Clickmed
programare rapida la medic

Imunoglobulina G (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Imunoglobulina G (IgG) este cel mai frecvent tip de anticorpi din sange si din alte fluide ale corpului. Acesti anticorpi protejeaza impotriva infectiei prin "amintirea" tipurilor de germenir cu care o persoana a fost infectata inainte.

Anticorpii sunt componente majore ale imunitatii umorale. IgG este principalul tip de anticorp gasit in sange si in fluidul extracelular, care are rolul de a controla infectia tesuturilor. Prin legarea multor tipuri de agenti patogeni, cum ar fi virusurile, bacteriile si ciupercile, IgG protejeaza organismul de infectie.

Acesti anticorpi pot fi gasiti in toate fluidele corporale si detin rolul de a lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. Anticorpii IgG sunt cei mai mici dintre imunoglobuline, dar si cei mai raspanditi (aproximativ 75%-80%).

Testarea IgG este utilizata pentru a determina cantitatea de imunoglobulina G, o parte importanta a sistemului imunitar al organismului. Imunoglobulina IgG este singura imunoglobulina capabila sa traverseze placenta in timpul sarcinii si este responsabila pentru asigurarea imunitatii nou-nascutului in primele luni de viata.

Rezultatele testelor IgG nu pot indica tipul sau sursa specifica a unei infectii. Pot fi necesare teste mai specifice, ca urmare a prezentei rezultatelor anormale.

Nivelurile scazute de IgG pot fi intalnite la persoanele cu leziuni renale, leucemie si afectiuni care slabesc sistemul imunitar.

Nivelurile crescute sunt frecvent asociate cu prezenta unei infectii in organism. Cu toate acestea, cantitati mari pot indica tulburari autoimune, ciroza si reactii extreme de la expunerea la alte substante. Concret, un nivel ridicat de IgG poate indica o infectie cronica precum HIV/SIDA, hepatita, scleroza multipla, anumite tipuri de cancer sau boli autoimune.

Nivelul ridicat de IgG se poate datora productiei de imunoglobuline policlonale. Cresterile monoclonale ale IgG caracterizeaza prezenta mielomului multiplu.

Altfel spus, concentratiile crescute de imunoglobuline serice apar datorita proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in boala hepatica (hepatita, ciroza hepatica), boli de tesut conjunctiv, infectii acute si cronice, precum si in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.

Cresterea concentratiilor imunoglobulinei G poate aparea in gamapatii monoclonale, cum ar fi mielomul multiplu, amiloidoza sistemica primara, gamapatia monoclonala de origine necunoscuta si afectiunile asociate.

Recomandari

Recomandat in diagnosticarea gamapatiilor monoclonale.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda nefelometrica.

Limite si interferente

Nu exista.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter