Deficitul si supradoza de vitamina E

Publicat la data de: 11 Ianuarie 2016 | Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Deficitul si supradoza de vitamina E

Vitamina E este numele unui grup de opt vitamine liposolubile cunoscute ca tocoferoli si tocotrienoli. Medicii pot prescrie doze mari de vitamina E pentru persoanele care au conditii digestive si absorbtia aceastei vitamine se face cu greutate sau pentru a ajuta la tratarea dischineziei tardive, o tulburare de miscare.

Vitamina E este un antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si a ADN-ului prin neutralizarea moleculelor daunatoare, numite radicali liberi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Deficitul de vitamina E
  3. Alimente bogate in vitamina E
  4. Utilizarile vitaminei E
  5. Supradoza de vitamina E
  6. Citeste pe aceeasi tema

Deficitul de vitamina E

Sus

Deficientele de vitamina E sunt extrem de rare la om, insa, cu toate acestea, copiii prematuri cu greutate foarte mica la nastere si persoanele care au anumite probleme digestive sunt cei mai susceptibili de a avea risc pentru un astfel de deficit. Semnele si simptomele deficitului de vitamina E includ amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la picioare sau ale mainilor, probleme ce afecteaza retina ochiului, slabirea sistemului imunitar sau incapacitatea de a controla miscarile corpului.

Alimente bogate in vitamina E

Sus

Unele studii cauta rolul vitaminei E in prevenirea dezechilibrelor mentale degenerative, cum ar fi dementa sau boala Alzheimer. Multi dintre noi cautam suplimente cu vitamina E, insa putem folosi o dieta organica pentru a obtine o cantitate mare din aceasta lipida. De fapt, exista foarte multe alimente ce contin vitamina E. Acestea sunt: migdalele, semintele (de floarea-soarelui, dovleac sau susan), spanacul, varza, alunele, nucile, avocado si maslinele.

Vitamina E este o vitamina ce se dizolva in grasimi. Se gaseste in multe alimente, inclusiv uleiuri vegetale, cereale, carne de pasare, oua, fructe, legume. De asemenea, este disponibila si ca supliment. Unii oameni folosesc vitamina E pentru tratarea si prevenirea bolilor de inima si a vaselor de sange, inclusiv rigiditatea arterelor, atacul de cord, durerea toracica, durerile de picior cauzate de arterele blocate sau hipertensiunea arteriala.

Vitamina E este utilizata pentru tratarea diabetului si a complicatiilor sale. Aceasta este folosita si pentru prevenirea cancerului, in special pulmonar si oral (la fumatori). Unii oameni isi administreaza vitamina E pentru boli ale sistemului nervos, incluzand boala Alzheimer, boala Parkinson, crampe nocturne, sindromul picioarelor nelinistite.

Femeile folosesc vitamina E pentru prevenirea complicatiilor din timpul sarcinii tarzii, din cauza tensiunii arteriale crescute, al sindromului premenstrual, al unor perioade dureroase, al sindromului de menopauza. Uneori, vitamina E este utilizata pentru a reduce efectele nocive ale tratamentelor medicale, cum ar fi dializa sau radiatiile. De asemenea, este utilizata pentru a reduce efectele secundare nedorite ale medicamentelor, cum ar fi caderea parului la persoanele care iau doxorubicina.

Vitamina E este uneori folosita pentru imbunatatirea rezistentei fizice, cresterea nivelului de energie, reducerea daunelor musculare dupa exercitii, precum si pentru imbunatatirea fortei musculare.

Vitamina E este utilizata pentru cataracta, astm, infectii respiratorii, afectiuni ale pielii, imbatranirea pielii, arsuri solare, fibroza chistica, infertilitate, impotenta, sindromul oboselii cronice, ulcer peptic.

Utilizarile vitaminei E

Sus

a. Eficienta pentru:

Tulburarile de circulatie asociate cu deficitul de vitamina E. Tulburarea genetica numita si miscare de ataxie provoaca deficit sever al vitaminei E.
Daca luati vitamina E pe cale orala, aceasta este eficienta pentru prevenirea si tratarea efectelor acestei deficiente.

b. Posibil eficienta pentru:

Boala Alzheimer – vitamina E poate incetini agravarea pierderii de memorie la persoanele cu boala Alzheimer.

Anemie – vitamina E asuma imbunatatirea raspunsului la eritropoietina, care afecteaza productia de celule rosii din sange.
Tulburarea de coagulare;

Cancerul de vezica urinara – luand vitamina E pe cale orala timp de mai mult de 10 ani ajuta la prevenirea mortii de cancer de vezica urinara;
Leziuni ale nervilor legate de chimioterapie – luand vitamina E inainte si dupa tratamentul cu chimioterapie cisplatina ar putea reduce riscul de leziuni ale nervilor;

Dementa – cercetarile sugereaza ca barbatii care consuma vitamina E si vitamina C au un risc scazut de a dezvolta mai multe forme de dementa;

Menstruatia dureroasa – luand vitamina E timp de 2 zile inainte si 3 zile dupa sangerare incepe sa scada severitatea durerii si durata, reducand astfel si pierderea de sange menstrual;

Problemele cu rinichii la copii – exista dovezi prin care vitamina E luata pe cale orala imbunatateste functia renala la copiii cu glomeruloscleroza;

Boala Huntington – alimentele naturale ce contina vitamina E pot ameliora simptomele la persoanele ce sufera de boala Huntington precoce. Cu toate acestea, nu pare sa ajute persoanele ce au aceasta boala intr-un stadiu mai avansat;

Infertilitatea masculina – luand vitamina E pe cale orala imbunatatiti rata pentru barbatii cu probleme de fertilitate. Dar daca luati vitamina E impreuna cu vitamina C, nu pare sa ofere acelasi beneficiu;

Hemoragia craniului – vitamina E pare a fi eficace in tratarea sangerarii craniului la copiii prematuri;

Boala Parkinson – dovezile sugereaza ca aportul de vitamina E din dieta dumneavoastra ar putea fi legat de un risc mai scazut de aparitie a bolii Parkinson. Cu toate acestea, luand vitamina E sintetica nu are niciun beneficiu pentru aceste persoane;

Chirurgia cu laser la ochi – luand doze mari de vitamina A, impreuna cu vitamina E zi de zi, vindecarea si vederea persoanelor ce au suferit intervenitii chirurgicale cu laser la nivelul ochilor se imbunatatesc;

Sindromul premenstrual – vitamina E luata pe cale orala reduce anxietatea si depresia la femeile cu acest sindrom;

Performanta fizica – cercetarile sugereaza ca o crestere a aportului de vitamina E in dieta este strans legata de performanta fizica si forta musculara la persoanele in varsta.

Fibroza cauzata de radiatii – luand vitamina E pe cale orala cu pentoxifilina puteti trata fibroza cauzata de diverse radiatii. Dar daca luati doar vitamina E singura, nu este deloc eficienta;

Poliartrita reumatoida – vitamina E impreuna cu un tratament standard este mai buna decat tratamentul standard ce reduce durerile la persoanele cu poliartrita reumatoida. Cu toate acestea, aceasta combinatie nu reduce umflarea.

Arsurile solare – luata pe cale orala, vitamina E impreuna cu vitamina C va protejeaza impotriva inflamatiilor pielii dupa expunerea la radiatiile UV.
Aplicarea vitaminei E pe piele, impreuna cu vitamina C si melatonina, ofera o oarecare protectie atunci cand sunt utilizate inainte de expunerea la UV

Tulburarile de circulatie – vitamina E luata pe cale orala pare sa imbunatateasca simptomele asociate cu tulburarile de circulatie numite dischinezie tardiva. Cu toate acestea, unele cercetari sugereaza ca aceasta nu amelioreaza simptomele, dar poate preveni simptomele de agravare;

Umflarea in stratul de mijloc al ochiului – vitamina C impreuna cu vitamina E, luate pe cale orala, imbunatatesc vederea, dar nu reduc umflarea la persoanele cu uveita.

c. Posibil ineficienta pentru:

Bolile neurodegenerative;

Durerile in piept – administrarea de vitamina E pe cale orala poate avea un efect asupra functionarii vaselor de sange, dar nu pare a reduce durerea in piept;

Rigiditatea arterelor – nu previne progresia aterosclerozei. Cu toate acestea, exista unele dovezi ca vitamina E impreuna cu vitamina C ajuta la prevenirea progresiei aterosclerozei la barbati;

Bufeurile legate de cancerul la san – nu reduce bufeurile la femeile care au cancer la san;

Cancer – o combinatie de vitamina E, vitamina C, beta-caroten, seleniu, zinc nu reduce riscul de cancer. Cu toate acestea, s-ar putea reduce riscul de cancer la barbati, insa exista si dovezi contradictorii;

Cancerul de colon – cele mai multe dovezi sugereaza ca vitamina E nu previne aparitia cancerului colorectal sau dezvoltarea de tumori colorectale non-canceroase, care sunt considerate precursori ai cancerului de colon;

Insuficienta cardiaca – vitamina E luata pe cale orala timp de 12 saptamani nu pare sa imbunatateasca functiile inimii la persoanele cu insuficienta cardiaca;
Distrofia musculara – cercetarile arata ca vitamina E impreuna cu penicilina nu incetinesc progresia bolii musculare, numita distrofie musculara Duchenne;

Cancerul capului si gatului;
Hipertensiunea arteriala;
Ulceratii la nivelul gurii;
Osteoartrita;
Cancerul pacreatic;
Cancerul faringian;
Hipertensiune arteriala in timpul sarcinii;
Cancerul de prostata;
Infectii ale tractului respirator.

d. Probabil ineficienta pentru:

Bolile de san benigne – suplimentele de vitamina E nu par a fi eficace pentru tratarea bolilor de san benigne;
Cancerul de san;
Bolile de inima – cele mai multe cercetari sugereaza ca suplimentele de vitamina E nu previn bolile de inima;
Cancerul de plamani – luand vitamina E sintetica timp de pana la 8 ani de zile nu reduceti riscul de a dezvolta cancerul pulmonar la barbatii care fumeaza. De asemenea, vitamina E administrata timp de pana la 10 ani nu previne cancerul pulmonar sau nu reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar;

e. Dovezi insuficiente pentru:

Astm – exista dovezi in contradictie cu privire la rolul vitaminei E in astm. Unele cercetari sugereaza ca vitamina E consumata in cantitati mari nu previne astmul. Suplimentele de vitamina E nu au acelasi beneficiu;

Cataracta – unele dovezi sugereaza ca luarea vitaminei E, singura sau impreuna cu alte vitamine sau antioxidanti, nu impiedica dezvoltarea sau progresia cataractei;
Infectii legate de chimioterapie;

Diabet;
Cancerul la stomac;
Colesterol ridicat;
Bolile de rinichi;
Dificultatea de a merge pe jos din cauza fluxului sanguin din picioare;
Leziuni tisulare dupa un cheag de sange;

Accident vascular cerebral cauzat de un cheag;
Cancerul de piele;
Siclemia;
Afectiuni cutanate;
Alergii;
Sindromul oboselii cronice;
Epilepsie;
Raceala.

Supradoza de vitamina E

Sus

Vitamina E este probabil cea mai sigura pentru oamenii sanatosi, atunci cand este luata pe cale orala sau aplicata pe piele. Majoritatea oamenilor nu experimenteaza orice efect secundar atunci cand iau doza zilnica recomandata de vitamina E, care este de 15 miligrame.

Vitamina E este nesigura daca este luata pe cale orala in doze mari. Daca aveti o afectiune, cum ar fi boala de inima sau diabet, nu luati doze de 250 de grame sau mai mult. Unele cercetari sugereaza ca dozele mari ar putea creste rata de moarte si, eventual, provoaca alte efecte secundare grave.

Exista o oarecare ingrijorare ca vitamina E ar putea creste sansa de a dezvolta un accident vascular cerebral grav numit accident vascular cerebral hemoragic, care inseamna sangerare la nivelul creierului.

Exista informatii contradictorii cu privire la efectul vitaminei E de a dezvolta cancer de prostata. Unele cercetari sugereaza ca luarea unor cantitati mari de multivitamine plus un supliment de vitamina E ar putea creste separat sansa de a dezvolta cancer de prostata la unii barbati.

Dozele mari pot provoca greata, diaree, crampe stomacale, oboseala, dureri de cap, vedere incetosata, eruptii cutanate, echimoze si chiar sangerari.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Vitaminele sustin un mod de viata...

    Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane....citeste mai mult

  • Vitaminele si mineralele Vitaminele si mineralele

    Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente....citeste mai mult

  • Vitamine necesare Vitamine necesare

    Vitamina A - retinolul Betacarotenul (provitamina A - precursorul vitaminei A) ajunge in organism prin aport alimentar si este transformat de ficat in vitamina A, in functie de necesitati. Vitamina A contribuie la profilaxia si ameliorarea tulburarilor de vedere,...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate