Timol determina instabilitatea coloidala a plasmei. Pe baza datelor obtinute, patologia hepatica poate fi detectata in stadii incipiente, cand primele simptome nu au aparut inca. Esenta analizei este de a determina gradul de turbiditate a serului. In aceste scopuri, se foloseste metoda fotocolorimetrica. Proba cu Timol mai este denumita si metoda Mac Lagan. Rezultatul testului se exprima in unitati Mac Lagan (UML).

Serul contine cinci fractiuni de proteine: β - globuline, γ - globuline si albumine, α1 - globuline, α2 - globuline. Numarul fiecaruia nu trebuie sa depaseasca norma. Uneori insa globulinele depasesc nivelul normal ca urmare a unei afectiuni a ficatului, a tesutului conjunctiv, a unei tumori sau a unei infectii.

Reducerea nivelului albuminei apare atunci cand functia hepatica este deteriorata sau in caz de malnutritie.
O proba cu Timol este recomandata atunci cand exista suspiciunea unei boli precum hepatita virala.
Testul ajuta si la detectarea hepatitei toxice. Acest diagnostic este comun persoanelor care consuma in mod regulat alcool si o serie de medicamente. In plus, datorita probei cu timol, a fost observat procesul de reabilitate a ficatului dupa hepatita.

Alte afectiuni care pot fi depistate cu ajutorul probei cu Timol sunt artrita reumatoida, boala Bechterew, lupusul eritematos.
Modificarea raportului dintre albumine si globuline este, de asemenea, efectul unor afectiuni ale organelor precum rinichii. Analiza este recomandata si in cazul suspiciunii de pancreatita.

Analiza cu reactiv Timol este unul dintre cele mai fiabile teste, intrucat permite evaluarea corecta a functionarii ficatului. Chiar si o usoara crestere a indicatorului trebuie sa alerteze medicul curant, intrucat modificarea raportului proteinelor indica procese inflamatorii care apar in ficat. Iar interventia rapida in acest caz este esentiala.Recomandari

Se utilizeaza seruri proaspete, limpezi, fara hemoliza.
Inainte de a fi supus procedurii, pacientul trebuie sa fie informat asupra senzatiilor neplacute care pot aparea ca urmare a recoltarii de sange.

Pacientul trebuie sa informeze medicul daca a luat medicamente care pot afecta rezultatul analizei. Tratamentul va trebui suprimat pentru o perioada de 72 de ore, iar dupa prelevarea probei de sange poate fi reluat.

Nu exista restrictii cu privire la alimentatia prealabila.Pregatire pacient

Testul de sange – proba cu timol – se preleveaza dimineata devreme, la cel putin opt ore de la ultima masa in care s-au consumat alimente, cafea, ceai sau suc.

Pacientul poate bea dimineata putina apa. E indicat sa respecte aceste reguli, intrucat rezultatul si, implicit, corectitudinea diagnosticului depind de aceste indicatii precise.Limite si interferente

Modificari ale probei cu Timol se pot intalni in:
- afectiuni hepatice: hepatita acuta si cronica, ciroza, colecistita;
- afectiuni inflamatorii de orice natura: in infectii, neoplasme;
- alte boli, in care se produc fractiuni proteinice anormale: boli de rinichi, de plamani, de splina, boli de sange si tumorale;
- consumul crescut de alimente grase (lipide);
- diabetul zaharat si alte afectiuni insotite de dislipidemie.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK