Clickmed
programare rapida la medic

Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Obiceiuri ce duc la aparitia ulcerului

Ulcerele sunt leziuni care se dezvolta pe mucoasa stomacului, esofagului inferior sau a intestinului subtire. Ele se formeaza de obicei ca rezultat al inflamatiei cauzate de Helicobacter pylori, precum si ca urmare a eroziunii produse de acizii gastrici.

Exista trei tipuri de ulcer:
- ulcer gastric: se dezvolta in interiorul stomacului;
- ulcer esofagian: se dezvolta in interiorul esofagului;
- ulcer duodenal: se dezvolta in partea superioara a intestinului subtire, numita duoden.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Factori

Sus

- Helicobacter pylori (H. pylori). Este un tip de bacterie care poate provoca infectie si inflamatie la nivelul stomacului;

- Anumite medicamente. Utilizarea frecventa a medicamentelor antiinflamatorii poate duce la aparitia ulcerelor. Riscul asociat acestui comportament este mai crescut in cazul femeilor si al persoanelor trecute de 60 de ani;

- Fumatul. Are efecte daunatoare asupra fiecarui segment al tubului digestiv, contribuind la unele dereglari comune, de genul arsurilor gastrice si esofagiene sau a ulcerelor tubului digestiv.

Nicotina din tutun poate ingusta vasele de sange din stomac, lezeaza mucoasa stomacala si diminueaza producerea sucurilor gastrice necesare pentru digerarea alimentelor.

- Consumul ridicat de alcool. Alcoolul in cantitati mari stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric, fapt care favorizeaza aparitia bolii.

- Stresul. Nu provoaca efectiv ulcerul, insa il poate agrava. La fel si depresia cronica.

- Mancatul la ore tarzii. Orice alimente, chiar si cele care sunt usor de digerat, cum ar fi laptele proaspat sau fructele, pot afecta stomacul. Proteina din alimente va provoca eliberarea in stomac a acizilor si a sucurilor gastrice. Alimente care nu au fost inca digerate vor fi descompuse si fermentate, provocand dureri de stomac.

- Lipsa unei diete sanatoase. Gustarile numeroase, mai ales in lipsa unor mese principale regulate sau timpul mare dintre mese sunt factori care determina aparitia ulcerelor. La ora obisnuita de masa, stomacul va elibera acizi pentru a digera alimentele. In lipsa lor, acizii vor ataca stomacul.

- Anumite alimente. Ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, piperul cayenne, etc. cresc aciditatea, contribuind la dezvoltarea ulcerelor. Alimentele picante, grase si acide pot agrava ulcerul prin iritarea mucoaselor.

Simptome

Sus

Cele mai frecvente simptome ale ulcerului sunt arsurile si durerea abdominala care se extinde de la ombilic catre piept si care poate varia de la usoara la severa.

Alte semne comune ulcerului includ:
- modificari ale apetitului;
- greata;
- sangerari;
- pierderea inexplicabila in greutate;
- indigestie;
- varsaturi;
- dureri in piept.

Tratament

Sus

Durerile provocate de ulcer pot fi diminuate prin adoptarea unei diete adecvate. In primul rand trebuie mentinut un program regulat de masa, cu 5 mese pe zi, intre care 3 mese principale.

De asemenea, alimentatia trebuie sa contina alimente bogate in substante nutritive esentiale precum fibre, vitamine si minerale. Trebuie consumate fructe si legume proaspete. Alimentele trebuie mancate incet, mestecate bine inainte de a fi inghitite. Se evita alimentele bogate in grasimi, cele condimentate si alimentele acide.

Tratamentul medicamentos include medicamente antiacide. Daca a fost diagnosticata infectarea cu Helicobacter pylori, pacientul poate necesita terapie cu antibiotice.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate