Imunoglobulina M (sange)


Descriere

Imunoglobulina M (IgM) este una dintre mai multe forme de anticorpi care sunt produse de vertebrate. IgM este cel mai mare anticorp si este primul anticorp care apare in raspunsul la expunerea initiala la un antigen. In cazul oamenilor si al altor mamifere care au fost studiate, splina, in cazul in care plasmablastii responsabili de producerea anticorpilor, este locul principal al productiei specifice de IgM.

Concret, imunoglobulinele M reprezinta tipul de anticorpi produsi initial in cursul raspunsului imun si prima clasa de imunoglobuline sintetizate de fat sau nou-nascut. IgM nu traverseaza placenta.

De aceea, demonstrarea anticorpilor IgM specifici este utila in evaluarea stadiului infectiei (infectie acuta: sunt prezenti anticorpii IgM; infectie cronica: predomina anticorpii IgG) si a probabilitatii infectiei congenitale (un nou-nascut cu anticorpi IgM este infectat; un nou-nascut cu anticorpi IgG a dobandit pasiv, transplacentar, anticorpi materni).

Imunoglobulinele M sunt prima linie de apa a organismului impotriva infectiilor. Cand corpul unei persoane simte un invadator, nivelul IgM va creste pentru o perioada scurta de timp. Acesta va incepe apoi sa scada, pe masura ce nivelul IgG va creste si va creste pentru a va proteja pe termen lung.

Anticorpii IgM nu traverseaza placenta. Din aceste motive, demonstrarea anticorpilor specifici IgM este utila pentru a evalua daca o anumita infectie este acuta (in care caz anticorpii IgM vor fi prezenti) sau cronica (anticorpii IgG vor predomina) si daca un nou-nascut are o infectie congenitala.

Anticorpul IgM este infectat, un nou-nascut cu anticorp IgG a obtinut in mod pasiv anticorp maternal, care pur si simplu a traversat placenta).

Scaderi ale nivelului de IgM sunt intalnite in caz de:
• sindroame cu pierdere de proteine
• mielom non-IgM
• agamaglobulinemie
• aplazie limfoida
• disgamaglobulinemiea
• leucemie,

De regula, niveluri scazute se inregistreaza la pacientii cu deficiente imune primare sau secundare. Totodata, valorile scazute ale anticoprilor IgM sunt cauzate de mieloma multipla, anumite tipuri de leucemie, si anumite boli autoimune de factura ereditara.

Cresteri ale IgM sunt intalnite in caz de:
• boala Waldenström
• afectiuni hepatice, (de exemplu in caz de ciroza biliara),
• infectii cronice,
• tripanosomiaza,
• malarie,
• lupus,
• poliartrita reumatoida,
• disgamaglobulinemie,

Concentratiile crescute de imunoglobuline serice apar datorita proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in boala hepatica (hepatita, ciroza hepatica), boli de tesut conjunctiv, infectii acute si cronice, precum si in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.

De asemenea, cresterea nivelului de imunoglobulina M poate aparea in gamopatii monoclonale, cum ar fi macroglobulinemia, amiloidoza sistemica primara, gamopatia monoclonala cu semnificatie nedeterminata si afectiunile asociate.Recomandari

Testul este indicat atunci cand se doreste evaluarea imunitatii umorale, sau sa se stabileasca diagnosticul si sa monitorizeze terapia in cazul macroglobulinemiei Waldenström sau a mielomului cu celule plasmatice.

Valorile IgM sunt utilizate pentru a evalua probabilitatea infectiilor in utero sau a acuitatii infectiei.Pregatire pacient

Este indicat ca pacientul sa nu manance inainte de recoltarea probei de sange.Limite si interferente

Anumite medicamente pot modifica rezultatele. De asemenea, non-nascutii au un nivel scazut de IgM.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK