Clickmed
programare rapida la medic

Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2019

Generalitati

Sus
Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?

Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune digestiva cu care se confrunta tot mai multe persoane si care isi face simtita prezenta atunci cand apar anumite leziuni la nivelul mucoasei gastrice.

Printre principalii factori care favorizeaza aparitia ulcerului se numara stresul si alimentatia dezechilibrata, dar si fumatul, consumul excesiv de alcool si unele medicamente, in special antiinflamatoare. Insa pot fi stresul, fumatul si alimentatia nesanatoasa responsabile pentru aparitia bolii ulceroase?

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Profilaxie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Ulcerul gastro-duodenal apare in momentul in care mucoasa stomacului sau a duodenului este inflamata cronic sau este expusa la agenti iritanti, precum excesul de acid si enzime gastrice.

Doua dintre cele mai frecvente cauze ale ulcerului gastro-duodenal sunt infectia cu Helicobacter pylori si abuzul de antiinflamatoare nestroidiene, care irita mucoasa gastrica si pot produce ulceratii.

Dar cum ramane cu stresul cotidian prin care trecem cu totii? Ne poate imbolnavi de ulcer? Dar fumatul si alimentatia dezechilibrata?

Specialistii trag un semnal de alarma, confirmand faptul ca stresul prelungit, chiar daca nu cauzeaza in mod direct ulcerul, joaca un rol in determinarea acestei afectiuni.

Asta pentru ca stresul incetineste digestia, permitand alimentelor si secretiilor gastrice sa ramana in stomac si in intestine o perioada mai lunga de timp. Secretiile acide irita mucoasa stomacului si intestinului, determinand aparitia ulcerului gastro-duodenal.

Pe langa stres, un alt factor care ar putea accelera aparitia ulcerului si agrava atunci cand acasta boala este deja instalata, este stilul de viata nesanatos. Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii organismului, multe boli putand fi evitate printr-o dieta echilibrata.

Persoanele care sufera de ulcer gastro-duodenal sunt sfatuite sa adopte un regim alimentar strict, fara alcool, tutun, cafea, bauturi acidulate, alimente prajite sau foarte grase, dulciuri, produse de patiserie sau mancaruri intens condimentate, factori care ar putea intensifica simptomele acestei boli.

Mesele ar trebui sa fie alcatuite din alimente fierte sau preparate la abur. Se recomanda evitarea alimentelor crude, intrucat acestea cresc aciditatea stomacului.

Asadar, ulcerul nu este cauzat in mod direct de stres si de un stil de viata nesanatos, insa poate fi agravat de acesti factori. Principala cauza a ulcerului ramane infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie rezistenta, care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului.

Alte cauze mai putin comune, includ:

- boala Crohn;
- ciroza hepatica;
- boala Bechet;
- sindromul Zollinger-Ellison

Simptome

Sus

Ulcerul gastro-duodenal este caracterizat prin aparitia unor eroziuni sau ulceratii la nivelul stomacului, respectiv, duodenului – primul segment al intestinului subtire.

Simptomele ulcerului variaza in functie de varsta persoanei si de localizarea ulceratiei.

Simptomele specifice ulcerului gastro-duodenal sunt:

- dureri sub forma de arsuri sau eroziuni intre zona ombilicala si „capul pieptului” (partea inferioara a sternului). Durerea poate iradia in spate. Durerea abdominala poate dura intre cateva minute sau cateva ore si dispare, de regula, dupa administrarea unui antiacid sau inhibitor al secretiei acide;
- lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate;
- senzatie de balonare;
- greata dupa mese, uneori insotita si de voma;
- scaun negru.

Simptomele ulcerelor duodenale si gastrice sunt asemanatoare, cu exceptia periodicitatii durerii. Durerea specifica ulcerului duodenal poate aparea la cateva ore dupa masa (cand stomacul este gol) si se poate ameliora dupa masa. In cazul ulcerului duodenal, durerea poate trezi pacientul in timpul noptii.

Durerea specifica ulcerului gastric poate aparea la scurt timp dupa masa, cand alimentele sunt inca in stomac.

Foarte important de precizat este ca unele ulcere nu prezinta simptomatologie, acestea fiind cunoscute sub numele de ulcere silentioase.

Aproximativ jumatate din toate ulcerele nu prezinta simptomatologie, decat in momentul in care apar complicatii precum: hemoragie, perforatia sau obstructia tractului digestiv.

Tratament

Sus

Tratamentul ulcerului este unul medical si depinde de cauza, interventia chirugicala fiind necesara doar in cazul complicatiilor bolii. Masurile generale care se impun in cazul unui pacient cu ulcer sunt:
- evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene in puseele dureroase;
- evitarea alimentelor care pot afecta secretia acida gastrica;
- intreruperea fumatului si evitarea consumului de bauturi alcoolice;
- evitarea consumului de cafea pe stomacul gol.

Pentru ulcerul cauzat de infectia cu Helicobacter pylori este necesara administrarea unei combinatii corecte de antibiotice pentru eliminarea bacteriei. Daca bacteria nu este eliminata de antibioticele folosite, aceasta poate obtine rezistenta mai tarziu.

Daca ulcerul a fost cauzat de administrarea excesiva a antiinflamatoarelor nesteroidiene, in primul rand, se recomanda excluderea acestora din schema tratamentului.

Antiinflamatoare nesteroidiene se inlocuiesc cu alte antiinflamatoare cu risc scazut de a produce ulcere. Daca pacientul trebuie sa continue tratamentul cu antiinflamatoare, se pot asocia cu alte medicamente folosite pentru protectia stomacului.

Pentru ulcerul cauza de hipersecretia acida a stomacului, se recomanda administrarea unor medicamente care sa inhibe secretia acida. Medicul va face si alte teste pentru determinarea altor cauze de ulcer.

Daca nu se identifica nicio cauza, ulcerul va fi tratat cu un inhibitor de secretia acida. Tratamentul de lunga durata depinde de severitatea ulcerului si a altor factori, ca marimea ulcerului, prezenta complicatiilor si tratamentele deja urmate.

Profilaxie

Sus

Riscul ulcerului gastro-duodenal poate fi redus prin:

- renuntarea la fumat - fmatorii sunt mai susceptibili la dezvoltarea unei forme de ulcer, decat nefumatorii;
- evitarea administrarii in exces a antiinflamatoarelor nesteroidiene - daca totusi aceste medicamente sunt indispensabile, trebuie administrata cantitatea minima eficienta si intotdeauna dupa masa;
- evitarea consumului de alcool.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate