Boala Menetrier

Publicat la data de: 26 Mai 2008 | Actualizat la data de: 14 August 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Boala Menetrier

Boala Menetrier este o afectiune gastrica foarte rara, ale carei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Se caracterizeaza prin hipertrofia masiva a pliurilor mucoasei gastrice (datorita hiperplaziei celulelor mucosecretorii ce alcatuiesc stratul protector de mucus al stomacului). Datorita aspectului pe care il capata mucoasa in cursul evolutiei bolii, aceasta gastropatie a mai fost numita si gastrita hipertrofica giganta sau gastrita cu pliuri gigante (denumirea generica de boala Menetrier datorandu-se celui ce a descris-o pentru prima data).

Simptomatologia este variata si nespecifica, fiind comuna mai multor afectiuni gastrice: de cele mai multe ori pacientul acuza dureri epigastrice, localizate in jumatatea superioara a abdomenului, acompaniate de fenomene dispeptice: greata, varsaturi, pirozis. Cazurile mai grave pot fi insotite de hemoragii digestive, exprimate clinic prin aparitia hematemezei (varsatura cu sange digerat ce are aspectul specific de „zat de cafea”) sau melena (scaun negru, lucios).

Cauzele acestei afectiuni sunt necunoscute, dar numeroase studii coreleaza aparitia ei cu cresterea nivelului factorilor de crestere celulari ai organismului.
In literatura medicala de specialitate exista inca o oarecare confuzie si numeroase pareri contradictorii cu privire la clasificarea afectiunilor caracterizate prin hipertrofia pliurilor gastrice. Specialistii considera ca termenul de boala Menetrier este folosit exagerat de mult, in vederea descrierii unor gastropatii ce evolueaza cu hipertrofie de pliuri. De asemenea, boala Menetrier este utilizata si ca sinonim pentru gastrita hipertrofica giganta (GHG). Cu toate acestea, boala Menetrier nu este considerata o forma adevarata de gastrita, deoarece ii lipsesc o serie de caracteristici specifice acestui tip de patologie.

Diagnosticul de boala Menetrier trebuie sa fie unul rezervat strict pacientilor cu hipertrofie benigna de pliuri datorate procesului de hiperplazie de celule mucoase. In cadrul procesului patogenic caracteristic bolii nu se descrie in mod obisnuit o etapa inflamatoare (daca exista, aceasta este minima). Datorita acestui fapt, boala Menetrier trebuie clasificata mai degraba ca fiind o forma de gastropatie hiperplastica si nu gastrita. Exista insa si specialisti care considera ca boala Menetrier si gastropatia hipertrofica giganta sunt, de fapt, variante ale aceluiasi proces patologic si trebuie incadrate intr-o categorie comuna.

Pentru diagnosticul bolii raman sugestive elementele descrise la examinarea endoscopica a pacientului: pliuri gigante, cu predominanta pe marea curbura gastrica (fundul si corpul gastric fiind afectate in principal), in timp ce restul stomacului are aspect normal sau cvasi-normal.

Este important de precizat ca boala Menetrier are un risc de 10% de a se transforma malign, ceea ce face ca prognosticul pacientilor cu aceasta afectiune sa fie rezervat. Din acelasi motiv sunt recomandate investigatii endoscopice repetate la un anumit interval de timp si realizarea biopsiilor gastrice.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Gastrita. Regim alimentar Gastrita. Regim alimentar

    Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a...citeste mai mult

  • Cardiomiopatia hipertrofica Cardiomiopatia hipertrofica

    Generalitati Cardiomiopatia hipertrofica este un defect genetic in care miocardul (muschiul inimii) se ingroasa anormal. Miocardul ingrosat poate afecta sistemul electric al inimii, punand viata pacientului in pericol prin batai anormale ale inimii (aritmii) si...citeste mai mult

  • Arterita cu celule gigante Arterita cu celule gigante

    Generalitati Arterita cu celule gigante (cunoscuta si ca arterita temporala sau arterita craniana) este o inflamatie a endoteliului arterelor (a mucoasei vaselor de sange care transporta sangele bogat in oxigen de la inima spre restul corpului. Cel mai des, aceasta...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate