Examen coproparazitologic (direct + examinare in strat gros)


Descriere

Prin metoda de examinare in strat gros se pot decela ouale de helminti (cu precadere ouale cu coaja groasa) cu localizare intestinala: Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Taenia spp, etc.

Avantajele metodei:
1. Examinandu-se o cantitate mai mare (de aproximativ 7 ori) de materii fecale decat in cazul examenului direct, creste probabilitatea de depistare a oualor, chiar si in cazul infestarilor cu eliminare redusa a acestora in materiile fecale.
2. Majoritatea oualor isi pastreaza caracteristicele morfologice, fiind usor de identificat.

Pentru o crestere a eficientei examenului coproparazitologic si o diagnosticare cat mai corecta a infestarilor parazitare cu localizare intestinala este recomandata utilizarea ambelor metode, atat examenul direct cat si examinarea in strat gros (metoda Kato-Miura), precum si efectuarea a 2 - 3 examene coproparazitologice, la interval de 7-10 zile.Recomandari

Recomandari pentru efectuarea examenului coproparazitologic in strat gros si direct:

- suspiciune clinica de infestare cu paraziti cu localizare intestinala.


Pregatire pacient

Pacientul va evita 1. inainte de recoltare cu o zi : examenul radiologic gastrointestinal baritat, administrarea de laxative. 2. in saptamana premergatoare recoltarii, administrarea anumitor medicamente: bismut, metamucil, uleiuri minerale, tetraciclina, antiamoebiene, antidiareice, antiacide.

Metoda

Se examineaza direct la microscopul optic, intre lama si lamela.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - materii fecale din orice moment al zilei; se recolteaza cate o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal.

Cauze de respingere probei - specimen obtinut cu uleiuri minerale, bismut, compusi de magneziu; recipient murdar pe exterior; specimen contaminat cu urina.

Recipient de recoltare - recipient de unica folosinta pentru fecale bine inchis cu capac; este interzisa adaugarea de substante conservante.

Stabilitate proba - cateva ore la temperatura camerei sau pana a doua zi, la frigider.

Prelucrare necesara dupa recoltare - analiza se executa din materii fecale proaspat emise (de preferat); daca acest lucru nu este posibil, proba va fi pastrata la 2-8° C.Limite si interferente

Aceasta metoda este mai putin eficienta in identificarea parazitilor flagelati (ex: Giardia lamblia) si a amoebelor (ex: Entamoeba spp) deoarece, in solutia de lucru, chisturile pot avea un contur retractat, facand dificila identificarea lor.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK