Potasiu seric


Descriere

Potasiul este un mineral esential pentru ca organismul sa functioneze corect.

Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor, ii ajuta sa se contracteze. 90% din potasiul din organism se regaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular si in plasma.

Acest mineral care joaca un rol important in controlul cantitatii de lichid din organism. Un mineral asemanator este sodiul. Prea mult sodiu - pe care organismul il primeste in principal din sare - conduce la retentia lichidelor.

Acest lucru poate duce la hipertensiune arteriala si alte probleme. Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la mentinerea nivelului lichidului intre anumite valori. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol / l).

O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale.

Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Sursele de potasiu din dieta include legume cu frunze verzi, precum spanacul, apoi strugurii si murele, legumele radacinoase, asa cum sunt morcovii si cartofii, citricele. De asemenea, potasiu contin bananele, avocado, sfecla, dovleacul.

Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in a elimina potasiul suplimentar acumulat in sange. Unele medicamente va pot creste nivelul de potasiu.

Este posibil ca pacientii sa fie nevoiti sa adopte o dieta speciala pentru a reduce cantitatea de potasiu pe care o consuma.

Atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute ale potasiului pot determina probleme cardiace. Cantitatea scazuta de potasiu poate provoca crampe musculare.

Urmatorii factori sunt importanti pentru reglarea nivelului de potasiu in organism:

Factorii care trimit potasiul intracelular:
- insulina;
- catecolaminele;
- aldosteronul;
- alkalemia.

Factorii care elimina potasiul din celule:
-cresterea osmolalitatii;
- acidemia.

Secretia de insulina, stimulata de o crestere a concentratiei de potasiu in ser, transfera potasiul in ficat si in celulele musculare.

Catecolaminele, prin stimularea receptorilor beta-2, pot, de asemenea, sa transfere potasiul in celule. Aldosteronul este stimulat de o crestere a potasiului seric, are un efect minim asupra distributiei de potasiu intre compartimentele intracelulare si extracelulare.

Insulina si catecolaminele sunt importante nu numai in reglarea normala a potasiului, dar atunci cand sunt administrate exogen in doze fiziologice sau farmacologice, pot schimba semnificativ distributia de potasiu.

Echilibrul acido-bazic si osmolalitatea plasmei nu sunt regulatorii normali fiziologici, dar au o influenta puternica asupra distributiei de potasiu.

O crestere brusca a osmolalitatii in plasma va duce la eliminarea apei din celule si odata cu ea si a unei cantitati de potasiu. Aceasta va duce la o crestere semnificativa a concentratiei plasmatice a potasiului.Recomandari

Potasiul seric este un test care urmareste determinarea valorilor serice ale potasiului. Chiar si cresteri sau scaderi minore ale cantitatii de potasiu din sange pot duce la probleme grave de sanatate.

Medicul poate comanda un test de potasiu daca suspecteaza ca un dezechilibru electrolitic sau ca parte a unui control de rutina.

Un test de potasiu se efectueaza ca un simplu test de sange si implica putine riscuri sau efecte secundare. Proba de sange prelevata este analizata intr-un laborator, iar medicul este cel care va interpreta rezultatele.Pregatire pacient

Inainte de test, medicul ar putea recomanda suprimarea anumitor tratamente medicamentoase care ar putea influenta rezultatele testului.

Riscurile si efectele secundare ale unui test de potasiu sunt aceleasi ca si pentru orice alt teste de sange. Rareori pacientii raporteaza sangerare, echimoze sau stare de lesin.Limite si interferente

O serie de medicamente pot influenta rezultatele testului de potasiu. De asemenea, trebuie retinut ca laboratoarele pot utiliza valori diferite, astfel ca medicul este cel mai in masura sa interpreteze rezultatele.

Rezultate false ale unui test de potasiu pot aparea in timpul colectarii si procesarii probei de sange. De exemplu, nivelurile de potasiu se pot accentua daca pacientul isi incordeaza pumnul in timpul recoltarii de sange.

O intarziere in transportarea esantionului de sange prelevat sau agitarea acestuia pot determina migrarea potasiului din celule si in ser. Daca medicul suspecteaza un rezultat fals, va recomanda repetarea testului.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK