Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Publicat la data de: 24 Septembrie 2020 | Actualizat la data de: 24 Septembrie 2020
Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Studiille internationale arata ca bolnavii infectati cu COVID-19 prezinta, printre complicatii, infectia cu fungi din specia Aspergillus.

Ce este Aspergillus?

Aspergillus fumigatus este un agent patogen (microorganism) ce se transmite prin spori rezistenti la caldura sau la anumite substante chimice, reusind astfel sa ramana activa in mediu timp indelungat. Poate fi intalnit in zone cu frunze putrezite, fan, cereale, plante aflate in proces de descompunere sau chiar medii precum sisteme de aer conditionat, computere, covoare etc. Termenul folosit pentru a defini infectia produsa de Aspergillus este Aspergiloza.

De obicei, infectiile cu Aspergillus se produc pe cale aeriana in tesuturile deja afectate si pot genera o infectie cronica a sinusurilor paranazale, a ochilor sau a plamanilor. Un sistem imunitar sanatos poate sa distruga sporii inainte ca acestia sa se extinda la nivel pulmonar.

Problema intervine la persoanele care au sistemul imunitar slabit sau daca plamanii sunt deja afectati de o alta boala, cum ar fi Covid-19; in acest caz, infectia va persista si se va dezvolta.

Activarea imunitatii antivirale poate contribui, paradoxal, la un mediu inflamator care favorizeaza infectiile secundare. Tocmai acesta este motivul care ii ingrjoreaza pe medici si s-au desfasurat studii pentru a face o conexiune intre COVID-19 si Aspergillus.

Observarea aspergilozei in cazurile de pneumonie severa COVID-19 a fost evidentiata in rapoarte si in studiile de caz desfasurate in China si Europa. Aspergiloza pulmonara asociata COVID-19 a fost raportata recent si in tarile europene. De la inceputul pandemiei pana in present, s-a constatat ca un numar ingrijorator de mare de pacienti au dezvoltat o infectie secundara la plamani.

Cercetatorii din Marea Britanie si SUA au descoperit ca o noua tulpina a ciupercii Aspergillus a aparut la un numar mare de pacienti infectati cu COVID-19 si faptul ca a fost prezenta intr-un mediu precum cel din spitale este cu atat mai ingrijorator cu cat inainte putea fi gasita doar pe sol sau plante. Prof. Dr Antonis Rokas de la Univ. Vanderbilt SUA sustine ca faptul ca trebuie izolat acest hibrid pentru a putea aplica un tratament corect si a evita complicatiile.

Efectele pot fi minimalizate prin preventie si se recomanda testarea prezentei Aspergillus la pacientii cu COVID-19 in unitatea de terapie intensive. Acest lucru ar trebui in considerare pentru a permite un tratament in timp util.

Mai multe despre aspergiloza gasiti pe www.endcovid.eu


Citeste si

Arhiva
  • Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cum este influentata starea de spirit...

    Starea de spirit in pandemie Odata cu cresterea numarului de persoane infectate cu noul tip de coronavirus, societatea a trebuit sa isi schimbe comportamentele obisnuite in mod semnificativ. De exemplu, oamenii au fost nevoiti sa petreaca mult mai mult timp in casa,...citeste mai mult

  • Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital Infectia cu COVID-19: masuri de urmat...

    Pandemia cu coronavirus In contextual actual al pandemiei cu coronavirus, vizitele la spital nu reprezinta cea mai buna idee. Pacientii internati si apartinatorii acestora ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa evite intalnirile in spital. In momentul actual,...citeste mai mult

  • Cum si de ce trebuie sa porti masca de protectie? Cum si de ce trebuie sa porti masca...

    Despre masca de protectie Metoda cea mai sigura de preventie in perioada pandemiei, este masca chirurgicala confectionata dintr-un material special ce are in tesatura lui anumite filtre speciale pentru a nu patrunde particulele daunatoare. Purtarea mastii...citeste mai mult