Benzodiazepine


Descriere

Benzodiazepinele constituie o clasa de medicamente cu actiune deprimanta SNC larg utilizate in practica medicala datorita efectului anxiolitic, sedativ, miorelaxant si anticonvulsivant. Folosirea lor extinsa se bazeaza pe potentialul scazut de inducere a dependentei fizice si pe frecvente redusa a reactiilor adverse grave. Atunci cand sunt administrate izolat, chiar in doze mari, nu induc un efect inhibitor prelungit asupra SNC. Supradozarea  se produce atunci cand sunt administrate in asociere cu alte clase de medicamente cu actiune centrala sau alcool.
Dupa ingestie benzodiazepinele sunt absorbite, metabolizate si excretate in urina in proportii variabile, datorita diversitatii mari a metabolitilor.
Testul utilizat de laboratorul Synevo se efectueaza pe un analizor automat si consta in determinarea calitativa a benzodiazepinelor in urina, la o concentratie cut-off de 100 ng/mL.


Recomandari

Recomandari pentru determinarea benzodiazepinelor in urina:

- suspiciunea unei ingestii excesive de benzodiazepine.

Pregatire pacient

Nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda

Se foloseste metoda imunochimica bazata pe interactiunea cinetica a microparticulelor intr-o solutie ce este masurata prin modificarile in transmisia luminii. Se folosesc doua categorii de reactivi: unul contine anticorpi monoclonali de oaie anti-benzodiazepine, iar al doilea microparticule conjugate cu derivati de benzodiazepine. Daca benzodiazepinele nu sunt prezente in proba, anticorpii liberi se vor lega de conjugatele drog-microparticule si vor induce formarea de agregate. Pe masura ce se intensifica agregarea va creste absorbanta. In prezenta benzodiazepinelor, acestea vor intra in competitie cu conjugatele drog-microparticule pentru legarea anticorpilor liberi, iar agregarea si in consecinta absorbanta vor diminua. Continutul probei in benzodiazepine va fi determinat in functie de valoarea obtinuta pentru o concentratie cut-off cunoscuta a drogului.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - o proba de urina spontana.

Recipient de recoltare - eprubeta pentru urina.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara adaugarea de aditivi sau substante conservante; pH-ul probelor de urina trebuie sa se mentina in intervalul fiziologic 5-8.

Stabilitate proba - probele de urina sunt stabile 3 zile la 2-8° C; daca nu este posibila testarea lor in acest interval de timp, probele vor fi congelate.


Limite si interferente

Un rezultat pozitiv indica prezenta benzodiazepinelor, dar nu furnizeaza informatii despre gradul intoxicarii.
Se recomanda ca rezultatele pozitive sa fie confirmate printr-o metoda mai specifica: gaz-cromatografie/spectrofotometrie de masa.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK