Imunoglobulina D (sange)


Descriere

Testul de sange al imunoglobulinei D ajuta la determinarea nivelului de IgD din sange. Este util la diagnosticarea mieloamelor si a deficientelor imune. Un nivel crescut de IgD este asociat cu multe boli si tulburari.

Exista 5 tipuri principale de imunoglobuline; fiecare tip, care difera in functia si distributia pe tot corpul. Cele 5 tipuri sunt: IgA, IgG, IgE, IgD, IgM.

Exista 3 categorii de anticorpi:
Anticorpii circulanti: acesti anticorpi circula in sange si cauta infectii.
Anticorpul de tesut: acesti anticorpi sunt prezenti in tesuturi sau organe peste tot in organism si lupta impotriva infectiilor.
Anticorpul secretor: acesti anticorpi sunt secretati in fluidele corpului, cum ar fi saliva si mucus, si ajuta la prevenirea infectarii care intra in organism din suprafata mucusului expus.

Celulele de plasma servesc ca fabrici de anticorpi. Acestea sunt celule imunitare specializate care, atunci cand sunt stimulate de sistemul imunitar, pot produce si secreta pana la 100 de milioane de anticorpi pe ora.

Functia IgD a fost inca de la descoperirea sa din 1964 un puzzle in imunologie si se crede ca functii imunologice importante.

Imunoglobulina D (IgD) se gaseste cel mai adesea pe suprafata celulelor imune speciale numite celule B (tip de limfocite), unde ajuta la reglarea functiei celulelor B.

IgD activeaza de asemenea anumite celule imune. Functia de IgD care circula in sange nu este cunoscuta.

Primii anticorpi formati dupa stimularea antigenului sunt de clasa IgM, urmata ulterior de anticorpi IgG si IgA.

IgD apare in mod normal in ser in cantitati mici. Cresterile concentratiilor de imunoglobulina serica apar datorita proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in afectiunile hepatice (hepatita cronica, ciroza hepatica), infectii acute si cronice, boli autoimune, precum si in sangele ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.

Cresteri ale concentratiei serice de imunoglobulina sunt observate in gamopatii monoclonale, cum ar fi mielomul multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom, amiloidoza primara si gamopatia monoclonala cu semnificatie nedeterminata.

Micsorarea concentratiilor de imunoglobulina serica apare in conditii de imunodeficienta primara, precum si in insuficiente secundare imune, incluzand gamapatii monoclonale avansate, leucemie limfatica si tumori maligne avansate.

Deficitul de imunoglobulina D (IgD) este un defect al imunitatii umorale care se caracterizeaza prin niveluri serice anormal de imunoglobuline IgD.

Se stie putin despre functia normala a IgD si cateva semne clinice sau simptome sunt asociate cu absenta acesteia. Persoanele cu nivel scazut sau absent de IgD nu sunt neaparat predispuse la infectii.

IgD monoclonala este prezenta la 1% dintre pacientii cu mielom. Prezenta Ig D indica aproape intotdeauna o tulburare maligna, cum ar fi mielomul sau amiloidoza primara.

O valoare ridicata (mai mare de 15,3 mg / dl) pentru test poate indica:
Mielom multiplu
Gamopatia monoclonala cu semnificatie necunoscuta (MGUS)
Infectie cronica
Boala autoimuna
Hepatita virala acuta
Boala pulmonara obstructiva cronica
Lepra,
Tuberculoza,
Salmoneloza,
Infectii stafilococice recurente,
Infectii virale, malarie

Totodata, in cazul pacientilor cu boli autoimune se intalneste un nivel seric IgD crescut dar in contextul cresterii tuturor tipurilor de anticorpi (IgG, IgA, si IgM).

Concentratiile crescute pot fi datorate proceselor proliferative policlonale (reactive) sau monoclonale de celule plasmatice.

O valoare mica pentru test poate indica:
• Deficiente ereditare
• Imunodeficienta dobandita
• Mielom non-IgD

Proteinele IgD monoclonale sunt adesea in concentratii scazute si nu au un varf M cuantificabil la electroforeza proteinelor serice.

Cu toate acestea, prezenta unei proteine monoclonale IgD este aproape intotdeauna indicand o afectiune a celulelor plasmatice maligne, cum ar fi mielomul multiplu sau amiloidoza primara.Recomandari

Testul de sange al imunoglobulinei D este de ajutor la diagnosticarea mieloamelor si a deficientelor imune. Un nivel crescut de IgD este asociat cu multe boli si tulburari.

Efectuarea testului de sange al imunoglobulinei D are urmatoarele indicatii:
• Monitorizarea mielomelor si tulburarilor imune
• Monitorizarea terapiei pentru mielom
• Pierderea poftei de mancare
• Durere
• Oboseala
• Vulnerabilitatea la infectii: Persoanele cu scaderea sistemului imunitar prezinta un risc crescut de infectiiPregatire pacient

Analiza se recolteaza pe nemancate. Nu presupune alte pregatiri suplimentare.Limite si interferente

Copiii cu varsta mai mica de 3 ani, atat cu, cat si fara imunodeficienta, par sa aiba o prevalenta crescuta a nivelurilor scazute de IgD.

Semnificatia fiziologica a concentratiei serice a IgD este neclara si la multe persoane nivelul normal de IgD seric este nedetectabil.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK