Clickmed
programare rapida la medic

Lipaza


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Lipaza este o enzima secretata de pancreas, care ajuta la descompunerea trigliceridelor (o forma de grasime) in acizi grasi.

Pancreasul este sursa primara de lipaza, dar celulele din alte zone ale corpului implicate in digestie si absorbtia nutrientilor produc, de asemenea, lipaza, inclusiv cele ale limbii, stomacului si ficatului. In mod normal, lipaza este prezenta in sange in cantitati mici.

Atunci cand celulele din pancreas sunt lezate, ca in cazul pancreatitei sau atunci cand ductul pancreatic este blocat de o piatra biliara sau, in cazuri rare, de o tumora pancreatica, lipaza este eliberata in sange.

Nivelul scazut de lipaza:

Un nivel scazut de lipaza poate indica deteriorarea permanenta a celulelor producatoare de lipaza din pancreas. Acest lucru poate aparea in cazul bolilor cronice care afecteaza pancreasul, cum ar fi fibroza chistica.

Nivelul crescut de lipaza:

Un nivel ridicat de lipaza din sange poate indica prezenta unei boli care afecteaza pancreasul. In cazul pancreatitei acute, nivelurile de lipaza sunt frecvent foarte crescute, adesea de 5-10 ori mai mari decat limita superioara.

Concentratiile lipazei cresc de obicei in decurs de 4-8 ore de la un episod pancreatic acut si raman crescute timp de 7-14 zile.

Testul nu poate fi utilizat pentru a determina severitatea unui atac pancreatic acut. Cu toate acestea, in cazuri rare, pot exista leziuni semnificative ale pancreasului, fara a prezenta niveluri anormale ale lipazei.

In aceste cazuri, durerea abdominala este cel mai frecvent simptom. La inceputul lezarii pancreasului, nivelurile de lipaza pot fi, de asemenea, normale.

Concentratiile pot fi crescute in cazul obstructiei ductului pancreatic, al cancerului pancreatic si al altor afectiuni pancreatice, precum si al inflamatiei vezicii biliare sau al bolii renale.

De asemenea, nivelurile de lipaza pot fi anormal de mari daca un pacient se confrunta cu: pancreatita acuta sau cronica, cancer pancreatic, gastroenterita severa, colecistita, boala celiaca, boala intestinului inflamator, ulcer duodenal, infectia cu HIV, dar si in cazul altor tipuri de infectie, cancer al unei glande salivare.

Recomandari

Recomandat in investigarea bolilor pancreatice.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda colorimetrica.

Limite si interferente

Unele medicamente pot determina cresterea co ncentratiilor lipazei in sange precum: codeina, indometacin, morfina, contraceptivele orale, diureticele tiazidice si medicamentele colinergice.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter