Clickmed
programare rapida la medic

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2020
Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Cu totii am trecut printr-un episod de tuse. Fie ca a aparut in timpul unei raceli obisnuite insotind acumulare de secretii la nivel respirator, fie in alt context.
Si, in contextul actual, e suficient sa tusesti putin ca cei din jur sa te priveasca cu teama.

De cele mai multe ori, tusea nu poate fi controlata si devine deranjanta atat din punct de vedere sonor, cat si al propriului confort. Totusi e necesara fiind un mecanism de aparare al organismului.

Cuprins
• Tusea - ce este si cum apare.
• Tusea - cum o tratam in functie de tipul ei .
• Tusea si siropurile din plante.
• Cimbru si patlagina.

Tusea - ce este si cum apare ?

Tusea reprezinta un act reflex voluntar sau involuntar prin care organismul incearca sa se elibereze de diverse substante iritante, nepermitand astfel patrunderea acestora in plamani.

Infectia respiratorie este una dintre cele mai frecvente afectiuni, deoarece caile respiratorii (gura, nas, sinusuri, gat, laringe, trahee si plamani) formeaza impreuna un sistem care este in mod deosebit expus influentelor mediului, de exemplu, praf, fum, emisii de gaze, bacterii, virusuri si fungi.

In mod normal, organismul se apara singur de agentii patogeni pe care ii poate distruge si elimina. Un rol important il are mucoasa care captuseste caile respiratorii. Mucoasa are la suprafata ei niste cili ca niste perisori care au miscari ritmice sincrone. Cand inspiram, mucoasa prinde si inglobeaza in mucus cele mai mici particule apoi, prin miscarile cililor de la suprafata, le elimina din organism fie prin tuse fie prin inghitirea secretiilor.

In anumite circumstante acest mecanism de protectie poate fi afectat, de exemplu in infectiile virale. Mucusul devine mai vascos, cilii nu se mai pot misca si astfel procesul natural de curatare se blocheaza, iar agentii patogeni actioneaza fara probleme.

De aceea refacerea functiei mucoasei tractului respirator e esentiala in vindecarea si protejarea organismului .

Tusea - De cate feluri este

In functie de productivitatea tusei putem intalni tuse uscata iritativa, fara secretii si tuse productiva urmata de expectoratie, cu aparitia sputei.

Tusea umeda, productiva este folositoare intrucat permite eliminarea secretiilor din caile respiratorii, constituind unul dintre mecanismele de aparare a organismului de aceea ea nu trebuie suprimata. Expectorantele sunt acele produse care ajuta la stimularea secretiei, lichefierii sau expulzia sputei de la nivelul cailor respiratorii .

Tusea uscata chinuitoare este inutila si cu consecinte neplacute – epuizare, insomnie, poate favoriza infectiile, declansa hemoragii etc. Ea poate fi calmata cu produse care reduc iritatia sau inhibata cu produse antitusive.

Tusea : Cum sa alegem corect si eficient un remediu pentru a o trata ?

Rafturile farmaciilor sunt pline de tot felul de preparate care se folosesc ca remedii in tuse sub diferite forme- ceaiuri, uleiuri volatile, tablete siropuri etc. Unele se recomanda in tusea productiva altele in cea uscata.

Si, traind intr-o lume in care poluarea joaca un rol major in vietile noastre, dorinta de reintoarcere spre natural, spre extracte din plante care sa ne ajute cand apare tusea, vine oarecum firesc. Mai ales in contextul actual in care o simpla raceala este tratata cu un cocktail de medicamente.

Dar ce sa alegi?

Din multitudinea de plante care exista pe piata cu rol benefic dovedit in tratarea tusei sunt patlagina si cimbrul . Acestea au castigat proba timpului si a eficientei

Astfel Cimbrul ( thymus vulgaris, Zygis) sustine secretia mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajuta expectoratia. In plus are un efect placut, calmant asupra gatului, faringelui, corzilor vocale, este antibacterian si ajuta si la fortificarea sistemului imunitar.

Patlagina are un efect dovedit calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, aducand alinare in cazul iritatiei ( mancarimilor) de la nivelul gatului sau faringelui.

Combinatia celor doua plante are un efect cumulativ si se regaseste intr-un sirop de Tuse, produs in Austria de firma de medicamente Pharm. Fabrik Montavit, sub denumirea de Tussavit.

Datorita combinatiei dintre cele doua plante, siropul poate fi folosit fie in tusea uscata fie in cea productiva, atat de copii cat si de adulti deoarece
• Fluidifica si elimina mucusul bronsic
• Amelioreaza accesele de tuse
• Dezinfecteaza mucoasa bucala si faringiana
• Imbunatateste starea generala
• Accelereaza procesul de vindecare

Tussavit sirop de tuse se remarca si printr-un gust placut, fiind acceptat usor de copii. El poate fi administrat intregii familii, contribuind la functionarea normala a sistemului respirator si conferind alinare in cazul iritatiei gatului sau faringelui.

Produsul este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Tussavit sirop de tuse se gaseste in farmacii.
Pentru mai multe informatii asupra efectelor acestui produs sau modului de administrare va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului. Detalii


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter