Incidenta tuberculozei in Romania, in scadere continua de sapte ani

Publicat la data de: 25 Martie 2010 | Actualizat la data de: 25 Martie 2010
Incidenta tuberculozei in Romania, in scadere continua de sapte ani

Incidenta tuberculozei in Romania este in scadere continua de sapte ani, ajungand de la 142 de cazuri la o mie de persoane in 2002 la 99,9 cazuri la mie in 2009, tara noastra ramanand insa pe primul loc in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a acestei boli.

Potrivit datelor Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT) prezentate, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitala au fost inregistrate anul trecut 21.457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1.222 mai putine decat in 2008.

Scaderea a fost mai pronuntata la cazurile noi (de la 18.717 in 2008, la 17.866 in 2009), fata de recidive, unde scaderea este mult mai putin spectaculoasa, dar constanta (3.591 cazuri in 2009, fata de 3.962 in 2008).

Printre cele mai importante realizari ale Programului National de Control al Tuberculozei se numara mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza peste 70% din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic peste 80% din 2003, premise care au condus la scaderea semnificativa a incidentei.

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita va fi acordata tuberculozei rezistente la medicamente.

"In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. in acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene", a declarat dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT.

Sursa: NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Eruptia polimorfa la lumina Eruptia polimorfa la lumina

    Definitie Eruptia polimorfa la lumina este rash-ul frecvent care apare secundar expunerii la soare (fotosensibilitate). Persoanele care prezinta sensibilitate la soare pot prezenta o eruptie dupa o expunere prelungita la soare, de obicei primavara sau la inceputul...citeste mai mult

  • Caderea si rarirea parului. Incidenta in functie de varsta Caderea si rarirea parului. Incidenta...

    Fiecare celula a organismului uman desfasoara cate o activitate ce asigura bunastarea noastra. Parul are atat rol de protectie, cat si rol estetic. De cele mai multe ori, in functie de alegerile pe care le facem zilnic, putem ajuta la pastrarea si intretinerea unei...citeste mai mult

  • Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Marcam pentru prima data si in...

    Este pentru prima data cand Ziua Mondiala a Epilepsiei , fondata la nivel international in 2008 sub numele de Purple Day, este marcata si in Romania. Tara noastra se alatura astfel unui numar de peste 50 de tari de pe toate continentele lumii care marcheaza Ziua...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate