HLA-B27


Descriere

Testul are drept scop sa stabileasca daca este prezent sau nu pe suprafata leucocitelor antigenul HLA-B27, pentru a evalua posibilitatea existentei unei boli autoimune asociate cu acest marker. Antigenul HLA-B27 este intalnit la 90-95% din pacientii cu spondilita ankilopoietica, detinand un rol important in aparitia bolii, in timp ce incidenta sa in populatia generala este de aproximativ 8%.
Rudelede gradul intai HLA-B27 pozitive ale pacientilor cu spondilita ankilopoietica au intr-un procent de 10-20% simptome clinice si radiologice de boala sau numai modificari radiologice.Studiile pe gemeni monozigoti arata o concordanta a bolii de 60% si de 20-25% pentru cei dizigoti
HLA-B27 este extrem de heterogen, descriindu-se 25 subtipuri desemnate HLA-B27-01 - B27-25. Subtipurile HLA-B27 difera prin anumiti aminoacizi care foarte probabil sunt implicati in legarea peptidelor antigenice specifice. Pentru HLA-B27-06 si HLA-B27-09 nu s-a demonstrat asocierea cu spondilartropatiile seronegative.
HLA-B27 detine un rol dublu in ceea ce priveste recunoasterea antigenului de catre limfocitul T. Pe de o parte are rol in alegerea repertoriului receptorului pentru antigen al limfocitului T citotoxic CD8+ in tesuturile periferice.
Intre HLA-B27 si o proteina a agentului infectios Klebsiella pneumoniae exista un mimetism molecular, ceea ce ar putea implica existenta unei patogenii bacteriene a spondilitei ankilopoietice. Este posibil ca aceasta similitudine antigenica sa permita dezvoltarea unui raspuns imun incrucisat, cu selectionarea de limfocite T CD8+ fata de celule ce exprima HLA-B27, sau sa favorizeze persistenta agentului infectios prin toleranta imuna.


Recomandari

Recomandari pentru determinarea HLA-B27:

- evaluarea unor pacienti la care se suspicioneaza o forma de spondilartropatie seronegativa.


Pregatire pacient

Testul nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda

Principiul metodei consta in reactia de polimerizare in lant (PCR) cu detectie prin electroforeza in gel de agaroza / tehnica Dynal SSP (primeri cu secventa specifica).

Limite si interferente

HLA-B27 nu este un test screening pentru o spondilatropatie seronegativa. Rezultatul trebuie interpretat intotdeauna in contextul clinic al pacientului.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK