Clickmed
programare rapida la medic

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre vaccinuri

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2013
Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre vaccinuri

Vaccinurile impotriva bolilor infectioase reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul medical, dar, pe cat sunt de benefice, pe atat sunt si de controversate.

Asocierea vaccinurilor cu anumite boli grave este unul dintre motivele pentru care parintii refuza sa-si vaccineze copiii si impiedica, astfel, cresterea sanselor de eradicare a unor boli infectioase.

De multe ori, unele persoane neavizate vorbesc in necunostinta de cauza despre vaccinuri, raspandind informatii false despre acestea. Sunt, totusi, cateva lucruri esentiale pe care fiecare persoana ar trebui sa le cunoasca despre vaccinuri.

1. Cum functioneaza vaccinul?

Atunci cand te imbolnavesti, organismul produce anumite molecule numite anticorpi, menite sa lupte cu infectia. Astfel, data viitoare cand esti expus aceluiasi virus sau aceleiasi bacterii, anticorpii vor impiedica imbolnavirea. Oamenii de stiinta creeaza vaccinuri care contin virusuri inactivate. Acestea nu pot provoca boala, asa cum se crede, dar pot determina organismul sa produca anticorpi pentru a se proteja impotriva ei.

2. Au eradicat vaccinurile boli infectioase comune?

Singura boala infectioasa eradicata prin vaccinare este variola. Aceasta boala a ucis in jur de 500 de milioane de persoane in secol al XX-lea, fiind considerata una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii. Datorita vaccinarii intense impotriva variolei, aceasta boala a fost eradicata total in anul 1977.

O alta boala infectioasa pe cale sa fie eradicata este poliomielita, dar si rujeola, rubeola si varicela ar putea fi eradicate, daca lumea ar intelege cat de importanta este vaccinarea impotriva acestor boli prevenibile.

Sunt si boli infectioase care nu pot fi eradicate, cum ar fi tetanosul. Bacteria care cauzeaza tetanos traieste in sol si nu va putea fi niciodata eradicata.

3. Cat dureaza efectul vaccinului?

Unele vaccinuri, cum ar fi cel impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei si polimielitei ofera protectie pe viata. Altele, trebuie repetate. De exemplu, vaccinul antitetanos si vaccinul antihepatita A ar trebui repetate din 10 in 10 ani, in timp ce vaccinul antigripal ar trebui repetat in fiecare an.

4. Are vaccinul reactii adverse?

Toate vaccinurile pot avea reactii adverse usoare, cum ar fi umflarea si inrosirea locului in care a fost injectat. De asemenea, copiii pot face o febra usoara sau mai puternica, dar si diaree. In general, aceste reactii dispar in 48-72 de ore. In cazuri foarte rare pot aparea encefalopatii, tulburari neurologice, soc anafilactic sau abcese locale.

5. Vaccinurile pot cauza autism?

Exista de ceva timp ingrijorarea conform careia unele vaccinuri ar putea cauza autism, insa toate studiile realizate pentru a se descoperi o posibila legatura intre cele doua aspecte arata ca nu exista motive reale de refuzare a vaccinarii pe seama aparitiei autismului.

"Zeci de studii au fost facute si niciunul nu a aratat o lagatura in vaccinuri si autism", a declarat Allison Singer, presedinte al Fundatiei Autism Science, conform foxnews.com.

6. Ce este timerosalul? Este periculos pentru organism?

Timerosalul este un conservant care contine mercur si intra in compozitia anumitor vaccinuri, pentru a le pastra sterile. Dozele de timerosal din vaccinuri sunt infime si nu dauneaza organismului, dupa cum arata Dr Elisa Choi, de la Centers for Disease Control and Prevention.

Tipul de mercur care se regaseste in vaccinuri (etilmercur) este eliminat mult mai repede din organism, fata de mercurul care se gaseste in natura (metilmercur).

7. De ce primeste bebelusul atat de multe vaccinuri in primul an de viata?

Sistemul imunitar al unui bebelus este sensibil la nastere si continua sa fie asa cel putin pana la varsta de 1 an. Tocmai de aceea, acum este perioada propice de administrare a vacinurilor, astfel incat bacteriile si virusurile sa nu apuce sa il imbolnaveasca. Toate vaccinurile administrate au fost studiate inainte, astfel incat sa se stabileasca cel mai bun moment pentru injectare.

8. Exista riscul unui exces de vaccinuri?

Sunt anumite vaccinuri care se administreaza concomitent cu altele, cum ar fi cel impotriva difteriei, tetanosului si pertussisului sau cel impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului. Nu exista studii care sa arate ca un astfel de vaccin multiplu ar putea crea un exces sau ca sistemul imunitar ar avea de suferit.

Primul vaccin impotriva variolei administrat copiilor continea mai multe componente imunologice decat toate vaccinurile care se administreaza astazi unui copil pana la varsta de 14 ani, astfel ca nu se poate pune problema unui exces periculos de vaccinuri.

9. Adolescentii, adultii, persoanele in varsta si gravidele au nevoie de imunizare?

Da. De exemplu, adolescentii ar trebui sa primeasca vaccinul antimeningococic, antigripal, impotriva infectiei cu HPV si impotriva pertussisului, adultii ar trebui sa primeasca vaccinul diftero-tetano-pertussis, vaccinul antivaricela sau vaccinul impotriva herpes zoster, in timp ce gravidele ar trebui sa fie vaccinate antigripal.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate