Clickmed
programare rapida la medic

Insulin-like growth factor I (Somatomedin C)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Insulin-like growth factor I (IGF-1) este un hormon care, impreuna cu hormonul de crestere (GH), ajuta la dezvoltarea normala a oaselor si tesuturilor. Testul masoara cantitatea de IGF-1 din sange.
IGF-1 este produs de ficat si de muschii scheletici, precum si de multe alte tesuturi ca raspuns la stimularea cu GH.

IGF-1 mediaza multe dintre actiunile GH, stimuland cresterea oaselor si favorizand dezvoltarea masei musculare. Deoarece GH este eliberat in sange in impulsuri pe parcursul zilei, este dificil de interpretat rezultatele dintr-un singur test GH. IGF-1 reflecta excesele si deficientele GH, dar spre deosebire de GH, nivelul sau este stabil pe parcursul zilei.

Acest lucru face ca IGF-1 sa fie un indicator util al nivelurilor medii de GH. Testul IGF-1 este adesea folosit pentru a ajuta la evaluarea deficitului de GH sau a excesului de GH.

Somatomedin C este o proteina produsa in ficat si muschi, cunoscuta ca un factor de crestere - productia sa este stimulata de hGH. In timp ce nivelurile hGH variaza pe parcursul zilei, in functie de dieta si nivelurile de activitate, nivelurile de somatomedin C din sange sunt mai stabile, facandu-i masurarea un indicator destul de fiabil pentru cat de mult hGH produce glanda pituitara in ansamblu.

Deficientele in GH si IGF-1 pot fi cauzate de hipopituitarism sau de prezenta unei tumori pituitare. Deficitele de IGF-1 apar si in cazul in care exista o lipsa de reactie la GH. Aceasta insensibilitate poate fi primara (genetica) sau secundara unor afectiuni cum ar fi malnutritia, hipotiroidismul, deficit de hormon sexual si bolile cronice. Insensibilitatea genetica GH (rezistenta la GH) este foarte rara.

Excesul de GH si IGF-1 poate determina o crestere anormala a scheletului si alte semne si simptome caracteristice celor doua conditii rare, gigantism si acromegalie. La copii, gigantismul face ca oasele sa creasca mai mult, ducand la o persoana foarte inalta, cu picioare si maini mari.

Ambele conditii pot duce la cresterea organelor, cum ar fi inima sau la alte complicatii, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, artrita si o durata de viata redusa.

Cea mai obisnuita cauza a secretiei de cantitati excesive de GH este o tumora pituitara producatoare de GH (de obicei benigna). In cele mai multe cazuri, acest lucru va determina revenirea nivelurilor GH si IGF-1 la normal sau aproape de normal.

Nivelurile crescute de GH si IGF-1 sunt cauzate cel mai frecvent de aparitia tumorilor hipofizare (de obicei benigne). Se mai intalnesc si in cazul pacientilor cu acromegalie si gigantism, hipoglicemie asociata cu tumori cu celule non-insulare, tumora Wilms, pubertate precoce.

Nivelurile scazute de IGF-1 pot fi observate si in deficite nutritionale (inclusiv anorexie nervoasa), boli renale sau hepatice cronice, forme inerte/ineficiente de GH si cu doze mari de estrogen, dar si din cauza unei scaderi a functiei pituitare. De asemenea, valori scazute ale IGH-1 se intalnesc in nanism, hipopituitarism, hipotiroidism, pubertate intarziata, diabet zaharat.

Recomandari

Recomandat in:

- diagnosticarea gigantismului sau a acromegaliei;
- diagnosticarea deficitului de hormon de crestere.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi cromatografia de lichide cuplata cu spectrometria de masa (LC-MS).

Limite si interferente

Nivelurile IGF-1, cum ar fi GH, sunt, in mod normal, scazute in copilaria timpurie, cresc treptat in timpul copilariei, ajung la varf in timpul pubertatii si apoi scad la varsta adulta.

Adultii vor avea o scadere a productiei in functie de varsta, dar nivelurile mai scazute decat cele preconizate pot reflecta o deficienta de GH sau insensibilitate.

Nivelurile crescute de GH si IGF-1 sunt normale in timpul pubertatii si al sarcinii.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter