Microalbuminurie


Descriere

Albumina se gaseste in mod normal in sange si este filtrata prin rinichi. Daca rinchii functioneaza normal, albumina nu apare in urina, insa daca rinichii nu functioneaza, in urina se pot detecta cantitati mici de albumina.

Practic, albumina este una dintre primele proteine care se scurg cand rinichii se deterioreaza. Testul de microalbuminurie este un test de urina care masoara cantitatea de albumina din urina.

Rinichii sunt responsabili pentru indepartarea deseurilor din sange si pentru reglarea nivelului lichidelor de apa din corp.

Rinichii sanatosi asigura ca deseurile sunt filtrate din corpul unei persoane si ca substantele nutritive si proteinele care sunt esentiale pentru sanatatea omului, cum este si albumina, raman in corp. Este foarte important sa se verifice sanatatea rinichilor, functionarea lor corecta, astfel incat albumina sa ramana in sange.

Fazele initiale ale leziunilor renale nu prezinta, de obicei, semne sau simptome. Cu toate acestea, daca leziunile renale sunt extinse, urina poate aparea spumoasa. De asemenea, pot aparea edeme sau edeme in: maini, picioare, abdomen, fata.

Daca acest test arata ca pacientul are o problema la rinichi, trebuie sa ia obligatoriu tratament inainte ca problema sa se inrautateasca.

Persoanele cu leziuni renale severe pot necesita dializa. De asemenea, ei pot avea nevoie de un nou rinichi, adica de un transplant de rinichi.

Medicul poate recomanda un test de microalbuminuria in urina pentru a detecta semnele precoce ale leziunilor renale.

Tratamentul poate preveni sau intarzia boala renala mai avansata. Cat de des are nevoie un pacient de acest test depinde de orice conditii care stau la baza si de riscul de afectare a rinichilor.

De exemplu: daca pacientul are diabet zaharat de tip 1, medicul va recomanda un test de microalbuminuria o data pe an incepand cu cinci ani dupa diagnosticare. Daca are diabet de tip 2, medicul este posibil sa recomande testul de microalbuminuria o data pe an imediat dupa diagnosticare.

Daca pacientul are tensiune arteriala crescuta, va primi indicatie pentru acest test mai des. Daca nivelul microalbuminilor urinari este crescut, pacientul va primi tratament si indicatia de a repeta testarea dupa incetarea tratamentului.

Cresteri ale microalbuminurie:
Anumite afectiuni pot duce la cresterea microalbuminurie: infectii urinare, hematurie, febra, inflamatii sau infectii ale tractului urinar.

De asemenea, microalbuminuria se asociaza cu o evolutie indelungata a diabetului zaharat, controlul mai slab al glicemiei, valori mari ale tensiunii arteriale, dezvoltarea de retinopatii si risc crescut pentru afectiuni cardiace.

Detectarea precoce ofera posibilitatea inceperii unui tratament care sa previna progresia catre insuficienta renala, in consecinta amanarea dializei.

In cazul pacientului cu diabetul zaharat de tip I, microalbuminuria prezinta o sensibilitate de 82%, specificitate de 96% si are valoare predictiva de 75% pentru dezvoltarea unei nefropatii manifeste.

Testul se realizeaza prin coletarea urinei in decursul a 24 de ore. Pentru a colecta urina, trebuie ca pacientul sa coleteze prima urina din acea zi. In urmatoarele 24 de ore, pacientul trebuie sa colecteze toata urina. Nu trebuie atins interiorul recipientului care se pastreaza la frigider timp de 24 de ore. Este important ca proba sa nu fie contaminata cu alte materii. De asemenea, desi se noteaza si se colecteaza toata urina din 24 ore, pentru analize se duce numai un recipient in care se pun 100 mL (un pahar). Ulterior, proba de urina este trimisa la un laborator pentru analiza.Recomandari

Un test de microalbuminuria in urina este un test pentru a detecta niveluri foarte mici de proteine din sange (albumina) in urina. Un test de microalbumin este folosit pentru a detecta semnele precoce de afectare a rinichilor la persoanele care prezinta riscul de a dezvolta afectiuni renale.

Testul de microalbuminuria este recomandat persoanelor cu un risc crescut de afectiune renala, cum ar fi cele cu diabet zaharat de tip 1, diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune arteriala.

Daca nivelul microalbuminei urinare este mai mare decat in mod normal, medicul poate recomanda repetarea testului.Pregatire pacient

Testul microalbuminuriei este un test simplu de urina. Pacientul poate manca si bea in mod normal inainte de test. Nu este necesara pregatirea speciala pentru acest test.Limite si interferente

Mai multi factori temporari pot determina rezultate mai mari decat cele normale ale microalbuminei urinare, cum ar fi: sarcina sau realizarea de exercitii fizice intense inainte de recoltarea testului de microalbuminurie.

Anumite medicamente pot influenta, de asemenea, nivelul albuminei in urina.

Exemplele includ: acetazolamida, antibiotice, inclusiv aminoglicozide, cefalosporine, penicilina, polimixina B si sulfonamide, medicamente antifungice, inclusiv amfotericina B, litiu (medicament pentru tratarea episoadele maniacale ale tulburarilor bipolare), penicilamina, (medicament pentru tratarea artritei reumatoide), dar si medicamente care se recomanda pentru tratarea infectiilor urinare.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK